Jännä lukea millasia ohjeistuksia eri diabeteshoitajat ovat antaneet! Mulla kun syynättiin ruokapäiväkirjaa, niin hoitaja kommentoi lähinnä että "näyttäisit syöneen kolmena peräkkäisenä päivänä banaania. Siinä kannattaa sitten vähän rajoittaa, suositus olisi max 2krt viikossa." Olin vähän että siinäkö oli sun parhaat neuvot....
Viime (ja tässäkin) raskaudessa olen omalla kohdalla kokeilemalla huomannut että sokerit pysyy tasaisimpana kun:
- syö vikan iltapalan riittävän myöhään (klo 22.30-23, kun meillä herätys klo 6) tai tarvittaessa herää yöllä syömään välipalan
- syö vähintään 4h, mieluiten 3h välein jotain
- syö joka aterialla jotain proteiinia; esim. jos on ollut kovin hiilaripitoinen välipala olen juonut hiukan protskujuomaa, se tasoittaa hyvin sokeripiikkejä.
Mulla pahinta mitä voi tehdä on aloittaa aamu pelkillä hedelmillä, maitotuotteilla tai puurolla. Puolessa tunnissa sokerit hyppää pilviin ja tulee niin huono olo ettei seisomaan pysty. Mutta jos syö edellämainittujen lisäksi vaikka kananmunaa, nakkeja, pekonia, tai vaan leivän leikkeleellä, niin ei sokereissa ole mitään hälyttävää. Ei se nyt niin pahalta ruokavaliolta tunnu!
Vinkkinä myös, että kannattaa kokeilla miten oma kroppa reagoi pähkinöihin - niistä saa helpon välipalan jos muuten ei sokerit pysy kurissa. Nämä on kuitenkin yksilöllisiä juttuja, eri ihmisillä toimii eri jutut. Se kannattaa muistaa diabeteshoitajienkin ohjeita soveltaessa.
Tsemppiä kaikille diagnoosin, ruokavaliohuolien ja jättiläisvauvapelkojen kanssa taisteleville. Kyllä kaikki järjestyy!