Tyhmiä kysymyksiä lastenhoidosta

Onko muilla vauvat tehneet sitä, että illalla/yöllä eivät ”suostu” nukkumaan omassa sängyssä vaan alkavat heti etsiä tissiä? Siis heti imetyksen jälkeen? Meillä usein ilta ja/tai aamuyö menee siihen, että vauva ensin syö (usein jopa 2 kertaa molemmista rinnoista), nukahtaa tissille ja siirrettäessä omaan sänkyyn alkaa etsimään tissiä ja huutamaan. Tissille otettaessa imee taas joku 10-15 min ja nukahtaa, ja sama homma. Iltaisinkin saattaa tyytyväisenä nukkua äitiyspakkauksen laatikossa tai sylissä/sohvalla vieressä mutta sänkyyn siirrettäessä herää eikä uni tule ilman tissiä. Kyseessä on siis viikon ikäinen kakara, ja tiedän kyllä että on varmasti ihan normaalia enkä ole huolissani tms. Mutta olisi kiva tietää, miten saisi nukkumaan omassa sängyssä? En uskalla nukkua perhepedissä näin pienen kanssa. Ja voiko tuo oikeasti olla niin nälkäinen vai onko vaan tissinkaipuuta? Päivisin syö 1-4 h välein ja maitoa kyllä tulee ihan hyvin. Välillä on mies antanut iltaisin about 50-70 ml korviketta pullosta, jotta mä saisin nukkua sen iltashown ajan. Mä pärjään kyllä ilman unta helposti (vielä), koska voin nukkua päivällä vauvan nukkuessa ja koska totuin jo loppuraskaudessa parin tunnin yöuniin, mutta olisihan se kiva silti yöllä nukkua. :grin Varsinkin kun tuo yöimetys on niin raskasta. En voi epparin auenneen haavan takia vieläkään istua ollenkaan, joten pakko imettää kyljellään, eli vauvaa pitää jatkuvasti nostella puolelta toiselle tissin vaihtamiseksi. Mielummin nousisin tuon 3-4 h hereilläoloajan ajaksi istumaan imettämään ja tekemään jotain..

Joo, kyllähän tuo valitettavasti on noin pienelle vauvalle ihan normaalia käytöstä, että haluaisi jopa nukkuessa olla siinä rinnalla. Vauvat on temperamentiltaan hurjan erilaisia ja osa nukkuu tyytyväisenä omassa sängyssä ihan pienestä, osa taas haluaisi olla koko ajan iholla. Jos perhepeti on oman fiiliksen takia poissuljettu, niin sitten en edes ehdota sitä. Uskaltaisin kuitenkin veikata, että kun on noin hurjan pieni vauva kyseessä, niin tilanne saattaa ihan lähiaikoina helpottaa itsestään. Vauva vielä nostelee maitomääriä sopivalle tasolle noin pienenä ja mahalaukkukin on vielä aika pieni, joten hän voi olla rinnalla hurjan usein ja pitkiä aikoja kerrallaan. Toisaalta tiheä imettäminen nimenomaan iltaisin saattaa auttaa siihen, että vauva rupeaisikin jossain kohtaa nukkumaan yön alussa hiukan pidempää pätkää. Sitä varten se iltatankkaus juuri on. Vaikka rinnat tuntuisi tyhjiltä, niistä tulee silloin rasvaista maitoa vauvalle ja rintaa voi vaihtaa vaikka kuinka monta kertaa peräkkäin. Tuohon kyljellään imettämiseen vain sellainen vinkki, että jos imuote on jo hyvin löytynyt, voit yrittää imettää samalta kyljeltä molemmista rinnoista. Silloin täytyy tietysti itse vähän kuin kumartua vauvan ylle ja ottaa ehkä tukea kädellä patjasta ja kokeilla löytääkö hyvää asentoa, mutta kokeilla kannattaa. Ei tarvitse silloin siirrellä vauvaa edestakaisin puolelta toiselle. Oma jaksaminen on tietenkin tärkeintä, joten kiva jos mies auttaa niin saat nukkua välillä pidemmän pätkän. :) Onko tahdistettu pulloruokinta muuten tuttua? Sillä jäljitellään rintaruokintaa ja se saattaa auttaa myös siihen, ettei vauva mielly pulloon rintaa enemmän ja ala raivota rinnalle kun ei rinnasta kuitenkaan tule maitoa yhtä nopeasti pullosta. Tsemppiä, toivottavasti helpottaa pian.

