Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Tässä on se ongelma, että kaikki vanhemmat eivät kertoisi rehellisesti ongelmistaan kun eivät halua ulkopuolisten sekaantuvan asioihinsa.Mietin @VäriSointu tuota ongelmien tunnistamista. Miten neuvoloissa toimitaan, jos lapsi ei toimi ikätasoisesti? Kun meillä on kuitenkin neuvolat, niin voitaisiinko sieltä suosittaa varhaiskasvatuksen piiriin jo varhaisessa vaiheessa, jos lapsi jää ikätovereistaan jälkeen tai vanhemmilla on kuormittava tilanne. Tällöin se apu kohdistuisi sitä tarvitseviin eikä olemassaolevaa järjestelmää tarvitsisi juuri muuttaa. Eli käytettäisiin ne tunnistamiseen olemassaolevat resurssit tehokkaasti.
Meidän lapsen kerho oli 4pvä/vko, 3h kerrallaan. Se ei poikennut päivähoidosta mitenkään merkittävästi. Sinne sai myös halutessaan viedä vain esimerkiksi kahtena päivänä viikossa.Tässä on se ongelma, että kaikki vanhemmat eivät kertoisi rehellisesti ongelmistaan kun eivät halua ulkopuolisten sekaantuvan asioihinsa.
Mitä tulee tuohon päivähoito-oikeuteen, ajattelen että kyllä lapsilla pitäisi olla jonkinlainen oikeus päästä omanikäistensä seuraan oppimaan sosiaalisia taitoja. Vaikka olisi kuinka hyvä vanhempi, niin ei aikuinen korvaa lapsia leikkitovereina. Toki jotain kerhoja on olemassa, mutta en tiedä niiden toiminnasta juurikaan mitään. Kuinka monena päivänä viikossa kerho on? Kauanko siellä ollaan kerrallaan? Miten se eroaa päivähoidosta olennaisilta osin?
Ymmärrän tämänkin puolen asiasta ja hoito-oikeudessa on myös hyvät puolensa. Niillekin perheille, joissa asiat on hyvin. Ajattelen asiaa ehkä enemmän siltä kannalta, että varhaiskasvatuksessa on huutava pula työntekijöistä. Jos hoito-oikeutta joudutaan rajaamaan, niin ei se ole hyvinvoivien lasten kannalta mikään dramaattisen huono asia. Heidän on kuitenkin mahdollista löytää lapsiseuraa muualtakin.@VäriSointu Ei mulla ainakaan ole suht uudella paikkakunnalla ketään tuttua eikä näin ollen ketään lapsiperheitä tuttuina. Olen yrittänyt tutustua, mutta ei oikein ole tapahtunut. Joten musta on huippua että on olemassa päiväkoti /päivähoito. Lapsi ei oikeasti muuten näkisi ketään muuta kuin vanhempansa! Ja on vielä sosiaalinen tapaus.
En myös itse ole mikään kyläilijä, kylään kutsuja tai leikkipuistossa kävijä, joten minusta on hienoa, että voin "ulkoistaa" lapsen sosiaalistamisen päiväkodin tädeille. Yksinkertaisesti en vain luonteeltani ole mikään toisten mammojen kanssa kahvittelija tms, vaan se olisi tosi kuormittavaa mulle yrittää olla sosiaalinen lapsen takia. (Siis netissä äitien kanssa kommunikoinnista nautin kyllä!) Mulla on kaverit jääneet toisille paikkakunnille tai muuttaneet kauemmas, joten ei ole oikeasti yhtään tuttuja paikkakunnalla. Hienoahan se olisi jos olisi iso suku, ystäväpiiri ja kiva naapurusto, mutta kun ei ole..
Mikäli näin on, pitäisi sitä markkinoida huomattavasti paremmin. Nythän tilanne on se, että suurin osa lapsista on päiväkodissa vanhempien työssäkäynnin takia. Kotona ovat pääasiassa vain ihan pienten lasten vanhemmat. Leikki-ikäiselle seuran löytäminen päiväkodin ulkopuolelta voi ollakin jo hankalampi juttu.Heidän on kuitenkin mahdollista löytää lapsiseuraa muualtakin.
Seurasta on puolensa ja toisaalta ei, riippuu miten paljon tappelevat keskenään. Meillä ainakin 3v ja 2v tappalee aika paljon keskenään kotona. Tulee riitaa ja kinaa leluista ja kuka saa tehdä ja mitä. Kuka saa minkä pulkan, kuka saa tietyn lusikan, kuka saa istua milläkin tuolilla, kuka saa avata koiralle portin, mikä kirja luetaan jne Riidat menevät nykyään välillä ihan fyysisiksikin, repivät toisiaan hiuksista ja käyvät kynsillä kiinni. Pikkusisko on ollut se tulisempi ja isoveli on sitten pikkusiskoltaan oppinut tuollaisen käsiksi käymisen. Isompi kun on ikänsä puolesta jo verbaalisesti lahjakkaampi, niin pikkusiskolla kun ei sanoja ole niin paljon, niin antaa sitten takaisin fyysisesti. Välillä taas heillä on tosi kivaa yhdessä ja leikkivät pitkäänkin nätisti.@Kipuna Hyvä kirjoitus. Itse en ole saanut omaa vapaa-aikaa yli 1,5 vuoteen. Ellei lasketa päiväuniaikaa niinä päivinä kun en ole töissä. Silloin on 1 h vapaata aikaa, joka menee lähinnä huokaistessa - ei puhettakaan, että ehtisi harrastaa, luoda jotain tms. Ennen lähes koko elämäni oli "omaa vapaa-aikaani". Muutos on iso.
Täällä on vähän outo suhtautuminen myös päiväkodin johtajalla. Kovasti yrittää, etten toisi "niin pientä lasta" hoitoon. Sanoin että toivon että lapsi saisi siellä seuraa muista lapsista (hän on nyt kohta 2 v. elänyt siinä käsityksessä, että on tyyliin maailman ainoa lapsi, ei sekään tee mielestäni hyvää), niin täti sanoi että lapselle tärkein on tässä iässä isä ja äiti. Juu, ymmärrän senkin mutta jos lapsessa näkyy selkeitä turhautumisen merkkejä, koko ajan haluaisi kovasti leikkiä / lukea / piirtää eikä vanhemmilla ole koko ajan moiseen aikaa kotihommilta. Muutenkin päiväkodin johtaja ikään kuin antaa ymmärtää että ei kannata tuoda päiväkotiin lasta, että täältä saa vain kaikki flunssat ja tartuntataudit sun muut.
Ps. @Kipuna Olen kuullut ja luullut että yhden lapsen kanssa on vaikeinta.. Että jos on kaksi tai useampi, pitävät toisilleen seuraa. Eikö näin olekaan?
Mietin @VäriSointu tuota ongelmien tunnistamista. Miten neuvoloissa toimitaan, jos lapsi ei toimi ikätasoisesti? Kun meillä on kuitenkin neuvolat, niin voitaisiinko sieltä suosittaa varhaiskasvatuksen piiriin jo varhaisessa vaiheessa, jos lapsi jää ikätovereistaan jälkeen tai vanhemmilla on kuormittava tilanne. Tällöin se apu kohdistuisi sitä tarvitseviin eikä olemassaolevaa järjestelmää tarvitsisi juuri muuttaa. Eli käytettäisiin ne tunnistamiseen olemassaolevat resurssit tehokkaasti.
@Pilkki24 kyllä neuvolat jo nyt suosittelee varhaiskasvatusta tukitoimena lapselle, jos näkevät tarpeelliseksi.