Vauvanruoka reseptejä! Kasvissoseista hedelmäsoseisiin..

  • Ketjun aloittaja Ketjun aloittaja MKT
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

MKT

Sanaisen arkkunsa ammentaja
Dodiin, tämmöinen sitten tällä kertaa [:D]

Tänne saapi tulla kirjailemaan ihania vauvanruoka reseptejä, sopivaa sapuskaa myös ihan niille aloittelija vauvoillekin [:)] Vois liittää mukaan vaikka sitten minkäikäisille reseptit käy ja miten voi muokata isomman ja pienen suuhun sopivaksi jos ohjeissa semmoisia mainitaan!

Itse aloitan tämmöisellä hedelmäsoseella:

2 keskikokoista omppua tai päärynää (kuori, ota siemenkodat veks ja pilko)
1-2 rkl vettä tai makeuttamatonta (luomu)omenamehua

Jos teet soseen ompuista lisää vesi tai mehu omppupalasten kanssa kattilaan. Kypsät päärynät ei vaadi lisänesteitä. Keitä kannen alla kunnes hedelmät ovat pehmenneet (omput 6-8min ja päärynät 4min). Soseuta pyreeksi!

*Ohjeesta tulee 6 annosta (varmaan vähän riippuu millaisia annoksia kukin tarjoaa!) ja sopii pakastettavaksi!
 
Omppua ja päärynää kanelilla:

2 makeaa omppua
2 kypsää päärynää
4 rkl vettä tai makeuttamatonta omppumehua
(ripaus kanelia)

Laita pilkotut hedelmät kattilaan nesteen kera ja keitä matalalla lämmöllä 6-8min, kunnes pehmeitä. Soseuta ja mausta kanelilla jos tahdot!

*Sopii pakastukseen. Lisäksi ohjeessa sanotaan että tämä on hyvä aloitussose, koska omppu ja päärynä sulaa hyvin elimistössä.


Ei kokattava hedelmäsose:

½ avokado tai ½ pieni papaija
½ banaani
1-2 rkl vauvan käyttämää maitoa

Muussaa avokado (kuorittu ja kivi pois ensin) tai papaija (kuorittu ja siemenet kaavittu) yhdessä banskun ja maidon kanssa. Jos käytät papaijaa, maito ei ole välttämätön.

*Ei sovi pakastukseen paitsi papaija yksinään. Nämä hedelmät sopivat maisteluun ihan yksinäänkin toki! Isommalle ipanalle näistä voi tehdä hedelmäsalaatin tai ihan vaan sormi naposteltavaa..
 
Kirjan mukaan seuraavat reseptit 4kk eteenpäin ja suurimmasta osasta tulee niin paljon että riittää hyvin pakastamiseen. Ohjeet kirjoista; Ensilusikallisia ja Vauvan oma ruokakirja.


Peruna-Kukkakaalisose


3 suurehkoa perunaa
1 pieni kukkakaali
1.5dl vettä

Keitä lohkottuja perunoita 10 min. Lisää paloiteltu kukkakaali ja keitä vielä 10 min kunnes kasvikset ovat kypsiä. soseuta haluamallasi tavalla (sauvasekoitin, sähkövatkain,siivilä..)

Kun seuraavan kerran valmistat samaa sosetta lisää keittämisen lopulla teelusikallinen tuoretta persiljasilppua tai maustemitallinen kuivattua kirveliä. Yrtit tuovat mukavaa vaihtelua ja hienontuvat hyvin soseuttamisvaiheessa.
Kukkakaali parhaimmillaan syyskesällä.
Parsakaali on hyvä vaihtoehto kukkakaalille saman ohjeen mukaan valmistettavaksi.


Lempeä porkkanapata

3 porkkanaa
n. 5cm pala purjoa
1 omena
1.5dl vettä

Kuori ja paloittele porkkanat, keitä 10 min kannen alla. Lisää viipaloitu purjo ja paloteltu omena ja keitä vielä 10 min. Soseuta.


Juuressose

2 porkkanaa
3 perunaa
pala palsternakkaa
n.2 dl vettä

Keitä kaikkia samaan aikaan 20-30 min. Palsternakka ja porkkana paloiteltuna ja peruna kokonaisena. Soseuta. Tarjoa pienelle vauvalle sellaisenaan tai isommalle lihan kanssa.
 
Tuorekiisselin perusohje  (yhden kirjan mukaan)


2.5dl vettä
1rkl perunajauhoja
2dl marja tai hedelmäsosetta

Sekoita kylmä vesi ja perunajauhot kattilassa vispilällä.
Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehahtaa ja sakenee, nosta kattila pois liedeltä.
Tähän pohjaan voit lisätä 2dl marja tai hedelmäsosetta. Mausta tarvittaessa kevyesti tavallisella tai hedelmäsokerilla.

