Pataleipä onnistuu myös kannellisessa teräskattilassa, ei tarvi pataa välttämättä. Ja ohjeissa taitaa tosiaan olla usein teelusikallinen kuivahiivaa, mut voi jättää pois, kun antaa taikinan vaan tekeytyä riittävän kauan. Mulla on ollu vuorokaudenkin joskus tekeytymässä :)
Noista nostatusaineista vielä, että ei se hiiva välttis ookaan se pahin. Vehnägluteeni jos mainitaan (ja olikohan joskus myös nimellä vehnäproteiini) niin se on siellä vain nostattamassa, vaikka leivässä ois hiivaakin käytetty. Itellä maha turpoo herkästi ja tulee kaameita vatsavaivoja noita sisältävistä leivistä, mutta ilman noita leipä käy paljon paremmin, joskaan nyt 100% ei voi tuon mukaankaan toimia.
Ok, mä oon kyl haaveillu sellaisesta oikeesta padasta, ku tehään leivinuunissa jonkin verran ruokia, niin se kestäis varmaan paremmin.. oon parit vuoat täs vuosien aikana tuhonnut :D Täytyy katsoo, jos enshätään ostas lasisen, niitäkin on ollu, mut ei oo enää kuin eripari vuokia ja kansia jäljellä.
Mulla om mummulta saatu vuosikymmeniä vanha punainen, emaloitu sarpaneva-pata. Alkaa olla kolhiintunut, mutta tuolla on niin iso tunnearvo. Eiköhän toi pataleipäkin päädy tonne pataan, sen pitäs kestää kuumennus tyhjänä.
Mä haaveilen tuota sarpanevaa meillekin Taitaa vaan olla tarjoushinnallakin jonkun 150€ se pienempi koko, niin ei oikein oo ite raaskinut hankkia... Ja ei pitäis sen haljeta tyhjänäkään, kun valurautaa on :)
Mä kävin hakemassa tänään subin.. miehen kanssa piti käydä syömässä, mutta siitä tullut tällä ololla mitään. Tehtiin kompromissi ja haettiin subit, jotka sitten herkuteltiin
Padasta haaveilen minäkin.. Mutta ei ole vielä raaskinut ikinä hankkia.
Pyöräytin äsken pataleipätaikinan kohoomaan. Millä sitä malttaa odottaa lopputulosta huomiseen. Laitoin sen puol tl hiivaa, pikkusen ruisjauhoo, leseitä ja auringonkukan siemeniä. Ans kattoo mitä tosta tulee.