vvv, pottailu + muut kuivaharjoitukset

Keskustelun 'Laskettu aika maaliskuussa 2015' aloitti HoosiAnna, 12 heinä 2015.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. pookkana Naimisissa foorumin kanssa Huhtikuunmammat 2015 Joulukuun mammat 2017

  Eilen aloitettiin pottailu ja heti tuli pissat. Tänään tuli sitten kakat :)
  • Tykkää Tykkää x 3
  • Voittaja Voittaja x 1
 2. HoosiAnna Tuttu foorumilla

  Meillä on nyt lähtenyt pottaharkat sujumaan tosi hyvin. Jalat ylettää jo maahan ja tasapaino riittää itsenäiseen istumiseen. Pallero viihtyy ja tuotosta tulee.
  • Tykkää Tykkää x 1
 3. Kitty Tuttu foorumilla

  Tyhmä kysymys taas pottaharkoista mutta siis kuinka säännöllisesti sitä kannattais nyt alkuun tehdä? :D Meillä poika on siis saanu yhdet pisut pottaan. Ei kyllä olla juurikaan yritettykään. Mutta kannattaisko siis säännöllisesti joka päivä ja montako kertaa jne?! Siis tämän ikäisellä. Ja päikkärien jälkeen vai ruuan jälkeen vai vaan sillon kun huomaa että jotain olis tulossa? :)
 4. Sanoja Ihastunut foorumiin

  Me ollaan nyt ihan vaan tutustuttu koko pottaan. Ekalla ja tokalla kerralla tytön valtasi kauhu, kun ei tajunnut missä on ja mitä tapahtuu. Sen jälkeen ollaan vaan joka päivä siinä kerran tai kaksi istuttu yhessä tovin (ehkä pari minuuttia). Kunhan nyt ensin opettelee että mikä se edes on, ei pidä vaatia liikoja :)
 5. HoosiAnna Tuttu foorumilla

  Meillä käytetään pallero potalla unien jälkeen, ruuan jälkeen ja aina kun ollaan vaippaa muutenkin tarkistamassa / vaihtamassa ja tietysti jos huomaa, että on vaikka kakkaa vääntämässä. Jos ja kun pisu sattuu pottaan lirahtamaan, niin jätän vaipan pois (esim. ruokailun tai leikin ajaksi) ja vien jonkin ajan päästä uudestaan istuksimaan hetkeksi ennen kun laitan vaipan takaisin.
  Tällä tyylillä meillä meni eilen kolme vaippaa, yksi yöllä ja kaksi päivällä, eikä ne ollu mitenkään piripintaan täynnä.
  • Tykkää Tykkää x 1
 6. Sanoja Ihastunut foorumiin

  Meillä tulee nyt noin viikon pottailun jälkeen yhdet-kolmet pissat pottaan. Parhaiten onnistuu aina unien jälkeen. Tyttöä täytyy toki tukea tosi paljon vielä, potta on suhteessa tytön kokoon aika iso... :)

  Meillä on siinä aina joku lelu ja pyrin, ettei hommasta oteta paineita tai pakoteta. Jos ahdistaa ja tulee heti potalle mentyä huuto, niin sit vaan heti pois eikä tehdä siitä numeroa. Tiedän, että kuivaksi oppiminen on toki lapsen omastakin kehityksestä kiinni, mutta miten te muut joilla aikaisempaa kokemusta; onko edesauttanut kuivaksi oppimista vauvana pottailun aloitus?
 7. Aqqu84 Peruskäyttäjä

  Minen oo vielä aloittanut koko pottailu hommaa/siihen opettelua. Hyviä vinkkejä kyllä teiltä tullu milloin kannattaa sitä harjoittaa.
 8. HoosiAnna Tuttu foorumilla

  Meillä noi kaksi edellistä lasta on laitettu potalle näihin samoihin aikoihin. Vaikea sanoa mikä on kuivaksi oppimista ja mikä on sitä, että potalle viedään säännöllisesti ja riittäävän usein, jolloin passat / kakat ei vaippaan / housuun tule. Vaikka lapsi ei oppisi alta puolentoista vuoden kuivaksi, niin jokainen hetki ilman vaippaa on plussaa ja jokainen säästynyt vaippa on rahaa kotiinpäin.


