Raskausajan ruokasuositukset

Mitenhän salamipizza joka kuitenkin kuumennetaan uunissa? Olen lukenut että salamit ja meetwurstit olis kiellettyjä..
 
Söisittekö mätiä?
Mäkään en kyllä mätiä uskaltais vaikka olis pakastettu. 🤔 Jos sitä tekis kauheesti mieli niin se caviarthan on ihan mätin makusta. Sitäkin toki pienissä määrissä ku on merilevätuote. 🤔
 
Mitenhän salamipizza joka kuitenkin kuumennetaan uunissa? Olen lukenut että salamit ja meetwurstit olis kiellettyjä..
Suomessa metwurstit ja muut vastaavat raa'at tönkkösuolatut lihat ovat kiellettyjen listalla toksoplasmoosiriskin takia.

Mun ystävä, joka asuu ja odotti vauvaa Ruotsissa kertoi, että heille neuvotaan että tuon voi ohittaa siten, että metwurstin voi pakastaa kolmeksi vuorokaudeksi, jolloin toksoplasmoosi kuolee. En tiedä sitten miten tämä toimii käytännössä jos on kyseessä esimerkiksi pakastepizza, jonka lämmittää uunissa 🤔

Kurkkasin juuri Livsmedelsverketin ruotsalaiset suositukset raskaana oleville, ja tuolla tosiaan mainitaan tuo pakastaminen. Myös näköjään se, että ne kuumentaa 65-asteiseksi tappaa toksoplasman, eikä niitä siten tarvitse pakastaa ennen käyttöä. Naapurimaan odottajat taitavat sitten syödä noita makkaroita :smiling-eyes:
 
Last edited by a moderator:
Mäkään en kyllä mätiä uskaltais vaikka olis pakastettu. 🤔 Jos sitä tekis kauheesti mieli niin se caviarthan on ihan mätin makusta. Sitäkin toki pienissä määrissä ku on merilevätuote. 🤔

Juu Eiku äiti tarjoilee huomenna mätiblinejä 😁 enpä taida syödä.

Oon kyllä syöny pizzassa salamia ja pepperonia. Ja alkuraskaudessa mikrattuna metwurstileipiä.
 
Siis rupesin ekaa kertaa elämässäni käyttämään pinaattia, ja kun googlettelin sen terveellisyyttä, tuli vastaan että ei saisi syödä raskaana?? Eikai se nyt pidä paikkaansa x) Hyvin huuhdeltuna olen syönyt kuitenkin..
 
Ruokaviraston turvallisen käytön ohjeiden mukaan nitraattia sisältävät kasvikset, kuten pinaatti, on ainoastaan kielletty vauvaikäisiltä. Raskaana voi syödä. Itse käytän vaan tätä listaa, koska Googlen mukaan pahimmassa tapauksessa kaikki on kiellettyä, jos alkaa lukea eri lähteitä.
 
Suomessa metwurstit ja muut vastaavat raa'at tönkkösuolatut lihat ovat kiellettyjen listalla toksoplasmoosiriskin takia.

Mun ystävä, joka asuu ja odotti vauvaa Ruotsissa kertoi, että heille neuvotaan että tuon voi ohittaa siten, että metwurstin voi pakastaa kolmeksi vuorokaudeksi, jolloin toksoplasmoosi kuolee. En tiedä sitten miten tämä toimii käytännössä jos on kyseessä esimerkiksi pakastepizza, jonka lämmittää uunissa 🤔

Kurkkasin juuri Livsmedelsverketin ruotsalaiset suositukset raskaana oleville, ja tuolla tosiaan mainitaan tuo pakastaminen. Myös näköjään se, että ne kuumentaa 65-asteiseksi tappaa toksoplasman, eikä niitä siten tarvitse pakastaa ennen käyttöä. Naapurimaan odottajat taitavat sitten syödä noita makkaroita :smiling-eyes:

