Meillä toimi jossain vaiheessa päikkäreiden kanssa semmonen niksi että lapsi pyöri sängyssään, huusikin välillä, mutta kun mitään oikeeta hätää (nälkä, vaippa tms.) ei ollu niin olin vain vieressä ja silittelin. Tai sitten otin toivelaulukirjan ja lauloin sitä läpi niin pitkään että lapsi nukahti. Joskus kun itsellä ei meinannu hermo riittää kun mikään ei auttanut, otin aikalisän = pari minuuttia pois lapsen luota ja taas rauhoteltiin. Viimeseen asti vältin lapsen sängystä ottamista, vasta sitten jos se oli aivan hysteerinen niin rauhotin sylissä ja taas sitten sänkyyn kun oli vähänkään rauhoittunut. Nykyään lapsi parhaimmillaan siis nukahtaa samantien kun sänkyynsä pääsee ts. ottaa pupunsa ja leikkii sillä hetken ja nukahtaa. Meillä on rituaalit kyllä aika samanlaiset päivästä toiseen joten lapsi saa ns. enteitä siitä että nukkumisen aika on tulossa. Voin ton päivärytmin kertoa jos se helpottaisi.
Aamulla muksu herää n. klo 7 (äiti yrittää vielä venkoilla sängyssä...) ja leikkii siellä hetken itekseen
Noustaan, puetaan, aamuimetys, äidin ja lapsen aamupala (tässä kaikessa menee n. tunti). Ja sitten leikitään.
N. klo 10 aletaan valmistautua päikkäreille: vaipanvaihto, imetys (jos tissi kelpaa), hampaiden pesu, makuuhuoneeseen siirtyminen (lapselle tutti ja pupu ja asettelu sänkyyn, itkuhälytin ja soittolelu päälle). Muksu nukkuu 1-2h.
N. klo 12 herääminen ja lounas (kiinteä).
N. klo 13-15 touhua ja tohinaa = ruokakauppaa, ulkoilua, leikkiä, kotitöitä siinä ohessa, mitä milloinkin.
N. klo 15 välipala = kiinteää + imetys (jos tissi kelpaa siis)
Vaipanvaihto ja makuuhuoneeseen siirtyminen samoin kuvioin kun aamullakin (paitsi ettei pestä hampaita tässä välissä). Lapsi nukkuu jälleen 1-2h.
N. klo 17 päivällinen (kiinteä). Sitten touhuillaan taas. Vähitellen aletaan rauhoittumaan = riehakkaimmat leikit pois, saatetaan lukea kirjaa jne (ja äiti katsoo Emmerdalea = pyhä toimitus, lapsi yleensä leikkii itekseen lattialla)
N. klo 19 iltapuuro. Sitten siivotaan päivän leikit pois (lelut menee "nukkumaan" laatikkoonsa)
Vaipanvaihto, iltapesu, yöpuku, isi sanoo hyvää yötä (jos on kotona). Imetys, hampaiden pesu, makuuhuoneeseen. Lapsi pussiin ja peiton alle. Puput ja tutit totutusti. Laulan jonkun laulun muksulle ja samalla sammuu valot. Lopuksi toivotan hyvää yötä ja lapsi jää sänkyynsä. Unten mailla ollaan yleensä siis klo 20.
En tiiä onko tästä apua, mutta meillä ainakin toimii. Mulla siis ajoittuu kaikki asioiden hoitamiset tohon päikkäreiden väliin. Rutiinit pitää huolen siitä ettei juuri muulloin ehdi (ja mies monesti siis poissa kotoa koko ton lapsen valveillaoloajan). Mutta jonkin verran tossa on pelivaraa kuitenkin. Parhaiten muksu kuitenkin nukkuu jos pysytään totutussa rytmissä. Ja tähän on siis päästy kuukausien myötä, meillähän ei alkuun nukuttu päikkäreitä juuri ollenkaan. Yöllä jos muksu herää niin laitan tutin suuhun ja ehkä silitän jos tarve vaatii. Mitään en puhu enkä valoja sytytä. Yleensä meillä on yksi herätys/yö, hampaita tehdessä saattaa olla sitten tunnin välein...
Itelle oli vaikee paikka hyväksyä toi päivärytmi ts. ne rajotukset omaa reissaamista ajatellen kun alkuun oli niiiiin helppoa lapsen kanssa kyläluutiminen. Mutta nyt kun on tottunut niin ei tuo nyt niin paha enää ole. Hankaloittaahan se toki vähän sosiaalista elämää mutta loppujen lopuksi tämäkin on vaan yksi vaihe ja mukavampi kuitenkin että lapsi lepää hyvin ja on hyväntuulinen kuin että nukkuisi huonosti ja kiukuttelisi (mikä on edessä jos menee kuviot sekaisin).