Pakastettu marja tai hedelmäsose sulaa kuumassa kiisselipohjassa ja jäähdyttää sen samalla syöntilämpöiseksi.


Puolukka-banaanisose

1dl puolukoita
puolikas banaani
1tl hedelmäsokeria

Soseuta puolukat puristamalla siivilän läpi tai sauvasekoittimella.
Soseuta banaani haarukalla tai sauvasekoittimella.
Yhdistä soseet ja makeuta tarvittaessa.
Tarjoile sellaisenaan tai kiisselipohjaan yhdistettynä.
 
Kasvissoseet yleisesti. Ohjeen mukaan 3-4 annosta.

4dl kasviksia kuutioina, tuoreita tai pakastettuja.
1dl keitinvettä tai lapsen käyttämää maitoa.

Lisää vettä vain sen verran että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsäksi noin 15min.
Soseuta ja lisää keitinvettä tai maitoa sen verran että seos on sopivan löysää

Kirjan vinkkejä yhdistelmistä;

* 2dl porkkanakuutioita + 2dl perunakuutioita
* 2dl kesäkurpitsakuutioita + 1dl perunakuutioita + 1dl pakastettua maissia
* 2dl kukkakaalikuutioita + 2dl porkkanakuutioita
* 2dl perunakuutioita + 2dl parsakaalikuutioita
* 2dl perunakuutioita + 1dl pakastettuja herneitä + 1dl kukkakaalikuutioita
* 2dl kesäkurpitsakuutioita + 2dl palsternakkakuutioita


Liha-kasvissose

3 perunaa
2porkkanaa
pieni parsakaali tai muutama kukkakaalin lohko
50g vähärasvaista nautaa tai possua
n.2dl vettä

Pese, kuori ja paloittele kasvikset. Paloittele liha pariin osaan.
Laita porkkanat ja liha kiehuvaan veteen jja keitä kannen alla noin 10min.
Lisää perunalohkot ja parsakaali. Keitä vielä noin 15min,
Hienonna liha veitsellä tai tehosekoittimessa. Lisää kasvikset ja keitinliemi, kun liha on vähän hienontunut.


* Pari luumua, ananasrengas tai pieni omena tuovat pehmeyttä ja mukavaa makua liha-kasvissoseeseen.
  Lisää ne yhdessä perunan kanssa kypsymään.


Kalapata

4dl vettä
4 porkkanaa
n.5cm pala purjoa tai sipulin lohko
100g kirjolohifilettä tai pakastekalaa
5-6 perunaa
1rkl hienonnettua tilliä tai 0,5 tl kuivattua tilliä tai timjamia.

Kuori kasvikset ja paloittele porkkanat kiehuvaan veteen. Keitä kannen alla n. 10min
Huuhtele purjo huolella ja leikkaa renkaiksi tai silppua kuorittu sipuli.
Lisää halkaistut perunat, purjorenkaat ja kalapalat. Keitä vielä n.15min
Lisää hienonnettu tilli juuri ennen kuin ruoka on kypsää.
Soseuta. Tästä padasta riittää monta annosta pakkaseenkin.

Soseutettua broileria

2 broilerin rintapalaa
4dl vettä
1 porkkana
pienen sipulin puolikas
1 laakerinlehti

Paloittele broilerin liha peukalon kokoisiksi paloiksi. Mittaa vesi kattilaan ja pane lihapalat kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä ja kuori lusikalla vaahto pois veden pinnalta. Lisää kuoritut ja paloitellut kasvikset ja laakerinlehti kattilaan ja keitä n.20min. kunnes liha on kypsää. Anna lihan ja liemen vähän jäähtyä. Siivilöi liemi. Hienonna liha monitoimikoneessa. Lisää lientä niin, että sose on sopivan pehmeää.
Pakasta sose sellaisenaa jääpalakuutiorasioissa. Tarjoa peruna tai kasvissoseen kanssa.
Annoksesta tulee noin 25 kuutiota.


Broileririsotto

1 broilerin rintapala
4 porkkanaa
pala palsternakkaa
4dl vettä
1dl tummaa riisiä
1dl pakastemaissia

Kuori porkkanat ja palsternakka. Pane broilerin rintapala ja kasvikset kiehumaan, keitä noin 10min. Lisää riisi joukkoon ja kypsennä n.20min. Lisää maissit ja anna niiden kiehahtaa.
Poista lihasta mahdolliset luut ja nahka. Voit hienontaa koko annoksen monitoimikoneessa tai lihan teholeikkurilla ja kasvikset sauvasekoittimella ja yhdistää sitten soseet.
Sose säilyy pari päivää jääkaapissa kannellisessa rasiassa. Pakasta kerta-annoksina.
 
