Joka paikassa sanotaan, että lisättyä sokeria ei saa vauvalle antaa. Silti hedelmäsokeri on sokeria sekin. (siis esimerkiksi jos ostat Jaffaa, jota mainostetaan hedelmäsokerilla makeutetuksi, niin ei se mitään light-juomaa ole, vaan ihan tavallista sokerilitkua)
Vertailin noita soseiden sokerimääriä meille ostetuista soseista, puuroista ja velleistä, koska olimme vauhdilla erehtyneet ostamaan sokeroitujakin soseita ja puuroja ja mietin, että viitsinkö niitä antaa. Yllätyin lopulta itsekin piilosokereiden määrästä. Luvut on siis g/100g.
Sokeroimattomat soseet
Muksu persikka 7,2g
Muksu päärynä 12,3g (sic!)
Bona päärynä-omena 5,2g
Piltti mustikka 8g
Sokeroidut soseet (kokonaissokerit g/100g (joista lisättyjä)
Piltti kuningatar 8g (7g)
Piltti vadelma-mustikka-jogurtti 7,5g (7g)
Sokeroimattomat puurot
Muksu neljän viljan puuro 4,8g
Muksu kaurapuuro 4,3g
Sokeroidut puurot
Muksu vadelma-kaurapuuro 9g (3,4g)
Muksu kuningatarpuuro 4,1g (3,5g)
Mitä siis ajan takaa: sokeroimaton ei sano vielä mitään. Persikka- ja päärynäsoseet on tosi makeita ihan luonnostaan. Makeampia kuin moni muu. Tavallisessa kaurapuurossa ja neljän viljan puurossa on enemmän luontaisia sokereita kuin mitä "sokeroidussa" kuningatarpuurossa lisättyjä. Sokeroimattomat hedelmäsoseet ovat lähes poikkeuksetta sokerisempia kuin sokeroidut marjasoseet.
Jos vielä haluaa sokereita vahdata enemmän, niin vertailun vuoksi
Muksu peruna-porkkanavelli 6,8g/100g
Muksu kauravelli 6,1g/100g
Summa summarum: mielestäni sokeroimattoman tuotteen ostaminen ei itsessään ole tae siitä, että lapsi saisi siitä vain vähän sokereita. Sokeroimattomien tuotteiden käyttöä puoltaa jatkossa se, että luontaisia sokereita (eli piilosokereita) on kaikkialla tosi paljon.
Monen soseen/puuron kohdalla ei kuitenkaan pääse vähemmällä sokerilla, vaikka ostaisikin sokeroimatttoman tuotteen. Tämä nyt erityisesti pätee noihin marjapuuroihin.
Loppupäätös: Mä kyllä syötän tytölle nämä kaikki. Harkitsen kuitenkin, ostanko jatkossa enää sokeroimatontakaan päärynää, koska siinä on sokeria ihan valtavasti! Mustikka-vadelma-jogurtti ja kuningatarpuuro voivat vallan hyvin kuulua tytön ruokiin. Tai sitten sotken sokeroimatonta mustikkaa ja maustamatonta jogurttia jossain vaiheessa itse.
Vertailin noita soseiden sokerimääriä meille ostetuista soseista, puuroista ja velleistä, koska olimme vauhdilla erehtyneet ostamaan sokeroitujakin soseita ja puuroja ja mietin, että viitsinkö niitä antaa. Yllätyin lopulta itsekin piilosokereiden määrästä. Luvut on siis g/100g.
Sokeroimattomat soseet
Muksu persikka 7,2g
Muksu päärynä 12,3g (sic!)
Bona päärynä-omena 5,2g
Piltti mustikka 8g
Sokeroidut soseet (kokonaissokerit g/100g (joista lisättyjä)
Piltti kuningatar 8g (7g)
Piltti vadelma-mustikka-jogurtti 7,5g (7g)
Sokeroimattomat puurot
Muksu neljän viljan puuro 4,8g
Muksu kaurapuuro 4,3g
Sokeroidut puurot
Muksu vadelma-kaurapuuro 9g (3,4g)
Muksu kuningatarpuuro 4,1g (3,5g)
Mitä siis ajan takaa: sokeroimaton ei sano vielä mitään. Persikka- ja päärynäsoseet on tosi makeita ihan luonnostaan. Makeampia kuin moni muu. Tavallisessa kaurapuurossa ja neljän viljan puurossa on enemmän luontaisia sokereita kuin mitä "sokeroidussa" kuningatarpuurossa lisättyjä. Sokeroimattomat hedelmäsoseet ovat lähes poikkeuksetta sokerisempia kuin sokeroidut marjasoseet.
Jos vielä haluaa sokereita vahdata enemmän, niin vertailun vuoksi
Muksu peruna-porkkanavelli 6,8g/100g
Muksu kauravelli 6,1g/100g
Summa summarum: mielestäni sokeroimattoman tuotteen ostaminen ei itsessään ole tae siitä, että lapsi saisi siitä vain vähän sokereita. Sokeroimattomien tuotteiden käyttöä puoltaa jatkossa se, että luontaisia sokereita (eli piilosokereita) on kaikkialla tosi paljon.
Monen soseen/puuron kohdalla ei kuitenkaan pääse vähemmällä sokerilla, vaikka ostaisikin sokeroimatttoman tuotteen. Tämä nyt erityisesti pätee noihin marjapuuroihin.
Loppupäätös: Mä kyllä syötän tytölle nämä kaikki. Harkitsen kuitenkin, ostanko jatkossa enää sokeroimatontakaan päärynää, koska siinä on sokeria ihan valtavasti! Mustikka-vadelma-jogurtti ja kuningatarpuuro voivat vallan hyvin kuulua tytön ruokiin. Tai sitten sotken sokeroimatonta mustikkaa ja maustamatonta jogurttia jossain vaiheessa itse.
[:D] Mutta kotona tehdyn puolestapuhujana, ja ilman lisättyä sokeria [:D]