Ruuat mitkä itseä on mietityttäneet tässä alussa ovat olleet:
- Feta
- Katkarapu
- Tonnikala
- Raaka kananmuna esim. majoneesissa
- Lohi
Fetasta löytyi ohjeistus, että pastöroidusta maidosta valmistettua voi syödä. Meillä on ollut käytössä Apetinan garlic and herbs öljyssä, lasipurkissa (
https://www.arla.fi/tuotteet/apetina-kuutiot-oljyssa-valkosipuli-ja-yrtit-265g-578503/ ) Tää oli onneksi pastöroidusta maidosta valmistettua, niin voi jatkaa saman syömistä :)
Katkaravusta löytyi tietoa, että olisi ok syödä. Lähinnä siinä mietitytti, että jos tänään sulattaa ja laittaa esim. pastan joukkoon ja jos pastaa jää yli ja sen laittaa jääkaappiin, niin uskaltaako syödä vielä seuraavina päivinä...
Tonnikalasta löytyi aika huonosti tietoa, niin kysyin sitä neuvolasta ja sain vastauksen, että saa syödä (mutta ei tosiaan joka päivä).
Raa'asta kananmunasta ei oikein löytynyt tietoa, tuolla virallisessa ohjeistuksessa siitä ei ole mainintaa eli ei ole kielletty, mutta olen kuitenkin sitä vältellyt tai tarkistanut, että on pastöroitu. Nyt viikonloppuna tuli tilattua pizza, jossa päällä oli itsetehtyä majoneesia suomalaisista kananmunista, niin sen kuumensin varmuuden vuoksi hetken vielä kotona uunissa :D
Hesen ja mäkkärin majoneesit tarkistin myös heidän nettisivuiltaan varmuuden vuoksi heti, jos tulee sellainen tilanne eteen, jossa niitä syötäisiin. Hesellä ainakin kurkku- ja paprikamajoneesi on tehty pastöroidusta munasta eli niitä uskaltaa syödä. Mäkkärillä ainakin El maco hampurilaisen välissä oleva majoneesi oli tehty pastöroidusta munasta. Mäkkärit kaikissa dipeissä luki sen sijaan vain "ulkokanojen keltuainen", joten ne jättäisin väliin.
Raa'an kananmunan osalta mietityttävät myös Bearnaise ja Hollandaise kastike, joissa periaatteessa on raakaa munaa, mutta sitä kuitenkin kypsytetään vesihauteessa... Onko kellään kokemuksia näistä? Miten olette toimineet?
Lohesta on aika selvät ohjeet, mutta muutama asia, jotka siinä ovat mietityttäneet:
- Vakuumipakattu raakalohi, jonka kypsentää esim. paistamalla pannulla tai uunissa. Onko ok? Kaikissa pikkukaupoissa kun ei ole aina kalatiskiä, niin joskus voi tuollaista tulla vastaan.
- Ravintola annoksen loimulohi. Loimulohihan on kuumennettu, kun se on valmistettu, mutta lähinnä mietityttää voiko ravintola käyttää vakuumipakattua loimulohta...