Edit. Nyt huomasin vielä, että kirjoitat että vauva syö päivisin 1-4 tunnin välein. Onko hänellä useampikin pidempi väli päiväsyömisissä? Kuulostaa vähän siltä, että hänellä saattaa olla tavallaan vuorokausirytmi vielä vähän nurinkurinen, eli hän nukkuu pisimmät unet päiväsaikaan ja tankkaa sitten ruokaa yöaikaan. Sitäkin voi kokeilla, että tarjoaakin päivällä rintaa tiheämmin, vaikkei vauva niin pyytäisikään. Jos pääosa maidosta tulisi syötyä päivän ja illan aikana, saattaisi unta tulla mukavammin sinne yöhön. Mutta nämä nyt on tällaisia arveluja vain, vauvathan on yksiä suuria mysteerejä noin pienenä ja sitä mysteeriä ratkaistessa ne ekat viikot ja kuukaudet hujahtaakin. :grin
 
Muokattu viimeksi:
Viikon ikäisellä vauvalla ei ole mitään käsitystä vielä vuorokaudenajasta. Vauva nukkuu, kun on väsynyt ja syö, kun on nälkäinen. On hyvin luonnollista, että 9kk äidin kohdussa tiiviissä ja lämpimässä paketissa viettäneenä vauva kaipaa paljon läheisyyttä ja syliä synnyttyään. Vauvalla ei ole vielä mitään itsesäätelytaitoja, eikä hän osaa rauhoitella itse itseään mitenkään. Rinnan imeminen tuo vauvalle mielihyvää ja hän pystyy tissin avulla rauhoittumaan ja nukahtamaan. Minä suosittelisin vauvantahtisuutta. Jos vauva valvoo, äiti valvoo. Jos vauva nukkuu, äiti nukkuu. :)

Vauvan nukkumista voi helpottaa esimerkiksi kapaloinnilla. Hyvä idea voi olla myös kääräistä vauva kevyesti peittoon imettäessä ja kun nukahtaa tissille, saa hänet siirrettyä peiton avulla omaan sänkyyn ilman, että lämpötila muuttuu. Oletteko kokeilleet tuttia? Tutti on toki jokaisen vanhemman oma päätös ja sitäkin suositellaan vasta, kun imetys on vakiintunut ja imuote hyvä.

Varsinaisesti noin pientä vauvaa ei voi uni kouluttaa, mutta hänenkin vuorokausirytmiään voi varovasti ohjailla rauhoittamalla kaikki yöt, silloin ei seurustella, ei pidetä kirkkaita valoja ja ollaan muutenkin hissuksiin. Päiväaikaan on hyvä pitää ääntä, valoja ja vauvan kasvaessa enemmän ärsykkeitä. Menee kuitenkin vielä pitkä aika, ennen kuin vauva ymmärtää päivän ja yön eron.
 
Tuttia on kokeiltu, mutta sehän heitetään menemään kun huomaa ettei sieltä mitään tule :hilarious: sen perusteella mietin että kyseessä voisi oikeasti ollakin ihan nälkä. Meillä oli alkuun syömisongelmia, kun poika ei olisi muuta tehnyt kuin nukkunut eikä jaksanut herätettynä syödä. Osastolla saatiin kerran lisämaitoa ja kotiutumispaino oli -8 %, joten ekat päivät jouduttiin herättämään poikaa 2-3 h välein syömään. Nopeasti kuitenkin oppi syömisen kun maito nousi, ja paino on kääntynyt hurjaan nousuun.

Kiitti vaatauksista! Me jatketaan siis näin ja odotellaan lapsen kasvua :)
 
Voiko vauva syödä liikaa? :bored: Meidän 3 viikkoinen saa about kerran päivässä tissin lisäksi korviketta, ja sitä saattaa mennä helposti 100 ml, joskus jopa vähän yli jos pidemmän ajan on hereillä. Korviketta saa yleensä iltapäivällä kun isi tulee töistä ja itse lähden salille tms., tai yöllä/myöhään illalla että minä saan nukkua. Tissilläkin imee ja nielee ihan klumpsautellen, ja silti saattaa 30-60 min päästä tyhjentää desin pullosta.. ei kai tän ikäisellä edes ”kuuluisi” olla niin iso maha vielä? Ei juurikaan edes pulauttele (joitain pieniä määriä välillä) ja pulloakaan ei tuputeta vaan syö sen mitä haluaa. Eli annetaan vain kun hamuaa ja lopetetaan kun lopettaa. Lisää annetaan jos taas hamuaa. Tuttiakin usein kokeillaan pulloruokinnan välissä, jos kyse olisikin vaan lutkutteluhalusta. Tissistä en tiedä, paljonko syö kerralla. En oo koskaan lypsänyt niin en tiedä paljonko iteltä maitoa tulee, mutta nieleskelyn perusteella ihan runsaasti kuitenkin..
 
