Kiinteät

Sophie82

Kommentoinnin ninja
Kerätäänkö tänne juttuja kiinteiden aloittamisesta ja miten on mennyt ja kaikkea muuta aiheeseen liittyvää.

Mä en millään jaksa odottaa että päästään aloittamaan kiinteät. Poika on jatkuvasti nälkäinen ja vaikka maitoa antaa tuplasti suosituksiin nähden niin on pikku-prinssillä uudestaan nälkä aika tasan tarkkaan 2,5h päästä. Ja jos ei nälkä jostain syystä herätä poikaa niin vaippa on ihan varmasti niin täynnä että se pitää vaihtaa, ja sitten poika herää ja siinä sitten seurustellaan puoli yötä pirteänä... Eipä tää äiti paljoa nuku enää :smiley-angry017
 
Miten ne suositukset menee?! :O Joku kaverini kysyi, että miten olen lisännyt maidon määrää niin silmät pyöreinä ihmettelin, että pitäisikö sekin tehdä jonkun säännön mukaan, kun itse olen antanut ruokaa niin paljon kun poikaan on millläkin kerralla uponnut. Nykyään menee n.150ml maitoa ja vielä n.80ml velliä kerralla :DD

Kiinteitä annettiin ekan kerran noin 3kk:n ikäisenä, ellei aikaisemminkin. En muista enää, mutta olen sen kai johonkin täällä kirjoittanutkin jo.. Sitä syödään mikä kelpaa ja niin paljon kuin maistuu. Öisin muksu välillä koettaa saada ruokaa, mutta olen sen tutin kanssa laittanut uudestaan nukkumaan ja nykyään nukkuu joka yö kymmenisen tuntia. Päivisin tankkaa kolmen tunnin välein, mutta kykenee kyllä olemaan pidempiäkin aikoja syömättä.

Olet varmaan jo kokeillut kaikki mahdolliset jutut tuohon nukkumiseen.. :( Ei tule mitään muita konsteja mieleen kuin iltarutiinit ja se, ettei yöllä heti kiinnittäisi huomiota itkuun ja katsoo, että rauhoittuisiko vauva itse. Jos saisit pidennettyä ruokailuväliä pikkuhiljaa..?
 
Kysyttiin tänään neuvolassa milloin saadaan aloittaa antamaan muuta kun maitoa. Vastaus oli 4kk, mieluiten 6kk ikäisenä. Saa nähdä mitä me tehdään...
 
Ei kannata kysellä, teet miltä itestä tuntuu :) Lääkäritkin on osaltaan niin imetysfanaatikkoja, ihan sama miten äiti voi kunhan vauvalle syötetään VAAN rintamaitoa. Ai että rupeaa taas keräämään kierroksia kun ajatteleeki asiaa.... :smiley-angry007 Jos tuntuu että homma menee ihan hulluksi niin vellejä vaan peliin, en jaksa uskoa että keskosillekkaan niitä alotettaisiin jos olisi niin vaarallista mitä tuo vouhkaus antaa ymmärtää...

-TANA! Hyvää-vitun-huomenta! :laughing021
 
heheh... Mulla alkoi keittää heti aamusta rokotekeskustelut ja miten jengi on niin fanaattisesti rokotteita vastaan vaikka ei tiedä miten koko rokotus toimii.

Vielä noista kiinteistä, lääkäri mainitsi erikseen ettei gluteenipitoista ruokaa saa antaa ennen 6kk. Pitää vähän perehtyä mihin nämä kaikki suositukset perustuvat.
 
Mä en tajua miks kiinteet pitäis aloittaa VASTA 6kk. Kirjoitin jonnekkin jo aiemmin että esikoinen aloitti 3kk iässä, maistelemalla eka semperin pulveripuuroa, mustikkasosetta, mangoa, perunaa yms. Velliä ei annettu kun ei ottanut pulloa. Ja jatkoin imetystä ruoan ohella. Lapsella ei ole yliherkkyyttä ainakaan nyt vielä kahden ja puolen vuoden iässä, ja ruokaa on aina maistellut ennakkoluulottomasti, lukuunottamatta tätä ihanaa uhmaikäisen "enhaluumitään"-vaihetta. Meille tätä aloitusikää suositeltiin nimenomaan neuvolassa, muistaakseni siellä täti puhui siitä että vauva tottuu paremmin eri makuihin. Ja tämän vauvan kohdalla aion tehdä samoin ja aloittaa ruoan maistelun 3kk kohdalla. Ei sillä ainakaan lasta pilaa, meidän ipanasta tuli ihan hyvä ;)
 
Voisko olla että toi Sophien mainitsema ei gluteenia ennen 6kk liittyis keliakiaan, tai sen välttämiseen? Maitotuotteitakaan ei suositella kun aika myöhään (liittyyköhän imetykseen tai allergiaan?), ja soijatuotteitakaan ei saanut antaa kun vasta vuoden ikäisestä lähtien. Pitääkin kaivaa nuo ruokasuositukset per ikäkuukausi esille, ovat pian ajankohtaisia!
 
