Vauvan nukkuminen

Keskustelun 'Laskettu aika heinäkuussa 2011' aloitti Kare, 25 heinä 2011.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. Minttuliina Tuttu foorumilla

  t t, onko kaaripukluista ollut puhetta terkkarin/lääkärin kanssa? Helpottaako pukli oloa, esim. rauhoittuuko itku siihen...?
 2. t t Peruskäyttäjä

  Minttuliina, joo kyllä neuvolassa tiedetään, mut eihän sille vaivalle mitään voi (lääkityskään ei puklaamista estäisi, ainoastaan helpottaisi ruokatorven ärsytystä). Tähän asti kuitenkin paino noussut, joten senkään puolesta ei jatkotutkimuksiin ole pääsyä. Sakeuttajaa ollaan syöty jo pari kuukautta silloin kun syödään pullosta, se auttaa vähän, mutta ei poista ongelmaa. Itku loppuu heti kun puklu on lehtänyt, mut kun tälle känkkäränkälle iskee iltasin nälkä vähän väliä, kun puklu lentää koko ajan niin kierre on valmis. Päivät menee paljon paremmin, puklaa paljon vähemmän kun on pidemmät tauot syömisen kanssa, iltasin taas tankkaa tunninkin välein. Känkkäränkkä iskee iltaan, kun monesti on jo unessa, mut pulku lentää, joten se varsinainen nukkuminen vaan venyy myöhemmäksi. Lopulta ollaan niin väsyjä, että kiukutaan väsymystä, mut ei pysty nukkumaan.
 3. Minttuliina Tuttu foorumilla

  t t, voih, ei kuulosta turhan helpolta :( Mutta toivottavasti on pian ohimenevä vaiva!!
 4. Yona Peruskäyttäjä

  Meilläkin meinasi toi puklailu mennä hurjaksi, mutta neuvolan neuvo pitää 2-3h tauot ruokailuissa auttoi enemmän kuin olisin uskonutkaan. :)  Iltaa kohden se ei tosiaan onnistu ihan niin hyvin kun tankkaa, mutta aamut ja päivät sentään sujuu "siistimmin".
  Noin muuten nukkuminen jatkuu aika kivana, joka yö 7-10h nukkuu, mutta edelleenkin unille rupeaa vasta yhdentoista kahdentoista aikaan, vaikka oon koittanut aikaistaa...ei käy. :P
 5. Minttuliina Tuttu foorumilla

  Unipulmista kärsiville suosittelen iltalukemiseksi:
  Unihiekkaa etsimässä (Keski-Rahkonen Anna)
  Pehmeä matka höyhensaarille (Pantley Elizabeth)

  Meiltä löytyi molemmat kirjastosta.

 6. Minttuliina Tuttu foorumilla

  Meillä nyt sitten treenataan ahkerasti ilman tissiä nukahtamista... onpahan operaatio :D Siis illat sujuu jo aivan mainiosti, mutta nuo päiväunet! Enää ei pitkiä päiväunia nukuta koko ajan tissi suussa ja piste. Tänään neiti oli sitten hereillä 6,5 tuntia eli puolen päivän jälkeen kantoliinasta lyhyiltä tirsoilta herättyään yöunille asti, ei kelvannut vaunuajelut, ei sänky, ei sitteri, missään ei voinut nukkua kun ei saanut nukkua tissi suussa. No ei siinä mitään, mahtuihan tuohon iltapäivään kitinääkin mutta vielä vaipanvaihdolla ennen yöunia sain hymyä ja naurua, joten ei tuo vissiin siitä valvomisesta rikki mennyt... jännityksellä huomista odotellen!
 7. Shakira Tuttu foorumilla

  Minttuliina miten te treenaatte ilman tissiä nukkumista? Kaikki vinkit on tervetulleita! ;) Meillä on menty siihen, että yö- ja päiväunille nukahdetaan tissi suussa... :/ Ja pitkät päikkärit pitäs nukkua tissi suussa tai ainakin säännöllisin väliajoin käydä tuikkaamassa se suuhun. Tää on vähän haasteellista, kun on toi toinenkin temmeltäjä...
 8. Minttuliina Tuttu foorumilla

  Shakira, mulla on ohjenuorana tuo Pehmeä matka höyhensaarille (Elizabeth Pantley), jossa ensisijaisena ongelmana on se että vauva heräilee öisin ja tissi on ainoa nukutustapa. Meillä yöheräily ei ole suurin pulma, mut sovelletaan. Mun sydän ei anna periksi huudattaa tahallaan noin pientä yhtään, joten piti keksiä muu keino, tuosta kirjasta se löytyi.

