La Helmikuu 2016

Mä saan siskolta, mutta en halunnut ottaa ennen tota perjantain ultraa.
Nyt mietin, että mikä älynväläys oli olla ottamatta...
 
Olin pitkän viikonlopun reissussa, ja tietysti heti perjantaina minut pelästytti ruskea vuoto. Sitä tuli muutaman kerran vessassa käydessä ja vähän suojaankin. Sen jälkeen ajattelin tietysti, ettei enää ole yhtään huono olo, eikä tissitkään niin arat. Viikonlopun ohjelmasta selvisin hienosti, kun ei ollut huonovointisuutta, mutta kyllähän se mietityttää.

Eilen, kun matkustin kotiin, tuntui taas tosi äklöltä ja päätäkin särki. Toivottavasti oireet eivät ole siis kadonneet, vaan pysyivät kurissa paremmalla ruokarytmillä ja jatkuvalla ohjelmalla. Ensimmäiseen ultraan vielä 9 päivää, sitten selviää toivottavasti jotain. Nyt 7+2.
 
Tsemppiä tupakan lopettamisen kaikille ketkä kamppailee :-) mulla ei oo tupakan kans ongelma kun enitse polta Enkä oo koskaan polttanut. Täällä 8+4 pientä ällötystä on Ja väsymystä. :-) täytyy kaivaa doppleri esiin tosin tuskin saan näillä viikolla kuulumaan mitään ääniä.
 
Yrittäkää nyt nauttia te, kenellä oireet on vähäisiä, raskaana olette, kunnes toisin todistetaan. :)

Itsellä nimittäin ollut todella surkea olo, pahoinvointia ja närästystä läpi päivän + välillä vielä huimaa, eikä mistään meinaa tulla mitään. Luulin, että närästys on loppuraskauden ongelma, mutta ilmeisesti se vaan pahenee sit :( tänään ultran mukaan vasta 6+4 eli monta viikkoa vielä pahoinvointia tiedossa..
 
Mullaki on ollu tosi pahaa närästystä. Nyt ei oikeestaan oo mitään oireita ollu. En osaa oikein olla huolissaan ku tuntuu vaan että tämäkihän kuuluu asiaan. :) rv 9+4
 
Kävinpäs labrassa aamusta, otettiin 5 putkea verta ja vein pissanäytteet mukanani. Eikä paikanpäällä tarvinnut enään toista kertaa pissanäytettä antaa, alko vaan sattuu tohon käteen kun niin monta putkea sitä verta otettiin.. :S P.s turhaan jännäsin koko labraa! :D rv 10+1
 
Joo pitäis varmasti olla vaan iloinen että menee näin oireettomasti.
Onneksi jo perjantaina on ultra varattu ja sitten on 9+0 ja np- ultrakin jo jo siitä parin-kolmen viikon päästä.
Haluais jo päästä huutamaan koko maailmalle tätä onnea! ❤️
 
Tänään varattu neuvolaan aika ja pahoinvointi tuntuu nostavan vähän päätään...
Onko teillä kellään tullut kellertävää valkovuotoa? Mulla on normaalisti ihan väritöntä..

Mahaa nippailee ja väsyttää ihan tolkuttomasti, maha kurnii koko ajan.. ja pierettää. heheh. :P
Ihan sama mitä oireita tulee kuhan kaikki menis hyvin.. kaks edellistä mennyt kesken.. :/
on kyllä ollut erinmoisia oireiltaan kun nyt :)
 
Alussa mullakin vasta on, tänään rv6.
Hampaiden pesu sai tänään yökötyksen meillä on niin kiireinen elämä ja paljon porukkaa kotona niin ei kerkee kokoajan pohtii, nälän tunne mutta kun yrittää syödä niin ei ookaan nälkä. Kylmä, väsynyt ja raivostunut
 
Dopplerin kans pelaaville, ni eipä meinannu terkkari löytää sydänääniä tänään! Vasta pitkän testailun jälkeen löytyi. Th ehti jo luvata mulle tälle viikolle ajan keskussairaalaan jollei löydy :D oli kuulemma niin vikkelä tapaus ettei pysyny aloillaan niin kauaa :D
 
Hampaiden pesu on tällä hetkellä ainoa asia, joka saa minut lähes oksentamaan. Aluksi luulin, että vika on hammastahnassa, mutta kokeilin apteekista noita maustamattomia ja lisäaineettomia tahnoja, eikä tilanne ollut yhtään parempi.

