Maksamakkaraa/muita maksatuotteita rajoitetusti sen A-vitamiinin takia, ja joskus terkkariopintojeni aikana laskeskelin, että paljonko sitä maksamakkaraa esim. saisi syödä ennenkuin suositukset paukkuisivat yli, niin määrät olivat kyllä aika suuria. Että ihan rauhassa vaan pari palaa maksamakkaraa jos mieli tekee.
Ja Valion sivuilla on hyvät kuvalliset suositukset siitä, mitä heidän juustojaan saa käyttää raskausaikana huoletta. Suurin osa kotimaisista pehmeistäkin juustoista on ok.
Lakuja/salmiakkia rajoitetaan vaan verenpaineiden kohoamisen takia, eli jos mataliakin paineita on, niin kyllä voi noitakin syödä aika huoletta.
Sisävesien kaloja tulee välttää syömästä sen tähden, kun niissä on usein epäpuhtauksia enemmän kuin tarvitsisi, esim. elohopeaa. Niitäkin voi syödä, rajoitetusti kylläkin. Kalalajeja on hyvä vaihdella! Ja ei se kylmäsavu sinänsä mitään tee, se on vaan lähinnä nuo kalat/kalatuotteet joita ei ole kuumennettu tarpeeksi (70 astetta), missä se listeriavaara on. En siis usko, että kylmäsavuporo olisi kiellettyjen listalla oikeastaan. :) Kandee toki tarkistaa asia, jos vielä epäilyttää.