Googlasin "gluteeni vauva" ja tällainen pläjäys löytyi:

Keliakia-, diabetes- ja allergiariskiin voidaan vaikuttaa - Oikea-aikainen lisäruokien aloitus tukee lapsen tulevaa terveyttä
KE, MAALIS 13, 2013 07:00 CET

Yhä lisääntyvä tutkimusnäyttö osoittaa, että kiinteät lisäruoat kannattaa tuoda imeväisikäisen lapsen ruokavalioon oikea-aikaisesti. Sekä liian varhainen että viivästynyt lisäruokien aloitus voivat lisätä lapsen riskiä sairastua myöhemmin kroonisiin sairauksiin, kuten allergiaan, tyypin 1 diabetekseen ja keliakiaan. Ravitsemustutkimusten ja -suositusten tietoa hyödynnetään myös lastenruokien valmistuksessa.

Tutkimusten* mukaan optimaalisin ajankohta lisäruokinnan aloittamiseen on 4-6 kuukauden iässä. Suomalaiset imeväisikäisten ravitsemussuositukset** suosittelevat imettämään yksinomaisesti 6 kuukauden ikään ja ohjaavat aloittamaan kiinteät lisäruoat 4-6 kuukauden iässä neuvolan ohjeiden ja yksilöllisen tarpeen mukaan. Viljavalmisteiden aloitusiäksi suositellaan aikaisintaan 5 kuukauden ikää.

Asiantuntijaraporttien* mukaan parhaat hyödyt lapsen terveyden kannalta saavutetaan, kun imetystä jatketaan kiinteiden lisäruokien antamisen ohella ainakin vuoden ikään saakka. Tutkimuksista saadut havainnot ovat linjassa nykyisten imetyssuositusten kanssa.

Viljaa vähitellen imetyksen ohella

Tuoreen Ruotsissa toteutetun tutkimuksen*** mukaan imeväisiän ruokinta vaikuttaa lapsen riskiin sairastua keliakiaan ainakin 12-vuotiaaksi saakka. Paras ajankohta tuoda gluteenia sisältävät viljat, kuten vehnä, ohra ja ruis, vauvan ruokavalioon on 4-6 kuukauden iässä.

Lasta totutetaan viljaruokiin asteittain pieninä annoksina samanaikaisesti jatkuvan rintaruokinnan ohella. Imetyksen jatkuminen edesauttaa sitä, että vauvalle kehittyy sietokyky gluteenille viljaruokiin totuteltaessa.

Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta kertoo, että myös allergiariskin kannalta on suositeltavaa lisätä vilja lapsen ruokavalioon 5-6 kuukauden iässä. Tutkimukset osoittavat, että tässä ikävaiheessa aloitettu viljaruokiin totuttelu näyttäisi vähentävän lapsuusiän allergia- ja astmariskiä. Samanaikaisesti jatkuva imetys antaa lisäsuojaa allergioita vastaan.

- Viljavalmisteisiin totuttelun voi aloittaa esimerkiksi kauralla. Sen jälkeen ruokavalioon lisätään vähitellen muita viljoja, Erkkola neuvoo.

Ei liian aikaisin, muttei myöhäänkään

Liian aikaisin aloitettu lisäruokien käyttö voi lisätä lapsen sairastumisriskiä. Erikoistutkija Sari Niinistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että ennen 4 kuukauden ikää aloitettu kasvisten ja juuresten sekä viljatuotteiden käyttö saattaa lisätä lapsen riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen.

- Nykyinen suositus tuoda lisäruokia lapsen ruokavalioon yksilöllisen tarpeen mukaisesti 4-6 kuukauden iässä imetyksen edelleen jatkuessa vähintään vuoden ikään saakka on myös diabetesriskin näkökulmasta hyvä, Niinistö summaa.

Maijaliisa Erkkola sanoo, että lisäruokien tuomista lapsen ruokavalioon ei kannata viivyttää yli puolen vuoden iän. Myös suosituksia myöhemmin aloitetulla lisäruokinnalla voi olla merkitystä sairauksien riskin kannalta.

- Suomalainen lasten diabetes- ja allergiatutkimus DIPP osoittaa, että esimerkiksi kala kannattaisi lisätä lapsen ruokavalioon noin 6 kuukauden iässä. Tyypillisesti lapset tutustuvat kalaruokiin kuitenkin vasta lähempänä vuoden ikää.

