Hei!
Ihana meininki teillä täällä ja uskaltaudun nyt ekaa kertaa itsekin postaamaan

itsellä olisi ensimmäinen yritys luvassa (tuntuu hurjalta jopa todeta tälläisen suoraan…). Olen seurannut kiertoani aiemmin todella vähän ja ostanutkin muutamat ovulaatiotestit, mutta onko kokeneemmilla konkareilla jotain vinkkejä sovelluksista, kätevimmistä tuotteista tai muista? Tuntuu että kaikkea löytyy niin hankala haarukoida mikä voisi avittaa eteenpäin.
Moikka ja tervetuloa mukaan!
Sori kun heti tulee kunnon tekstioksennus kun tutulle kirjoitin tästä aiemmin infoa ja tulee nyt samalla vauhdilla!
Ihan ensimmäisenä, SYÖ FOOLIHAPPOA! Sitä pitäisi syödä jo 2kk ennen yrityksen aloittamista, mutta viimeistään tänään! Rauta, D-vitamiini ja foolihappo ovat tärkeimmät lisäravinteet jotka vaikuttavat hedelmällisyyteen. Mä syön raskaus/imetys-monivitamiinia jossa on näitä kolmea ja muita niin pääsee vähän helpommalla.
Sanoisin että parhaat työkalut kierron seurantaan ovat:
- kierron kirjaaminen ylös
- vuodon pitäminen silmällä
- ovulaatiotestit
- aamulämmön eli BBT:n mittaaminen
1 ja 2 on hyvät alkuun ja sitten voi hifistellä pidemmälle sen mukaan mitä haluaa!

Siittiöt voivat elää naisen kehossa noin 1-4 päivää, eli parhaat päivät raskautumiselle ovat 4 päivää ennen ovulaatiota sekä ovulaatiopäivä (ja heittäisin myös vielä 1 päivä sen jälkeen, koska ovulaatiotesti näyttää tulevan ovulaation etupainoitteisesti). Jos kierrosta ei vielä ole tietoa ja molempien libidot antaa myöten, sitähän voi menkkojen päättymisen jälkeen "talletella" esim. 1-3 päivän välein kunnes ovis vahvistuu tai seuraavat menkat alkaa. Huom! Yhdyntöjä ei tarvitse olla enempää kuin 1 per päivä, sitä tiiviimmässä tahdissa lasti ei oikein ehdi täydentyä! (tämä toki yksilöllistä) Voin sanoa että meille joka kolmas päivä on tuntunut sopivalta ettei ala puuduttaa ja sit vähän ekstraa jos ovistesti näyttää plussaa, ei kannata stressiäkään ottaa tästä!
Alla vielä joka kohdasta tarkemmin:
1. Kiertojen merkkaaminen ylös on omasta mielestä kaikkein tärkein, se on ilmaista ja onnistuu sovelluksilla, esim. Flo tai mulla on ollut käytössä monta vuotta ihan joku random "My Calendar". Kun kiertoa pitää silmällä, voi nähdä että onko se normaalin pituinen (yli 35 pv voi viestiä jostain ongelmasta), mihin aikaan ovulaatio suurin piirtein sijoittuu, alkaako menkat liian aikaisin ovulaation jälkeen (pitäisi toivottavasti alkaa vasta 11-17 pv ovulaation jälkeen), ja toisaalta onko esim. menkat normaalit (mulla nekin kestää yli 10 päivää niin voin tän lääkärissä ottaa puheeksi). Jos ei ala tärppäämään vuoden jälkeen, on tosi hyvä että on tiedossa millaisia kiertoja itsellä on, että voi lääkärissä sitten alkaa selvittelemään että missä voisi olla vika!
2. Mikä ihmeen vuoto??
Tällä sivulla on hyvä kuva (huom, kuvan päivät ovat suuntaa-antavia). CM eli cervical mucus (kohdunkaulan lima) antaa osviittaa, mikä osa kiertoa on menossa. Ovulaation aikoihin tulee raa'an kananmunan valkuaista muistuttavaa limaista vuotoa (EWCM). Kaikilla ei välttämättä näy niin suuria eroja, mutta jos sitä "ovislimaa" näkyy, se on ihan hyvä merkki! Joillakin ovulaatio voi myös tuntua yksipuolisena kipuna, joka kestää esim. muutaman tunnin.
3. Jos ei ole mitään käryä siitä, mikä oma kierto on, ovulaatiotestejä voi tehdä menkkojen päättymisen jälkeen siihen asti, että testi näyttää plussaa (kaksi yhtä tummaa viivaa). Ovulaatio voi tulla kiertopäivänä 12, tai vaikka 16, tai vaikka 26 (hep), se riippuu tosi paljon kierron pituudesta ja voi toisaalta samalla ihmisellä heittää muutamalla päivällä. Jos on häikkää hormoneissa (terveisin PCOS), testit eivät ole 100% luotettavia, mutta kyllä ne yleensä antaa osviittaa sen verran, että voi vahvistua ovulaation tapahtuvan. Kun ovulaatiotesti näyttää plussaa, ovulaatio tapahtuu noin 12-48 tunnin kuluessa.
4. Aamulämpö otetaan aamulla heti herättyä, mielellään joka päivä samoihin aikoihin.
Lämpö nousee vasta ovulaation jälkeen, eli tämä ei auta ovulaation löytämisessä tämänhetkiseen kiertoon, mutta auttaa vahvistamaan, että ovulaatio todella tapahtui. Lämpö pysyy korkeamalla ovulaation jälkeen ja laskee yleensä 1-2 päivää ennen menkkoja (tai päivä niiden alkamisen jälkeen), jolloin voi vahvistua, että ei tässä kierrossa tärpännyt. Mittarin kannattaisi olla tarpeeksi tarkka, jotta esim. 0,2 asteen erot huomaa paremmin. BBT-ketju on erikseen mutta lämpöjään voi mitata periaatteessa esim. Applen älykellolla, Oura-sormuksella jne tai minä ostin ihan vaan tällaisen bluetoothilla varustetun
Beurer OT30-mittarin joka heti mittaamisen jälkeen lähettää lämpötilan Ovy-sovellukseen (löytyy useasta apteekista, linkkasin nyt Prisman kun tuli ekana eteen). Sillä mittaan joka aamu kielen alta heti kun herään.
Siinä taisi olla kaikki olennainen, sori kun tuli pitkä selostus!

Ja jos höpöilin jotain, mua saa korjata vapaasti!
