Anskunen, ei oo kyllä kivasti tehty sun mieheltä, jos tulee huonovointisena kotiin ja raahaa vielä kaverin mukaan. Ei takuulla mitään kivaa seuraa, ymmärrän hyvin että ärsyttää.
Lucky, kuulostaa kyllä ikävältä tilanne sun miehen kanssa, jos ottaa alkoholia usein liikaa. Ymmärrän tosi hyvin ettet halua tuoda sille olutta, jos ei osaa ottaa sitä kohtuudella. Eikä kohtuukäytön tosiaan pitäis olla siitä kiinni, poltatko sä vai et! Ei se ole mikään tekosyy miehellesi käyttäytyä asiattomasti, kyllä jokainen vastaa itse omasta käytöksestään.
SannaMiia ja Zanasa, me mietittiin vaimon kanssa myös klinikkaa kun on rahaa säästössä sitä varten, mutta päätettiin ensin kysyä, jos kaveripiiristä löytyy luovuttaja. Meidän tapauksessa jos ei kavereista olis löytynyt, oltais menty suoraan klinikalle. Ajateltiin, että olis lapselle kiva jos voi tavata luovuttajaa joskus. (Mun ymmärtääkseni esim. monet adoptiolapset kiinnostuu alkuperästään.) Sattui niin onnellisesti, että ensimmäinen jolta kysyttiin, suostui harkinnan jälkeen hommaan. Tavattiin ensin pari - kolme kertaa ja keskusteltiin juurta jaksaen kaikista toiveista, vaikka hän ei lapsen elämässä tulekaan olemaan säännöllisesti mukana. Puhuimme mm. siitä, että jos luovuttaja ei haluakaan enää olla mukana projektissa, se on hänen oma päätös emmekä edes kysele syitä.
Mutta käytännössä homma menee siis niin, että ajamme luovuttajan luo (sovittiin näin, että hänelle koituu mahdollisimman vähän vaivaa) kerran tai kaksi ovulaation tienoilla, ja purkin kautta sperma lääkeruiskulla. Kerran olemme myös kuljettaneet tavaran ensin kotiin, kun luovuttajalla oli kiire. (Sperma säilyy ainakin tunnin, jos sen saa pidettyä ruumiinlämpöisenä. Laitoimme ruiskun rintaliivien sisään.) Klinikallahan sperma ruiskutetaan suoraan kohtuun, kotioloissa lääkeruiskulla saa vain emättimeen, mutta kyllä ne kaverit uida osaavat.
Tuo juridinen puoli on meillä tiedossa, eikä riski ole ainoastaan luovuttajalla (elatustuen suhteen): jos luovuttaja yhtäkkiä sopimuksemme vastaisesti tunnustaisi isyyden, ei vaimolla enää olisi oikeutta perheen sisäisesti adoptoida omaa lastaan. Jos oman luovuttajan kanssa menee klinikalle, silloin saadaan juridisesti pätevä sopimus siitä, että luovuttaja ei voi vaatia lasta itselleen, eikä synnyttänyt äiti elatustukea luovuttajalta. Koti-insseissä mennään vain luottamusella, siksi on tärkeää keskustella asiat hyvin etukäteen.
Nomen nescio, ei siinä klinikassa muuten mitään, mutta kun oman luovuttajankin kanssa maksua tulee lähemmäs 1000€/yritys... siihen mahdolliset lääkkeet päälle. Vaikka on säästöjä, kyllä lapsen kanssa saa varmasti rahaa kulumaan, niin mieluummin näin päin jos onnistuu.