Vauvan kehitys

Ennyltä tippui tutti suusta äsken, ja ihan "muinamiehinä" sitten otti tutin omiin kätösiin rinnan päältä, pyöritteli sen ikäänkuin oikein päin ja iski takas suuhun. [:D] Oon ihan ihmeissäni täällä!
 
tytöllä ikää nyt 2 kk 3 vkoa.

Meillä käännytty nyt useampaan otteeseen mahalta selälleen. molempien kylkien kautta.
hymyilee ja juttelee niin kovasti!
tarttuu helistimeen ja vie nyrkkejä suuhunsa, myös helistintä. (fysioterapeutti kertoi, että antakaa lastenne syödä nyrkkejään, on merkki siitä, että on kätensä löytänyt.. )
nostaa kovasti selällään jalkoja ylöspäin ja on, varmaankin ihan vahingossa, ottanut varpaista kiinni.
kovasti kannattelee päätään mahallaan.

vielä reenataan selältä mahalleen kääntymistä, kyljelleen menee hienosti, molemmille siis. mutta se pieni pyörähdys liike vielä puuttuu..

niin ja kai tämäkin joku kehitysjuttu on..
heräsin yöllä tytön ähinään ja puhinaan ja kun nousin ylös niin kappas tyttö oli pinnasängyssään aivan poikittain!!! kovasti tyttö on tehny töitä kun sen pystyasennossa olen sänkyyn laittanut ja vaaka-asennosta sen sitten seuraavan kerran löysin. Hiukan säikähdin, ku heti tietysti mietin et jos käsi/pää pinnojen välissä.. mut ei hätää!
 
Täällä käsien löytyminen on ollut maailman hauskinta katsottavaa. Poika kun imeskelee nyrkkejään ja sormiaan niin antaumuksella. Välillä työntää sormiaan liian syvälle kurkkuun, jolloin tulee yökkö-refleksi ja yskittää..

Liikkumisen osalta ei ole toistaiseksi mitään ällistyttäviä muutoksia tapahtunut, menee edelleen sattumanvaraisesti kylkiasentoon, mutta vain pieneen kenoon. Mahalla ollessaan pyrkii kovasti liikkumaan jo eteenpäin ja hakee ryömintäliikeratoja tosi vahvasti. Päätä kannattelee mahallaan ollessaan jo katsomalla eteenpäin pitkään joten selkälihakset ovat vahvistuneet.

Jutteluun on tullut todella monenlaista ääntelyä mukaan, kiljahduksia ja kujerruksia. Kirjojen lukeminen aiheuttaa suunnatonta innostuneisuutta ja poika ihan kädet ja jalat heiluen tutkailee kirjojen sivuja.

Kattolamput ovat alkaneet kiinnostaa ja joka huoneeseen mentäessä on etsittävä se kiintokohta ensimmäisenä. Olohuoneen "hämyri-lamppu" naurattaa eniten ja aiheuttaa paljon jutun aihetta.

Tätä kaikkea uutta on niin ihana jokapäivä tarkkailla ja huomata, miten nopeasti tässä vaiheessa kehitys vie eteenpäin. [:)]
 
Anna kääntyy yöaikaan useita kertoja mahalleen nukkumaan. Muuten ok, mutta käsi jää alle. Tosin vaikuttaa, ettei Annaa häiritse se, että käsi jää sinne vartalon alle, vaan neiti nukkuu tyytyväisenä.
Itse herätessäni korjaan asennon selkäasennoksi, mutta.. eipä aikaakaan kun neiti taas nukku täysin mahallaan kätensä päällä.

Anna haroo tutia suuhun, kun tuti tippuu ja heiluttelee puuhamaton leluja.. mutta ei millään tavalla vielä yritä tarrata leluun itse kiinni.
 
