Kantoliinat ja -reput

Keskustelun 'Laskettu aika lokakuussa 2016' aloitti isla80, 20 huhti 2016.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. isla80 Tuttu foorumilla

  Hei kantoliinatietäjät: mikä se on sellainen "liinaasysteemi" mikä on ilmeisesti kahdessa osassa (kaksi isoa lenkkiä) ja vauva on siellä vähän sellaisessa kehtoasennossa? (Tosi hyvä selitys) Näin tällaisen yhdellä äidillä ja näytti niin kätevältä ja helpolta.

  Mulla on yksi sidottava liina, mutta koin sen vähän hankalaksi/hitaaksi pukea, en juuri käyttänyt. Ja kantoreppu löytyy, mutta en ihan vauvaa halua siinä kantaa.

  Entä voiko sellaista rengasliinaa käyttää ihan vauvalla?

  Nyt kun on kotona toinenkin lapsi, jonka kanssa puuhailtava , haluaisin vauvaa pitää kuitenkin paljon lähellä ja jonkinlainen liina olisi varmasti kätevä. Esikoisella en niin tarvinnut, ei ollut sellainen vauva, että olisi pitänyt olla koko ajan iholla. Nukkui hyvin jne joten aikaa jäi ruoan tekemiseen yms.
 2. yllätys15 & 16 Naimisissa foorumin kanssa Huhtikuunmammat 2015 Lokamammat 2016

  Isla80 se on varmaan sellanen trikoinen liina mitä tarkoitat. Trikoiset liinat on hyvä vastasyntyneen kantamiseen, mut ei enää isomman vaikka valmistaja lupaisi hyviä kantokokemuksia vielä 20kg taaperon kantamisesta. Trikoinen meinaan venyy hyvin helpolla ja menettää elastisuuden jos sillä kovin isoa(yli 7-9kg) lasta kantaa. Lisäksi trikooliinalla ei saa turvallisuussyistä kantaa kuin yhdessä sidonnassa. Ja toiseksi enää ei suositella kehtoasennossa kantamista ollenkaan, sillä siinä asennossa vauvan/lapsen hengitystä ei pysty kunnolla tarkkailemaan ja varsinkin pienen vauvan leuka voi painua rintaan jolloin hengitystiet voivat mennä tukkoon.

  Rengasliinalla voidaan kantaa jo vastasyntynyttä. https://www.ipanainen.fi/blogi/vastasyntyneen-kantaminen/ tuolla on tietoa aiheesta
  • Tykkää Tykkää x 4
 3. vaveli16 Ihastunut foorumiin

  Mua kiinnostais toisaalta noi liinat mut luulen et ne on mun mielestä liian hitaita laitta.Toisen aikaan käytössä oli manduca ja tykkäsin kyllä.Nyt ajattelin manducan tai tulan hommata.Uusi Tulan kuosi ois aivan ihana mutta ei taida raaskia ihan uutena ostaa.
 4. PikkuPapunen Tuttu foorumilla

  Ostin esikoiselle aikoinaan liinan, mutta käyttöä tuli tasan kerran kun koin sen niin hankalaksi, enkä muutenkään yhtään omannäköiseksi jutuksi. Nyt aattelin kyllä kaivaa sen taas esiin, mutta epäilen, että käyttämättä jää. Isompana esikoisella oli käytössä Ergo, jonka koin sen sijaan käteväksi. Lähinnä se oli kyllä käytössä lentokentillä, joskin siellä se onkin erityisen kätevä! Nyt ajattelin ostaa Ergoon sen vauvatuen, kun ei näytä kovin kalliskaan olevan. Vähän houkuttelisi ostaa Manduca ja kokeilla sitä, mutta jos käyttö jää taas lähinnä lentokentille ja ehkä mustikkametsään, niin ehkei ole sen arvoinen. :)
 5. yllätys15 & 16 Naimisissa foorumin kanssa Huhtikuunmammat 2015 Lokamammat 2016

  Vaveli16 ei ne oo hitaita sit kun oppii sitomisen kunnolla. Ja ainahan liinan voi myydä pois jos tuntuu ettei oo oma juttu, noissa pysyy jälleenmyynti arvo hyvin. Tosin reppu on kyl siitä helppo et lantiovyö kiinni, vauva kyytiin ja olkaimet paikoilleen/kiinni.

