Vauvan nukuttaminen ja iltarutiinit

Keskustelun 'Laskettu aika tammikuussa 2015' aloitti Bluemoon, 8 maalis 2015.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. Bluemoon Tuttu foorumilla

  Eli kuinka te sen teette? Meillä ei vielä hirveesti oo mitään rutiineja kun oon ymmärtänyt ettei vauvaa voi vielä oikein opettaa. Sillä on omat rytminsä ja niiden mukaan eletään. Tosin iltaisin meillä on 21 aikaan iltapesu ja yökkärin laitto. Valoja himmennetään ja toivotaan että vauva suostuisi nukkumaan. Usein suostuukin mutta vain sylissä. Heti kun laittaa sänkyyn niin herää ja alkaa heilua levottomasti. Meillä siis häröillään 21-02 vähintään vauvan nukutuksen syöttöjen ja vaipan vaihtojen kanssa. Yleensä 02-04 vauva sitten rauhottuu Yöunille. Päivällä sitten nukutaan rauhassa niitä yöunia ja ei tarvii nukutella. Välillä vaan harmittaa tuo ilta yö levottomuus kun muuten nukkuu niin hyvin. Pari kertaa viikossa on kylpy mutta ei tunnu rauhoittavan millään lailla. Tykkää kyllä kylpeä muuten.
 2. DT Rakastunut foorumiin Tammikuunmammat 2015

  Meillä mennään yöunille klo 21-23 (esikoinen klo 21) ja nukutaan klo 8-9 asti. Esikoisen kanssa tavoiteltiin rytmiä, kun masuvaivat loppu eli 3kk-> ja aika pian oppiki. Nukkumaan ei menty alussa kovin aikaisin, sillä halusin nukkua hieman pidempään.
  Aamupäikkärit tais olla n. Klo 10 (lyhyet unet otti silloin), 13-15/16 (pitkät päikyt ulkona) ja n. 18/19 (lyhyet unet) ja sit yöunille oisko ollu jotain 21. Eka jäi iltapäikkärit pois ja sit aamusta, jolloin myös varsinaiset/pitkät päiväunet aikaistu kätevästi päiväkotirytmin mukaisiksi.
  Esikoinen piti nukuttaa umpiuneen sylissä ja tän juniorin kanssa onnistuu ainaki vielä niin, että viedään vain sänkyyn. Saatan ihan hetken silittää. Esikoisen kanssa aina samat iltarutiinit (pesut, kirja, unilaulut), mutta edelleen nukkumaan asettuminen hankalaa. Nukahtaa kyllä sitte sekunnissa, ku asettuu. Ollaan nyt annettu hetki leikkiä sängyssä unikavereiden kanssa ja hän huutaa sitten, että alkaa nyt nukkumaan ja sit pitää hetki silittää. Näin menee ilman kiukkua. Kokeiltiin iltaunien aikaistamista ja päikkäreiden lyhentämistä/aikaistamista, mutta siitä ei ollu apua. Saa nähdä, miten tän junnun kanssa alkaa sujumaan. Alusta asti ollu hällä ruokarytmi parin tunnin välein ja illalla tankataan pitkään (lyhentynyt kuiteski alkuajoista). Uni- ja valveillaoloaika kuiteski vaihtelee. Yleensä kuiteski torkahtaa tissille, mutta herää sitten ja nukahtaa vasta hetken päästä pidemmäksi aikaa. Ihmeellistä nyt ollu se, että mulla kädet vapaana, kun esikoinen viihtyi vain sylissä sen alkuajan.
  Last edited: 8 maalis 2015
 3. MarinaMelina Rakastunut foorumiin

  Meillä iltarutiinit aloitellaan seittämän maita, himmennetään valaistusta ja vaihdetaan yökkärit ym molemmille likoille. Kahdeksan jälkeen molemmat nukkumaan, aiemmin niin että esikko nukutettiin makkarissa ja vaave syliin olkkarissa, nukahtaa useimmiten viimeistään 21-21.30. Sitten siirto omaan sänkyyn. Nyt on siirrytty nukuttamaan tytöt yhdessä suoraan makkariin. Vauva nukahtaa omaan sänkyyn kun on vierellä hellien ja tuttia korjaillen. Herää yösyötölle klo 03-04. Sitten aamulla heräillään 7-8.30. Lyhyille aamu-unille about tunnin päästä heräämisestä. Pidemmät unet yleensä tästä klo 11 eteenpäin ulkona. Illalla pienet torkut x1-2. Esikolla oli aikanaan 2kk-> sama rytmi, mutta päikkäreiden nukkuminen yhtä hyssyttelyä ennen kiinteiden alottamista, nyt kuopus nukkuu rauhassa ainakin vielä.
 4. MarinaMelina Rakastunut foorumiin