  Tästä jutusta päätellen lapsi oppii pottailussa pidättämään sekä hallitsemaan rakkoa ja suolta.

  Aikaisin aloitetun pottailun vaara piilee Hodgesin mukaan pissan ja kakan pidättämisessä. Kun lapsi oppii pottailun, hän oppii tietenkin myös pidättämään – mutta saattaakin pidättää liikaa ja liian usein, jolloin virtsarakko kehittyy väärin.

  ”Lapset eivät mielellään halua keskeyttää tekemisiään mennäkseen potalle. Niinpä he pidättävät herkästi niin kauan kuin vain suinkin pystyvät. Tämä on riskialtista, sillä jatkuva sulkijalihaksen puristaminen pissan pidättelyksi paksuntaa virtsarakkoa. Paksun virtsarakon tuntoaistimukset ovat huonommat ja sen kapasiteetti pienempi. Kun lapsen pissalle menon viivyttelystä tulee usein toistuva tapa, kehittyy rakosta yhä paksumpi ja lopulta se alkaa tyhjentyä itsekseen”, Hodges selittää.

  Ulosteen pidättely voi puolestaan aiheuttaa pulmia sekä suolistossa että virtsarakossa.


  Toi juttu kuulostaa sinänsä vähän hassulta, että maapallolla on varmaan puolet kanasata kasvanu ilman vaippaa, joka tarkoittaisi sitä, että suurella osalla heistä pitäis pisu liristä pitkin kinttuja. Voihan se tietty ollakkin näin, mutta en ole koskaan kuullut.

  • Informatiivinen Informatiivinen x 1
 9. Nodde Ihastunut foorumiin Helmimammat 2018

  Ei meilläkään oo pottaa ees näytetty vielä. Oon yrittäny ettiä merkkiä kasvoilta ku pisut tulee ja sellasta en oo vielä löytäny...joskus "puistattaa" tai näyttää siltä ku menis kylmiä väreitä ni sillon pissa on just tullu. Kakan tulon kyllä näkee, mutta vielä ei olla rynnätty potalle. Kaikki aikanaan, hyviä vinkkejä ootte kyllä pistelly:thumright
 10. Sanoja Ihastunut foorumiin

  Me ollaan pottaa käytetty nyt se noin kuukausi. Välillä tulee siihen viidet pissat ja univaippaa lukuunottamatta lähes kuivana, välillä ei tuu yhtään pissaa. Tavoitetila on kuitenkin saavutettu, eli potalla istumisesta on tullut tytölle rutiinia. Ja kyllä useimmiten siihen kuitenkin oissatkin tulee. Ei silti vielä tajua selvästikään asiaa, mutta jollakin tasolla uskon homman alitajuntaan menevän. Tai ainakin se pissa tulee lähes heti siihen istumisen jälkeen.

  Meillä kakan teko siihen ei oikein onnistu ja siis kun sitä tehdään 2-4 kertaa päivässä...jos olis vaan kerran, sen pystyis varmaan ajottamaan helpommin.
 11. Tasse83 Tuttu foorumilla

  Me on nyt pari kertaa istuttu potalla unien jälkeen, mutta eipä sinne ole mitään lirahtanut. Istuminen onnistuu hyvin, kunhan olen vieressä. Ollaan luettu kirjaa siinä samalla, mutta touhu taitaa olla sen verran jännittävää, ettei muista pissiä. Miten kauan olette istuttaneet potalla?

  Tänään saatiin naurut, kun tyttö istuskeli isoäidin sylissä ja höpötteli vähän omiaan. Sitten oli hetken hiljaa ja sanoi kuuluvasti "kakka", ja noin viisi sekuntia myöhemmin "hätä". Jälkimmäistä hoetaan paljon, mutta "kakka" tuli ensimmäistä kertaa. Naureskeltiin ja mietittiin, pitäisikö viedä potalle. Olisi pitänyt. Noin minuutin päästä teki kunnon lastin vaippaan. Jospa ilmottaisikin aina tästä lähtien asiasta. :p
  • Tykkää Tykkää x 3
 12. Martza_91 Peruskäyttäjä