Erkkolan mukaan kalan makuun totuttelu kannattaa aloittaa varhain, sillä suomalaislapset syövät sitä keskimäärin liian vähän. Kala tuo lapsen ruokavalioon terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja sekä D-vitamiinia.

Monipuolisuus tukee terveyttä

Erkkola neuvoo ruoka-aineiden aloitusajankohdan lisäksi kiinnittämään huomiota lapsen ruokavalion monipuolisuuteen.

- Terveyden kannalta on optimaalisinta, että lapsen ruokavalio olisi mahdollisimman monipuolinen jo varhain. Hyvin yksipuolinen ruokavalio imeväisiässä voi lisätä riskiä mm. atooppiselle herkistymiselle, hän kertoo.

Lastenruoat pohjautuvat tutkimustietoon

Ravitsemusasiantuntija Carina Kronberg-Kippilä Nutricia Baby Oy:stä sanoo, että yrityksessä seurataan tarkasti lasten ravitsemukseen liittyvää tieteellistä tutkimusta.

- Tuomme lastenruokien valikoimaan tuoreimpaan tutkimustietoon ja ravitsemussuosituksiin pohjautuvia tuotteita, jotka mahdollistavat iänmukaisen ravitsemuksen ja helpottavat lapsiperheiden arkea. Samalla haluamme tukea imetyksen jatkumista kiinteiden lisäruokien aloitusvaiheessa. Lapsen tulevan terveyden tukeminen ravitsemuksen keinoin on myös kansantaloudelle merkityksellistä.

Kronberg-Kippilä kertoo, että Muksu Ensipuurot helpottavat yksittäisten viljojen tuomista lapsen ruokavalioon imetyksen tukemana. Ne sisältävät vain yhtä tai kahta viljaa ja helpottavat myös gluteeniin totuttelemista. Hyvä esimerkki tästä on keväällä markkinoille tullut Muksu Mannapuuro.

Eurooppalaiset asiantuntijaryhmät (ESPGHAN ja EFSA) suosittelevat, että gluteeni olisi hyvä tuoda lapsen ruokavalioon viimeistään 6 kuukauden iässä, mutta ennen 7 kuukauden ikää, kun lasta yhä imetetään. Myös valmisteilla olevien pohjoismaisten ravitsemussuositusten luonnos**** linjaa, että imetyksen jatkaminen muun ruokavalion ohella ainakin vuoden ikään saakka on lapsen terveyden kannalta monella tapaa edullista.

Viitteet:

* EFSA European Food Safety Authority EFSA 2009 ja ESPGHAN European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition ESPGHAN JPGN 2008

** Hasunen K, Kalavainen M, Keinonen H, Lagström H, Lyytikäinen A, Nurttila A, Peltola T, Talvia S. Lapsi, perhe ja ruoka. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2004:11. Helsinki: Edita Prima Oy, 2004.

*** Ivarsson A ym. Prevalence of childhood celiac disease and changes in infant feeding. Pediatrics 2013;134:e687-94. doi: 10.1542/peds.2012-1015.

**** Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, imetys/luonnos www.nnr5.org

LÄHDE: http://news.cision.com/fi/nutricia-...-aikainen-lisaruokien-aloitus-tukee-,c9383994

PS. Älkää mua teilatko, teksti ei ole mun kirjoittama!
 
Ma olen ihan pihalla siita mita vauvalle pitaisi alkaa syottamaan... Vauva on tanaan tasan 10 viikkoa vanha ja meilla ollaan jo lopetettu imetys. Korvikkeilla mennaan, mutta vauva tuntuu olevan silti nalkainen. Varsinkin iltaisin tankataan oikein kunnolla ja muutenkin vauva on hoikka ja kevyt, joten pakko kai sen on saada jo tuhdimpaakin ravintoa.
Meilla on seuraava kontrollikaynti vasta huhtikuussa, ja jos vauva pysyy terveena niin meilla ei ole mitaan syyta tavata laakaria, joten ei siitakaan ole mitaan hyotya. Laakarin antamassa lapussa mainittiin 5-6 kk:n iassa, mutta en ma sinne saakka voi odottaa. Mielellani olisin tosin kuullut laakarin tuotesuositukset, mutta en todellakaan odota huhtikuuhun saakka, jotta saan laakarin "siunauksella" aloittaa vellit ja soseet. Poikahan on silloin jo 6 kk ja ihan hullu ajatuskin, etta soisi pelkkaa korviketta sinne saakka!
Pitaisi varmaan joku paiva jaksaa kipaista apteekissa, jos siella joku ystavallinen sielu tietaisi jostain jotain. :rolleyes:
 
Littlered, eikö teillä ole 4kk neuvolaa jossa annetaan ainakin seuraavat rokotukset?