  Esikkokin valvoi alkuun yöt milloin mitenkin. Just tossa 2kk paikeilla sain rytmiä tarttumaan.
 5. Kotimama Rakastunut foorumiin Joulumammat 2016

  Meillä kasin aikaan yökkärit ja valojen himmennys. Klo 21 tai viim. klo 22 mennään sänkyyn koko perhe ja poika nukahtaa viereen -> josta omaan sänkyyn kun nukahtanut ja tämän jälkeen fiiliksestä riippuen saatetaan vanhemmat vielä saunoa mutta usein jäädään mekin nukkumaan :)
 6. DT Rakastunut foorumiin Tammikuunmammat 2015

  Vastasyntyneellä on ihan oma rytminsä, eikä siihen vielä tartte mun mielestä puuttumalla puuttua, ku se uni tosi tärkeetä. Rytmisyys on synnynnäistä ja temperamenttisidonnaista. Joillaki vauvoilla uni-valverytmi heti kohdallaan ja osa vaatii enemmän ulkopuolista vaikuttamista vuorovaikutuksen kautta. Koliikkivauvojen kanssa tietty hieman vaikeaa, kun vaativat hoitoa ja huolenpitoa yleensä juuri väärään aikaan. Meillä esikoisella tuli päivärytmi tosiaan ihan luonnostaan, kun mahakipu lakkasi. Unentarveki alkaa vähetä noin kolmen kuukauden iässä niin sitten vauvan rytmiin voi varovaisesti puuttua hoitotavoilla. Tosin voihan se vuorovaikutus olla aiemminkin sen mukaista onko yö vai päivä. :) Meillä ei esim. yön aikana paljoa seurustella, vaikka toinen tapittais silmät suurena esim. vaipanvaihdossa ja kujertelis.
  Ympäristön rauhoittaminen tulee tälle toiselle itsestään, kun esikoisen kanssa iltajutut ja hämärretään valaistusta jne. Meillä pesulle seiskan maissa ja puuro kasin maissa ja siitä sit hammaspesulle jne.
  Last edited: 9 maalis 2015
 7. DT Rakastunut foorumiin Tammikuunmammat 2015

  Aloin tässä miettiä, että mitenhän sitä tekis vauvan päikkäreiden kans, ku ulkoillaan aamupäivästä esikoisen kans. Laitanko sit enää uudestaan ulos päivemmällä vai nukutaanko ne kuiteski sitte sisällä...
 8. KoBe Naimisissa foorumin kanssa Tammikuunmammat 2015

  Meillä pisin unipätkä on usein varhain, varhain aamulla tai myöhään aamuyöstä. Toivon, että kun vatsa alkaa toimia paremmin tai aloitellaan varovasti kiinteät niin alkaisi olla valmis siirtymään normaalimpaan rytmiin.

  Nyt yritän olla ottamatta paineita, että meillä on ihan hirveä päivärytmi. En kärsi siitä fyysisesti, mutta kun kaikki päivittelee miten jaksan ja kaikki pitää suunnitella iltapäiväksi, niin kieltämättä paineita tulee. Onneksi mies kannustaa eikä harmittele että saatan nukkua kun se on kotona. On sitä mieltä, että kannattaa mennä lapsenrytmisesti, kun kerran jaksan.
  Illalla kyllä sammuttelen valoja. Olen huomannut, että muutaman kerran aika virkeänäkin on rauhoittunut viereen nukkumaan. Ei tosin makuuhuoneeseen, siellä ei nuku oikein ollenkaan.
 9. Makarelli Peruskäyttäjä Tammikuunmammat 2015

  Meillä päivisin nukutaan hyvin parit aika pitkät päikkärit, vaikkakin nyt oon alkanu huomaamaan, että unen tarve on vähentymään päin.. Yöunille laittaminen onkin sitten oma rumbansa. Tyttö alkaa haukotella -> reagoin vaihtaen yökkärin ja vaipan -> pikkuhiljaa sänkyyn sen mukaan miten nälkäkin sattuu olemaan. No kello on usein n. 21-21.30 ja poikkeuksetta yöunet alkaa 2-3 h päästä ensimmäisestä tissille nukahtamisesta.. Silloin jää sitten omaan sänkyyn, kun ei vissiin enää jaksa alottaa syömistä tai venkoilua. Usein vielä niin että nukahtaa kyllä välillä mutta vaan esim. 10 minuutiksi. En tiedä mikä auttaisi, kun on päivisinkin alkanut tuottaa ongelmiavaipua syvään uneen.. Säpsähtelee ilmeisesti univaiheiden taitteessa niin että herää siihen.
 10. MarinaMelina Rakastunut foorumiin

