Vauvan eväät ;)

Kuullostaa Nukka mahtavalta nuo 5h välit yöllä :) Toivottavasti pääsette mahavaivoista.

Mekin aloitettiin eilen D-tipat (samassa D-vitamiini ja maitohappobakteeri). Illalla vähä kipristeli masua, mutta ei mitenkään ihmeemmin.

Meillä on onneksi säästytty pahimmilta mahavaivoilta, mutta minua huolestuttaa välillä pulauttelu. Jääkö tuonne masuun mitään, kun pulauttelee aina tissin tai pullon päätteeksi monta kertaa?
 
Ootteko muuten huomanneet oman ruokavalionne vaikuttavan jotenkin vauvan vaivoihin? Lueskelin että imetysaikana, jos vauvalla on masuvaivoja, olisi hyvä jättää pois omasta ruokavaliostaan kaikki itsellekin ilmaa aiheuttavat ruoka-aineet kuten sipuli, pavut, ruisleipä... Itse en ole kyllä jättänyt oikein mitään normaalia pois, paitsi kovin mausteisen ruuan.

Tänään oli Iltalehdessä muuten uutinen että listeriaa on ollut "epidemiana" Suomessa. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011021213175685_uu.shtml

Jutussa sanotaan että riskiryhmään kuuluu myös vastasyntyneet vauvat joilla riskinä aivokalvontulehdus. Voiko listeria tarttua vauvoihin äidinmaidon välityksellä??
 
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/listeria/

tosta vois päätellä että ei maidon kautta vaan mahassa... vaan mistäs sitä tietää :/

pitäs jättää netin tutkiminen vähemmälle ku keksii kohta muuten vauvallensa kaikki taudit! nytkin hirvee näppylä ihottuma mikä kaiketi aika normaalia mutta monta muutakin vaihtoehtoo netstä löytää...
 
joops, googlailin tuosa itekin ja eiköhän tämä kyseinen riski ole aika pieni kun tyttö näyttää terveeltä, enkä pienelle mitään graavilohta kuitenkaan ihan vielä rupea syöttämään.. :)
 

Meillä poika on tullut isäänsä ja omaa suuren ruokahalun...Tänään mennyt hieman yli kolme purkkia korviketta ja tissit tyhjennetty siinä välissä moneen otteeseen...Ensin ollaan tissillä puoltuntia ja sit 80ml menee ruokaa perään ja hetken päästä hamutaan taas tissiä...

Nyt päivisin nuo ruokailu välitkin on lyhentynyt parii tuntiin mut onneks öisin menee 4-5 tunnin väleillä...

Itellä tuntuu hirveesti olevan ilmavaivoja mut onneks se ei oo poikaan tarttunut...pienellä ähellyksellä rupee pylly rupsamaan ja ihan huomaamatta tulee aina kakka vaippaan... Ainoastaan haju paljastaa :)

 
konna86 kirjoitti:

Meillä poika on tullut isäänsä ja omaa suuren ruokahalun...Tänään mennyt hieman yli kolme purkkia korviketta ja tissit tyhjennetty siinä välissä moneen otteeseen...Ensin ollaan tissillä puoltuntia ja sit 80ml menee ruokaa perään ja hetken päästä hamutaan taas tissiä...


Kiva kuulla, että muillakin on hyvät ruokahalut. Meilläkin syötiin taas eilen kello 20 -24 koko ajan tissiä (okei, pikasuihkussa ehdin välissä käymään...), sitten vielä 60 ml pumpattua äidinmaitoa pullosta, ja lopuksi vielä 120 ml korviketta.
Mihin tuo kaikki ruoka tossa pienessä tytössä mahtuu? :-D
 
Meillä syödään illalla myös se 3 h. Ensin molemmat tissit, ehkä 15 min ollaan tyytyväisiä ja otetaan uusi kierros. Korkeintaan puoli tuntia torkutaan ja vielä yksi kierros. Lopulta annan korviketta, jota uppoaa 60 -100ml, illasta riippuen.

