täällä on hienoja luomuksia helmiäidit taiteilleet. minä kokeilin eilen Onnelin reseptillä näkkäreitä ja nyt on uusintakierros kohoamassa. tavoitteena on saada jotain joulupöytään viemisiksi.
liitän tähän ohjeen tuolta rupatteluketjusta niin pysyy paremmin tallessa :) oma vinkki tähän lisäksi on, että jos haluaa välttää päällisen varisemista, niin leivät voi kaulia vielä leivinpaperin läpi kevyesti juuri ennen uunittamista niin että siemenseos painuu hieman kiinni taikinaan. ja tosiaan, itse luin hieman huolimattomasti ja jäi tuo sana "hyvin" huomaamatta tuolta ohueksi kaulimisesta. joten eka satsi muistutti enemmän bageleita kuin näkkäreitä :D
Onnelin Rosmariini-seesaminäkkileipä
12 leipää
1/4 pkt hiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
12 dl vehnäjauhoja, joista osa täysjyvävehnäjauhoja
1 dl seesaminsiemeniä
leipomiseen
2-3 dl vehnäjauhoja
1 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl kuivattua rosmariinia
1/2 dl sormisuolaa
2 munanvalkuaista
2 rkl vettä
1. Murenna hiiva kulhoon. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Kaada hiukan vettä hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää loput vedestä, suola, jauhot ja seesaminsiemenet. Vaivaa kimmoisaksi ja tasaiseksi taikinaksi.
2. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja leikkaa se 12 palaksi. Leivo paloista pyöreitä pullia. Anna pullien kohota liinan alla 30 min. Kuumenna uuni 275-asteiseksi.
3. Kauli jokainen pulla hyvin ohueksi pyöreäksi leiväksi. Jauhota työtaso hyvin , niin että taikina ei tartu kiinni. Nosta leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
4 Sekoita seesaminsiemenet, rosmariini ja sormisuola kulhossa. Vatkaa yhteen munanvalkuaiset ja vesi. Sivele leivät nesteellä ja ripottele siemenseosta päälle.
5. Paista leipiä paksuudesta riippuen uunin keskiosassa 5-7 min. Anna jäähtyä ritilällä.