Lähes kaikki oireet ovat nyt hävinneet, paitsi viimeisen viikon aikana olen aamuisin herännyt kovaan pissahätään -- aiemmin saatoin syödä aamupalan, ajaa töihin ja istua aamupalaverin ennen kuin muistin, että vessassakin voisi käydä.
 
Ihanaa Tunturikettu!! ❤️

Itsellä päiväunilta noustessa koski rintoihin todella paljon, joten ei kai kaikki oireet ole kadonneet.
Mulla on sama, että hampaidenpesu saa yökkäilemaan. Hassua!

Tulee nukuttua tosi paljon, onneksi tämä viikko on lomaa!
Perjantaina nähdään meidän tyyppi ❤️
 
Täälläkin pyörähti käyntiin 10+0 :) aika menee kun siivillä.. enää viikko np-ultraan <3

Täällä on kans tota kellertävää valkovuotoa välillä.. olin lukevinani että se on aivan normaalia ja johtu kai jostain keltahormoonista :)
 
Me saatiin kans ultrassa hyviä uutisia! Sydän löi reippaasti ja nähtiin jopa kuinka veri virtas napanuoraa pitkin. Selvisi myös mistä nuo vuodot johtui. Löytyi isohko hematooma eli verenpurkauma. Ei kuulemma tarvitse olla huolissaan. Kohtu oli kuulemma yhdelle aika laajentunut ja lekuri totesi että mahdollisuus on olemassa, että aluksi olisi ollut kaksi alkua... No pääasia että tämä yksi voi oikein hyvin ja kokokin vastasi viikkoja. 8+4 tänään ja alkaa tuntua jo hieman toiveikkaalta :) josko tämä onnistuisi.
 
Nyt tulee pitkä kopioteksti, mutta oli mielenkiintoinen.


-raskauden toteaminen
Raskaus voidaan todeta jo varhain herkillä raskaustesteillä, kun kuukautiset ovat myöhässä. Ne perustuvat virtsasta määritettävään HCG- hormoniin (istukkahormoni).

-kohdun kasvu
Ennen raskautta kohtu painaa noin 50-60 g ja tilavuus noin 3 ml. Raskauden loppuun mennessä kohdun paino on kasvanut 1000 grammaan ja tilavuus 4-5 litraan. Kohdun verenvirtaus lisääntyy nopeasti. Kohtu on raskauden 1.kolmanneksen ajan pikkulantiossa. Kohdun pohja on 16:nnella r.vkolla navan ja häpyliitoksen puolivälissä 24:nnellä r.vkolla navan korkeudella ja 36:nnella r.vkolla kylkikaarissa. Äitiysneuvolassa kohdun kasvua seurataan mittaamalla kohdun pohjan etäisyys häpyliitoksesta (symfyysi-fundusmittaus). Kohdun kasvaessa äidin kehon painopiste muuttuu, ja tämä asettaa alaraajat ja tukirangan rasitukselle.

-hormonitoiminta
Istukkahormonin (HCG) tuotanto alkaa välittömästi, kun munasolun implantaatio kohdun limakalvoon on tapahtunut. HCG-pitoisuus kaksinkertaistuu äidin veressä ja virtsassa aina n. 1-3 päivän kuluessa. Normaalissa raskaudessa HCG-pitoisuuden huippu on noin 10:nnellä r.vkolla. Istukkahormoni pitää yllä keltarauhasen toimintaa raskauden ensimmäisen ja toisen kuukauden aikana. Se stimuloi keltarauhasen estrogeeni ja progesteronituotantoa, joka siirtyy istukan tehtäväksi noin 10:nnellä r.vkolla.