Meillä neuvolatäti ohjasi, että voi vaan vaihtaa tissiä, niin kauan kuin itsestä tuntuu mukavalle.. Maitoa kuitenkin tulee joka kerta, joten en ole sitten rajoittanut. Neljännelle kierrokselle en kyllä jaksa enää itse lähteä. =)

Puklaileeko teillä vauvat rintamaitoa? Meillä tulee joskus yli sekin, ja silti on vielä olevinaan kauhea nälkä.. Tuntuu, että tässä huolehtii itsensä pöhköksi muksun takia. Kuitenkin syö ja nukkuu hyvin, ei sillä varmaan kovin huonosti asiat ole...
 
Kyllä meän tyttö puklailee rintamaitoa. Joskus ihan harmittaakin kun on tyttö saanut kunnolla syödäkseen ja pitkään olen imettänyt, niin sitten sitä kallisarvoista nektaria puklaillaan vaan pois... :)

Minä olen alkanut epäillä, onkohan mulla rintoihin iskenyt sammas... Nimittäin rintoja, varsinkin oikeaa, vihloo ihan samperisti imetysten välissä. Ajattelin kokeilla kotikonsteja, ostoslistalla sitruunoita ja vichyä rintojen hoitoon. Vauvan kielessä ei oikein näy mitään sammaksen merkkejä, ehkä vähän vaaleaa tuolla syvemmällä poskissa mutta en ole varma.

Toisaalta syitä voi olla kai useampiakin.... Onko niin, että oikealla imuotteella ei pitäisi enää imetyksen alussakaan tuntua nipistävää kipua, vaan sen olis pitäny tässä vaiheessa jo mennä kokonaan ohi? Muuten ei imetys enää satu, jos onnistun asettelemaan nännin oikeaan asentoon, mutta alussa yhä jonkin verran.

Vai hätäilenkö? vasta 3 viikkoahan tässä on imetetty.

Huomenna on neuvolakäynti, toivottavasti neuvolantäti osaisi katsoa näkyykö sammasta.
 
Onko niin, että oikealla imuotteella ei pitäisi enää imetyksen alussakaan tuntua nipistävää kipua, vaan sen olis pitäny tässä vaiheessa jo mennä kokonaan ohi? 


Minulla ihan sama juttu: joskus jos vauva tosiaan ottaa nännin laajalla ja syvällä otteella suoraan suun takaosaan ja alkaa imeä, ei vihlaise yhtään siinä alussakaan. Mutta useimmiten vihlaisee, oletan että vauva silloin jotenkin imaisee sen nännin sinne taakse asti... kipu kyllä loppuu sitten. Jos kipu meinaa jatkua alun jälkeen irrotan vauvan otteen (ja sanon sen hänelle: "nyt otit huonosti kiinni, sattuu!" :-)) ja otetaan uudestaan alusta. 

Pääasia on minun nähdkseni se, että rinnanpäät eivät mene rikki eivätkä tule vauvan suusta litistyneenä. 

Vihlominen imetysten välillä voi kyllä johtua sammaksesta - tai minimaalisista haavoista nännissä - tai siitä että vähän liian rajua on nänniparan kohtelu ollut ja hermot ovat ärtyneet. Kaikkiin kipuihin auttaa imuotteen saaminen mahdollisimman hyväksi mahdollisimman usein - vaikkei aina olisikaan täydellinen. Eli kannattaa jatkaa parhaaseen pyrkimistä :-) Mutta on tämä vähän raadollista hommaa välillä.... 

Puklailusta.... myös täällä alkanut vauva läikkyä yli reiluja määriä. Ei malta lopettaa syömistä ajoissa hän, kun on niin HYVÄÄ! 
 
eikös tuo puklailu ole sitä että söi liikaa tai "ilmapallo" jääny väliin ja röyhtäsyn lomassa tulee mukana vähän.

kiinnostaisi tietää miksi niin monelle on neuvottu antamaan korviketta lisäksi? pojalla paino tippu alussa rajusti ja oli keltaisuutta paljon (mikä väsyttää ja vaikeuttaa imemistä yms) niin silti ei kukaan käskenyt korviketta antamaan vaan se vähä mitä lypsämällä sitä kermaa sai riitti hyvin.