Voiko vauva syödä liikaa? :bored: Meidän 3 viikkoinen saa about kerran päivässä tissin lisäksi korviketta, ja sitä saattaa mennä helposti 100 ml, joskus jopa vähän yli jos pidemmän ajan on hereillä. Korviketta saa yleensä iltapäivällä kun isi tulee töistä ja itse lähden salille tms., tai yöllä/myöhään illalla että minä saan nukkua. Tissilläkin imee ja nielee ihan klumpsautellen, ja silti saattaa 30-60 min päästä tyhjentää desin pullosta.. ei kai tän ikäisellä edes ”kuuluisi” olla niin iso maha vielä? Ei juurikaan edes pulauttele (joitain pieniä määriä välillä) ja pulloakaan ei tuputeta vaan syö sen mitä haluaa. Eli annetaan vain kun hamuaa ja lopetetaan kun lopettaa. Lisää annetaan jos taas hamuaa. Tuttiakin usein kokeillaan pulloruokinnan välissä, jos kyse olisikin vaan lutkutteluhalusta. Tissistä en tiedä, paljonko syö kerralla. En oo koskaan lypsänyt niin en tiedä paljonko iteltä maitoa tulee, mutta nieleskelyn perusteella ihan runsaasti kuitenkin..

Onko teillä se tahdistettu pulloruokinta käytössä? :) Pullosta tulee niin hurjan paljon helpommin maitoa kuin rinnasta ja tuttiosa herättää imurefleksin eri tavalla kuin rinta, että rintaruokittu vauva helposti hutaisee siitä kitusiinsa tosi paljon maitoa vaikkei varsinaisesti olisi kovin nälkäinenkään enää. Tahdistettu pulloruokinta matkii rintaruokintaa, eli maitoa tulee jonkin aikaa ja sitten on taas taukoa, aivan kuten rinnastakin välillä heruu ja sitten taas tulee vähemmän. Varsinaisesti vauva ei voi syödä liikaa, mutta tuon pulloruokinnan kanssa kannattaa noudattaa tahdistettua ruokintaa, se on esimerkiksi meidän keskussairaalassakin lastenosastolla käytössä ja vanhemmat ohjataan vauvaa siten ruokkimaan, meni pullosta sitten osa ruoasta tai kaikki maidot. Tahdistettu pulloruokinta saattaa myös osittaisimetettäessä ehkäistä pahimpia rintaraivareita, kun pullosta ei saakaan niin paljon helpommin maitoa kuin rinnasta.

Edit. Sekin kannattaa muistaa, että vauvat eivät hamua pelkästään nälkäänsä, vaan myös esimerkiksi mahavaivojen takia. Imeminen lohduttaa vauvaa, kun tuntuu kurjalta ja on lisäksi yksi läheisyyden muoto heille. Aina hamuaminen ei siis ole nälkää.

Edit.2 Ja kun nyt en oikeastaan vastannut sun kysymykseen niin kai se vastaus on: ei oikeastaan, jos aivan ylitäyteen tulee niin liiat pitäisi tulla pulautuksen muodossa takaisin. Ja jos turvamerkit täyttyvät, eli pissaa ja kakkaa tulee riittävästi ja vauvan paino nousee riittävästi, ei myöskään tarvitse olla huolissaan siitä, saako vauva riittävästi maitoa. :)

Edit.3 Ja vielä: rintamaito imeytyy todella nopeasti, joten vauva voi hyvin jaksaa syödä jo tunnin kuluttua imetyksestä. Lisäksi vauvat harvemmin syövät rinnalta tasan saman määrän eri imetyskertoina. Joku voi olla runsaampi ateria ja seuraava imetys välipala. Tulikohan nyt kaikki jo sanottua...
 
Muokattu viimeksi:
Imetys.fi -sivustolla on vauvan kellosta loistava artikkeli. Muutenkin vauvan biologinen tarve on olla äidin iholla ettei pedot syö ja jää ruuat saamatta. Varsinkin kun vauva on vasta ollut 9kk kuuntelemassa sykettäsi vatsassa, on ulkomaailma jännittävä paikka.
Oma kokemus on että alkuviikkoina mistään rytmistä on turha haaveilla ja illat ja alkuyö (äidin kannalta alkuyö) on yhtä tissillä roikkumista. Mun vauvat on ollut sellasia yövalvojia jotka on ottaneet ensimmäisinä viikkoina pisimmän unipätkän vasta klo 1.00 eteenpäin ja olleet tissillä tuntitolkulla sitä ennen.
 
