Tiarella veden kanssa.Miä otan aamusin kuten muutkin vitskut,tuskin sillä ajalla niin merkitystä on.
B-ryhmän vitamiineihin kuulvan folaatin (ravinnossa esiintyvä muoto) ja foolihapon (vitamiini valmisteissa oleva muoto) riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Riittävän foolihapon saannin on useissa väestöpohjaisissa tutkimuksissa todettu vähentävän synnynnäisten epämuodostumien vaaraa.
Erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriöt on kiistattomasti yhdistetty vähäiseen foolihapon saantiin. Riittävä foolihapon saanti vähentää näiden vaikeiden epämuodostumien esiintyvyyttä jopa 70 prosenttia.
Saantisuositukset
Sikiön elimistö muodostuu alkuraskauden aikana (12. raskausviikon loppuun mennessä), joten ensimmäinen neuvolakäynti 8 - 10. raskausviikolla tulee foolihappolisän aloitusta ajatellen myöhäisessä vaiheessa.
Yleisten kansainvälisten suositusten mukaan
- Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan monipuolisen ruokavalion lisäksi päivittäistä 0,4 milligramman foolihappovitamiinilisää jo kolme kuukautta ennen raskauden alkua.
- Aiemmassa raskaudessa todettu tai itsellä tai lähisuvussa esiintynyt hermostoputken sulkeutumishäiriö nostaa annossuosituksen 4,0 milligrammaan päivässä. Muissa riskiryhmissä (esim. diabetes, epilepsia lääkkeitä käyttävät) annossuositus on myös isompi (1-4mg päivässä).
Foolihappo on halpa ja turvallinen ravintolisä ja lääke. Apteekista saa 0,4 milligramman tabletteja ilman reseptiä. Myös raskausajan monivitamiinitabletit sisältävät tämän määrän.
Valtaosa sikiörakennepoikkeavuuksista todetaan terveillä naisilla, jotka eivät kuulu erityiseen riskiryhmään. Uusien tutkimusten mukaan riittävällä foolihapon saannilla ennen raskautta ja ensimmäisen kolmanneksen aikana voidaan vähentää myös sikiön riskiä huuli-suulakihalkion ja sydänvikojen osalta.
Folaatin lähteet ravinnossa
Folaattia saa vihreistä kasviksista, parsakaalista, pavuista, vihanneksista, kokojyväviljatuotteista, hedelmistä ja marjoista, mutta myös lihasta ja kananmunista.
Pitkälle prosessoidun ruoan lisääntyneen käytön ja muuttuneiden ruokailutottumusten myötä folaatin saanti ravinnosta jää suomalaisilla, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kuitenkin yleistä suositusta selvästi vähäisemmäksi.
Tuo nyt hus:n sivuilta.