Tuohan ei ole varsinaisesti mikään mielipideasia, että ylipainoa hoidetaan julkisella sektorilla pääasiassa huonosti, jos ollenkaan, vaan ihan fakta, jota on useaan otteeseen tuonut mediassa esille mm. kliinisen metabolian professori Kirsi Pietiläinen. Tutkitusti tehokkaita keinoja on (lihavuuslääkkeiden lisäksi) mm. HUSin Painonhallintatalo -niminen valmennus, mutta se tavoittaa vain hyvin pienen joukon kaikista, jotka siitä hyötyisivät.
Cheekiä lainatakseni, "jos se ois helppoo, kaikki tekis niin", eli ei lihavat ole lihavia siksi, että he eivät tietäisi, että kannattaa syödä terveellisesti ja liikkua. Terveydenhuollosta saa tyypillisesti sen kehoituksen laihduttaa ja jonkun monisteen, joka ohjaa täyttämään puolet lautasesta kasviksilla ja liikkumaan hengästymiseen asti vähintään x minuuttia viikossa, mutta se jää siihen. Nythän tieto aiheesta on lisääntynyt merkittävästi ja tiedämme mm., että pohjimmiltaan kivikautinen, nälkävuodet kokenut ihmiskeho ei halua saavutetuista eduista luopua, vaan pyrkii palauttamaan painon ennalleen. Emilia Huvisen kirja Paskat geenit? avaa tätä aihetta hyvin.
Aihe ei ole itselleni omakohtainen, mutta hyvin kiinnostava. Liikaa ei pidä kenenkään jäädä itseään soimaamaan, meidän yhteiskunnan rakenteet eivät varsinaisesti edistä normaalipainossa pysymistä. Tietenkin jokaisen pitää ottaa vastuuta itsestään ja omista valinnoistaan, mutta koko lihavuusepidemiaa ei voida yksilöiden tekemillä muutoksilla ratkaista, jos rakenteet eivät muutu tukemaan terveessä painossa pysymistä ja normaalipainon saavuttamista.