Poika on ruvenut matkustelemaan paljon. tahdo sylissä enä pysyä ku jalat rempoo niin hirveellä voimalla. Ampaseen seinään joku kaunis päivä..myös kovasti tahtoisi "seistä" reppana vaikka pääkään pysy vielä mukana.. Tissi kiukku tulee välillä ja huutaa tissi suussa mutta sillon sillä ei oo nälkä vaan tahtoo seurustella.. On kyllä kova liikkumaan kun kiire on reppanalla kasvaa..
 
basura kirjoitti:
kiinnostaisi tietää miksi niin monelle on neuvottu antamaan korviketta lisäksi? pojalla paino tippu alussa rajusti ja oli keltaisuutta paljon (mikä väsyttää ja vaikeuttaa imemistä yms) niin silti ei kukaan käskenyt korviketta antamaan vaan se vähä mitä lypsämällä sitä kermaa sai riitti hyvin.


Meille ei ainakaan neuvottu antamaan korviketta, lähes päinvastoin. Paino laski alkuun, ja nousikin sen jälkeen huonosti, ja ohje oli että pitää vaan yrittää imettää, kyllä se maidon tulokin siitä kasvaa jne.
Korvikkeen antaminen on kuitenkin pakon sanelema juttu. Tyttö tosiaan on älyttömän nälkänen iltasin, ja jos en korviketta antaisi, niin saisin varmasti syöttää sen klo 20-05 (niinku yhtenä yönä koitin...) joka yö. Ei kiitos! :-D Nyt syödään tissiä se noin kello 20-00, ja sen jälkeen vedetään korviketta noin 100 ml --> Molemmat päästään nukkumaan.
Neuvolan mielestä olisi parempi imettää, mutta sitten loppuu kyllä äitiltä voimat...
 
Ei ollu sammaksesta merkkejä ainakaan vauvalla -enkä rintoja näyttänytkään neuvolan tädille. Katellaan nyt menisikö se vihlonta ohi. Voipa myös hyvinkin olla sitä hermoärsytystä. Eikä se imuote nyt aina tosiaan ole iha täydellinen. Mutta eihän sitä kehtaa täydellisyyttä vielä vaatiakaan kolmeviikkoiselta :)

Varsinkin tänään on neito puklaillut ihan mahdottomasti, joskus pelkästä ylensyömisestä heti imetyksen jälkeen mutta myös aika pitkänkin ajan kuluttua syötöstä (sellaista kokkareista "jugurttia", tosi herkullista tossa paidan rintamuksella ;) ).
 
Meillä on menny tosi hankalaksi tuo imetys. tyttö saa ihan kamalan raivarin melkeen joka kerta kun syötän. yleensä imee vähäaikaa   ja sitte rupee raivoaan. sillon ei raivoa ku tissit on ihan täynnä ja mutta jos ei niin aina kamala huuto.. yöllä ei oikein jaksasi tuota tappelua ja tekiski mieli ntaa yöllä korviketta mutta jotenki tuntuu pahalta syöttää sitä korviketta kun tuota maitoaki tulis.
Tuo mun pumppuki on niin surkea että en viiti sillä ruveta pumppaamaan. pitäis varmaan ostaa joku parempi jos tuo imetyskään ei enää onnistuisi nii vois antaa sitte kuitenki omaa maitoa.
Tyttö on nyt 4 viikkoa ja tekis mieli välillä luovuttaa mutta kun aina halusin nii paljon onnistua imetyksessä niin harmittais kyllä tosi paljon :/ ja silloin harvoin ku se onnistuu niii se on kuitenkin mukavaa mutta kun niitä kertoja on niin harvoin nykyään. En tiiä et jos vaan yrittäis jatkaa tuota imetystä että meniskö se ohi jossain vaiheessa mutta jotenki kamalan raskasta ku toinen vaan huutaa :(
 
