Soseet ja vellit, kiinteiden aloitus!

Lueskelin tuossa neuvolasta saatua lappusta missä oli ateriarytmi iän mukaan ja mitä milläkin aterialla syödään. Siinä oli aamupuuron ja iltapuuron kanssa merkitty marjoja tai hedelmiä. Meillä ei ole ikinä annettu puurojen kanssa mitään hedelmäsoseita, koska tyttö rakastaa kaurapuuroa jo ihan sellaisenaan. Ja aluksi oli juurikin se ajatus, ettei halua totuttaa että puuron kanssa syödään makeaa, jotta se uppoaa myöhemminkin ilman mitään herkkuja. Onkohan toi nyt sitten vasten suosituksia? Hän saa kyllä 1-2 kertaa päivässä hedelmää tai marjaa muutenkin. Mutta jääkö ravintoarvot silti liian pieniksi? Onko muita jotka antavat puuron puurona? En haluaisi totuttaa, että puuro maistuu makealle. Itse lapsena käytin nimittäin niin järkyttävän määrän sokeria puurossa että jälkikäteen ajateltuna ihan hirvittää. Omalle lapselle annan korkeintaan maitoa puuron sekaan :D
 
Meillä syödään joskus puuro puurona mutta kakka meinaa olla kovalla ni laitan luumusosetta vähän sekaan :) varmasti voi syöttää ihan puuron puurona ilman mitään ylimääräistä eikä silti jää ravintoköyhäksi vauvan ruokavalio ! :P
minäki muuten käytin pienenä järjettömät määrät sokeria puurossa :D en kyllä silti lihava ollut koskaan että kulutukseen meni. Nykyisin syön puuron puurona, ällöttää ajatuskin että maistuis sokerille :S voinappi on kivan näkönen (muiden) puurossa , anoppi laittaa mangososetta voinapin sijasta :)
 
Meillä on hedelmää tai marjaa puurossa ellei ole loppu kaapista :D myös itselle tai esikolle tehtäessä. Jos ei oo mitääb muuta niin ainaki voisilmä (ei vauvalle)..
 
Ei tarvii antaa ku menee muutenki. Parempi vaan kun ei opikaan siihen että täytyy olla joku makea ruuan kanssa.
 
Ite taas en voi kuvitellakkaa syöväni puuroa pelkästään :D tyttö tulee kuitenki näkemään, että meillä on aina puuron kans jotain (sokeria, kanelia, soppaa, raejuustoa..) joten laitan kyllä aina sosetta hänenki puuroon :) mutta samalla tavalla lusikallinen maistuu, oli siinä sosetta tai ei.
 
Mä oon korviketta laittanut puuron sekaan. Meillä syönyt alusta asti veteen tehtyä hiutalepuuroa, ni sit sen saa jäähtymään ja sekotettua löysemmäksi sen maidon kanssa. Hyvin maistuu. Puuroa menee jo lähes puol desiä kerralla!
 
Antaisin puuron puurona, jos uppoais. Mutta kun ei kelpaa sellaisenaan, ei omenasoseen kanssa, ei lusikalla syötettynä eikä omin sormin syötynä... Meillä ei ainakaan toistaiseksi siis syödä puuroa. :P
 
Kiitos mielipiteistä. Jatketaan siis puuroilua ilman soseita :) meillä on tarkotus olla tässä alussa noiden herkkujen kanssa muutenkin tiukkana. Eli ei anneta mitään karkkeja tai kakkuja niin pitkään kuin vain pystytään olla antamatta. Kun ei se lapsi osaa kaivata jotain sellaista mitä ei oo maistanut.

Tietenkin lapsi varmaan haluaa siinä vaiheessa maistaa kun näkee että muutkin syö, mutta sanotaanhan esim. alkoholistakin aina lapselle, että tämä on aikuisten juomaa. Miksi ei herkuista voisi sanoa samaa? En tiedä miten tämä käytännössä toimii mutta aiomme ainakin yrittää. Nyt vielä ensimmäisen lapsen kohdalla helppo kokeilla. Toisen lapsen kanssa tuskin enää onnistuu kun sisko mässyttää vieressä :D

EDIT: en siis tarkoittanut että hedelmäsoseet olisi mitään kiellettyä herkkua, mutta liittyy siis siihen että turhaan juurikin totuttaa että aina on aterialla jotain makeeta. Hedelmäsoseistakin syynään aina tarkkaan, että niissä ei ole lisättyä sokeria ennenkuin annan. Yllättävän monessa nimittäin on :o
 
Muokattu viimeksi:
Jep. Jos kasviksia/hedelmiä/marjoja muulloin menee, niin mikä pakko niitä on sinne puuroon laittaa.

Mekin saatiin neuvolasta tuo päivärytmi/ruokarytmi -lappunen, eikä kyllä ihan siihen tahtiin mennä, vaan lapsen tahtiin.
 
Mä en muista saaneeni mitään ruokailurytmiin liittyviä lappusia.. Mutta tää 5 ateriaa/päivä on jotenkin vaan muodostunut meillä melko kellontarkaksi. :)
puurot meinas jäädä jo kokonaan, kun ei yhtäkkiä enää maistanutkaan. Oon laittanut usein luumua vähän siihen sivuun jotta vatsa toimii paremmin. Menipä se kyllä ilmankin, samoin marjasoseella ja päärynällä/omenalla tms.

