Olen ottanut sellaisen asenteen näihin ruokasuosituksiin, että vältän noita ruokia, joista voi saada erityisesti listerioosin (tai salmonellan). Lähinnä siksi, että jos sen listerioosin saa, niin ongelmien todennäköisyys on aika korkea. Lisäksi raskaana olevat saavat listerioosin helpommin kuin muut (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3804396/). Jos verrataan Suomen tilannetta Eurooppaan, niin esimerkiksi Kreikassa syntyy 50% ja Ranskassa 100% enemmän lapsia kuolleina kuin Suomessa (tilasto vuodelta 2009) (http://www.who.int/pmnch/media/news/2011/stillbirths_countryrates.pdf). Moni asia tuohon varmasti vaikuttaa, mutta listerioosin yksi seuraushan voi olla raskauden ennenaikainen keskeytyminen.
Ajattelen asian siis niin, että THL:sen ohjeita on kuitenkin helppo seurata erityisesti listeriaherkkien ruokien kohdalta, joten noudatan niitä. Superfoodien osalta syön kotimaisia superfoodeja kuten puolukkaa ja mustikkaa ihan surutta, muualta tuodut jätän väliin (toki, pyrin tähän aina, koska suosin mielummin lähiruokaa). Luonnollisesti, jos jostain erikoismarjasta ei ole tietoa aiheuttaako se jotain, ei viranomainen voi sitä suositella. Viranomaisen täytyy kuitenkin toimia mielummin varman puolella. Nämä on kuitenkin sellaisia asioita, että jokaisen on tehtävä sen mukaan, mikä tuntuu omalla kohdalla parhaalta.
Ajattelen asian siis niin, että THL:sen ohjeita on kuitenkin helppo seurata erityisesti listeriaherkkien ruokien kohdalta, joten noudatan niitä. Superfoodien osalta syön kotimaisia superfoodeja kuten puolukkaa ja mustikkaa ihan surutta, muualta tuodut jätän väliin (toki, pyrin tähän aina, koska suosin mielummin lähiruokaa). Luonnollisesti, jos jostain erikoismarjasta ei ole tietoa aiheuttaako se jotain, ei viranomainen voi sitä suositella. Viranomaisen täytyy kuitenkin toimia mielummin varman puolella. Nämä on kuitenkin sellaisia asioita, että jokaisen on tehtävä sen mukaan, mikä tuntuu omalla kohdalla parhaalta.