Nuo toksoplasmoosin tartuntaprosentithan siis tarkoittivat sitä, miten tauti tarttuu äidistä sikiöön jos äiti sairastuu primääritoksoplasmoosiin milläkin kolmanneksella. Ensimmäisellä kolmanneksella tarttunut tauti on sikiölle tod näk vaarallisin ja aiheuttaa yleensä keskenmenon tai vakavia komplikaatioita.
Saadakseen toksoplasmoosin täytyy äidin syödä yli vuorokauden ikäistä kissan ulostetta, jossa toksoplasmoosia on. Eli siis yleisin kulkureitti on kynsien alta tai multaiset kasvikset. Kissan hiekkiksen voi hyvin tyhjentää raskausaikana, kunhan sen tekee päivittäin (uloste ei ehdi olla yli vuorokautta laatikossa), käyttää kumihanskoja, pesee laatikon kuumalla vedellä ja noudattaa muutenkin hyvää hygieniaa. Toksoplasmoosin voi saada myös kunnolla kypsemtämättömästä lihasta, raa'asta kananmunasta tai kissan ulosteilla kontaminoituneesta mullata esim. puutarhassa. Puutarhatöihinkin suositellaan raskausaikana kumihanskoja.
Kissoilla ensimmäinen tartunta todetaan yleensä jo alle 2 vuotiailla kissoilla ja on ulkokissoilla sisäkissoja yleisempi. Kissa saa tartunnan syötyään kontaminoitunutta lihaa, yleensä linnun tai jyrsijän lihaa. Ihminen on yleensä sairastanut jo toksoplasmoosin tietämättään ja uusi tartunta ei (tietääkseni) ole sikiöllekään vaarallinen. Ei siis liene tarpeen laittaa rakkaan lemmikin päätä pölkylle vain koska vauva on tulossa. Kissanpentua ei kuitenkaan raskausaikana kannata ottaa.
Meidän 13vuotias katti saa hengailla ihan normaaliin tapaan kotosalla, pääsääntöisesti sisäkissa kun on. Hiekkiksen tyhjään yleensä edelleen minä, käytön tietysti hiekkalapiota mutta en hanskoja. Joka kerta pesen kädet huolellisesti siivouksen jälkeen. Sen verran kuitenkin tämä toksoasia alkoi mielessä pyöriä tän keskustelun vuoksi, että ajattelin kysyä seuraavassa neuvolassa ottaisivatko toksolabrat ihan muuten vaan. Tietäis ainakin sitten onko sen jo sairastanut aikaisemmin. Todennäköisesti olen, sen verran on tullut tallilla, puutarhassa yms vuosien saatossa maata tongittua jo ennen kissakin :)