Raskausajan ruokavalio

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Täällä voi keskustella raskausajan ruokasuosituksista. Esim. miten ne on vaikuttaneet ruokavalioosi? Noudatatko niitä täsmällisesti vai tuleeko esimerkiksi kahvia juotua enemmän kuin suositeltu?

Täällä kerrotaan raskausaikana vältettävistä ruoka-aineista.
 
Onks teillä mitään suosikkiruokaa, mitä tulee olemaan ikävä raskauden aikana? Mä rakastan sushia ja lakuja, mutta onneksi nyt niistä luopuminen ei tunnu ihan yhtä haikealta, kun tietää, että tää aika menee nopeasti ja kohta pääsee taas nauttimaan niistä. Viimeksi kun esikoinen vihdoin syntyi, mies toi mulle synnärille kilon pussin lakuja ja tilasi kotona sitten ison satsin sushia. 😁
 
Maksalaatikkoa ikävöin jo nyt😂😂 Myös graavilohesta oli vaikea luopua.
Kahvin juonnin lopetin jo edellisessä raskaudessa kokonaan, se oli silloin vaikeaa, mutta sen jälkeen tullut satunnaisesti juotua enää kupillinen juhlissa/kyläillessä.
 
Graavilohi, sushi, juustot, sellaset kaikki erikoisleikkeleet ja inkivääri 👋🏼😢 Erityisesti juustot on jotenkin nyt tuntunut jo tässä kohtaa aiheuttavat monet päänvaivat, että mitä niistä nyt sitten edes sai ihan tarkalleen syödä ja vaikuttanut jo moniin ateriavalintoihin.
 
Mulle harmillisin on viini. Sitä kun ei voi edes pieniä määriä ottaa tai pienellä riskillä, niin kuin suurinta osaa muista kielletyistä. 😅

Salmiakki on vähän harmi ja kylmäsavulohi. Mut pitää muilla jutuilla sit herkutella ja jouluna oon syöny sit lämminsavulohta. Homejuustot ja kielletyt herkuttelujuustot on kans vähän sääli, mut onneks juustotarjottimen voi koota myös sallituista juustoista. Joulun aikaan oon kuumentanu aurajuustoa ja sit syöny jäähdytettynä, maistuu aika samalta. Ja @Malttamaton145 en tiiä miten sä sitä aurajuustomurua oot käyttäny, mut jos kuumennettuna ruuanlaitossa, niin kuumennettunahan sitä saa tosiaan syödä niin paljon ku haluaa, niin anna mennä vaan. Samoin @Hertta7 kaikki juustot on sallittuja kuumennettuna, niin yleensä aterioissa ei oo väliä, mitä juustoa siinä on. :smiling-eyes: Ja inkivääri ruuanlaitossa on kans ok mausteena tai tuoreen inkiväärin käyttö. Ainoastaan inkiväärivalmisteet on kielletty.

Susheista ite en yleensä välitä niistä raaka kala -susheista, niin omia lempparisusheja voin syödä vapaasti myös raskaana. :Ok Hand Sign:Siemenet sen sijaan auheuttaa vähän päänvaivaa. Tykkään käyttää ruuanlaitossa esim. tahinia. Pienet määräthän on ok, mut kuinkahan paljon sitä sitä kehtais käyttää. 🤔

Ne ohjeet tuntuu herkästi aluksi, että kaikki on kiellettyä, mut lopulta yllättävän vapaasti voi syödä ja monet jutut on jotenkin kierrettävissä (esim. juuston kuumennus). Ja suurin osa sellasia, et ne yleensä ei muutenkaan oo sellasia, joita joka päivä söisi. Mut on se silti kyl ärsyttävää, et niitä mukautuksia pitää tehdä. Kyl se sit tuntuu ihanalta, kun raskauden jälkeen ei enää pahemmin tartte näitä ruokajuttuja miettiä. 😌
 
Mä en muutenkaan välitä sushista tai graavikalasta, inkivääriä pitää vähentää ja feta ja aura ym tosiaan kuumennettuna 👌

Kahvia vähensin jo viime raskauden aikana kun närästi silloin kovin, niin sitä ei hirveästi tuu juotua. Energiajuomat lopetin viime raskaudessa ja en oo aloittanut uusiks, etten jää taas koukkuun niihin 🤣

Siemeniä käytän paljon, se ehkä vähän blaah, mut kyllä tän odotusajan välttää mitä vaan kun saa sit palkinnoista parhaimman syliin, kunhan kaikki menee hyvin tällä kertaa 🩷
 
Mä en muutenkaan välitä sushista tai graavikalasta, inkivääriä pitää vähentää ja feta ja aura ym tosiaan kuumennettuna 👌

Fetaa saa myös kuumentamattomana syödä 😊

Mä kävin lukasee noi ruokaviraston ohjeet, et onko jotain muutoksia ja kertaamassa, jos olis jtn mitä en ennestään muista (idut olin unohtanu ☝️). Oli ilahduttava huomata, et erittäin kovat pastöroimattomat juustot on lisätty sallittujen listalle raskaana oleville. 😊 Eli parmesaania saa syödä vapaasti kuumentamatta.

