Kyllä listeriaa valitettavasti on, itsekin tunnen yhden joka sai nähtävästi graavikalasta listerioosin. Ei huomannut mitään sairastaneensa mut pieni menehty puolen välin maissa raskautta ka syyksi paljastui listeria. Äh, en halua pelotella mutta tulipa opittua, että on se olemassa oleva asia. Valion sivuilla oli kiellettyjen listaan kuuluvia tuotteita, joissa ei 10v aikana heillä ole ollut listeriaa (esim Viola tuorejuusto) joten niitä itsekin uskaltaisin syödä. Mutta listeria on vesistön bakteeri joka elää myös elävissä kaloissa ja voi nopeasti lisääntyä kalan pyynnin jälkeen ihan kylmässä säilytetyssä kalassa, siinä listetian riskialttius juuri piilee että ei tarvi olla vanhaa, pilaantunutta tai kylmäketjun katkennut. Voi olla tuoretta ja hyvää. Itse just siks kun listeria on tuollainen, en syö mitään raakaa tai graavattua kalaa. Oon kyl niiden pehmeiden juustojenkin kanssa varovainen. Jos vahingossa syö (söin just vahingossa tuntematonta tuorejuustoa) niin en menetä yöunia ku ajattelen että asia on just noin, jos siinä juuri tuli listeria niin voi myös jäädä auton alle.. Mutta en tarkoituksella kyl uskalla ottaa riskiä. Vadelmista voi saada noron joka on tosi ikävä mutta ei sentään tapa ketään, joten niiden kanssa en oo ihan niin tarkkana :D
Toi pataleipä vaikuttaa herkulliselta.. Pitää kyl kokeilla! Tekisin kans leivät itse mutta mies ei syö ite tehtyä leipää jostain syystä, enintään vähän maistaa just uunista tuleena :O Sit ne ehtii homehtua ja kuivua kun mä syön aika vähän leipää. Mulla turvottaa ja pierettää kaikki kasvikset ja vihannekset mutta kun en halua jättää niitä pois ruokavaliosta niin en osaa sanoa jatkaako leipä samalla linjalla, ei ainakaan mitenkään merkittävästi pahenna :) Tuore ruikkari kyllä turvottaa tosi paljon, mä aina nakkaan sen heti pakastimeen ja kunhan on jäätyny, otan pois ja annan sulaa.. ongelma poistuu sillä mut se kaikkein tuorein makukin kyl vähän kärsii.
Tofu-sieni meininkiä pitää kyllä kokeilla joskus ku mies ei oo kotona, se ei söis mut mä ja lapsi varmaan tykättäis!