Pehmeillä juustoilla tarkotetaan just pastöroimattomia, eli mun käsittääkseni pastöroituja voi huoletta syödä.
THL sanoo näin:
"pastöroimaton maito (esim. tilamaito) ja siitä valmistetut juustot; pehmeät juustot (home-, kitti- ja tuorejuustot, kuten brie, gorgonzola ja chévre). Kuplivan kuumiksi kuumennettuina juustot ovat turvallisia. Kovissa juustoissa, kuten edamissa, emmentalissa ja oltermannissa listeriabakteeri ei pysty lisääntymään."
https://www.thl.fi/fi/web/elintavat...aika/raskausaikana-valtettavat-elintarvikkeet
Pehmeä juusto on eri asia kuin
pastöroimaton juusto. Tuossa THL:n lainauksessahan on puolipiste
; ja se tarkoittaa että listassa on peräkkäin lueteltuna kaksi eri asiaa. Eli
sekä pastöroimaton maito/juustot
että pehmeät juustot on "vältettävien listalla".
Evira muotoilee saman tekstin sivuillaan mielestäni selkeämmin:
"Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja,
pastöroidusta maidosta valmistettuja pehmeitä juustoja kuten home-, kitti- ja tuorejuustoja (esimerkiksi brie, gorgonzola, chèvre, vacherol ja taleggio), sekä lihaleikkeleitä, suikaleita ja pateita. Raaka kala (myös itse graavattu) kuuluu tähän ryhmään. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään."
http://www.evira.fi/portal/fi/elint...amyrkytyksia+aiheuttavia+bakteereja/listeria/
Ja toisella Eviran sivulla:
Älä juo pastöroimatonta maitoa tai syö siitä valmistettuja tuotteita.
Vältä myös pastöroidusta maidosta valmistettuja pehmeitä juustoja.
http://www.evira.fi/portal/fi/elint...ikkeiden+kayton+rajoitukset/listeriabakteeri/
Aika selkeästi sanottu mun mielestä. Jokainen tietty harkitsee sitten itse, minkälaisen riskin haluaa ottaa ja kuinka tarkkaan näitä noudattaa.
En valitettavasti löydä nyt lähdettä, mutta aiemmin googlailin itse tätä asiaa, ja syy sille, miksi pehmeitä juustoja vältetään (pastöroitujakin) on jälkikontaminaatioriski, eli ne ovat oiva pohja listeriabakteerin lisääntymiselle säilytyksen aikana (lisääntyy jääkaappilämpötilassakin).