Raskauden ensimmäisten viikkojen aikana keltarauhasen erittämillä hormoneilla, keltarauhashormonilla ja estrogeenilla, on raskautta ylläpitävä vaikutus. Keltarauhashormoni valmistaa myös kohdun limakalvoa munasolun kiinnittymiseen. Istukan muodostuessa keltarauhanen kuihtuu, ja istukka ottaa sen tehtävät itselleen.

Estrogeenihormonit, joista estrioli on pääasiallinen raskauden aikana, vaikuttavat mm. kohdun ja rintojen kasvuun, veden ja natriumin keräytymiseen verenkiertoon ja kudoksiin sekä aivolisäkehormonien eritykseen.

Keltarauhashormoni löysää sileää lihasta sekä muuta sidekudosta. Lisäksi se nostaa peruslämpöä sekä valmistaa maitorauhasta ja -tiehyitä maidoneritykseen.

Istukan laktogeeninen hormoni edistää kasvua, kehittää rintoja sekä vaikuttaa äidin sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Istukasta peräisin oleva relaksiini löysää sidekudosta.

Aivolisäkehormonin erityksen lisääntyminen aiheuttaa muutoksia sisäeriterauhasten toiminnassa (kilpirauhanen, lisämunuaiset, lisäkilpirauhaset).

Prolaktiinihormoni on vastuussa myöhemmin maidon erityksestä. Sen pitoisuudet kasvavat raskauden edetessä, mutta vasta istukan poistumisen jälkeen pitoisuudet suurenevat jyrkästi.

-synnytinelimet
Emätin ja kohdunsuu muuttuvat väriltään vaaleanpunaisesta sinertäviksi jo raskauden alkupuolella, mikä johtuu keltarauhashormonin aiheuttamasta laskimoiden laajenemisesta. Normaali hapan emätinerite lisääntyy huomattavasti. Suuret estrogeeni- ja sokeripitoisuudet altistavat hiivatulehdukselle.

Kohdun lihassäikeet lisääntyvät, kasvavat ja venyvät hormonitoiminnan ja kohdun kasvavan sisällön aiheuttaman mekaanisen paineen vuoksi. Kohtu venyy raskauden aikana 8 cm:stä n. 30 cm:iin. Kohtulihasten verisuonet laajenevat huomattavasti turvatakseen istukan verensaannin.

Kohdunkaula muodostuu sidekudoksesta ja on normaalisti hyvin kiinteä. Synnytykseen valmistautuessaan se pehmenee hormonitoiminnan ansiosta. Noin 8. r.vkolla kohdunkaulan rauhaset erittävät ns. limatulpan, joka suojaa emättimestä nousevilta tulehduksilta. Tulppa alkaa valua pois synnytyksen käynnistyessä ja kohdunkaulan auetessa.

Kohdun solaosa ja kohdunkaulan yläosa sisäsuun yläpuolella muodostavat yhdessä kohdun alasegmentin. Viimeisten viikkojen aikana se pehmenee, laajenee ja päästää sikiön tarjoutuvan osan laskeutumaan.

Fysiologiset supistukset ovat kivuttomia ja epäsäännöllisiä kohdun kovettumisia. Näitä esiintyy usein äkillisten asennon muutosten ja liikkumisen yhteydessä. Ensisynnyttäjällä vasta viimeisten viikkojen aikana ja uudelleensynnyttäjällä ne alkavat yleensä jo varhaisemmilla viikoilla.

-maitorauhaset
Maitorauhasissa tapahtuvat muutokset valmistavat niitä imetykseen. Muutokset ovat peräisin hormoniästytyksestä. Maitorauhaskudos lisääntyy, verisuonet laajenevat ja rauhaset alkavat erittää. Rinnat kasvavat, iholaskimot näkyvät selvästi ja nännit sekä nännipiha suurenevat ja tummuvat. Rintojen pingottuminen, kutina ja arkuus tuntemuksia on jo raskauden ensimmäisten viikkojen aikana.

-virtsatiet
Tiheävirtsaisuus on hyvin tyypillistä alkuraskaudessa kohdun suuretessa. Tilanne helpottaa yleensä raskauden keskivaiheilla, mutta oire palaa uudelleen raskauden lopulla sikiön painaessa rakkoa. Virtsanpidätyskyvyn heikkeneminen ei ole harvinaista. Oiretta edistää lantiopohjan kudosten löystyminen ja sikiön tarjoutuvan osan painaminen.