  Mua houkuttaisi ostaa uusi tai vaihtaa toi mein liina toiseen. Tosin pitäis kyl ostaa jo kohta taapero tula esikoisen kantamiseen.

  Ja jos on fb:ssa niin kantovälinekirppiksellä pyörii käytettyjä kantovälineitä ihan ok hintaan myös, esim tulat on noin 80-100e riippuen kunnosta. Perusliinoja saa myös suht edullisesti, toki sieltä löytyy myös hienompia liinoja(esim silkki jne).
 6. Kyfi1273830 Tuttu foorumilla

  http://www.raskauskeiju.fi/tri-cotti_kantoliina

  Vauvankin sai hyvin ja erilaisiin asentoihin. Ja minusta, oli liina tai joku muu viritelmä, niin kyllä sitä asentoa on aktiivisesti syytä tarkkailla aina..

  Meillä toiminut erittäin hyvin, myös taaperolla! Harrastan koirien kanssa ja ei vaan jaksa sitä liinaa aina sitoa.
 7. Jamppa78 Peruskäyttäjä

  Vai olikohan aloittaja nähnyt rengasliinan? Mutta joo tuota kehtoasentoa ei vissiin enää saisi käyttää. Mä ostin esikoiselle trikoisen liinan ja manducan (ergonominen kantoreppu). Olisin halunnut alkaa kantamaan pienestä asti, mutta liinailu tuntui liian hankalalta, kun oli niin paljon muutenkin opittavaa ja kantoreppuunkin sain tytön vasta 5kk iässä, koska hänellä ei ylijäntevyyden takia lonkat avautunut aiemmin riittävästi eikä refluksin takia muutenkaan sietänyt kippura-asentoa.

  Nyt haluaisin tän lokakuisen kanssa kokeilla uudestaan liinailua. Useimmista kaupungeista löytyy kantoliinayhdistys tai sen tukihenkilöitä tai kantovälinelainaamo, josta saa myös opastusta. Pääsee tutustuun erilaisiin kantovälineisiin ja niiden käyttämiseen. Itse ajattelin suunnata taas tukihenkilön pakeille viimeistään kun pikkunen on jo maailmassa.
 8. Beisla Naimisissa foorumin kanssa Maalisäidit 2020 Lokamammat 2016

  Rengasliina ja trikooliina ovat tosiaan eri asia. Isla, tarkoitit varmasti rengasliinaa. Sitä voi käyttää jo vastasyntyneellä ja myös paljon isommalla. Ainakin kaikki ne rengasliinat mitä minä olen nähnyt, on tehty kudotusta kankaasta eikä trikoosta. Ostimme juuri kantoliinan, ja mukana tulleessa kirjasessa on sidontaohjeita. Siinä on ohje myös rengasliinalle sidontaan joka sopii vastasyntyneestä alkaen. Siinä vauva sidotaan pystyasentoon jommalle kummalle lantiolle, ei kehtoasentoon. Näköjään tuolla Ipanaisen linkissä on myös eteen tehty sidonta pikkuvauvalle, mutta siinäkin vauva on pystyasennossa. Rengasliinan huono puoli on se, että kantoasento on toispuoleinen, kun liina tulee vain toisen hartian yli, mutta puolta vaihtelemalla voi vähän helpottaa tätä. Olen ymmärtänyt että rengasliina on paljon helpompi sitoa kuin kudottu liina ilman renkaita.

  Olemme hyvin kiinnostuneita kantoliinailusta ja siksi olemme perehtyneet siihen jo aika paljon. Tarkoituksena on mennä johonkin kantoliinayhdistyksen tapaamiseen neuvoja kuulemaan. Ostimme liinan jo nyt, kun löysimme kivan käytettynä. Ajattelin alkaa jo nyt ahkerasti opetella sitomistapoja, kun maha ei vielä ole tiellä.
 9. yllätys15 & 16 Naimisissa foorumin kanssa Huhtikuunmammat 2015 Lokamammat 2016

  Aloittaja kuvailee juurikin tuota kyfin linkkaamaa trikooliinaa, sitä saa joko kahdella tai kolmella kangasrenkaalla. Rengasliina on aivan eriasia kuin trikoinen, rengasliinat ovat aina kudottuja liinoja joihin on laitettu metalliset renkaat(muovirenkaat turvallisuusriski).

