Homejuustoissa se home on se, jossa pöpöt, joten en söisi. Pastörointi ei homejuttuun vaikuta.
Listeriasta: tiedustelin tosiaan kälyltäni, joka suurtalouseläinlääkäri ja tietää paljon elintarvikehygieniasta: Listeriaa luonnossa, vesistössä ja mullassa. Jos ostat ns. nostettua kalaa(kasvatettua) on riski listeriaan aika pieni, koska altaat testataan jatkuvasti. Samalla kala testataan myös täällä tulopäässä. Jos siis graavaat itse, osta tuore kala. Listeria monistuu hapettomassa tilassa, siksi se kasvaa vakuumipakkauksissa. EI siis niitä. Jos kaipan kalatiskissä olisi listeriaa, olisi se kaikissa kaloissa. Osta siis mahd. tuoretta. Suola tai sitruunahappo ei tapa listeriaa, mutta sitruunahappo kyllä muuten kypsentää kalaa(sitruskypsennys). Suolaprosentin pitäisi olla yli 6%, jotta bakteerit kuolisi ja sellaista pitoisuitta ihmissuu ei pysty edes maistamaan.
Tsekkaa jääkaapin lämpö. Tosi monilla liian lämmin kaappi kalalle. Pitää olla se 3astetta max. Älä syö graavaamaasi kalaa kuin sinä päivänä kun tehty tarjottavaksi, anna miehen syödä loput. Muut pöpöt voi kuitenkin tulla raakaan kalaan. Listerian voi saada myös huonosti pestyistä käsistä puutarhatöiden jälkeen joten kannattaa muistaa ettei vakuumipakkauset ole ainoa.
Muut bakteerit: toksplasma: märehtijöiden. Voi saada jos on eläinten kanssa tekemisissä. Botulismi: myös vakuumeissa. Listeriaohjevielä: älä syö kalaa every day, mitä enemmän syöt niin kasvatat riskiä. Mätiä älä syö, siinä riski suurempi.