Meillä tulee välillä parin minuutin imetyksen jälkeen kova kiukku, mutta syynä on ihan ilmakupla ja röyhtäyttämisen jälkeen voidaan jatkaa syömistä. Noi ilmakuplat onkin tosi isoja, oikein kuuluu kun se lähtee syvältä ja tunnen itsekin myötätuntokipua kun se pulpahtaa ulos sieltä.
 
tälläkin on välillä alkanut tulemaan tissi kiukku eikä kuitenkaan röyhtäytytä tai muutakaan, mutta sillon on yleensä auttanu ku rupee seurustelemaan sen kanssa. et se tyyliin syö kun ei oo muutakaan tekemistä..ja sekös sitten ärsyttää..
 
Ikävää, ettei imetys suju aina kuin tanssi. Toisaalta kuulostaa helpottavalta huomata, että muillakin on ongelmia.

Meillä ongelmia tuottaa hyvä imuote. Annan siis korviketta oman maidon lisäksi ja imuote on neitillä muuttunut tuttiotteeksi Hän siis ottaa ainoastaan nännin imuun ja sekös tietty sattuu. Tähtiä näkyy. Irrotan imun huonon otteen, mutta en tahdo saada otetta millään konstilla hyväksi. Oisko tähän vinkkejä? Miten me voitas saada korjattua imuotetta? Olen lukenut, millainen hyvä ote on (ja neitillä aiemmin oli hyvä), mutta en saa häntä ottamaan sitä. Makuulla imettäessä onnistuu kuitenkin paremmin.

Nyt nännit niin hellänä, ettei kuminkaan kanssa onnistu. Täytyy siis vaan sinnikkäästi lypsää. Tunnen itseni petturiksi, kun en voikaan tarjota lapselleni rintaa.
 
kylläpä oli hyvä että tätäkin tulin lukemaan. kun selvisi ettei rinnasta tuu tarpeeksi aina maitoa. olen monesti imetyksen jälkeen antanut vielä 40-80ml korviketta, mutta en aina. meillä syödään 2-3h välein ja poju nukahtaa 5-10 min rinnalle saa raivarit kun kokeilen herääkö se jos siirrän sen muualle nukkumaan tai sitten joko yritän herättää syömään vielä toisesta rinnasta mutta ei herää. 

miten saa maidon tuotannon lisääntymään? jos on ollut sen 3h syömättä tai oon ollu jossai käymässä etten ole imettänyt niin silloin suihkuaa, muullon tuntuu olevan tiukassa maidon tulo näköjään..

juodahan pitäis paljon.. mutta lisääkö pumppaaminen maidon tuloo enemmäksi ja onko enemmän keinoja
 
Wii: yksi joka voisi auttaa ainakin pidemmällä tähtäimellä on, että annat vauvan hamuta myös tuttipullon kanssa etkä tuttipulloakaan tarjoa kapeasti "vain nänni" (siis tutin nänni) suuhun vaan laaja ote myös siitä tutin leveämmästä juuresta, ihan niinkuin se olisi rinta.

Muutenkin myös tuttipullosta on mahdollista ja vauvalle miellyttävämpää syöttää mahdollisimman lapsentahtisesti, pitäen taukoja, seuraten vauvan pieniä merkkejä milloin haluaa hengitellä välillä, milloin haluaa kulautella kunnolla. Pullosta tulee helposti juotua nopeammin kuin oikeastaan haluaisi, mikä voi näkyä vaikka vauvan kulmien kurtistumisena vähän ahdistuneeseen ilmeeseen. Mutta nyt eksyin aiheesta joka oli se imuote ja aloin yleisvalistaa :-)

