Vatsalihaksista ainakin perus istumaannousuja en lähtis tekemään. Täsä vähän copy pastea aiheesta:
Ei-suositeltavat liikkeet perusteluineen
Pari anatomista ja fysiologista muutosta määrittävät sopivat ja ei-sopivat raskausajan vatsalihasliikkeet. Vatsatreeniin eniten vaikuttavat:
- Suoran vatsalihaksen venyminen ja diastasis recti
- Sikiön painaminen suuria laskimoita selinmakuulla
Raskauden edetessä erityisesti suora vatsalihas kokee kovia venyen ja leviten sivuille. Kulmikas sixback (suora vatsalihas) muuttuu suloiksen pyöreäksi airbackiksi. Suoran vatsalihaksen puoliskojen välissä on linea albaksi kutsuttu tukikalvo, joka voi levitä vatsan kasvaessa ja lihaksen puoliskojen venyessä sivuille useita senttimetrejä (jopa 15 cm). Normaalisti vatsan keskellä suoran vatsalihaksen puoliskojen välissä tuntuva rako on alle kaksi senttimetriä. Suurentunutta rakoa kutsutaan myös nimellä diastasis recti, joka alkaa yleensä noin 20 raskausviikon kohdalla tai uudelleen synnyttäjillä usein jo aiemmin.
Suoran vatsalihaksen harjoittaminen lihaspuoliskojen loitonnuttua sivuille (noin vko 20 jälkeen) on kiellyttyä, koska se voi suurentaa diastasis rectia ja hidastaa vatsalihasten palautumista synnytyksen jälkeen. Käytännössä kiellettyjä ovat kaikki harjoitukset, joissa suora vatsalihas joutuu supistumaan painovoimaa vastaan eli selkä pyöristyy selinmakuulla. Selinmakuulla tehtävät ylävartalon nostot, istumaan nousut ja molempien jalkojen nostot kuuluvat siis ei-suositeltaviin treeniliikkeisiin raskauden puolenvälin jälkeen . Lisäksi monen ammattilaisenkin voi olla vaikea tiedostaa, että tietyissä staattisissa asennoissa (joissa ei tapahdu liikettä) venyneeseen suoraan vatsalihakseen kohdistuva paine voi olla liian suuri. Näihin asentoihin kuuluvat mm. lankku ja punnerrusasento polvet tai varpaat maassa . Painovoiman vaikutusta ja näin ollen myös vatsalihaksille kohdistuvaa painetta voi keventää nostamalla ylävartaloa varpaita ylemmäs (nojaten esim. pöytään tai seinään).
Selinmakuulla tehtävät harjoitukset on muutenkin hyvä jättää väliin noin raskausviikosta 16 alkaen, koska kasvanut kohtu voi tässä asennossa painaa sydämeen verta kuljettavia verisuonia. Monelle äidille tuleekin huono ja huimaava olo selinmakuulla, koska elimistömme viisaasti ilmoittaa, että happi ei kulje nyt toivotulla tavalla. Luonnollisesti myöskään vatsamakuuta ei suositella, jotta sikiö ei joutuisi puristuksiin. Lisäksi raskaiden taakkojen nostaminen ja kantaminen kannattaa minimoida ja ainakin tarkistaa nosto- ja kantoasennot. Myös selän taaksetaivutukset (mm. selällään makaaminen jättipallon päällä) voivat olla haitaksi ison vatsan kanssa. Lisäksi syvä vatsahengitys (deep abdominal breathing), joka voi tulla vastaan esimerkiksi joogatunnilla, lisää vatsaontelon painetta eikä siksi sovellu tehtäväksi toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana.
Sopivia liikkeitä
Poikittaisen vatsalihaksen treenaus kannattaa, sillä se tukee kehon asentoa ja auttaa myös suoraa vatsalihasta pysymään paketissa. Myös vinoja vatsalihaksia ja etenkin syvempää vinoa vatsalihasta voi hyvin harjoittaa lempeästi (esim. kierrot istuen) oireettoman raskauden loppuun asti. Tavoitteeksi voi ottaa liikkeiden tekemisen 3-5 kertaa viikossa. Monia näistä voi treenailla myös ulkona kevätauringon alla:).
Kierto istuen. Istu risti-istunnassa. Halaa kevyesti vauvaa vetämällä napaa sisään, tiukentamalla keskustaa ja nostamalla lantionpohjasta ylöspäin. Paina hartiat alas ja suorista selkä. Kierrä vartaloa sisäänhengityksellä rauhassa sivulle, palauta uloshengityksellä keskelle ja kierrä toiselle puolelle. Toista 5-10 kertaa.
Käsien ja jalkojen ojennus konttausasennossa. Asetu konttausasentoon polven lonkkien ja kämmenet olkapäiden alla. Halaa kevyesti vauvaa vetämällä napaa sisään, tiukentamalla keskustaa ja nostamalla lantionpohjasta ylöspäin. Ojenna sisäänhengityksellä vastakkainen jalka ja käsi suoriksi ja palauta uloshengityksellä takaisin alas. Vaihda puolta. Toista 7-10 kertaa.
Tuettu punnerrus. Asetu seisomaan seinää vasten kädet seinälle rinnan korkeudelle hartioita leveämmälle. Halaa kevyesti vauvaa vetämällä napaa sisään, tiukentamalla keskustaa ja nostamalla lantionpohjasta ylöspäin. Uloshengityksellä punnerra seinää kohti koukistamalla kyynärpäitä ja palauta sisäänhengityksellä alkuasentoon. Tämä liike vahvistaa keskustaa, mutta bonuksena harjoitusta saavat rinta-, olka- ja ojentajalihakset.