  Mä oon pitäny tyttöö potalla niin kauan kun tyttö itse viihtyy siinä. Heti kun alkaa kitisee niin noustaan pois, en halua että siitä tulee vastenmielinen kokemus pienelle. Meillä käydään potalla istuskelemassa monta kertaa päivässä, jännä että kotona sinne ei oikein mitään oo tullu mutta isovanhempien luona tulee lähes joka kerta kun siellä mennään potalle.
 13. Senni_ Ihastunut foorumiin Joulumammat 2016

  Meillä käydään 2-3 kerta päivittäin potalla. Aamupesut potalla, päiväunien jälkeen potalla ja illalla ennen kylpyä potalla. Tekee aina pisut ja aamuin/illoin kakat pottaan. Hyvin siis sujuu :)
  • Tykkää Tykkää x 3
 14. HoosiAnna Tuttu foorumilla

  Meillä ollaan onnistuttu jo monena päivänä pottailemaan sillai, että päivällä on mennyt vain 1-2 vaippaa. Ihana kun pallero on ihan silminnähden iloinen kun onnistuu pottailussa.
  • Tykkää Tykkää x 1
 15. Sanoja Ihastunut foorumiin

  Meillä kanssa on nyt tytöllä 11kk tullut tajuaminen pissaamisesta. Potalla tekee aina pissan ja hymyilee, kun onnistuu siinä ja saa kehuja. Kakat ei tule pottaan, mutta kaikki aikanaan. Meillä on myös iltapäivän päikkäriaikaan ollut vaippa kuivana, kun on käyty ennen ja jälkeen. Pari tuntia on siis siinä ollut kuivana.
 16. Tasse83 Tuttu foorumilla

  Meillä ei kiirehditä tän asian kanssa vielä. Aamupissa tehdään aina pottaan, ja joskus pitkän leikkihetken päätteeksi neiti saattaa osoittaa pottaa sen näköisenä, että nyt pitäisi istua tuohon. Kehun kovasti, kun pissa lirahtaa ja sen jälkeen tyttö nousee seisomaan ja osoittamaan pissaa ihmettelevän näköisenä.

  En jaksa stressata tästä. Vuoden päästä jo eri tilanne.
 17. Senni_ Ihastunut foorumiin Joulumammat 2016

  Meillä ollut nyt jo about kolme viikko että kaikki kakat ja melkein kaikki pisut pottaan, yöllä ehtii tulla pisu vaippaan. Mut ihan siitä kiinni ku usein laitetaan potalle, itse ei osaa ilmaista kun tarvetta
 18. Tasse83 Tuttu foorumilla

  Meillä on vähän edistytty tällä saralla. Kakat ovat vähän aikaa tulleet pääsääntöisesti pottaan tai pyttyyn. Olen aika laiska istuttamaan potalla, eli pissoja tulee vielä vaippaan. Eipä kai tämän ikäisen tarvitsekaan olla vielä kuiva. Kesällä varmaan asiat taas edistyy, kun voi olla vaipatta. Omasta aktiivisuudestahan tämä tosiaan tuntuu olevan kiinni. Tuskin enää vuoden päästä tarvii kuitenkaan jatkaa vaipparallia. Ai niin, meillä saadaan toisinaan kakka tulemaan, kun kehotetaan neiti tekemään pönkäämisääniä... onneksi kukaan muu ei ole kuulemassa.
 19. HoosiAnna Tuttu foorumilla

  Meillä oin otettu takapakkia pissojen pottaan pyydystämisessä. Pallero ei malta enää istua potalla ja pisut tulee usein juuri kun on noussut potalta tai päässyt eteisen matolle tai muuta. Kakat on tullu jo pitkään pottaan, varmaan jo viimeiset 4 kk putkeen. Sitäkin aiemmin toki, mutta satunnaisesti pääsi livahtamaan pöksyyn.
 20. Kitty Tuttu foorumilla

  Mä en jotenkin oo vielä saanut alotettua koko pottailuharjottelua. En tiedä missä välissä sitä pitäis tehdä ja miten. Poika vihaa vaipanvaihtoo ja kiljuu ja potkii ja sätkii joka kerta kun vaippaa laitetaan niin en jaksais yhtään ylimääräistä taistella sen asian kanssa. Milloin te muut istutatte siis potalle? Vinkkejä kiitos :)

Jaa tämä sivu