Kasvava kohtu saattaa litistää virtsanjohtimet luista lantiota vasten. Tällöin virtsaus estyy ja seurauksena on virtsakivikohtausta muistuttava kova kiputila. Tämä kipu tuntuu yleisemmin oikealla puolella.

-ruoansulatuskanava
Pahoinvointi, kuvotuksen tunne ja oksentelu ovat raskauden alussa hyvin yleisiä ja usein lievää, ja loppuu normaalisti 16.-18. raskausviikkoon mennessä. Osasyynä pidetään lisääntynyttä hormonitoimintaa.

Närästys, polttelun tunne ylämahalla ja rintalastan takana, johtuu happaman mahaeritteen nousemisesta ruokatorven alaosaan. Keltarauhashormoni hidastaa mahan tyhjenemistä, mahansuu löystyy ja raskauden lopulla kohtu nostaa mahalaukkua ylös. Nämä edistävät närästysoireiden kehittymistä. Rasvaisten ja mausteisten ruokien välttäminen voi helpottaa.

Ummetus johtuu suolen liikkeiden hidastumisesta ja kohdun aiheuttamasta painosta. Oirettaa saattaa pahentaa rautalääkitys.

-iho, tukiranka ja nivelet
Aivolisäkehormonin tuotannon kasvamisesta ihon pigmentaatio lisääntyy: nännit, nännipiha sekä vatsanpeitteiden keskiviiva tummuvat. Raskausarvet ovat ihonalaisen rasvakerroksen repeämiä ja sijaitsevat yleensä vatsanpeitteissä, reisissä ja rinnoissa. Tuoreina ne ovat punertavia, mutta vaalenevat ajan myötä. Nopea painon nousu, lisämunuaishormonin erityksen lisääntyminen ja yksilöllinen taipumus vaikuttavat arpien kehittymiseen. Niiden syntymistä ei voi estää.

Selkäranka muuttaa asentoaan kohdun kasvaessa. Kuormitus vetää lannenotkoa eteenpäin ja aiheuttaa usein selän väsymistä. Nivelsiteissä ja -liitoksissa tapahtuu löystymistä, mm. häpyliitoksessa ja lonkissa. Se on valmistautumista tulevaan synnytykseen. Näille alueille tulee usein kiputuntemuksia, joka johtuu venymisestä. Lihaskouristukset (suonenveto) alaraajoissa saattaa liittyä kalkkiaineenvaihdunnan muutokseen.

-sydän ja verenkiertoelimistö
Kiertävä verimäärä kasvaa jo heti raskauden alussa, ja se lisääntyy noin 1,5 litraa. Hemoglobiinimassa lisääntyy myös samanaikaisesti, mutta suhteessa vähemmän. Raskauden alkupuolella havaittava hemoglobiinin väheneminen johtuu tästä ilmiöstä. Se on normaali tapahtuma. Sydämen minuuttivolyymi kasvaa ja pulssi tihenee, joten hemoglobiinin laskeminen ei häiritse kudosten hapetusta.

Verenpaine laskee raskauden keskivaiheessa ja nousee raskauden lopulla lähtötasolle. Selinmakuulla kohtu saattaa painaa alaonttolaskimoa, ja tästä seuraa huonovointisuutta verenpaineen laskiessa.

Alaraajoissa ja ulkosynnyttyimissä esiintyvät suonikohjut ovat yleisiä. Ne johtuvat lisääntyneestä laskimopaineesta alavartalossa sekä hormonien aiheuttamista muutoksista laskimoissa. Lisääntyneen laskimopaineen ja ummetuksen takia raskauden aikana kehittyy herkästi myös peräpukamia.