Netistä löytyneitä ohjeita;

Kala-kasvisrisotto

7dl vettä
1dl tummaa riisiä
200g porkkanaa
50g juuriselleriä
200g kesäkurpitsaa
100g kalafilettä
2rkl hienonnettua tilliä

Kiehauta vesi kattilassa. lisää riisit ja keitä n15min.
pese kuori ja paloittele pieniksi paloiksi porkkanat ja juuriselleri. lisää ne kattilaan ja kypsennä n. 15min.
Pese ja kuori ja paloittele kesäkurpitsa. lisää kattilaan ja kypsennä n10min.
Poista kalasta ruodot ja paloittele kala. Lisää kalapalat ja tilli kattilaan. kypsennä muutama minuutti kunnes kala on kypsää.
Soseuta tarvittaessa.
Valmista sosetta n5dl.

Kalaa ja vihanneksia
200g perunaa
75g parsakaalia
6dl vettä
4dl sekavihanneksia
2dl pakastemaissia
50g kalafilettä
1rkl mautamatonta tomaattisosetta
1/2tl kirveliä
1rkl persiljaa

Pese kuori ja paloittele perunat. huuhtele ja paloittele parsakaali.
Kiehauta vesi ja lisää perunapalat. keitä 15min.
Lisää kattilaan parsakaalipalat ja keitä n 10min.
Lisää sekavihannekset ja maissit. keitä 5min
Lisää kattilaan kalafile, tomaattisose ja yrtit. keitä muutama minuutti kunnes kala on kypsää.
Soseuta keitinveden kanssa.
Valmista sosetta n. 8dl

Kalaseljanka
500g perunaa
200g porkkanaa
30g purjosipulia
5dl vettä
100g lohi tai kirjolohi-filettä
1/2tl timjamia
2tl maustamatonta tomaattisosetta

Pese kuori ja paloittele perunat ja kuutioi porkkanat. Huuhdo halkaise ja viipaloi purjosipuli.
Kiehauta vesi ja pane kasvikset kiehumaan. Keitä n 30min.
Poista lohesta ruodot ja lisää lohipalat kattilaan. mausta timjamilla ja tomaattisoseella. keitä kunnes kala on kypsää.
Soseuta keitto.
 
Netistä, muksun keittokirja:

Bataatti-kukkakaalisose
Alk. 4-6 kk
  • 1 bataatti (150 g)
  • lohko kukkakaalia (noin 100 g)
  • noin 2 dl vettä
Kuori bataatti ja lohko se. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä bataattilohkoja noin 5 minuuttia. Vettä tulee olla sen verran, että lohkot juuri ja juuri peittyvät.
Leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi ja lisää bataattien joukkoon. Jatka kypsentämistä noin 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Ota kasvikset keitinvedestä ja soseuta ne. Ohenna sose keitinvedellä tai lapsen käyttämällä maidolla sopivan löysäksi.
Vinkki: Kukkakaalin tilalla voit käyttää parsakaalia tai paloiteltuja ruusukaaleja.


Vihannessose
Alk. 4-6 kk
2-3 annosta
  • 50 g kuorittua porkkanaa
  • 100 g kuorittua perunaa
  • 75 g kukka- tai parsakaalia
  • 1 rkl pakasteherneitä tai -maissia
  • n. 1 dl vettä
  • n. 1 dl lapsen käyttämää maitoa
Pese, kuori ja paloittele vihannekset. Pane ne kiehumaan kattilaan kannen alle luettelon mukaisessa järjestyksessä 3-5 minuutin välein. Lisättyäsi herneet tai maissit keitä vielä 1-2 min. Keitä miedolla lämmöllä. Soseuta kypsät vihannekset keitinliemineen sosemyllyllä, sauvasekoittimella, monitoimikoneella tai siivilän läpi painellen. Lisää maitoa ennen syöttöä sen verran, että seos on pehmeätä.




Kala-kasvissose
Alk. 5-6 kk
  • 50 g kuorittua porkkanaa
  • 100 g kuorittua perunaa
  • 50 g kukkakaalia
  • 30-75 g pakasteseitä tai tuoretta kalaa
  • 10 g sipulia tai purjoa
  • 1 lohko (30 g) tomaattia
  • 1 ½ rkl pakasteherneitä tai -maissia
  • 1 tl hienonnettua tilliä
  • 1 ½ dl vettä
  • n. ½ dl lapsen käyttämää maitoa
Pese, kuori, punnitse ja paloittele kasvikset ja perunat. Pane kiehumaan kannen alle luettelon mukaisessa järjestyksessä. Lisättyäsi kalan keitä vielä 3-4 min. Mausta lopuksi tillillä. Soseuta keitinliemineen. Lisää maitoa ennen syöttöä.