Parmesaanissa ja muissa vastaavissa ei listeria kasva, kun on niin kuivaa. Täähän on esim. Ruotsissa ollu jo pitkään sallittu, mut Suomessa tultu jälkijunassa. Ite oon aikaisemmissa raskauksissa sitä kyl syöny, kun oon tienny tämän. Muistan kun kerran loppuraskaudessa pastaravintolassa tarjoilija sano, et sulle sit ilman parmesania eikö niin. Ja vastasin vaan, et eiku saa laittaa. Ja tarjoilijan ilme oli sellanen 🤨🤨🤨. 😆

Mut kiva, et se on nyt ihan virallisesti sallittua. 👌 Millonkahan toi muutos on tullu, sattuuko kukaan tietämään? Mielestäni ei viel viime syksynä ollu, ku aiheesta silloisessa lasketun ryhmässä kirjoitin, mut voi olla, et en sillon ollu vaan huomannu, et oli jo muuttunu. 🤔

Bongasin muuten tätä googlatessa hyvän sivuston, mis erilaiset juustot listattu ja kerrottu, miten niitä saa syödä. Selkeämpi kuin tuo ruokaviraston listaus, joka voi olla esnikertalaiselle aika sekava. Tässä, jos jollekin juustot aiheuttaa päänvaivaa:


Ja semmoinen tieto vielä ensikertalaisille, että pastöroimattomuus pitää Suomessa aina merkitä. Eli jos maitotuotteessa ei lue onko pastöroitua vai ei, niin sit se on pastöroitua. 😊

Info päättyy 😅
 
Fetaa saa myös kuumentamattomana syödä 😊

Mä kävin lukasee noi ruokaviraston ohjeet, et onko jotain muutoksia ja kertaamassa, jos olis jtn mitä en ennestään muista (idut olin unohtanu ☝️). Oli ilahduttava huomata, et erittäin kovat pastöroimattomat juustot on lisätty sallittujen listalle raskaana oleville. 😊 Eli parmesaania saa syödä vapaasti kuumentamatta.

Parmesaanissa ja muissa vastaavissa ei listeria kasva, kun on niin kuivaa. Täähän on esim. Ruotsissa ollu jo pitkään sallittu, mut Suomessa tultu jälkijunassa. Ite oon aikaisemmissa raskauksissa sitä kyl syöny, kun oon tienny tämän. Muistan kun kerran loppuraskaudessa pastaravintolassa tarjoilija sano, et sulle sit ilman parmesania eikö niin. Ja vastasin vaan, et eiku saa laittaa. Ja tarjoilijan ilme oli sellanen 🤨🤨🤨. 😆

Mut kiva, et se on nyt ihan virallisesti sallittua. 👌 Millonkahan toi muutos on tullu, sattuuko kukaan tietämään? Mielestäni ei viel viime syksynä ollu, ku aiheesta silloisessa lasketun ryhmässä kirjoitin, mut voi olla, et en sillon ollu vaan huomannu, et oli jo muuttunu. 🤔

Bongasin muuten tätä googlatessa hyvän sivuston, mis erilaiset juustot listattu ja kerrottu, miten niitä saa syödä. Selkeämpi kuin tuo ruokaviraston listaus, joka voi olla esnikertalaiselle aika sekava. Tässä, jos jollekin juustot aiheuttaa päänvaivaa:


Ja semmoinen tieto vielä ensikertalaisille, että pastöroimattomuus pitää Suomessa aina merkitä. Eli jos maitotuotteessa ei lue onko pastöroitua vai ei, niin sit se on pastöroitua. 😊

Info päättyy 😅
Kiitos tuosta linkistä! Itse olen tässä viime aikoina oppinut syömään eri juustoja ja nyt ekana tulikin että eeeeiii, mitenkäs sitä nyt pärjää. Mutta loppupeleissähän aika paljon täällä suomessa juustoja voi syödä. Toki tarkkana saa olla, mutta saa muutakin syödä kuin oltermannia 😅

Pitää itsekin kerrata ihan yleisesti nuo ruokaohjeistukset. Vaikka raskauksia on takana, niin silti tuntuu, että olisi taas ihan ensikertalainen 😊
 
Mulle hankalinta on ollut varmaankin kofeiinin vähentäminen 😅 Vuorotyöläisenä sitä on ajanut itsensä sellaiseen kahvi- ja energiajuomakoukkuun että tää 1 kuppi kahvia päivässä on taas näin yhtäkkiä tuntunut melko brutaalilta. Kofeiinitonta kahvia kävin nyt ostamassa, josko sillä sitten saisi vähän edes jotain placebovaikutusta 😄
 
Itselle myös tuo kofeiinin vähentäminen on tuntunut hieman hurjalta. Normaalisti olen voinut juoda teetä (kahvia en juo) vaikka 6 kuppiakin päivässä 😄 nyt olen koittanut vähentää ja juoda sen 1-2kuppia. Tähänkin varmasti ajan kanssa tottuu. Töissä ollut niin tapana aina litkiä teetä pitkin päivää, niin nyt pitää totutella juomaan vettä.
 
Itselle myös tuo kofeiinin vähentäminen on tuntunut hieman hurjalta. Normaalisti olen voinut juoda teetä (kahvia en juo) vaikka 6 kuppiakin päivässä 😄 nyt olen koittanut vähentää ja juoda sen 1-2kuppia. Tähänkin varmasti ajan kanssa tottuu. Töissä ollut niin tapana aina litkiä teetä pitkin päivää, niin nyt pitää totutella juomaan vettä.
Jos mä olisin ollut kova juomaan teetä ennen raskautta, jatkaisin varmaan hopeatee linjalla eli kuumaa vettä ja maitoa +sokeri tms😅 Mulla ainakin menis kun väärä raha, kun juon teen aina maidon kanssa muutenkin😅 Vinkkinä vaan jos yhtään auttais tämmönen😁
 
Mä keitän vain tiettyä tummapaahtoa ja käytän todella vähän kahvinpuruja. Sen takia uskallan juoda ”useamman kupin” kun kofeiinin määrä on niin pieni per kuppi. Tällä niksillä mennyt myös ei-raskaana. 🙂
 
Takaisin
Top