Voiko vauva syödä liikaa? :bored: Meidän 3 viikkoinen saa about kerran päivässä tissin lisäksi korviketta, ja sitä saattaa mennä helposti 100 ml, joskus jopa vähän yli jos pidemmän ajan on hereillä. Korviketta saa yleensä iltapäivällä kun isi tulee töistä ja itse lähden salille tms., tai yöllä/myöhään illalla että minä saan nukkua. Tissilläkin imee ja nielee ihan klumpsautellen, ja silti saattaa 30-60 min päästä tyhjentää desin pullosta.. ei kai tän ikäisellä edes ”kuuluisi” olla niin iso maha vielä? Ei juurikaan edes pulauttele (joitain pieniä määriä välillä) ja pulloakaan ei tuputeta vaan syö sen mitä haluaa. Eli annetaan vain kun hamuaa ja lopetetaan kun lopettaa. Lisää annetaan jos taas hamuaa. Tuttiakin usein kokeillaan pulloruokinnan välissä, jos kyse olisikin vaan lutkutteluhalusta. Tissistä en tiedä, paljonko syö kerralla. En oo koskaan lypsänyt niin en tiedä paljonko iteltä maitoa tulee, mutta nieleskelyn perusteella ihan runsaasti kuitenkin..

Kyllä ne vauvat välillä roikkuu tiheämmin rinnalla ja tosiaan kuten sanottiinkin, syövät eri määriä eri kerroilla ja se maito menee tosi nopeasti läpi. Vastasyntyneillä tulee usein syödessä joka syötöllä kakkaa tai pissiä, miusta tuntu, että työns aina tavaraa ulos että sai lisää maitoa sisälle :D Toisinaan söi ihan hyvällä halulla joka 15 min, silloin itsekin ihmettelin, että voiko olla muka taas nälkä, mutta niin sitä maitoa vain meni.. Tahdistetusta pulloruokinnasta olikin jo hyvin kerrottu tuossa aikaisemmin :)
 
Lisäksi hetkelliset tiheän imun kaudet 3vk, 3kk... ikäisenä.
Muistan kun vauva oli vielä aika pieni, ehkä sen 3kk ja söi illalla hyvän aikaa rintaa. Sitten heräsi kahdelta (yösyötöt olivat tuossa vaiheessa pääsääntöisesti loppuneet jo) ja söi taas ja nukkui ehkä puoli tuntia kun alkoi taas nälkäitku. Jota en väsyneenä uskonut vaan hyssyttelin ja kanniskelin, vein keinutuoliin, heijasin. Mikään ei auttanut. Itku vain yltyi ja sitten viimein välähti että että jos rintaa vielä. Söi viis minuuttia ja nukahti siihen.
 
Löytyisikö kellään suositusta pipovalinnasta 2 kk vanhalle päänpyörittelijälle? Poika pyörittää päätään niin, että pipo on aina silmillä, ja siitäkös vasta kiukku syntyy. :hilarious: Meillä oli käytössä korvalapullinen pipo+ hupullinen haalari -kombo vaunuissa, mutta nyt liikkeiden lisääntyessä pipo pyörii silmille, jolloin myös toinen korva paljastuu pipon alta. Kypärämyssyjä en ole lämpöisiä versioita löytänyt tämän kokoiselle, enkä tiedä olisiko sekään hyvä vai pyörisikö pää pipon sisällä?
 
Meillä on ollut vähän isommalla lapsella käytössä ManyMonthsin merinovillainen kypärämyssy ja se on ollut ainoa malli, joka ei ole pyörinyt lapsella päässä. Pienin koko tuossa mallissa on vastasyntyneestä alkaen. Onko pipo liian iso, jos mahtuu pyörimään päässä? Mitä, jos alle laittaa kypärämyssyn?

Meillä oli syysvauvalla käytössä samassa iässä puuvillainen kypärämyssy ja päällä sairaalasta saatu villapipo. Toimivat hänellä hyvin. Lisäksi on kaikilla lapsilla kuukauden kahden iässä paljon käytetty itseneulottuja pipoja, jotka on olleet sitä perinteistä mallia.
 