Jauheliha-kasvissose
Alk. 5-6 kk
  • 100 g kuorittua porkkanaa
  • 100 g kuorittua perunaa
  • 50 g parsa- tai kukkakaalia
  • 10 g purjoa tai sipulia
  • 30 g (2 rkl) - 75 g (3/4 dl) naudan paistijauhelihaa
  • 1 tl hienonnettua persiljaa
  • 2 dl vettä
  • ½-3/4 dl lapsen käyttämää maitoa
Pese, kuori, punnitse ja paloittele kasvikset ja perunat. Pane kiehumaan kannen alle luettelon mukaisessa järjestyksessä. Lisättyäsi jauhelihan keitä vielä 3-4 min. Mausta lopuksi persiljalla. Soseuta keitinliemineen. Lisää maitoa ennen syöttöä.






Broileri-vihannessose
Alk. 5-6 kk
  • 30 g (2 rkl) - 75 g (3/4 dl) luutonta ja nahatonta broilerin rintalihaa
  • 100 g kuorittua porkkanaa
  • 100 g kuorittua perunaa tai kesäkurpitsaa
  • 75 g kukkakaalia
  • (1/4 tl rosmariinia)
  • 2 dl vettä
  • n. 3/4 dl lapsen käyttämää maitoa
Puhdista broilerin liha ja leikkaa se pieniksi kuutoiksi. Pese, kuori, punnitse ja paloittele kasvikset. Kuori kesäkurpitsa, jos se on ulkomaista. Pane kiehumaan kannen alle ensin lihakuutiot, sitten loput aineet luettelon mukaisessa järjestyksessä. Keitä kypsäksi. Soseuta keitinliemineen. Lisää maitoa ennen tarjoilua sen verran, että sose on sopivan löysää.
Vinkki: Voi pakastaa edellä olevia soseita kerta-annoksina. Lisää silloin maito vasta ennen tarjoilua.




Pehmeä kala-kasvissosekeitto
Alk. 6 kk
2-3 annosta
  • 1 peruna
  • 1 porkkana
  • 50–100 g parsakaalia
  • noin 1 dl vettä
  • 100 g seitiä, kuhaa, ahventa, kampelaa tai siikaa fileenä
  • (1/2 tl kuivattua timjamia)
  • 1 prk (210 g) Muksu Peruna-porkkanavelliä
Kuori peruna ja porkkana ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Paloittele parsakaali. Laita kasvikset kiehuvaan veteen. Kasvisten ei tarvitse täysin peittyä veteen, mutta varmista, ettei kaikki vesi haihdu kypsennyksen aikana. Nosta kalafileet kasvisten päälle ja hauduta ne kypsiksi (noin 10 minuuttia). Nosta kalat pois kattilasta ja soseuta ne haarukalla. Varmista samalla, ettei kalaan ole jäänyt ruotoja. Keitä vielä kasvikset kypsiksi ja soseuta ne keitinveden kanssa. Mausta halutessasi timjamilla. Lisää kasvisten joukkoon kala sekä peruna-porkkanavelli ja kuumenna keitto syöntilämpöiseksi.




Muksun oma juuresruukku
Alk. 4-6 kk
2-3 annosta
  • 0,5 dl porkkanakuutioita
  • 0,5 dl palsternakka- tai bataattikuutioita
  • 0,5 dl perunakuutioita
  • n. 0,5 dl vettä
  • n. 0,5 dl Muksu maissivelliä
Kuori juurekset ja leikkaa ne kuutioiksi. Keitä kuutiot pienessä vesitilkassa pehmeiksi. Soseuta keitetyt juurekset. Ohenna kerralla syötävä määrä sosetta sopivaksi maissivellillä. Lopun soseesta voit tarjota seuraavalla aterialla maissivellin kera tai pakastaa sellaisenaan tulevaa käyttöä varten. Muksun oma juuresruukku maistuu myös isommille lapsille esimerkiksi kevyesti pippurilla ja kanelilla maustettun
 
Laitetaanpa tännekin tällanen linkki pakasteiden säilyvyysaikoihin, kun tuonne toisaalle sen jo vinkkasin:

http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/sailonta/pakastaminen/pakasteiden_sailyvyys/
 