  Rengasliinat ovat hyviä ja helppoja, mutta vaativat opettelua vasta alkajalta. Jos vasta aloittaa liinailua voi olla helpompi aloittaa pitkästä kudostusta kuin rengasliinasta. Rengasliina on varsinkin sitten kätevä kun lapsi osaa jo kannattaa päätään ja hallita jonkin verran asentoaan. Lisäksi rengasliina kun on toispuoleinen, niin sillä ei välttämättä ole yhtä mukava kantaa pidempiä matkoja kuin täyspitkällä tai repulla. Muutoin on hyvä liina esim just ruuanlaitossa.

  Trikooliinalla ei saa kantaa kuin kietaisuristi2 : ssa turvallisuussyistä, eli tuon linkin liinan asento on turvallisuusriski vauvalle ja muutenkin huono sillä sen kanssa ei saa muita asentoja turvallisesti. Kaikissa kantovälineissä lapsen asentoa pitää seurata, mutta kehtoasennossa on suurin riski siihen että lapsen hengitystiet menee tukkoon huomaamatta. Muissa asennoissa lapsi on pystyssä ja täten ilmatiet pysyvät helpommin auki. Trikooliinalla saa kantaa isompaakin lasta jos jaksaa, mutta 7-9kg painoinen lapsi alkaa venyttämään liinaa omalla painollaan jo niin paljon ettei se välttämättä ole enää yhtä tukeva kuin aluksi. Lisäksi oma ja lapsen ergonomia kärsii huonossa kanto asennossa, eli juurikin trikooliinalla isompaa lasta kantaessa. Trikooliinat ovat enemmän vastasyntyneiden kantamiseen soveltuvia.

  Eli jos haluaa kantaa enemmän suosittelen kudottun liinan hommaamista, varsinkin tuolla fb:n kantovälinekirppiksellä on myynnissä aloittelijoille sopivia liinoja(ovat ns kesyyntyneet). Tai repun. Ipanaisessa voi noita reppuja ja liinoja käydä testailemassa, jos siellä nurkilla asustaa.
  • Tykkää Tykkää x 1
  Last edited: 21 huhti 2016
 10. Kyfi1273830 Tuttu foorumilla

  Meillä nuo trikoolenkit ovat pysyneet oikein hyvin muodossa, kun olen pessyt ne tasaisin väliajoin ja ovat oikein mukavat ja hyvät kantaa isompaakin lasta kun asettelee leveät lenkit hyvin auki olkapäille. Pidemmille kantomakoille meillä on liina, mutta kuten ketjun aloittajakin mainitsi, niin joskus kaipaa myös nopeutta ja helppoutta. Erilaiset vempaimet sopivat erilaisiin hetkiin ja erilaisiin persooniin.
 11. yllätys15 & 16 Naimisissa foorumin kanssa Huhtikuunmammat 2015 Lokamammat 2016

  Kyllä, mutta tuo kehtoasento ei ole turvallinen ja kenenkään ei pidä sitä sellaisena mainostaa. Lisäksi vaikka sitä pesisi tasaisin väliajoin, niin se menettää elastisuutta ja venyy eikä näin vastaa uutta tuotetta ja sen tukevuutta. Ja se riippuu kantajasta tuntuuko se 20kg taaperon kantaminen hyvältä trikooliinassa vai ei. Suurimmalla osalla alkaa siinä 6kg tietämillä ottamaan hartioihin ja selkään. Kudottulla liinalla ja oikealla sitomisella saa sen lapsen painon jaettua lantiolle, jolloin koko paino ei ole selän ja hartioiden varassa. Lisäksi kudottuliina on paljon tukevampi kuin trikoinen, ja pitää tukevuutensa pesusta ja käytöstä huolimatta paremmin kuin trikoinen . Ja jos haluaa nopeutta niin tuota kehtoasentoa ergonomisempi ja turvallisempi on kantoreppu, ei siis rintareppu jossa lapsi roikkuu haaroistaan. Jokainen tietty tyylillään, mut olettaisin kuitenkin aloittajan haluavan sen nopeuden lisäksi myös ergonomisen kantovälineen.
 12. Kyfi1273830 Tuttu foorumilla