Jospa minäkin tulisin tänne hehkuttaan että mitä täälä osataan.. Neiti on nyt 3kk ja 1viikon vanha[;)] Aivan ihana seurata kun yhtäkkiä opitaan hirveeesti kaikkea, eli viimesen viikon aikana on opittu kääntyyn selältä mahalleen ja enään ei pysytä yhtään selälleen ja kun päästää masulleen niin topakasti pitäää päätä ja kahtelee mutta on se pää vielä aikas painava ku rupiaa sitte hermostuttamaan. Pitäs vielä oppia ite kääntyy selälleen niin ei tarvis olla kokoajan kääntelemässä ku lattialle pistää..[:D]
Ääneen nauruakin tulee kun oikein tosissaan nauretaan ja se on niin ihanaa ku oikein hykertää innosta. Tänä aamuna heräsin siihen kun kuulu pinnasängystä kovaa jokeltamista ja naurun kiherrystä..[:)]
Tavaroita pidetään jo kiinni kädessä ja helistellään ja suuhunki jo menee.
Elikkäs tämmöstä täällä, tuntuu että pariviikkoa sitte oli vielä niin pieni että söi ja nukku..[:)]
 
Täällä huomenna 3kk täynnä ja viime tiistaina tuli ensimmäinen oikea naurahdus. Ja eilen illalla käännähti ekaa kertaa masulta selälleen. Toisin päin ei vielä ole onnistunut mutta kova yritys on päällä ja hienosti pääsee kyljelleen. Käsi vaan tuntuu vielä olevan vähän tiellä. Muuten liikkumista tapahtuu lähinnä kääntyilemisen kautta pyörähdellen. Eli siis kun nostelee jalkojaan niin kääntää itseään sitten samalla niin jalat laskeutuu toiseen paikkaan kuin mistä lähdettiin. Ja jos mahallaan on ja vähän tukee jalkapohjista niin pienen matkaa jaksaa itseään potkia eteenpäin. [:)]
 
Naurua täälläkin on tullut pariin otteeseen, luultavasti vain kokeili ääntään. Kova poika kiljumaan ja käyttämään voimakkaita rääkäisy ääniä jutellessaan leluilleen. Eilen maha-asennosta pöllähti selälleen, vahingossa. Oli kyllä hiljaista poikaa kun ihmetteli miten tässä näin kävi. Mutta hienosti jaksaa olla päivä päivältä enemmän maha-asennossa. Eilisiltana bongasin hänet omasta sängystä kyljellään. Oli herännyt ja alkanut leikkimään unilelullaan. Yöllä puoli viiden maissa syötön jälkeen alkoi höpöttelemään ja kiljahtelemaan mobilelle joten kuuntelin tätä siihen saakka kun miehen herätyskello soi vartin vaille kuusi. Sitten poika olikin jo nukahtanut. Ääntely on siis tullut voimakkaasti esille.
Tartuu jo esineisiin tarkoituksella ja tunkee kaiken mahdollisen suuhunsa. [:D]
 
täällä tyttö 3kk 1 vko 1 pv.

Jep, voi tuota jutun määrää, on kurlutusta, kiljahtelua, muminaa ja vaikka mitä. Hiljempaa ja oikein käskevästi. Kai se on uskottava, että kun tuossa pari päivää sitten oltiin aamupesulla, niin tyttö vain naurahteli äidin irvistyksille, kun oli kakat tullu tytöllä.

Ja jos tyttöä kehuu kovasti niin se ns. keimailee.. tietää, että hänestä puhutaan ja näyttää niin valloittavalta. :)

Äkkiä ne vaan kehittyy, vastahan tuo meidän neitikin tuli maailmaan ja oli niin pikkuinen..

On vaan niin helppo nykyisin käsitellä, kun pää ei heilu miten sattuu vaan kannattelee sitä ylväästi ja miten mielenkiintoisia asioita löytyykään eri huoneista niin että niitä täytyy päästä läheltä katsomaan. Valaisimet on nyt ehdottomasti in!!!

Ai niin! ja tuo leluille jutteleminen.. jonkin aikaa tyttö juttelee niille kovasti, esim. sängyssä mobilelle, jossa erityisesti pigviini on noussut suureen suosioon. Ja voi kurja, kun ne ei vastaakaan takaisin, niin hermothan siinä menee!
 