Mä opin viime raskaudessa, että Espanjassa kaikilta odottavilta äideiltä testataan tuo toksoplasmoosi, että onko jo sairastettu. Kaverit siis asuu siellä ja on myös saaneet lapsen siellä. Koska sitä ei ilmeisesti voi saada uudestaan ja sit voi rauhassa jatkaa kinkun syömistä, mikä on siellä tietysti aikamoisen iso osa ruokavaliota ja kulttuuria. Suurella osalla se siellä nimittäin on jo saatu. Suomessa varmaan tulokset näyttäisi aika erilaisilta, joten ei olisi järkeä testaillakaan.

Mä en ylipäätään juuri onneksi syö leikkeleitä, mutta ajattelisin, että pakastettuna ja uunissa kuumennettuna kunnolla niitä on kyllä turvallista syödä. Kylmänä en sen sijaan söisi.

Huomaan, että ainakin itse osaa nyt toisessa raskaudessa ottaa vähän rennommin. Viimeksi vahtasin noita kaiken maailman siemeniä salaateissa ihan hysteerisesti, mutta nyt oon kyllä todennut, että jos on pieni määrä siemeniä jossain tms. niin ei sillä ole isossa kuvassa mitään väliä. Samoin nuo muut, mistä on vain suositus, koska esim. tutkimustietoa ei ole riittävästi.

Tarkka olen sen sijaan just raa'asta kalasta ja lihasta, pehmeistä juustoista jne. ja siitä, että elintarvikkeet on kunnossa ja päiväykset jäljellä. Toki esim. Ruotsissa sushiakin saa syödä, mutta oon silti todennut, että sen jätän itse välistä, vaikka olis kuinka tuoretta. Mätiä en myöskään söisi.

Kahvi olis muuten varmaan itselle vaikein, varsinkin kun on tuo taapero, joka edelleen välillä valvottaa, mutta pahoinvointi on onneksi hoitanut sen :D Ei ole juuri kahvi yksittäisiä kuppeja lukuun ottamatta maistunut enää moneen viikkoon. Sama kävi viimeksikin.
 
Mä opin viime raskaudessa, että Espanjassa kaikilta odottavilta äideiltä testataan tuo toksoplasmoosi, että onko jo sairastettu. Kaverit siis asuu siellä ja on myös saaneet lapsen siellä. Koska sitä ei ilmeisesti voi saada uudestaan ja sit voi rauhassa jatkaa kinkun syömistä, mikä on siellä tietysti aikamoisen iso osa ruokavaliota ja kulttuuria. Suurella osalla se siellä nimittäin on jo saatu. Suomessa varmaan tulokset näyttäisi aika erilaisilta, joten ei olisi järkeä testaillakaan.

Mä en ylipäätään juuri onneksi syö leikkeleitä, mutta ajattelisin, että pakastettuna ja uunissa kuumennettuna kunnolla niitä on kyllä turvallista syödä. Kylmänä en sen sijaan söisi.

Huomaan, että ainakin itse osaa nyt toisessa raskaudessa ottaa vähän rennommin. Viimeksi vahtasin noita kaiken maailman siemeniä salaateissa ihan hysteerisesti, mutta nyt oon kyllä todennut, että jos on pieni määrä siemeniä jossain tms. niin ei sillä ole isossa kuvassa mitään väliä. Samoin nuo muut, mistä on vain suositus, koska esim. tutkimustietoa ei ole riittävästi.

Tarkka olen sen sijaan just raa'asta kalasta ja lihasta, pehmeistä juustoista jne. ja siitä, että elintarvikkeet on kunnossa ja päiväykset jäljellä. Toki esim. Ruotsissa sushiakin saa syödä, mutta oon silti todennut, että sen jätän itse välistä, vaikka olis kuinka tuoretta. Mätiä en myöskään söisi.