On tämä vauvojen hoitaminen ihme arpomista kun ohjeita on jos millaisia, ota nyt siitä sitten selvää :confused:
 
Sophie, meilla terveydenhoitaja antaa rokotukset, nyt 2 kk ja seuraava 4 kk, mutta han ei ole mikaan neuvola-tati, vaan rokottaa myos aikuisia, vanhuksia jne. En usko, etta on oikea henkilo keskustelemaan vauvan soseista ja velleista.
Tietenkin ma voisin varata ajan lastenlaakarille, kun pojalla on jo oma korttikin, jonka avulla voi netistakin varata aikaa ko. laakarille, mutta en ma oikein kehtaa tuon asian takia, kun pojan terveyden kanssa ei kerta ole mitaan ongelmaa (onneksi).
 
Eilen illalla tankattiin korviketta 150+150+150, noin kahden tunnin valein. Viimeisimman jalkeen Se nukahti ja nukkui 6 tuntia putkeen. Onkohan tama oikein normaalia, etta iltaisin ahmitaan noin paljon? o_O Tuntuu, etta vauva on koko ajan nalkainen iltaisin.
 
Muistaakseni kolmen kuukauden korvilla on taas yksi tiheämmän syömisen kausi, voi olla ihan sitäkin. Kyllä täällä tärähtää soseet päälle kun 4kk täynnä, imetys kun alkaa olla jo loppusuoralla ja korvikkeella menty pääasiassa muutenkin.
 
Meillä syödään vähintään 12 kertaa vuorokaudessa, tässä esimerkkipäivä:

1:00 rinta
4:00 rinta
7:30 rinta
9:00 120ml
11:30 rinta x2
12:15 120ml
14:15 150ml
16:30 rinta
17:15 rinta
20:15 rinta
22:30 120ml
23:55 rinta
1:00 120ml

jne jne ... Ei oo äidin mielenterveyden kannalta mitään järkeä enää... 4kk lisää tätä vai, kun nälkä sen kun kasvaa :( Ei kiitos!
 
Kertokaahan ystävät hyvät mitä kiinteitä tarjootte 3-4 kuiselle vauvalle? Siis merkkejä lähinnä? Kun noissa iltavelleissäkin, mitä kaupassa myydään, lukee väh 4 kk:lle. Voiko silti jo aiemmin?

En nyt vielä ole aloittamassa ja onhan tässä vielä muutama viikko kolmeenkin kk, mut musta tuntuu, että jossain vaiheessa, ei niin kaukana tulevaisuudessa, rintamaito ei ole enää tarpeeksi tuolle ja vois antaa jotain lisääkin. Kasvaahan tuo silmissä ja makkarasääret ja kolmoisleuka ei anna aihetta epäillä, etteikö saisi tarpeeksi ravintoa, mutta jos on vähän väliä tankkaamassa lisää tai tulee raivari, niin..

Kunhan nyt mietin ja seurailen, voin neuvolassakin kysyä, vaikka kovin puolueettomia vastauksia ei olekaan tarjolla todennäköisesti.

Onko joku suunnitellut/kokeillut itse tehdä sitä vauvanruokaa, vai suosiolla. valmistuotteita? Kaverini aloitti kiinteät nelikuiselle pojalleen ja ainakin jotain tekee itse...
 
Meidän neuvolassa suositeltiin aloittamista 4kk iässä, ensin kasvikset, sitten hedelmät ja marjat, liha ja kala ja sitten viljatuotteet, joista kaura lempein vatsalle. Vellejä jos aloittaa niin maissia suositeltiin, riisi voi kuulemma kovettaa vatsaa ja viljat olisi hyvä aloittaa vasta 6kk iässä. Itse tekemällä ainakin alussa säästää eikä ole iso vaiva, määrät on alussa muutamia lusikallisia. Bataatilla ajattelin aloittaa, on makea ja pehmeä, joukkoon vähän korviketta/rintamaitoa. Oikein odotan että pääsee kokeilemaan, mutta ajattelin että vasta silloin 4kk. Toisillehan suositellaan aiemminkin mm. luumua vatsavaivoihin.
 
*tykkää* kiitos!
Juu en nyt vielä hyvään aikaan aatellukaan ja täysimetyksellä mennään vielä ainakin 3 kk jos vain suinkin. Halusin tietää vaihtoehtoja ja suosituksia. :)
 
Samoin täällä itse ajattelin tehdä soseet. Mustikkaa ja vadelmaa on anoppi kerännyt talteen vauvaa ajattellen.
Tosin saa nyt nähdä miten käy minkään aloittamisen kanssa kun tuo poika oireilee ihottumalla ja löysällä vatsalla johonkin. Huomenna neuvolassa lisäneuvoja ja ehkä vaatimus päästä tutkimuksiin.
 
Takaisin
Top