Muutamia ohjeita JA ideoita, osa täältä vau sivuilta ja osa jostain muualta
höyrykypsennys on myös yksi hyvin suositeltu muoto...
Vauvan ruokasoseet
• Omenat 400g n.10min keitto -soseutus
Päärynät 300g n.20min -soseutus
Aprikoosit 300g n.10min -soseutus
Mango 1 -soseutus
Luumu 300g -soseutus
Banaani 1 -soseutus
Avokado 1 -soseutus (ei voi pakastaa)
Marjat (ei mansikat) 300g n.10min -soseutus (ite vedin vielä siivilän läpi nii saa esim puolukan kuoret ja vadelman siemenet veke), pakastus mielellään hedelmän kanssa eli esim omena-puolukka, päärynä-vadelma
veteen teen mäkin nuo soseet. Jos ne siihen korvikkeeseen/maitoon tekee, niin ei kyllä todellakaan sitä vuotta säily. Sillon puhutaan varmasti siitä max 3kk.
• 2 keskikokoista omppua tai päärynää (kuori, ota siemenkodat veks ja pilko)
1-2 rkl vettä tai makeuttamatonta (luomu)omenamehua
• Jos teet soseen ompuista lisää vesi tai mehu omppupalasten kanssa kattilaan. Kypsät päärynät ei vaadi lisänesteitä. Keitä kannen alla kunnes hedelmät ovat pehmenneet (omput 6-8min ja päärynät 4min). Soseuta pyreeksi.
• Omppua ja päärynää kanelilla:
2 makeaa omppua
2 kypsää päärynää
4 rkl vettä tai makeuttamatonta omppumehua
(ripaus kanelia)
Laita pilkotut hedelmät kattilaan nesteen kera ja keitä matalalla lämmöllä 6-8min, kunnes pehmeitä. Soseuta ja mausta kanelilla jos tahdot!
*Sopii pakastukseen. Lisäksi ohjeessa sanotaan että tämä on hyvä aloitussose, koska omppu ja päärynä sulaa hyvin elimistössä.
Ei kokattava hedelmäsose:
½ avokado tai ½ pieni papaija
½ banaani
1-2 rkl vauvan käyttämää maitoa
Muussaa avokado (kuorittu ja kivi pois ensin) tai papaija (kuorittu ja siemenet kaavittu) yhdessä banskun ja maidon kanssa. Jos käytät papaijaa, maito ei ole välttämätön.
*Ei sovi pakastukseen paitsi papaija yksinään. Nämä hedelmät sopivat maisteluun ihan yksinäänkin toki! Isommalle ipanalle näistä voi tehdä hedelmäsalaatin tai ihan vaan sormi naposteltavaa..
• Peruna-Kukkakaalisose
3 suurehkoa perunaa
1 pieni kukkakaali
1.5dl vettä
Keitä lohkottuja perunoita 10 min. Lisää paloiteltu kukkakaali ja keitä vielä 10 min kunnes kasvikset ovat kypsiä. soseuta haluamallasi tavalla (sauvasekoitin, sähkövatkain,siivilä..)
Kun seuraavan kerran valmistat samaa sosetta lisää keittämisen lopulla teelusikallinen tuoretta persiljasilppua tai maustemitallinen kuivattua kirveliä. Yrtit tuovat mukavaa vaihtelua ja hienontuvat hyvin soseuttamisvaiheessa.
Kukkakaali parhaimmillaan syyskesällä.
Parsakaali on hyvä vaihtoehto kukkakaalille saman ohjeen mukaan valmistettavaksi.
• Lempeä porkkanapata
3 porkkanaa
n. 5cm pala purjoa
1 omena
1.5dl vettä
Kuori ja paloittele porkkanat, keitä 10 min kannen alla. Lisää viipaloitu purjo ja paloteltu omena ja keitä vielä 10 min. Soseuta.
• Juuressose
2 porkkanaa
3 perunaa
pala palsternakkaa
n.2 dl vettä
Keitä kaikkia samaan aikaan 20-30 min. Palsternakka ja porkkana paloiteltuna ja peruna kokonaisena. Soseuta. Tarjoa pienelle vauvalle sellaisenaan tai isommalle lihan kanssa.
• Puolukka-banaanisose
1dl puolukoita
puolikas banaani
1tl hedelmäsokeria
Soseuta puolukat puristamalla siivilän läpi tai sauvasekoittimella.
Soseuta banaani haarukalla tai sauvasekoittimella.
Yhdistä soseet ja makeuta tarvittaessa.
Tarjoile sellaisenaan tai kiisselipohjaan yhdistettynä.
• Kasvissoseet yleisesti. Ohjeen mukaan 3-4 annosta.