  DT meillä kans ulkoilu esikon kaa aamupäivällä, sillon vauva nukkuu sen tunnin verran ulkona mut oon laittanut sit tästä 11 eteenpäin vielä ulos pisemmille unille vaikka varmaan ne aamu unosetkin riittäs ulkoiluks.
  • Tykkää Tykkää x 1
 11. Mariel Rakastunut foorumiin Tammikuunmammat 2015

  Ensimmäinen kunnolla nukuttu yö kotona :smug: Illan ja alkuyön klo 20-24 sotki vatsavaivat, mutta sitten tyttö nukahti aivan täysin syötön jälkeen röyhytyksestä olkapäälle ja siitä sänkyyn sitten.. Nukkui aamu viiteen.. Söi ja jouduin hetken sylissä nukuttamaan (oi että kun sänkyä saisi keinutettua/hytkytettyä!!), vähän aikaa näytti taas ettei tästä mitään tule kun ollaan vatsavaivojen kanssa totuttu siihen, että pienikin venyttely ja herääminen tarkoittaa automaattisesti huutamaan heräämistä ja pitkiä valvomisia.. Tyttö kuitenkin nukahti melkein syliin ja siirsin sänkyyn jonne nukahti hyvin ja nukkuikin sitten vielä puoli yhdeksään josta alkoi puolen tunnin heräileminen.. Tuollaisia yöunia kun saisi jatkossakin.. :eek:

  Illalla koitin aloittaa ottamaan iltarutiinit käyttöön vaihtamalla ennen illan ruokailua vaipan ja laittamalla yöpuvun tytön päälle sekä vaihtamalla valaistuksen pienemmäksi.. Toiveissa oli, että olisi siinä klo 20-22 välissä alkanut nukkumaan, mutta tosiaan ne vatsavaivat.. :shifty:
  • Tykkää Tykkää x 2
 12. Bluemoon Tuttu foorumilla

  Tarkoitatko omaa sänkyäsi vai pinnasänkyä? Pinnasänkyihin ainakin saa sellaisia kumitassuja joiden ansiosta koko sänkyä voi keinuttaa.
  • Tykkää Tykkää x 1
 13. Ellem Tuttu foorumilla

  Kiva kuulla Mariel, et siellä on mennyt nyt hyvin. Toivottavasti homma jatkuukin noin! Ootte jo tarpeeks kikkaillut noitten vatsavaivojen kanssa. Olisko teillä mahdollista ottaa vaunut makkariin? Mä sain niitten kans aikoinaan pojan nukkumaan, ja jatkamaan yöllä uniaan, kun oli samantyyppinen vauva kun teilläkin. Ja niin vaan kävi hänenkin kanssaan, et kun lopulta nukahti, niin itse panikoinnillani hänet herätin.. Sellasta se on, ainainen huoli itkevästä vauvasta ja sit kun vauva on hiljaa, siitä vasta huoli nousee. Tsemppiä teille!
 14. Kylosaurus Tuttu foorumilla Tammikuunmammat 2015

  Meillä yöppäri ja iltapesut hoidetaan siinä klo19-20. Sitte riekutaan tissillä about tunti ja sammutaan siihen. Joskus menee pidempäänkin, jos sattuu heräämään, kun siirretään sänkyyn.
  Yöunet on nyt vaihdellu 2-5 tuntiin, yösyötöt 10-60 minuttiin. Aamulla yleensä heilutaan pari kolme tuntia, ruuan ja vaipan vaihdoin päälle ja sama toistuu koko päivän.
  Ulkoillessa yleensä nukutaan, mut ei välttämättä.

  Meillä tuo poika heiluu TOSI paljon. Päivällä hereillä ollessaan heiluttelee käsiä ja jalkoja (potkii oikein voimalla) melkein kokoajan ja joskus yölläkin unissaan. Ehkä ne öiset heilumiset liittyy ilmavaivoihin...? Heilumien lisäks öisin ähistään ja puhistaan, tuntuu, et pinnasänky on liian kapee, ku kädet kopisee välillä laatikon reunoihin (äippäpakkaus viel pinniksessä, mut pinnis on ehkä vaan 5cm leveempi ku laatikko). Mut kaipa tuo on vaan liikkuvainen lapsi. :bounce :p
  • Tykkää Tykkää x 1
 15. Bluemoon Tuttu foorumilla

