Lainaus jutusta, jossa kerrotaan 2015 Satamaidon tuotteissa omavalvonnassa paljastuneista listerialöydöksistä:
'Eviran mukaan sama listeriakanta voi tehokkaasta pesusta huolimatta säilyä tuotantolaitoksessa monia vuosia saastuttaen aika ajoin tuotteita.'
Tuolloinhan Satamaito veti kolmen päivän maidotkin takaisin, vaikka kyse pastöroiduista maidosta. En myöskään siis ymmärrä millä perusteella pastöroidusta maidosta valmistetut tuorejuustot olisivat sen vaarallisempia kuin vaikka pastöroitu maito. Mikäli se listeriabakteeri joutuu maitoon tai tuorejuustoon pastöroinnin jälkeen, esimerkiksi pakkauslinjalla, niin lienee yhdentekevää kumpi on antoisampi kasvualusta bakteerille. Ongelma piilee siinä onko tuote saastunut vai ei.
Itse kyllä haluan luottaa suomalaisten maitotuotteiden puhtauteen, mutta aloin myös pohtimaan tuota Eviran linjausta.
EDIT. Kun vähän mietin asiaa lisää, niin tuorejuuston valmistuksessa on varmaankin sen pastöroidun maidon lisäyksen jälkeen enemmän työvaiheita ja sen myötä ehkä suurempi teoreettinen riski. Ehkä?