4dl kasviksia kuutioina, tuoreita tai pakastettuja.
1dl keitinvettä tai lapsen käyttämää maitoa.
Lisää vettä vain sen verran että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsäksi noin 15min.
Soseuta ja lisää keitinvettä tai maitoa sen verran että seos on sopivan löysää
Kirjan vinkkejä yhdistelmistä;
* 2dl porkkanakuutioita + 2dl perunakuutioita
* 2dl kesäkurpitsakuutioita + 1dl perunakuutioita + 1dl pakastettua maissia
* 2dl kukkakaalikuutioita + 2dl porkkanakuutioita
* 2dl perunakuutioita + 2dl parsakaalikuutioita
* 2dl perunakuutioita + 1dl pakastettuja herneitä + 1dl kukkakaalikuutioita
* 2dl kesäkurpitsakuutioita + 2dl palsternakkakuutioita
• Omenasose
Alk. 4-6 kk
4 annosta
5 1/2 pientä omenaa
2 rkl omenatäysmehua
Kuori omenat ja poista hedelmistä siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Lisää lohkot pieneen määrän kiehuvaa vettä ja keitä pehmeiksi. Soseuta keitetyt omenalohkot sauvasekoittimella ja lisää joukkoon omenatäysmehua.
• Päärynäsose
Alk. 4 kk
4 annosta
3 1/2 päärynää
1 rkl päärynätäysmehua
Kuori päärynät ja poista hedelmistä siemenkodat. Leikkaa päärynät lohkoiksi. Lisää lohkot pieneen määrän kiehuvaa vettä ja keitä pehmeiksi. Soseuta keitetyt päärynälohkot sauvasekoittimella ja lisää joukkoon päärynätäysmehua.
• Luumu-mansikkasose
2-3 tuoretta, mehukasta luumua-
5-6 mansikkaa
1/2dl vettä ja 2tl hedelmäsokeria
1. Pese kuori ja halkaise luumut. Poista kivet. Puhdista mansikat.
2. Kiehauta vesi ja paloittele luumut ja mansikat kattilaan ja kaietä kypsiksi n. 3min.
3. Soseuta keitinveden kanssa. Makeuta hedelmäsokerilla( Ei varmaan pakollista..)
Valmista sosetta noin 2d
l
• Kiivi-aprikoosisose
1 kiivi
2 aprikoosia
2tl hedelmäsokeria
1. Pese, kuori ja paloittele hedelmät. Poista aprikoosista kivet.
2. Soseuta hedelmät ja makeuta hedelmäsokerilla.
Valmista sosetta n. 2,5dl
• pakasteherne-kukkakaali-kesäkurpitsa- täysjyväriisi (on muuten ihan huisin herkullisen värinen ja maukaskin)
täysjyväpasta-porkkana-jauhelihakastike (tomaattisose-vesi) (tykkään itekin)
bataatti-tomaattisose-linssit-basilika (aikuiseenkin makuun ainakin meillä)
kuha-peruna-porkkana-palsternakka-tilli
kukkakaali-porkkana-sipuli-maissi-kvinoa
parsakaali-peruna-purjo-kesäkurpitsa (meillä aikuiset syö keittoversiona ilman kesäkurpitsaa)
omena-päärynä (namia myös mamman aamupalarahkan seassa!)
päärynä-persikka-luumu
• kana-kasvis-pasta (kasviksina kesäkurpitsa, bataatti ja tomaattimurska, mausteena ripaus valkopippuria ja basilikaa, täysjyväpastalla tietty) Maistuu mammallekin!
pottu-kukkakaali-jauheliha (jos ei lisää nestettä on aika tuhti pläjäys mutta saa tehtyä palleroita sormisyötäväksi!)
mango-passion
mango-persikka
• Porkkana-kuskuskeitto
Keitä paljon porkkanoita (mitä makeampia sen ihanampi keitto!) ja soseuta kun ne on pehmenneet sen verran. Kannattaa kaataa ensin keitinlientä talteen syrjään ja lisätä tarpeen mukaan. Soseutuksen jälkeen kaada takasin kattilaan, liesi kuumenemaan ja heitä sekaan kuskusia, n. 0,5-1dl (kokeilemalla huomaa mikä on hyvä määrä, tarkoituksena ei ole tehdä puuroa vaan keitto kuskusilla täydennettynä). Anna kiehahtaa ja sammuta, kuskusit kypsenee hetken kuumassa keitossa itsekseen. Maustaa voit valkopippurilla ja yrteillä. Lopuksi voit lorauttaa sekaan kermaa niin saat keitosta samettisen... ota vauvan annos tosin ennen tätä vaihetta!