  Itse olen kokenut nopean trikoolenkit lyhytaikaiseen käyttöön loistavaksi vaihtoehdoksi, en ole yrittänytkään laittaa trikoisia vaihtoehtoja muiden edelle. Meillä säilyttänyt muotonsa hyvin -ehkä sitten tuurilla. Kehtoasentoa käyttäköön kuka haluaa tai älköön käyttäkö, itse en käyttänyt, mutta kerroin, että myös trikoisella vaihtoehdolla voi kantaa jo pientäkin vauvaa esim.n 2-3kk lapsen saa lenkeilläkin jo eri asentoihin, riippuen lapsen jäntevyydestä, kantoajasta jne. Nyt tuntuu, että yhtään en saa olla tyytyväinen omaan valintaan.. yhyhyyy ja sniiiif.
  • Tykkää Tykkää x 1
 13. Tema Rakastunut foorumiin Lokamammat 2016

  Ole vaan tyytyväinen. Yksi sopii yhdelle, toinen toiselle ja jokainen voi valita itselle parhaan vaihtoehdon.
  • Tykkää Tykkää x 1
 14. Kyfi1273830 Tuttu foorumilla

  Kiitos Tema, nyt hormoni herkkis voi hengähtää :)
 15. yllätys15 & 16 Naimisissa foorumin kanssa Huhtikuunmammat 2015 Lokamammat 2016

  Toki jokainen saa valita sen minkä haluaa, mutta tuo nyt ei varsinaisesti ole trikoinen liina. Vaan juurikin kaksi erillistä lenkkiä. Jos haluaa trikoisen liinan niin mielummin ostaa täyspitkän, kuin lenkit sillä tuo ei ole lapselle tarpeeksi tukeva sillä siitä puuttuvat sivutuet. Pieni vauva kuitenkin tarvitsee kantaessa sivutuet, sillä ei osaa kannatella kunnolla päätään saati muuta kehoa.

  Se jos haluat kantaa tuolla tai esim rintarepulla on sun asia, mutta olettaisin kuitenkin kaikkien jotka haluavat kantaa tai tietää siitä haluavat tietoa ergonomisista kantovälineistä.
 16. Kyfi1273830 Tuttu foorumilla

  Ergonomia toteutuu lenkeissä myös, samalla tavalla kuin liinalla, ja pään saa tuettua lenkin reunan alle turvallisesti pesään, ja kasvot esiin. :)
 17. yllätys15 & 16 Naimisissa foorumin kanssa Huhtikuunmammat 2015 Lokamammat 2016

  No itseasiassa ei toteudu, sillä vastasyntyneelle renkaiden antama tuki on liian vähäinen. Trikooliinalla kantaessa lapsen päällä pitäisi olla 3 kerrosta kangasta, ja noilla renkailla on vain 2. Se kolmas kerros(smokkivyö) tukee vastasyntyneen päätä ja korvaa sen kudotunliinan moltonin. Näin lapsen pää ei pääse retkahtamaan taaksepäin, sillä vastasyntynyt ei osaa vielä kannatella päätään. Lisäksi kantovälinettä pitäisi pystyä tarpeen vaatiessa kiristämään sopivassa suhteessa kantajaan ja vauvan kokoon nähden, trikoorenkailla tätä ei onnistu. Myöskin vastasyntyneen vauvan kantoasento tulee olla C-kirjaimen muotoinen ja ilman kunnollisia tukia asento sattaa jäädä huonoksi. Lisäksi vauvan jalkojen tulisi olla syvässä kyykyssä(M-asento). Lapsella jolla on lonkat auenneet tulee olla tarpeeksi kangasta(polvitaipeesta polvitaipeeseen) jalkojen välissä, näin lapsen asento pysyy lonkkien osalta ergonomisena.
 18. Kyfi1273830 Tuttu foorumilla

  Vastasyntynyttä en olekaan kantanut lenkeillä. Nimenomaan se Ergonomia kyykkyasennon osalta toteutuu sekä tavis liinallani, että lenkeillä. :):)
 19. yllätys15 & 16 Naimisissa foorumin kanssa Huhtikuunmammat 2015 Lokamammat 2016

  Niin mutta nyt oli aloittajan kohdalla kyse vastasyntyneen tai hyvin pienen vauvan kantamisesta, ja siihen nuo lenkit eivät sovellu. Ja ainakaan noiden tolla sivulla olevien käyttökuvien perusteella ei tule tarpeeksi syvää kyykkyä, eli kangasta ei jää tarpeeksi siihen peppu pussiin ja lapsen tukemiseen.
 20. Kyfi1273830 Tuttu foorumilla

  :happy:Onneksi käytännössä tulee tarpeeksi syvä kyykky :happy:

Jaa tämä sivu