  Pantleyn idea menee näin: lapsi tyynnytetään aina sillä tutulla, turvallisella tavalla, oli se sitten rinta, pullo, tutti tai keinutus, ja saatellaan vauva sillä keinolla uniseksi mutta ei uneen asti. Eli esim. irroitetaan rinnalta unisena/puoliunessa ennen nukahtamista. Jos vauva hamuaa voimakkaasti rintaa välittömästi takaisin, se annetaan, ja kohta kokeillaan uudestaan. Sopiva irrotusväli pitää vain arvata vauvaa tarkkailemalla :) Kymmenestä sekuntista pariin minuuttiin. Jos taas lapsi hyväksyy irroituksen (sitä voi auttaa painamalla kevyesti sormella alahuulen tai leuan alta jos vauva hamuaa), niin lasketaan sänkyyn. Aina jos lapsi alkaa selvästi protestoida niin nostetaan takaisin, tyynnytetään (vaikka sillä rinnalla), ja kokeillaan uudelleen. Ei siis tarvitse edes odottaa että toinen alkaa itkeä, jos tiedät että siihen suuntaan ollaan menossa. Mutta toisaalta meidän neiti saattaa sänkyyn laskettaessa muutaman kerran "komentaa", ja sit käykin hyvillä mielin nukkumaan. Ideana on se, että kun vauva nukahtaa ilman rintaa, hän oppii nukahtamaan itsekseen uudelleen yöllä havahtuessaan (vauvan unisykli on alle tunnin mittainen), ja äitiä tarvitsee huudella apuun vasta sitten jos on oikeasti nälkä.

  Tärkeintä tämä on Pantleyn mukaan tehdä nukkumaan mennessä, varsinkin alussa voi yösyötöillä antaa nukahtaa tissille. Yli 4kk ikäisille voi alkaa tehdä tuota irroitusta myös yösyötöillä. Päiväuniin ei tuon kirjan mukaan kannata sorkkia, koska se vain vaikeuttaa öitä, mutta meillä yöt sujuu ok ja päiväuniin on pakko saada jotain tolkkua, joten olen soveltanut tuota irroitusmenetelmää myös päiväunille nukahtamiseen. Mutta sitten kun vauva havahtuu kesken päikkäreiden, niin kirjan mukaan (jos meinaa saada vauvan nukkumaan pidempiä unia) pitäisi keinolla millä hyvänsä saattaa lapsi takaisin uneen ennen kuin herää kunnolla, eli meillä se on tissi. Ja toiveikas ajatus olisi se, että kun lapsi (sitten joskus!!) tottuu nukahtamaan unille ilman tissiä, hän ei pian havahdukaan ihan hereille asti kesken unien, vaan nukkuu tarvitsemansa pätkän havahtumatta. Pantley suosittelee myös nukuttamaan päiväunille mahdollisimman monella tavalla (siis autossa, vaunuissa, kantoliinassa, sänkyyn, sitteriin jne.), mutta hyvä jos saan yhteen paikkaan nukkumaan niin nuo kikkailut saa odottaa.

  Menetelmä ei ole nopea, eikä se puske eteenpäin kuin höyryveturi, vaan pikemminkin ryömii :) Ainakin päiväunien osalta. Mutta koska en halua huudattaa näin pientä, niin siihen on tyydyttävä. Kirjassa on paljon vinkkejä myös erilaisista univihjeistä (unilauseet, musiikki, rutiinit, unilelu/riepu), rytmin luomisesta, uniympäristöstä jne. Tuolla irroitusmenetelmällä meidän neiti on nukahtanut ilman tissiä suussa nyt viikon ajan, ja päiväunille neljä päivää, mutta tänäänkin ekat unet alkoi klo 13.15 vaikka neiti oli uninen jo ennen kymmentä aamupäivällä. Nukahti ilman tissiä, nukkui puolituntisen, ja sitten 2,5h jatkoa tissi suussa (ja äitikin vähän nukkui :D). Vielä en siis voi todistaa uskomattoman upeita tuloksia, mutta yritän olla toiveikas!