Eilen neiti näpsykkä löysi kätensä [:)] Jo muutamia päiviä hän on osannut viedä helistimen suuhunsa, hieronut silmiään jne., mutta eilen aamulla hän alkoi ihmetellen tapittaa omia kätösiään. Onhan se huvittavan näköistä [:D]. Nyt näyttää siltä, että tyttö alkaa myös tavoitella esineitä - aiemmin lelut on pitänyt ihan antaa käteen.

Juttelua on meillä ollut jo kauan. Hauskinta on, kun tyttö välillä intoutuu oikein kovaan ääneen kertomaan jotain, kujertaa ja päristele ja melkeinpä huutaa [:D]

Vielä neiti ei käänny, mutta vatsallaan ollessaan selvästi työntää toisella kädellä itseään kohti kylkiasentoa. Tuolla liki 8 kg massalla voi tosin mennä vielä aikaa, ennen kuin ympäri päästään.[:D]
 
Täällä oli eilen iso päivä! Heti aamusta löysi Sisu varpaansa ja leikki niillä ensimmäistä kertaa ja kovasti riitti ihmetystä. Ja sitten illalla kääntyi ekan kerran selältään mahalleen ja nyt sitten pyöritään ees ja taas uudestaan ja uudestaan. Kerran onnistui jopa sellaisen tempun tekemään, että kääntyi ensin mahalleen ja sieltä heti perää takaisin selälleen. [:D]
 
3 kk, 1 vko ja 2 pv.
jep, meillä kanssa tänään löydettiin jalat. Molemmista neitokainen tarttui kiinni. Aiemmin ollu vahinkoja mut nyt ihan reilusti ja kunnolla.
 
Meilläkin poika on kova juttelemaan ja nauramaan ääneen.
kiljahtelee,huutaa ja karjuu todella kovaa :)
noin viikko sitten (2kk2vk) hän oppi kääntymään selältä mahalleen ja
siitä asti päivät onkin mennyt pyöriessä :) Kannattelee tosi hienosti päätään ja
tutkailee kaikkea mitä ympärillä tapahtuu :) poika kuolaa aivan järkyttävästi
voiskohan olla kyse hampaista? jätkä on tosin vasta n.2kk3vk
 
3½kk: Sauli on jo jonkun aikaa naureskellut ja jutellut, tarinoita tulee lähes koko ajan ja kaikelle, leluille, peilille, vieraille..
Pään kannatus on jo tosi hyvä, voi jo vähän rennommin kantaa mutta nostaessa vielä pitää tukea. Kyynärnojassa jo 3kk neuvolassa.
Kierähtää usein vahingossa vatsalta selälleen. Ei vielä selältä vatsalle, viihtyy kyllä jo melko hyvin kyljellään, mutta ei edes yritystä päästä ympäri.
Käsiä ruvennut vasta tarkkailemaan "mikähän tää tässä on?!" nyrkit aukeni 2kk:n iässä. Kädet koko ajan yhdessä tai suussa tai molempia.
Selällä makuulla nostaa kovasti jalkoja ylös.
Sylissä selkä omaa vatsaa vasten punnertaa ylävartaloa ylös istuma-asentoa kohti.
 
Täällä on alettu tosissaan kurittaa noita leluja, niitä pyöritellään, heitellään, puristellaan ja heilutellaan. Enny pyörii myös nyt selältä masulleen ja päinvastoin aika sutjakkaasti. [:D] Tämä tapahtui eilen ekan kerran.
 
tyttö 3kk 1 vko ja 4pv.
Alkaakohan pian kääntyyn selältä mahalleen, kun niin tomerasti menee kyljelleen ja kovasti yrittää.. välillä säikähtää omaa toimintaansa niin, että itku siinä pääsee ja taas toisinaan yritys hermostuttaa niin, että sitten väsähdetään ja huuto siitäkin seuraa..
 
