Pakko googlata näitä oireita kun vainoharhaisena luulee että kaikki mitä tapahtuu johtaa synnytykseen
Löytyi tällainen lista (
http://www.espoo.fi/download/noname/{2EC321C3-2EC1-4C09-9676-C5024B9B3862}/12603)
LOPPURASKAUDEN MUUTOKSIA ELIMISTÖSSÄ
LANTION ALUEEN LUISET LIITOKSET LÖYSTYVÄT
-Raskaushormonien vaikutuksesta lonkissa, risti-suoliluunivelissä ja häpyliitoksessa voi tuntua kipua, joka aiheutuu nivelsiteiden löystymisestä.
-Tämä on täysin normaalia ja kertoo siitä, että äidin lantio valmistautuu synnytystapahtumaan
ENNAKOIVAT SUPISTUKSET
-Yleensä kivutonta, kohdun "kiristelyä", toisinaan niihin liittyy alavatsan tai alaselän jomottelua.
-Valmistavat kohdunkaulakanavaa avautumaan ja lisäävät veren virtausta istukkaan
-Kestävät puolisen minuuttia, heikkenevät ja loppuvat vähitellen.
-Henkinen tai fyysinen rasitus usein lisäävät supistelua, tavallisimmin loppuvat levossa
-Tunnustele, miltä supistukset tuntuvat, opettele rentouttamaan itsesi
KOHDUN POHJA NOUSEE
-Mahdollisesti ilmenee närästystä, tihentynyttä hengitystä tai kylkikipua
-Vaivat helpottavat usein viimeistään 2-3 viikkoa ennen synnytystä, kun vauva pikkuhiljaa laskeutuu alemmaksi lantioon.
VAUVAN LASKEUTUESSA ALAS LANTIOON...
-Äidin olo helpottaa ja hengitys vapautuu, mutta samalla paine ja kipu häpyliitoksen tietämillä usein lisääntyvät
-Samoihin aikoihin ilmenee mahdollisesti tihentynyttä virtsaamistarvetta, ummetusta, suonikohjuja, suonenvetoja, peräpukamia
-Peräpukamiin voi käyttää apteekista saatavaa paikallisvoidetta. Useimmiten peräpukamat häviävät muutamien viikkojen kuluessa synnytyksestä.
-Vauva painaa virtsarakkoa ja suolistoa -Suoliston liikkeiden hidastuminen raskausaikana lisää osaltaan taipumusta ummetukseen
-Ummetukseen on avuksi kuitupitoinen ruoka, reippaasti juotavaa ja sopivasti liikuntaa! Apteekista saa apua, jos nämä keinot eivät auta.
-Suonikohjut johtuvat raskaushormonien vaikutuksista laskimoiden seinämiin. Joillakin äideillä on taipumusta suonikohuihin. Kannattaa välttää pitkäaikaista seisomista ja nostaa jalat välillä kohoasentoon. Jumppaa jalkoja ja ota tarvittaessa tukisukat käyttöön!
AINEENVAIHDUNNAN VILKKAUS JA LISÄÄNTYNYT VERIMÄÄRÄ
-Munuaisten kyky poistaa suoloja ja niiden mukana ylimääräistä nestettä kudoksista, heikkenee loppuraskaudessa. Tämä altistaa käsien ja jalkojen turvotukselle. Vähennä tarvittaessa suolan käyttöä ja juo riittävästi nesteitä.
-Turvotus ei ole itsessään merkki mistään loppuraskauden häiriöstä, vaan se on myös elimistön keino varmistaa äidin riittävä nesteytys synnytyksen aikana.
-Toisinaan saattaa ilmaantua käsien ja erityisesti sormien puutumista. Tämä on vaaratonta ja johtuu turvotuksen aiheuttamasta lievästä toimintahäiriöstä käsivarresta kämmeniin kulkevissa hermoissa.
-Aineenvaihdunnan kiihtyessä hikoilu lisääntyy
-Valkovuoto voi entisestään lisääntyä. Kudosten kohonnut sokeripitoisuus luo otolliset edellytykset myös hiivasienen kasvulle. Tällöin lisääntyneeseen valkovuotoon liittyy kutinaa ja kirvelyä.
MUITA LOPPURASKAUDEN AIKAISIA MAHDOLLISIA ILMIÖITÄ:
-Unen laatu muuttuu ja saatat valvoa öisin. Tämä on elimistön luonnollista valmistautumista tuleviin yöimetyksiin. Lepäile tarvittaessa päiväsaikaan.
-Rinnoista saattaa tiputella jo ennen vauvan syntymää pieniä maitotilkkoja ja rinnat voivat tuntua aroilta. Rinnat valmistautuvat näin tulevaan imetykseen. Täysin normaalia on myös, ettei rinnoista tule maitoa ennen vauvan syntymää.
-Iholle voi ilmaantua maksaläiskiä. Tämä ei yleensä ole estettävissä, maksaläiskät vaalenevat ja häviävät usein synnytyksen jälkeen.
-Voit kokea "tunnemyrskyä", kuten itkua, naurua ja kiukkua etenkin lasketun ajan tietämillä ja herkemmin vielä raskauden venyessä yliaikaiseksi.
-Vatsalle, reisiin tai rintoihin voi tulla raskausarpia. Nämä johtuvat ihon venymisestä ja elimistön hormonaalisista muutoksista. Toisilla naisilla on perinnöllisesti taipumusta raskausarpien syntymiseen, mutta onneksi raskausarvet vaalenevat ajan myötä.
-”Pesänrakennusvietin" yllättäessä älä tee innokkuudestasi huolimatta kaikkia asioita kerralla, vaan muista lepäillä välillä!