Loistavaa, hyvät vinkit ja tiedot on aina tarpeen! :)
Pitäiskin ettiä jos jollain sivustolla ois ihan lueteltuna kaikkien kasvisten yms. kypsennysajat. Pitänee ettiä tai jos jollain valmiina linkki niin tänne kiitos :)
 
Kiitos Nyytti ihanista resepteistä! Kirjoitan varmasti ylös [:)] Lisäilen itse ohjeita kunhan joudan, kesäkiireitä tässä [:D]
 
Mä olen ihmetellyt, että miksei kaupoissa ole ollut aikoihin tarjolla bataattia... Olenko vain käynyt kaupoissa joissa niitä ei ole vai onko muutkin huomanneet moisen ilmiön? Varastoissa niitä on, mutta miksiköhän ei kaupoissa... [8|]
 
Riikka, kyllä mä näistä meidän alueen Prismoista oon ainaki löytänyt bataattia! Viimeks Olarin Prisessä ne oli siirretty sinne sivuhyllyyn, mutta oli kuitenkin :) Ja myös E-keskuksen S-marketissa on ollu aina, ku oon sieltä sitä ettiny.
 
Ihana aihe, ja ihania reseptejä! [:)] Hurjaa miten nopsaan menee aika, alkaa täälläkin olla pikkupallero potun tarpeessa.. [;)] Itse oon kuullu sellaisen vinkin, että pakastaa myös äidinmaitoa (mikäli maitoa riittää[:)]) jääpala kuutioina, tästä on sitten helppo lisätä kuuman soseen sekaan notkistamaan ja viilentämään ruokaa nopsaan.

Tämä keskustelu menee kirjanmerkki-listaan! [:D]

Ääh, niin siis se toinen vinkki mitä mulle on suositeltu, että pitäis laittaa vähän rypsiöljyä soseen sekaan, varsinkin juureksien.. Kuulemma helpottaa mahdollisia masuvaivoja, ja auttaa vitamiinejä imeytymään paremmin.. Onkos kokemusta moisesta? [8|]
 
Whee, täällä on omaa maitoa pakastettu jääpalakuutioihin juuri mainitsemistasi syistä :)
Mä kuulin kans, oisko ollu Maikkimailta että juureksiin kun lisää vähä öljyä ni säilyis vitamiinit paremmin. Marjoihin kun lisää vähän sokrua niin niissä säilyy vitskut kans paremmin =)
 
Hei kertokaas viisaammat ja kokeneemmat et millä esim, marjasoseita saisi saostettua tekemättä kiisseliä? Vaikkei meil oo vielä kiinteitä alotettu niin nää asiat kovasti kiinnostaa ja mietin tosiaan et ois kiva tarjota eri koostumuksiakin ja kun mulla on pakkanen täynnä marjoja, niin niitä tietty aion sit paljon tarjota[:)]
Sellaisenaan ovat ehkä varsinkin alussa aika ytyä tavaraa eli vähän voisi makua loiventaa vaikka laittamalla kolmas tai neljäsosan vettä tai ehkä rintamaitoa? ja sit pitäs jollain vähän paksummaks saostaa, mutta millä??
Perunajauhoilla tulee kiisseliä ja äsken kokeilin maisitärkkelystä eri mittasuhteilla, mut kiisselimäistä tuli niistäkin..
Vauvanruokapurkkeja olen käyny lukemassa ja niissä tuntuisi olevan järestään max 50% sitä marjaa tai hedelmää ja loppu sit vettä tai mehua, niin silläkin olis kiva pääasiassa ite tehdä et olis vähän enempi sitä itteesä siinä ruuassa, vaik vähän loiventaiskin. Varmasti kyllä hyviä ovat kaupankin soseet ja nitäkin tulee ihan varmasti maisteltua :)
Nehän ovet nimenomaan sosemuodossa ja ainesluettelossa lukee usein riisi tai tapiokatärkkelys, onko kellekkää tuttuja ja mistä sais?
Vinkkejä??
 
Mietin itse ihan samaa, meilläkin on ukit ja mummot ahkerasti täyttäny meidän pakkasen kaikenlaisilla marjoilla. [:)] Googletin ja kylläpä oli monenlaista ehdotusta.. Osa tekee niin että ihan vain soseutetaan, eikä lisätä enempää nestettä. Toiset suurustaa perunajauholla.. JNE. Ja meille ehkä sopivin vaihtoehto on että keitän kiisselimäisen sopan, jota sit saa hörppiä nokkamukista.. [:)]
Kertokaahan jos on muitakin keinoja! [:-]
 
Takaisin
Top