Vauvaa voi myös houkutella avaamaan suuta enemmän (imetyksessä siis) ihan näyttämällä mallia omalla suulla, ennenkuin vauva haukkaa kiinni. Silloin ei tietenkään saa olla liian nälkäinen vauva, joka ei kyllä jaksa mitään opetella ja matkia! Vauva olisikin hyvä saada rinnalle heti ensimmäisistä pienimmistä nälän merkeistä, vaikka vielä nukkuvana heti kun alkaa vähän äh äh -ääniä kuulua. Ymmärrän kyllä, ettei tämä aina onnistu, tai saisi istua syöttöhommissa kaiket päivät (sulla vielä aikaa vievät lypsäminen ja pullosta syöttäminen, on tosi vaativa yhtälö!), mutta jos edes joskus, se voi auttaa imuoteasioiden harjoittelua.

***

Lucky, kysyit maidon määrän lisäämisestä. Se on sillä lailla, että ihan aluksi äidin hormoneilla on tärkeä merkitys maidon nousemiseen ja rauhaskudoksen kasvamiseen (= määrän lisääntymiseen), mutta jo parin viikon päästä hormonien merkitys vähenee, ja ehdottomasti tärkein säätelymekanismi on rinnoissa itsessään.

Rinnoissa on mekanismi, joka tunnistaa kuinka paljon maitoa siellä on läsnä (soluissa reseptoreja aineelle jota on maidossa). Rintaa voisi ajatella vähän niinkuin tynnyrinä, jossa on hälytysraja piirrettynä lähelle alareunaa ja toinen hälytysraja lähelle yläreunaa. Jos rinta on usein TYHJÄ, eli maitoa läsnä alle alarajan, se on viesti alkaa lisätä tuotantoa. Jos taas rinta on usein TÄYSI, eli yli ylärajan, maidon muodostamista aletaan vähentää.

On kuitenkin yksilöllistä, missä "kohdassa" nämä "hälytysrajat" ovat. Joidenkin rinnat reagoivat nopeasti, jos vähänkin tihentää imetyksiä (eli rinta on useammin tyhjempi) määrä kasvaa pian. Tai toisaalta jos tulee vähänkin liikaa pitkiä taukoja joiden aikana rinnat ovat täydet, jo parin päivän päästä kokonaistuotanto on pienempi. Toisilla taas muutokset ovat paljon hitaampia tai vaativat, että rintaa pitää tyhjentää oikein urakalla, että määrä kasvaisi.

Mutta siis tiivistettynä: jos haluaa lisätä maidon määrää, pitää pitää rintaa mahdollisimman tyhjänä mahdollisimman paljon. Käytännössä se on helpointa saada aikaan imettämällä tai lypsämällä useammin.

***

Sellainen tieto voi lohduttaa kaikkia maidon määrää miettiviä, että kun vauvan tarvitsema maitomäärä alussa kasvaa nopeasti päivä päivältä, niin noin kahden viikon iästä, viimeistään kuukauden iästä eteenpäin se ei kasva puoleen vuoteen asti enää juuri lainkaan (ja sittenhän aloitetaankin kiinteät ruoat). Eli maitoa ei tarvitse tulla koko ajan enemmän ja enemmän, vaikka vauva samassa ajassa kaksinkertaistaa painonsa.

1-6 kk ikäinen täysimetetty vauva syö n. 750-1200 ml maitoa päivässä (on siis ihan yksilöllistä tämäkin, jotkut syövät enemmän jotkut vähemmän ja voivat silti kasvaa samaa tahtia ja olla saman kokoisia).

 
hihi! se on kyllä kiva kun meillä on täällä keskuudessa oma neukkutäti :) tulee ihan vahigossa oppineeksi kaikkee uutta kun jaksa etsiä/kysyä tietoa muualta! ja oppii juttuja jotka tällä hetkellä ei oo niin ajankohtaisia mutta myöhemmin ehkä tarpeellista tietoa! kiitos kressida! saat mun puolesta ainakin yleisvalistaa jutuista jos vaan kerkiät. :)
 
Kiitos Kressida! Olet huippu palstailukaveri. Olen saanut paljon tarpeellista ja hyödyllistä sinulta.
 
Takaisin
Top