  Meillä kans huitoo hulluna ja ähisee ja kyllä ne ilmavaivoja on olleet. Muutaman kerran kun puristaa polvet massua vasten niin kyllä pärisee. Vauva ei herää omaan ähinäänsä mutta minä yleensä herään. Jos on sopiva aika niin sit syödään ja vaihdetaan vaippaa. Yleensä nukahtaa syötön jälkeen melko nopeasti uudelleen vaikka vaipan vaihdossa piristyykin. Meillä ongelma on vaan se illalla nukkumaan laitto. Vauva käyttäytyy kuin yli-väsynyt leikki-ikäinen vaikka ei kovin väsynyt olisikaan. Ei vaan halua mennä ajoissa sänkyyn. :)
 16. Honkarii Aloittelija

  Meillä myös aloitetaan iltatoimet viimeistään kahdeksalta. Nukahtaminen on meillä kyllä myös melkoisen työn takana. Iltahuuto tai sellainen marmatus alkaa kuuden ja kahdeksan välillä ja nukkumaan neidin saa usein vasta yhdeltätoista. Juuri sellaista sinnittelyä nukahtamista vastaan, vaikka selvästi väsyttää. Hän saattaa nukahtaa aikaisemmin lyhyeksi hetkeksi, mutta lopullinen antautuminen menee myöhään. Onneksi hän sitten kuitenkin nukkuu 3,5-4 tuntia yhtä kyytiä. Sitten aamuyön syöntivälit ovatkin lyhyemmät ja herääminen tapahtuu yleensä heti seitsemän jälkeen.
  Minä niin toivoisin saavani hänet nukkumaan illalla aikaisemmin, mutta ei.. Ensimmäiset kolme viikkoa hän nukahti jo kahdeksalta, mutta liekö sitten vatsa joka vaivaa. Toivotaan, että muutaman kuukauden sisällä tilanne helpottuisi. Itse olisin mieluusti iltauninen ja toki olisi hienoa saada nukkua enemmän kuin kuusi tuntia yössä.
 17. pikku muru Tuttu foorumilla Tammikuunmammat 2015

  Honkarii, kuulostaa ihan meidän neidiltä , hyvin samalla kaavalla meillä menee. Masuvaivaa on myös ollut. Toivottavasti helpottaa, kun ikää tulee lisää. Jaksamista sinne
 18. Lila-Aurora Ihastunut foorumiin Tammikuunmammat 2015

  Tähän asti vauva on ollu sylissä tai sohvalla vieressä sinne puolilleöin asti ja tullut sit mun kans nukkumaan ku oon itekin menny. Sohvalla neitokainen on kyllä ollu selvästi yöunilla ihan vähintäänkin pari tuntia. Tänään vein sit tytöt ekaa kertaa yhtä aikaa petiin. Tähän mennessä näyttää oikein hyvältä! Viime aikoina pientä kenkkuilua nukkumaan mennessä harrastanut 2veekin osoitti taas olevansa niin reipas isosisko, koska ymmärsi heti että tänään hän ei voi huudella/ kiukutella/ itkee koska pikkuvauva nukkuu viereisessä huoneessa (ei ovea välissä). ♡ Äitin trinsessat! ♡
 19. Mariel Rakastunut foorumiin Tammikuunmammat 2015

  Bluemoon: pinnasänkyä tarkoitin ja epöilen ettei meidän neidille riitä pieni keinunta vaikka olisi toki tyhjää parempi.. :) En ole hankkinut tassuja kun meillä on kirjat jalkojen alla nostamassa päätyä.. Muutenkin tarvitsee melkoisen hytkytyksen sylissä ja vaunuissa. se tehoaa joskus, että laittaa käden olkapään taakse ja hytkyttelee sängyssä koko tyttöä varovasti..

  Ellem; Tänään juuri ärsytti asunnon ahtaus kun koitin saada vaunuja makuuhuoneeseen :p Tänään nukutin tytön lopulta vaunuihin sisällä rullailemalla kynnyksen ylitse kun sänkyyn ei saanut parilla yrityksellä..
 20. Anskurai Tuttu foorumilla Tammikuunmammat 2015

  Meillä mennään nukkumaan yhdentoista aikoihin +-1h. Ennen nukkumaanmenoa tehdään pieni iltapesu tai kylvetään, vaihdetaan vaippa ja puetaan yökkäri. Sitten mennään meidän sänkyyn nukkumaan, jonne tyttö nukahtaa tissille välillä vartissa välillä menee jopa pari tuntia. Ennen nukkumaanmenoa tyttö tankkaa rinnalla usein jo seiskasta lähtien...

Jaa tämä sivu