Se on juurikin noin kuin
tiitu sanoi: nykyinen suositus alle 3-vuotiaille on kerran päivässä sipaisu hammastahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm. Toisella harjauskerralla voi alle kolmivuotiaan hampaat harjata ilman tahnaa tai sipaisemalla harjalle fluoritonta tahnaa. (Paitsi jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm. Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l.)
Alle 3-vuotiaille sipaisu tahnaa vain päivän toisella harjauskerralla.
3-5-vuotiaille myös 1000-1100 ppm, mutta tahnan määrä saa olla 2 kertaa päivässä lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare.
6v. ja vanhemmat: 1450 ppm 2 kertaa päivässä 0,5cm-2cm kokoinen nokare. :)
Hyvin tärkeää on myös muistaa, että kariesta aiheuttava bakteeri voi tarttua sylkikontaktista. Sitä ei ole vauvoilla valmiina suussa, vaan se tulee vain tarttumalla. Eli ei vauvan lusikkaa tai tuttia omaan suuhun ja sen jälkeen vielä vauvan suuhun (varsinkaan jos itseltä tuo bakteeri löytyy, eli on hampaita paikattu).
Äidinmaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereita. Tällainen tilanne voi syntyä, jos lasta imetetään pitkään, imetyskertoja on tiheästi ja etenkin yöaikaan, jolloin syljen puolustusominaisuudet ovat huonoimmillaan, ruokavalioon kuuluu sokeripitoisia tuotteita eikä lapsen fluorinsaannista ole huolehdittu. Eli älkää missään tapauksessa syyllistäkö itseänne yöimetyksistä tai hammaspesun jälkeisestä nukutusimetyksestä, jos nuo muut jutut on teillä kohdillaan. ❤ Meilläkin minä imetän vielä illalla hampaidenpesun jälkeen ja yölläkin. Ja niin tehdään niin pitkään kuin vauvalla on tarve.
Sori näin pitkä sepustus, mutta kun T: hammashoitaja :)
Enempää en viitsi tähän kirjoitella, mutta tuolla:
http://www.hammaslaakariliitto.fi/f...n-suunterveys/vauvan-suunterveys#.Wb7gN6BOTqA on kattavaa tietoa näistä asioista ja muustakin, esim. tutin vaikutuksista. :)