Koronarokotetta voi antaa myös raskaana oleville ja raskautta yrittäville: ”Toistaiseksi ei ole viitettä mistään poikkeavasta”, sanoo THL:n Nohynek
HS artikkeli 6.5.2021:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007960566.html
Raskaana olevat ovat myös koronaviruksen riskiryhmäläisiä. Etenkin raskauden loppuvaiheessa olevilla on suurempi riski saada koronaviruksen aiheuttama vakava tautimuoto.
VAIKUTTAAKO koronarokotus raskauden suunnitteluun? Tätä joutui miettimään Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut 36-vuotias nainen, joka sai koronarokotteen työterveyshuollossa huhtikuun viimeisellä viikolla. Rokotusvastaanotolta nainen sai mukaansa ohjelapun, jossa suositeltiin raskauden ehkäisyä kahden kuukauden ajan rokotuksen jälkeen.
Koska toinen koronarokote annetaan kolmen kuukauden kuluttua ensimmäisestä, raskautta tulisi ehkäistä yhteensä viitisen kuukautta. Lähes puolen vuoden jakso tuntui pitkältä ajalta neljääkymppiä lähestyvälle raskautta toivovalle naiselle.
Nainen otti yhteyttä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL), josta kerrottiin, että nainen oli saanut mukaansa vanhentuneen ohjeen. THL:n nykyisissä
ohjeissa raskautta ei kehoteta välttämään koronarokotteen jälkeen.
MASSAROKOTUSTEN edetessä nuorempiin ikäluokkiin asia voi mietityttää yhä useampia naisia.
THL:n ylilääkäri
Hanna Nohynekin mukaan raskauden välttämiseen kehottava ohjeistus on perustunut rokotteen myyntiluvan varoituksiin. Ne on laadittu varovaisuusperiaatteen mukaisesti, koska uusien koronarokotteiden vaikutuksista sikiölle ei ollut tutkimustietoa myyntilupaa haettaessa.
Nykyään THL ei ohjeista välttämään raskaaksi tulemista koronarokotuksen jälkeen. Nohynekin mukaan tähän mennessä erityisesti Yhdysvalloista kertyneen tiedon valossa ei ole viitteitä siitä, että koronarokote vaikuttaisi haitallisesti raskauteen tai sikiöön. Tauko ei ole tarpeen, vaikka rokotteen saisikin.
”Eihän meillä ole syytä olettaa, että nämä rokotteet toimisivat eri tavalla kuin muutkaan rokotteet. Varsinkaan rokotteet, jotka eivät sisällä elävää lisääntymiskykyistä virusta”, Nohynek sanoo.
Nyt käytössä olevat mrna- ja adenovirusvektorikoronarokotteet eivät sisällä elävää lisääntymiskykyistä virusta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
”Varsinkin, jos lapsettomuushoidot ovat kesken, ei ole minun mielestäni perusteltua, että ne laitettaisiin tauolle”, Nohynek sanoo.
KORONAROKOTETTA on annettu myös raskaana oleville naisille. THL ohjeistaa rokotetta pohtivia raskaana olevia olemaan yhteydessä äitiysneuvolaan tai mahdollista perussairautta hoitavaan lääkäriin. Lääkäri voi suositella rokotetta raskaana olevalle riskiryhmäläiselle, työssään altistumisriskissä olevalle tai naiselle, joka muusta perustellusta syystä tarvitsee tai haluaa rokotteen.
”Silloin tehdään yksilöllinen hyöty–haitta-arvio ja rokotusta yleensä suositellaan”, Nohynek sanoo.
Sikiön kehityksessä ensimmäinen raskauskolmannes on herkintä aikaa. Nohynekin mukaan koronarokotteiden eläinkokeissa ei ole ilmennyt viitteitä epämuodostumiin. Sellaisia ei ole tullut myöskään lääkkeille pakollisissa teratogeenisyyskokeissa.
”Se on rauhoittavaa tietoa. Toki sitä tietoa täytyy kerätä myös ihmisiltä, mutta toistaiseksi ei ole viitettä mistään poikkeavasta”, Nohynek sanoo.