Onko ihmisistä tullut liian älykkäitä ja rikkaita lisääntymään?
Vastaus minun näkökannastani tiivistetysti ja tylysti on kyllä. Mutta se ei silti tarkoita, etteikö vaurautta ja älykkyyttä saisi olla tai että ne olisivat huono asia. Niitä pitäisi vain osata hyödyntää oikein, missä tällä hetkellä ehkä edistystä tarvittaisiin. Esimerkiksi tasa-arvoasiakin on sellainen, että se on pohjimmiltaan hyvä ja tavoiteltavissa oleva, mutta siinäkin on se kultainen keskitie ja tässäkin voi tapahtua ylilyöntejä. Nykyään on valloillaan kauhean voimakkaita ajatusmalleja, mihin kohtuus kaikessa on jäänyt?
Lähtisin ennemmin siitä, että teknologian avulla keksimme parempia ratkaisuja luonnonsuojeluun ja lakien, säädösten ja valistuksen kautta opetamme ihmiset elämään säästeliäämmin.
Siinä on pointtinsa että ihminen voi myös tukehtua hyvinvointiinsa. Ei ihmistä ole luotu mukavuuteen vaan ihminen tarvitsee sopivasti epämukavuutta. Suihku tuntuu luksukselta, jos on rämpinyt viikon metsässä. Päivittäin se on vain ihan kiva. Tasapainon löytäminen on nykyisessä yltäkylläisyydessä haastavaa.
Ajattelen siis niin, että sivistyneen valtion ratkaisu ei niinkään ole mennä taaksepäin vaan oppia menneisyyden virheistä ja keksiä uudenlainen yhteiskuntajärjestys ja tapa toimia. Se voi tarkoittaa sitä, että otetaan ennen toimineita tapoja takaisin, mutta ei niitä, jotka olivat haitallisia, mutta ennen kaikkea keksitään uusia. En tiedä saatteko yhtään koppia?
Tällä tavalla itsekin ajattelen asiaa! Hyvin sanoitettu.