Kahvi olis muuten varmaan itselle vaikein, varsinkin kun on tuo taapero, joka edelleen välillä valvottaa, mutta pahoinvointi on onneksi hoitanut sen :D Ei ole juuri kahvi yksittäisiä kuppeja lukuun ottamatta maistunut enää moneen viikkoon. Sama kävi viimeksikin.
Nämä eri maiden suositukset ovat mielenkiintoisia. Ymmärrettävästi on paikkoja, joissa esimerkiksi toksoplasmaa on helpompi seuloa, koska monilla odottajilla on tavallaan immuniteetti sitä kohtaan, kerran sen on jo saanut.

Minäkin olen nyt kolmatta kertaa huomattavasti rennompi kun mitä esikoisen odotuksen kohdalla. Olin hysteerinen lähes kaikesta, ja googlailin kaikkia tutkimuksia ja vastaavaa. Stressiähän siitä tuli. Nyt luotan Ruokaviraston listaan, ja ajattelen, että suositus on painosanalla suositus. Toki olen tarkka ja noudatan listaa tarkasti, ja vältän niitä mitä ei suositella, ja lämmitä ruoat kunnolla ettei tulisi listeriaa. Mutta en hermostu, jos söisin leipää, jossa on siemeniä tai ruokaa, jossa on inkivääriä mausteena. Esikoisen odotuksessa en olisi uskaltanut tehdä näin, eli kaikki ulkona syöminen jäi pois, kun en luottanut mihinkään.

Kahvi on mullakin se vaikein, mutta tippuu automaattisesti pois matkan varrella, jos raskaus on samanlainen kun edelliset. Tällä hetkellä on melkein nollassa jo, korkeintaan puoli kuppia päivässä menee jos sitäkään.
 
Tuli tässä muuten mieleen, että mites makeutusaineet vs. sokeri? Onko jotkut tietyt makeutusaineet, kuten esim. aspartaami pahempi, kuin joku toinen? Tällä hetkellä itellä on se fiilis, että mieluumin valitsen sokerillisen, kuin makeutusaineellisen version 🤔 tässä kävin just ruokakaappejakin läpi ja mun protskujauheissa osassa on just se aspartaami ja mua ahdistaa 😳 any help?
 
Tuli tässä muuten mieleen, että mites makeutusaineet vs. sokeri? Onko jotkut tietyt makeutusaineet, kuten esim. aspartaami pahempi, kuin joku toinen? Tällä hetkellä itellä on se fiilis, että mieluumin valitsen sokerillisen, kuin makeutusaineellisen version 🤔 tässä kävin just ruokakaappejakin läpi ja mun protskujauheissa osassa on just se aspartaami ja mua ahdistaa 😳 any help?

Mulla ei ole mitään faktaa, mutta muistelen että kaveri joskus sanoi, että makeutusaineet voisi aiheuttaa esim adhd, en tiedä pitääkö paikkaansa, mutta mieluummin itse valitsen sokerillisen. Alkuraskaudessa tuli juotua myös sokeritonta.. en usko että pieni määrä makeutusaineita aiheuttaisi mitään..
 
Mä oon miettinyt tuota samaa makeutusaineista, kun ruokavalio on aivan päin prinkkalaa ällötyksien takia ja tulee juotua niitä vichyjä..

"Keinotekoiset makeutusaineet: sakariinia E954 ja syklamaattia E952 ei suositella käytettäväksi. Sen
sijaan turvallisia keinotekoisia makeuttajia on asesulfaami E950, aspartaami E95, sukraloosi E955,
stevioliglykosidi E960"

Tämmönen löytyi, ravitsemusterapian ohjeita raskaana oleville. En tiedä milloin on julkaistu/päivitetty ja mistä on alun perin.

Mutta samoilla linjoilla teidän kanssa, ennemmin sokeria kun noita makeutusaineita ja yritän mahdollisuuksien mukaan välttää niitä.
 
Takaisin
Top