Netistä, muksun keittokirja:
Bataatti-kukkakaalisose
Alk. 4-6 kk - 1 bataatti (150 g)
- lohko kukkakaalia (noin 100 g)
- noin 2 dl vettä
Kuori bataatti ja lohko se. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä bataattilohkoja noin 5 minuuttia. Vettä tulee olla sen verran, että lohkot juuri ja juuri peittyvät.
Leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi ja lisää bataattien joukkoon. Jatka kypsentämistä noin 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Ota kasvikset keitinvedestä ja soseuta ne. Ohenna sose keitinvedellä tai lapsen käyttämällä maidolla sopivan löysäksi.
Vinkki: Kukkakaalin tilalla voit käyttää parsakaalia tai paloiteltuja ruusukaaleja.
Vihannessose
Alk. 4-6 kk 2-3 annosta
- 50 g kuorittua porkkanaa
- 100 g kuorittua perunaa
- 75 g kukka- tai parsakaalia
- 1 rkl pakasteherneitä tai -maissia
- n. 1 dl vettä
- n. 1 dl lapsen käyttämää maitoa
Pese, kuori ja paloittele vihannekset. Pane ne kiehumaan kattilaan kannen alle luettelon mukaisessa järjestyksessä 3-5 minuutin välein. Lisättyäsi herneet tai maissit keitä vielä 1-2 min. Keitä miedolla lämmöllä. Soseuta kypsät vihannekset keitinliemineen sosemyllyllä, sauvasekoittimella, monitoimikoneella tai siivilän läpi painellen. Lisää maitoa ennen syöttöä sen verran, että seos on pehmeätä.
Kala-kasvissose
Alk. 5-6 kk - 50 g kuorittua porkkanaa
- 100 g kuorittua perunaa
- 50 g kukkakaalia
- 30-75 g pakasteseitä tai tuoretta kalaa
- 10 g sipulia tai purjoa
- 1 lohko (30 g) tomaattia
- 1 ½ rkl pakasteherneitä tai -maissia
- 1 tl hienonnettua tilliä
- 1 ½ dl vettä
- n. ½ dl lapsen käyttämää maitoa
Pese, kuori, punnitse ja paloittele kasvikset ja perunat. Pane kiehumaan kannen alle luettelon mukaisessa järjestyksessä. Lisättyäsi kalan keitä vielä 3-4 min. Mausta lopuksi tillillä. Soseuta keitinliemineen. Lisää maitoa ennen syöttöä.
Jauheliha-kasvissose
Alk. 5-6 kk - 100 g kuorittua porkkanaa
- 100 g kuorittua perunaa
- 50 g parsa- tai kukkakaalia
- 10 g purjoa tai sipulia
- 30 g (2 rkl) - 75 g (3/4 dl) naudan paistijauhelihaa
- 1 tl hienonnettua persiljaa
- 2 dl vettä
- ½-3/4 dl lapsen käyttämää maitoa
Pese, kuori, punnitse ja paloittele kasvikset ja perunat. Pane kiehumaan kannen alle luettelon mukaisessa järjestyksessä. Lisättyäsi jauhelihan keitä vielä 3-4 min. Mausta lopuksi persiljalla. Soseuta keitinliemineen. Lisää maitoa ennen syöttöä.
Broileri-vihannessose
Alk. 5-6 kk - 30 g (2 rkl) - 75 g (3/4 dl) luutonta ja nahatonta broilerin rintalihaa
- 100 g kuorittua porkkanaa
- 100 g kuorittua perunaa tai kesäkurpitsaa
- 75 g kukkakaalia
- (1/4 tl rosmariinia)
- 2 dl vettä
- n. 3/4 dl lapsen käyttämää maitoa
Puhdista broilerin liha ja leikkaa se pieniksi kuutoiksi. Pese, kuori, punnitse ja paloittele kasvikset. Kuori kesäkurpitsa, jos se on ulkomaista. Pane kiehumaan kannen alle ensin lihakuutiot, sitten loput aineet luettelon mukaisessa järjestyksessä. Keitä kypsäksi. Soseuta keitinliemineen. Lisää maitoa ennen tarjoilua sen verran, että sose on sopivan löysää.
Vinkki: Voi pakastaa edellä olevia soseita kerta-annoksina. Lisää silloin maito vasta ennen tarjoilua.
Pehmeä kala-kasvissosekeitto
Alk. 6 kk 2-3 annosta
- 1 peruna
- 1 porkkana
- 50–100 g parsakaalia
- noin 1 dl vettä
- 100 g seitiä, kuhaa, ahventa, kampelaa tai siikaa fileenä
- (1/2 tl kuivattua timjamia)
- 1 prk (210 g) Muksu Peruna-porkkanavelliä
Kuori peruna ja porkkana ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Paloittele parsakaali. Laita kasvikset kiehuvaan veteen. Kasvisten ei tarvitse täysin peittyä veteen, mutta varmista, ettei kaikki vesi haihdu kypsennyksen aikana. Nosta kalafileet kasvisten päälle ja hauduta ne kypsiksi (noin 10 minuuttia). Nosta kalat pois kattilasta ja soseuta ne haarukalla. Varmista samalla, ettei kalaan ole jäänyt ruotoja. Keitä vielä kasvikset kypsiksi ja soseuta ne keitinveden kanssa. Mausta halutessasi timjamilla. Lisää kasvisten joukkoon kala sekä peruna-porkkanavelli ja kuumenna keitto syöntilämpöiseksi.
Muksun oma juuresruukku
Alk. 4-6 kk 2-3 annosta
- 0,5 dl porkkanakuutioita
- 0,5 dl palsternakka- tai bataattikuutioita
- 0,5 dl perunakuutioita
- n. 0,5 dl vettä
- n. 0,5 dl Muksu maissivelliä
Kuori juurekset ja leikkaa ne kuutioiksi. Keitä kuutiot pienessä vesitilkassa pehmeiksi. Soseuta keitetyt juurekset. Ohenna kerralla syötävä määrä sosetta sopivaksi maissivellillä. Lopun soseesta voit tarjota seuraavalla aterialla maissivellin kera tai pakastaa sellaisenaan tulevaa käyttöä varten. Muksun oma juuresruukku maistuu myös isommille lapsille esimerkiksi kevyesti pippurilla ja kanelilla maustettun