Puurot maistuu nyt taas, kun yöstä jäi aamuyön maito pois ja illalla annetaan puuro vähän aikaisemmin kuin ennen...
Eli ei syönyt kun ei ollut nälkä tai väsytti jo liikaa. :)
 
Pitikin uteliaisuudesta kysyä, minkä verran ja miten monta kertaa päivässä muiden vauvat jo syö kiinteitä? Soseina tai sormiruokana.

Meillä syödään nyt 2-3 kertaa päivässä. Aamu menee pelkällä maidolla, jossain vaiheessa aamupäivästä ennen päiväunia syödään lounas. Tällöin sormiruokaa, joskus saattaa mennä sosetta vähän lisäksi (ja saatan käsissä muhjaantuneet ruuat syöttää lusikalla). Iltapäivällä riittää taas maito, paitsi välillä kun muut syö päivällistä niin saattaa tulla samaan pöytään esim kurkkua tai maissinaksuja mutustamaan. Ja sitten iltapalaksi saa puuron ja usein omiinkin käsiin jotain purtavaa.

Lounas on parina päivänä nyt maistunut huonosti, liekö tarjottavat sitten ei olleet maun mukaisia..? Eli vaihtelevasti 1-4 kasvislohkoa menee silloin, ja joskus ehkä pari jääpalallista sosetta. Puuroa ei alkuun mennyt kuin vähän, mutta nyt on sitten parina päivänä sitä mennyt oikein isokin annos (arvioiden ehkä 1,5dl)!
 
Niin ja lisäyksenä, että tyttö on nyt 6,5kk ja kuukauden verran ollaan kiinteitä maisteltu.
 
Pyrin tarjoamaan sormiruokaa silloin kun syön itsekin, eli neljästi päivässä. Määrät on tosi vaihtelevia, joskus vain maistaa ja joskus syö kaiken mitä on tarjolla. Isoin kerta-annos on tainnut olla kokonainen avokado. Eikä tunnu olevan mitenkään riippuvaista vuorokaudenajasta, ja samatkaan ruoat ei eri päivinä maistu yhtä hyvin. Kiinteät aloitettiin 6 kk iässä, kolme viikkoa sitten.
 
Meillä mentiin 4:llä päivässä ja kiinnostus hävisi ruokaan. Jätin aamupalan pois koska se on epäolennaisin, meilläki maidolla mennää aamu. Lounaalla syö yleensä parhaiten. Päivällinen ja iltapala riippuu kuunnja maan asennosta ;) kylmänä menee paremmin.. Nii ja siksiki vähensin ruokia ku meillä ruvettiin pulauttelemaan hirveesti, eli varmaan koko ajan täynnä.. Sikskään ei ruoka maistunu.
 
Me syötiin pari viikkoa sitten 5 kertaa päivässä, mutta myös meillä kävi niin että kiinnostus ruokaan lopahti. Pudotettiin se määrä sitten neljään kertaan päivässä, ja se tuntuikin olevan sopivampi. Nyt taas tuntuu että se 4 kertaa ei enää riitä. Olenkin nyt parina päivänä ottanut viidenneksi ateriaksi sormiruokailun ja se tuntuu olevan kivaa vaihtelua. Eli nykyään 2 puuroa, 2 sosetta ja yksi sormiruokailu. Viikonloppuna otettiin vihdoin syöttötuoli kuvioihin, niin tuntuu ruokailut helpommilta kun syön samaan aikaan lapsen kanssa. Tyttö viihtyy niin hyvin ruokapöydässä, niin saa itsekin syötyä rauhassa :)
 
Jeee! Sillä pärjää sit hetken ;) Teitkö muuten minkälaisia sekoituksia? Sillä kysyn, kun joskus noille isommille tein niin et eri kasvikset omina soseinaan ja sit vaan purkkeihin eri sekoituksia. Mut olihan se melkosta, vois varmaan helpomminkin tehä :D

Mullakin olis tänään edessä vauvan ruuan tekoa, uunikasviksia sormiruoaksi tosin.
 
Laitoitko pakkaseen pilttipurkeissa? Olen kuullut montaa eri mielipidettä että voiko niitä pakastaa vai ei. Tiedä sitten mitä uskoa
 
No mä oon niissä lasipurkeissa kyllä pakastanu. Pitää vaan jättää vähän vajaaksi, kun jäätyessään se ruoka laajenee. Ja mä en ainakaan oo saanu niitä kansia mitenkään extratiukkaan kiinnikään.
 
Okei. Itse myös keräillyt tyhjiä pilttipurkkeja kaapin perälle myöhempää käyttöä varten, mutta niitä kyllä kerääntyy enemmän kuin ehdin käyttää. Pitää varmaan jossain vaiheessa roudata kierrätykseen :)

Miten tarkasti olette pitäneet ruokailumäärät samana per päivä? Tai siis jos on totuttu esim. 5 ateriaan kiinteitä päivässä, niin onko välillä ollut päiviä jolloin syöntikertoja on ollut vähemmän ja ateria korvattu tissillä? Sen takia pohdiskelen, kun me oltiin tänään kylässä ja jotenkin ei tuo syöminen osunutkaan valveillaoloaikaan vaikka soseet oli mukana. Ja nyt tyttö nukkuu tuolla kopassa vaikka ruoka-aika meni jo tunti sitten. Kohta on jo iltapuuron aika, niin mietin että voiko tällaisia poikkeuspäiviä pitää silloin tällöin, vai joutuuko sitä vain antamaan lyhyemmällä välillä ruokaa, jolloin iltapuuron aikaan ei varmasti ole vielä nälkä.
 
Takaisin
Top