  BTW, netistä voit googlettamalla löytää parempiakin selityksiä Pantleyn menetelmästä, musta tuntuu että melkoista puuroa kirjoitin... ainakin pääni on puuroa! Ikävää, että teilläkin on tämä ongelma, mutta lohdullista minulle etten ole ainoa :) Soitin muuten ensikotiliiton Baby blues -työntekijällekin, jonka alaa on vauvan vuorokausirytmin ohjaus, saadakseni vinkkejä: "Oletko kokeillut tuttia?" ja "Kyllä se lopulta nukahtaa" :D Jee, olipa hyödyllistä!
 9. Mirbeli Uusi käyttäjä

  Moikka,

  Olen jo tovin taustalla seuraillut näitä heinäkuisten tapahtumia ja nyt vihdoin sain aikaiseksi kirjautua myös. :) Eli meillä on ollut samanlaista ongelmaa kuin Minttuliinalla iltapäiväpäikkäreitten kanssa, sillä 4kk:n ikäinen tyttö haluaisi nukkua ne tissi suussa koko ajan. Aamupäivän unet menevät hienosti vaunuissa ja yöunille nukahtaa omaan sänkyyn syönnin päälle. Meillä EI syödä tuttia lainkaan, joten imemisen tarve on aika kova. Kiitos Minttuliinalle hyvistä vinkeistä, olen tuota irroittamista jo harjoittanutkin ja muutaman kerran on jo kolmen tunnin päikkärit nukuttu vain n. puolen tunnin tissittelyllä.

  Olipa muuten "asiantuntevat" kommentit taholta, josta pitäisi saada apua, jos on ongelmia vauvan vuorokausirytmissä. :D
 10. Minttuliina Tuttu foorumilla

  Viikon tikisteltyäni luovutin noiden päiväunien suhteen. Neiti nukkuu ilman minua enintään 30-45min., ja se nyt vaan on niin. Aamupäivällä käydään vaunuilemassa, se on uusi taito siellä aikansa unta haettuaan nukkuu tuon pikkupätkän. Mutta iltapäivän pitkät päikkärit on nukuttava tissin kanssa, ei siinä muu auta... Ei tunnu mielekkäältä yrittää nukuttaa toista ilman tissiä tunti tolkulla, ja sit hän nukkuu vain hetken :) Soitin neuvolapuhelimeenkin (kaikkialta, mistä voi apua kysyä, kannattaa kysyä!!), mutta sieltäkään eivät osanneet muuta sanoa kuin tarjota vaan tuttia joka tilanteessa ja jos ei se käy niin tissiä, että kyllä hän sitten joskus (monenkohan kuukauden kuluttua :D) sen tutin oppii.

  Jos joku urhoollinen haluaa kokeilla päikkäreiden parannusta tuolla irroitusmenetelmällä, niin pidän peukut ja varpaat pystyssä, mutta koen velvollisuudekseni kertoa että meillä siis tuntui lopulta olevan enemmän hyötyä kuin haittaa (väsynyt lapsi, turhautunut äiti, levottomat yöt ja lopulta kuitenkin päikkärit tissi suussa). Sen sijaan, että olisi tapahtunut edistystä, niin tuntui melkein että tyttö oppi vahtimaan "tissin karkaamista" entistä tarkemmin. Ehkä olisi pitänyt sinnitellä pidempään, mutta kokemus ei tukenut sitä ratkaisua, on tuo neiti vielä niiiiinn pieni. Mainittakoon, että yöunille nukahtaminen irroitusmenetelmällä on kuitenkin koko ajan parantunut! Ja päiväunikidutuksen loputtua saatiin päivärytmi heti seuraavana päivänä takaisin.

  Lopputulos, toistaiseksi: keinoja ei vissiin juurikaan ole. Tutin tarjoaminen. Ja odottaminen. Tilanne on mikä on, ja aion silti nauttia vauva-ajasta! Keikutaan sitten illasta itse myöhään hereillä niin voi päikkäreillä nukkua vieressä :D Shakiralle sympatiani, tokan kanssa se ei olekaan niin helppoa... Ja Mirbelille myös huimasti jaksamista tissimaratoneille! Luojalle kiitos tallentavasta digiboksista ja kirjastosta.

Jaa tämä sivu