Raskausdiabetes

Itellä saanut noi aamuarvot suht hyviksi...Tullu 6 päivän aikana vain kaksi ylitystä Wuhuu:dance011Nuita aamuarvoja siis mun on vain pitännyt nyt mittäillä...Huomenna dhtätille soitto ja katotaan jatkot sitte...Nii ja huomenna on vielä ylimääräinen uä..just nuitten aamuarvojen takia ja supistelujen...Nii ja sen takia myös kun kohdunsuu on pehmeä ja alhaalla ja 1,5cm auki....
 
Minä kävin ennen vappua toisen sokerirasituksen, kun edellisellä kierroksella paasto meni vähän puihin ja arvo oli 5.4, muut arvot hyvät. Ja toka rasitus oli ihan puhdas, jee! :) Mittailin myös kotona ne pari viikkoa rasitusten välissä, ja kun niissäkään mittauksissa ei ollut mitään, niin lääkärin tuomio oli, että ei radia, eikä tarvita jatkuvaa seurantaa. Huh. Mutta mittauskamat saan pitää ja kehotti mittailemaan silloin tällöin ihan muuten vaan, koska riski kasvaa kuulemma lineaarisesti loppuraskautta kohden ja aamun paastoarvo ei ole välillä ollut kovin kaukana rajasta (joku aamu oli 5,2 tai 5,1). Eli seuraillaan oma-aloitteisesti, mikä sopii mulle tosi hyvin.
 
Kävin sokerirasituksessa noin kuukausi sitten ja seuraavana päivänä sain neuvolasta tulokset, että kaikki kunnossa. Noin viikko sitten kävin neuvolassa ja th ilmoitti, että seuraavan käynnin aikana tekee lähetteen uuteen sokerirasitukseen, koska maha on kuulema liian iso :sad001 Mittaillessa totesi, että sf on tiukka 25cm, korttiin kirjasi 26cm. Viikkoja tuolloin 28 ja 26cm oli hieman keskikäyrän yläpuolella, 25cm taisi muistaakseni olla juuri keskikäyrällä. Melko pienestä siis uusimaan sokerirasitusta (ainakin omasta mielestä), ei suoraan sanoen kiinnostaisi yhtään mennä juomaan uudestaan sitä litkua ja istumaan terveyskeskukseen moneksi tunniksi :shifty:
 
mulla oli 26+5 viikoilla 26,5cm sano että vähän menee yläkäyrän yläpuolella mutta ettei mikää super isokaan ? vaihtelee näköjää arviot paikastaki ja hoitajasta.. mitenhä ne menee oikeesti?
 
Alkaa tuntua, että täällä tuon thn mielestä jokaisen odottajan raskauden tulisi olla suoraan oppikirjojen ihanne esimerkeistä tai sitten asiat on huonosti :meh: Todella ihme asioista tahtoo välillä huomauttaa hyvinkin negatiiviseen sävyyn. Ikää hänelläkin yli 40 ja tiedän, että on työskennellyt täällä neuvolassa ainakin 10v, joten luulisi ymmärtävän, että vaikkei me kaikki olla niitä oppikirjojen ihanteita niin ei asiat silti välttämättä ole huonosti. Maalaisjärki hoi, missä piileskelet? :facepalm:
 
juu ainii sulla se ihme th :D no ainaki varman päälle haluu ottaa, ni ei tuu jälkipuheita jos oiski tosibiso vauva ja ei puututtu mitenkää:)
 
Tsemppiä kaikille paastoarvojen kanssa taisteleville. Nauttikaa onnistumisentunteista, tiedän, että on ihanaa, kun mittari näyttää jotain 4:lla alkavaa :)

Musta jotenkin tuntuu, ettei niillä pienillä ylityksillä voi olla niin suurta merkitystä...ehkä vaan psyykkaan itseäni, kun verensokerit huitelee 15 ja 20 välillä, eikä mikään määrä insuliinipistoksia tunnu vaikuttavan. Neuvola on jo kauan sitten nostanut kädet pystyyn ja erikoissairaanhoito lohduttelee, ettei se ole näillä viikoilla enää niin vaarallista, kun ei sokerit enää aiheuta rakennepoikkeavuuksia. Käynnistetään sitten kuulemma hyvissä ajoin, jos sokerit ei rauhoitu.
Mut pelottaa silti
 
Mannavilja, onko sulla ollut koko ajan niin, että insuliini ei tehoa? Kaikki arvot vai vaan paasto tai ruoan jälkeiset? Itsellä vkot 28+3 ja 2kk ollut paastot korkeat, eikä insuliini tehoa. Täälläkin todettu tyksissä, että ei voida enää oikeen nostaa, kun tarve kasvaa kuitenkin vielä. Itsellä vaan pää ei kestä sitä että niitä ei saada kohdille. Kuitenkin radista pelotellaan ja täytyy hoitaa mut sitten kuitenkin nostetaan kädet ylös eikä asialle tehdä enempää.. :O
 
Kun eihän se ole se ainoa ongelma, että on iso. Onhan sillä kauaskantoisemmat seuraukset/suurentuneet riskit sekä äidillä että lapsella..
 