-
 
aineenvaihdunta
Perusaineenvaihdunta kiihtyy raskauden jälkipuoliskolla noin 15-25%. Tämä aiheuttaa ravinnon lisätarpeen, jotta sikiön kasvu tulisi turvatuksi. Eniten muuttuu hiilihydraattiaineenvaihdunta, johtuen hormoneista. Veren sokeripitoisuus on suurempi kuin muulloin ja sokerivirtsaisuutta esiintyy 10%:lla raskaana olevista. Sokerivirtsaisuus ei välttämättä ole sokeritaudista osoitus, vaan saattaa johtua pelkästään munuaisten sokerinsietokynnyksen alentumisesta. Rasvavarastot lisääntyvät ja niiden hyväksikäyttö on helpompaa. Tästä merkkinä todetaan paastotessa herkästi virtsaan ilmestyvät hapot (ketoaineet).

-painonnousu ja turvotukset
Paino alkaa nousta normaalisti heti raskauden ensimmäisten viikkojen aikana. Tässä vaiheessa nousu johtuu pääasiallisesti verimäärän kasvusta ja kudosten vettymisestä. Painonnousun tulisi painottua raskauden loppupuoliskolle. Liian vähäinen painonnousu viittaa istukan huonoon toimintaan ja sikiön pienipainoisuuteen, liian suuri nousu puolestaan verenpaineen nousun ja raskausmyrkytyksen vaaraan.

Painonnousu on yksilöllistä, ja keskimäärin se nousee noin 12-15 kiloa. Raskauden jälkipuoliskolla normaalina viikko-painonnousuna pidetään 0,5 kg:a. Raskaudenaikaisen painonnousun tekijät: Sikiö 3,5 kg, lapsivesi 1,0 kg, istukka 0,6 kg, kohtu 1,0 kg, rinnat 0,5-1,0 kg, rasva- ja proteiinivarastot 3,0 kg, lisääntynyt verimäärä ja kudosneste 2,0 kg.

Normaaliraskauteen kuuluvat myös kudosturvotukset. sen esiintyminen on yksilöllistä. Turvotukset tuntuvat pääasiassa alaraajoissa jalkeilla ollessa. Yölliset turvotukset jakautuvat niin, että ne huomataan parheiten aamulla käsissä. Sorminivelet saattavat olla aristavat ja kädet kömpelön tuntuiset.

Turvotus saattaa aiheuttaa hermojen pinnetiloja. Esim. ranteen alueelle kehittyä karpaalitunnelioireyhtymä, kasvoissa naamahermon halvaus ja kaularangan alueella pitkin käsivarsia säteilevät hermopuristusoireet. Nämä kaikki oireet yleensä häviävät synnytyksen jälkeen.

Mikäli turvotus on ylenpalttisen voimakasta (painonnousu yli 2kg viikossa) tai siihen liittyy verenpaineen nousu tai valkuaisvirtsaisuus, tai molemmat, silloin kyseessä saattaa olla vakavampi häiriö. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

-psykologiset
Raskauden alkuvaihetta leimaa epävarmuus. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen väsymys ja pahoinvointi turhauttavat helposti, itku on herkässä, unentarve lisääntyy oleellisesti. Tieto alkaneesta raskaudesta herättää monenlaisia tunteita; ne vaihtelevat onnen, ilon ja odotuksen riemuista voimakkaan kielteisiin, masentuneisiin ja pelonsekaisiin tunteisiin.

Keskikolmanneksella äiti tuntee sikiön liikkeet, sikiö muuttuu yksilöksi ja lapseksi. Alkuajan epävarmuus poistuu. Raskauden toinen kolmannes on yleensä äidille psyykkisesti helpoin vaihe. Kohdussa kasvava lapsi on todellakin olemassa, sen sydänäänet voi kuulla ja liikkeet tuntea. Jos äitiyden hyväksyminen ei ole alkuraskaudessa onnistunut, myös keskiraskaus on vaikea, tällöin hoidon laiminlyönti ja masennusoireiden jatkuminen ovat tavallisia.

Suhtautuminen oman kehon muutoksiin raskauden aikana pohjautuu lapsuudenkokemuksiin sekä suhteisiin omaan äitiin ja mieheen. Negatiiviset kokemukset johtavat ongelmiin, postitiiviset hyväksymiseen ja hyvään hoitosuhteeseen.
 
Takaisin
Top