Just ku kerkesin kirjottaa että Sauli ei yritä kääntyä niin johan eilen illalla oli semmoset ähinät ja puhinat tuossa lattialla että oksat pois [:D] Mutta ei vielä onnistunut muuten kun äidin avulla..[;)]
 
Täällä kehitytään nyt sellaista vauhtia, ettei äiti pysy millään perässä. Siis nyt on tuo pikkuinen 3kk poika tosissaan alkanut ryömimään. Tai no ei nyt ihan oikeasti ryömimään, mutta Sisu nostaa masullaan ollessa pyllyn pystyyn ja saa jotenkin ponnistettua jaloillaan itseään eteenpäin! Välillä onnistuu melko pitkänkin matkan pääsemään eteenpäin ennen kuin väsähtää. Siis mikä ihme ikiliikkuja, mittarimato meillä oikein asustaa?
 
Kylläpä tuo kehitys tapahtuu nyt vauhdilla <3 Joka päivä huomaa uusia ääniä ja äänen sävyjä. Istumaan tekee kovasti mieli, vänkää itsensä väkisin istuma-asentoon. Nyt leluja otetaan käteen ja kaikki menee suuhun :) Tuo retro helistin on mukava ja sitä on mukava maistella.. mutta jopa mekon helma menee suuhun [:D]
Kovast tekee jalat ja kädet jo töitä [:D]
 
Joona on muutaman kerran kääntynyt selältä masulleen ja edelleen kova on yritys, mutta kädet vain on edessä koko ajan [:D] Äiti avuttomana seuraa vierestä ja tsemppaan minkä kerkeän! [:)]
Äänellä on alkanut todellakin vaatimaan enemmän ja etenkin huomion saamiseen käyttää itkeskelyn tyyppistä ääntelyä. Sitten kun hänen luo menee, niin johan on suu maireassa hymyssä. Tätä tekee nykyään myös sänkyyn laittamisen jälkeen. Yleensä nukahtaa heti sänkyynsä, nyt on enemmän leikkinyt hetken aikaa, minkä jälkeen alkaa huomioitku.
Kaikki tungetaan suuhun minkä käteensä saa.
Siirtää tavaroita kädestä toiseen jo ihan sujuvasti, mutta suuttuu jos ei pääse tavarasta irti (kun ei osaa irroittaa siitä [:D]).
Juttelee todella paljon ja kaikki mahdollinen kiinnostaa. Ovenkahvat olivat eilen todella mielenkiintoisia. Haluaa olla jatkuvasti sylissä ja että häntä kanniskellaan ympäriinsä.
Yrittää koko ajan istuma-asentoon, sitterissä ponnaa itseään kippuralle sekä sylissä ollessa.
 
Heips!

Jep, kovasti sitä tutkitaan.. äitin tai isän sylistä on mukava kurotella ja tutkia katseellaan kaikkea jännää!
Oletteko huomanneet pienokaisissa sellaista, kun jos esim. mummo tai vaari juttelee lapsellenne niin lapsi tarkistaisi aina välillä onko äiti tai isä siinä vieressä.. Lapsi ei varsinaisesti vierasta, tykkää kyllä, kun joku sille juttelee.. mutta jos on joku ns. vieras niin sitten on tarkistettava että äiti tai isä on lähellä.. Meidän tyttö on nyt tässä ihan viikon parin sisällä alkanut noin tekemään.

Kiljahduksia, vähän naurun tapaista ja huomioitkua sängyssä.. ja sellaista ääntelyä, ihan kuin kakkaa änkeis vaippaaan(näin ei kuitenkaan tapahdu :) ) Ikenet kutiaa niin kovasti, että kun on väsynyt niin ei meinaa millään nukahtaa :( Purulelun päälle kun raukka ei vielä oikein ymmärrä..

Meillä ei vielä käännytä selältä mahalleen.. jotenkin näyttää nyt kädet vaan kiinnostavan ja jalat kyllä nostetaan taivasta kohden ja vähän kuin tyttö yrittäisi nousta jo selältä istumaan.. tai jotain, kovaa pinnistelyä siihen suuntaan.. toisaalta taitaa olla vatsakin aina niin täynnä, kun syönnin jälkeen leikkimatolla hetki ollaan.. ja sitten tuleekin jo uni.
 
Takaisin
Top