Ollaan kokeiltu vaan äitiyspakkauksessa tullutta kypärä myssyä, ja se ei ainakaan yhtään toiminut naamaosansa puolesta. Nykyinen pipo on itseasiassa jo liian pieni, voi toki pyöriä senkin takia päässä. Tää meidän kaveri on aika isopäinen (viimeksi 2kk neuvolassa reilu 41 cm), ja vauva-ajan pipot ei enää mene. Pitänee kokeilla noita kypärämyssyjä vielä uudelleen :)
 
Löytyisikö kellään suositusta pipovalinnasta 2 kk vanhalle päänpyörittelijälle? Poika pyörittää päätään niin, että pipo on aina silmillä, ja siitäkös vasta kiukku syntyy. :hilarious: Meillä oli käytössä korvalapullinen pipo+ hupullinen haalari -kombo vaunuissa, mutta nyt liikkeiden lisääntyessä pipo pyörii silmille, jolloin myös toinen korva paljastuu pipon alta. Kypärämyssyjä en ole lämpöisiä versioita löytänyt tämän kokoiselle, enkä tiedä olisiko sekään hyvä vai pyörisikö pää pipon sisällä?

Meidän pojalla sama ongelma. Parhaita ovat meillä olleet Kappahlin Newbie-pipot, kaksikerroksiset puuvillaiset sellaset. Ovat olleet tarpeeksi napakkaa kangasta niin ei pääse pyörimään. Meillä on kaksi erinäköistä ja niitä käytetään vuorotellen. Eivät ole paksuja kuin villamyssy mutta on näissä keleissä ollut ihan sopivia haalarin hupun kanssa. Sitten vielä lapsi makuupussiin niin pää on aika hyvin paikoillaan. Kuvassa näkyy vanhempi pipo, ollut siis melkein päivittäisessä käytössä jo kolmisen kuukautta? Huippuostos.
 

Liitteet

  • IMG_20200109_104558586.jpg
    IMG_20200109_104558586.jpg
    23.3 KB · Katsottu: 287
Meidän molemmilla neideillä on ollut pieni pää, joten pipojen/hattujen löytäminen on ollut lähes mahdotonta. Varsinkin nyt, kun kelit ovat olleet välillä jo tosi lämpimiä. Ilman pipoa en kuitenkaan haluaisi vaunuun laittaa.

Äitiyspakkauksen kypärämyssyä vauva vihaa, koska sen pukeminen on kurjaa ja silti sekin valuu kohta naamalle, jos pää vähänkin pyörii.

En millään muista minkä ikäinen voi käyttää aurinkolaseja. Vauva tahtoisi nähdä työntäjänsä, eikä hereillä ollessaan haluaisi millään pitää vaunuverhoa.
 
Meillä on pidetty vauvoilla ihan vastasyntyneestä asti aurinkolaseja, jos niille on ollut tarvetta. Etenkin kantorepussa niitä käytettiin. Vauvan silmät ovat erittäin herkät uv-säteilylle ja niitä pitäisi aina muistaa suojata.
 
Jaaaa meillä meni eilen noin viidennet lapsen aurinkolasit rikki... :shifty:
Onneksi on ollut vain niitä halppiksia.
 
Ehkä se on syy, miksi ovat hajoneet. Meillä on vain yhdet menneet rikki, kun yksi lapsi oli pudottanut ne kesken lenkin maahan ja kun menimme etsimään, oli auto ehtinyt ajaa yli. Linssit hajosivat, kehyksille ei käynyt mitään.
 
Lasten aurinkolaseissa (ja aurinkolaseissa ylipäätään) kannattaa sitten niiden halpisten kohdalla jollain tavalla varmistua siitä, että ovat silti kunnolliset. Huonot aurinkolasit, eli puutteelliset UV-suojat tai vääristävät linssit, tekee vaan hallaa silmille. Ja sitten todellisuudessa päästetään vaan enemmän UV-säteilyä silmille, ja varsinkin lapsen kehittyville silmille se on tosi haitallista.
 
Minä en millään muista minkä ikäisestä esikoinen käytti aurinkolaseja, jotka kiinnitettiin siis pehmeällä tarranauhalla. Jostain optikkoliikkeestä hankittiin ja käytti niitä vielä päiväkodin alkuaikoina.

Esikoinen on leikkinyt laseilla nukkejensa kanssa, joten ovat nyt tosi naarmuiset, joten pienempi ei niitä voi käyttää :)
 
Tyhmä kysymys vaipanvaihdosta yöllä. Vaihdatteko aina syötölle noustessa tai kun rupsuttelee, vaikka vauva olisikin tyytyväinen? Tuntuu että meillä kuluu yölläkin monta vaippaa. Vauva nyt 4 vkoa, pissaa ja kakkaa hyvin, aika paljon tulee märkää pierua.
 
Takaisin
Top