Mulla inskat tehosi kiltisti viikolle 23 asti, sitten kahdessa vuorokaudessa pistosten vaikutus vain lakkasi. Ilmeisesti piilevänä on tosi voimakas insuliiniresistenssi, joka oireilee vain tiettyjen hormonien kanssa.

Ja Kyfi, itseasiassa loppuraskaudesta tosiaan sikiö on jo suojassa rakennepoikkeavuuksilta (onneksi!). Alkuraskaudessa riskit rakennepoikkeavuuksille ja keskenmenoille onkin sitten tosi isot, jos verensokeritasapaino on sekaisin. Jonkin verran korkea verensokeri lisää sikiön kuoleman riskiä hapenpuutteen vuoksi, mutta tähän riski on prosentuaalisesti todella pieni (vaikka tavallisiin äiteihin verrattuna toki olemassa oleva).

On totta että vakavassa makrosomiassa (suurikasvuisuudessa), jota äidin korkeat sokerit aiheuttaa, on myös riski siihen, että maksa ja sydän laajenee vauvalla, mutta juuri siksi ne käynnistää diabetikoilla, joilla hoitoa ei saada toimimaan, synnytyksen aikaisemmin. Tämä käynnistys vähentää myös noita hapenpuutteen riskejä. Synnytystavaksi päätetään usein sektio, koska iso vauva jää helpommin hartioista jumiin. D-äitien kohdalla vauvan kokoarvio tehdään kuitenkin todella tarkasti ja sektioon päädytään helposti (ettei turhia riskejä kiinnijäämisestä tule).

Viimeinen riski on sitten vauvan oman kohonnut insuliinintuotanto, joka saa vauvan sokerit romahtamaan, kun istukkayhteys katkeaa ja vauva ei enää saa äidiltä liikaa sokeria. Siksi d-äitien vauvoilta mitataan syntymän jälkeen sokereita ja annetaan tipalla sokeria, jos tarpeen.
 
Muokattu viimeksi:
Mua jotenki kauhistuttaa se ku mistä sitä tietää miten korkeella sokerit on alkuraskaudessa ollu ennen diagnoosin saamista (sain vasta rv 28) :(
 
Miettisin samaa ku mimoza et ku monella sokerirasitus on vasta rv 26-28, sit jos tulee radituomio ni mietippä siinä sitte et onkohan vauva terve vai onko epämuodostumia joita sokeriheittojen takia on isompi riski saada juurikin alkupuolella raskautta o.O
Esim ite kysyin molemmissa ultrissa (rv:t 12 ja 20) et näyttääkse ihan kaikin puolin terveeltä myös ulkonäöllisesti. Enempää ultria ei sit herukkaan..
 
Johtuu varmaan siitä, että radi alkaa oireilemaan vasta viikon 20 jälkeen. Eli alkuraskaudesta sokerit pysyy todella matalalla, vaikka radi puhkeaisikin myöhemmin. Ainakin insuliinihoitoiset diabetikot pärjäävät todella pienillä inska-annoksilla noille viikoille asti. Radia ei siis voida todeta aiemmin, siksi seulontoja ei tehdä.

Eri asia olisi ehkä tapaus, jossa äidillä on piilevänä jo ennen raskautta 2. tyypin D, silloin ehkä riski sikiön rakennepoikkeavuuksiin olisi suurempi myös alkuraskaudesta? Mutta radi ei tosiaan nosta sokereita alkuraskaudesta eikä näin ollen aiheuta sikiölle vahinkoa.

Mut siis meitä 1.d tyyppisiä äitejä pelotellaan np-ultrassa ja rakenneultrassa kädettömillä sikiöillä, jos sokerit ennen raskautta on olleet huonot (siis jatkuvia yli 15 arvoja, pitkäaikaissokeri yli 8...). Siihen nähden loppuraskauden muutama paastoarvon ylitys ei huolestuta :)
 
Muokattu viimeksi:
Kyllähän radi voi näkyä jo aiemmin vai miksi muuten testattaisiin viikoilla 12-16 riskiryhmäläisiä? Itse kävin tuolloin ekassa testissä ja on täällä muitakin. Siihen ryhmään pääsyyn riittää jo yli 25 vuoden ikä.
 
Juu, tosiaan, itse olen jäänyt näissä molemmissa raskauksissa jo siinä aikaisessa rasituksessa kiinni radista.
 
Koska radin riskiryhmät ovat samat kun piilevän 2.tyypin D:n, joka voi siis olla olemassa jo ennen raskautta. Mutta silloin tosiaan pitää olla jostain syystä riskiryhmästatus.
Myös aikaisin radi-diagnoosin saaneet sairastuu raskauden jälkeen mahdollisesti (ei aina) 2.tyyppiin...
 
Eikös se ole suurentunut riski 2.tyypin d. Jokatapauksessa kun on radi. Jos insuliinihoitoinen niin riski entistä suurempi vanhemmalla iällä. Ei niinkään heti raskauden jälkeen, poikkeuksia toki on, joille jää, mutta ne on harvassa. Ainakin näin asia ilmaistaan neuvolassa/lääkärillä?
 
2.tyypin diabetekselle on altistus radi-diagnoosin jälkeen, muttei se tarkoita automaattisesti sairastumista. Erinäisten lähteiden mukaan 3-70% sairastuu elikkä aika suuret poikkeamat.
 
Takaisin
Top