Vauvan kylvetys/pesut/ihon hoito

Keskustelun 'Laskettu aika heinäkuussa 2015' aloitti Nannaniina, 21 marras 2015.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. Nannaniina Sanaisen arkkunsa ammentaja Heinäkuunmammat 2015

  Heips kaikki ihanat mammat :)

  Ihan mielenkiinnosta olisin kysellyt vähän muiden kylvetys rutiineista ja pesuista ja ihon hoidosta :wink Eli:
  Kuinka usein teidän vauva käy kylvyssä? Illalla vai aamusta? Entä käykö vauva koskaan suihkussa yhdessä äidin/isän kanssa? Käytätkö Vauvan pesuissa mitään "vauvojen pesuaineita" kylpyöljyjä/ymv.? Tai vauvashampoota? Entä käyttääkö kukaan niitä puhdistuspyyhkeitä (kosteuspyyhkeitä?) mikä niiden virallinen nimi nyt onkaan :D Ja sitten ihonhoidosta; käytätkö jotain rasvoja, öljyjä?
  Pepun ihosta vielä erikseen, onko käytössä talkit, voiteet tai vastaavat ihan osana päivittäisrutiineja vaikkei mitään iho-ongelmaa olisi? Entä onko vauvallasi ollut vaippaihottumaa, punoitusta, tai jotain muuta vaippa-alueen iho-ongelmaa? Miten olet hoitanut jos tällaista on ilmennyt? Onko pepun ilmakylvyt osa vauvan ihon hoitoa yleisesti, vai ainoastaan jos on jotain punoitusta havainnut?

  Tällaisia asioita mietiskelin ja ajattelin kysellä vähän muiden rutiineista :)
 2. Nannaniina Sanaisen arkkunsa ammentaja Heinäkuunmammat 2015

  Itse voisin aloittaa kertomalla meidän rutiineista, ja myös vähän siitä miksi näitä nyt aloin pohdiskelemaan :)
  Itse kylvetän pojun (tai tulee suihkuun kanssani) 4-5 kertaa viikossa, ja kerran viikossa meillä on vauvauinti. Pojun iho kestänyt hyvin ja nauttii niin paljon vedestä ja vedessä olemisesta, joka suuri syy myös tähän lähes joka iltaiseen kylvettelyyn. Alkuun ei ollut muuta kuin vesi käytössä, mutta jossain vaiheessa kakka muuttui sellaiseksi, että tuntui ettei oikein vesi enää riitä, ja käytin jotain mietoa vauvoille tarkoitettua pesuainetta. Tästä, tai yleisesti toistuvan pepun vedellä pesun johdosta alkoi jalkojen iho hieman tuntua kuivalta, jonka jälkeen pesin ihon perusvoidetta käyttäen. Annan myös noin 2-3krt viikossa vauvahierontaa pojulle, jolloin on käytössä vauvaöljy. Sitäkin jäin vähän miettimään että toivottavasti ei ole liikaa.... Kun senkään käyttö ainakaan päivittäin ei ole oikein suositeltavaa. Poju sai pienenä raudasta vatsaoireita, sekä sellaiset kakat jotka poltti ihoa. Tärkeintä oli toki nopeus, mutta siitä minulle jäi talkin käyttö päälle, eli päivittäin laitan talkkia, ainakin yöksi, kun tulee pidempi väli ettei vaihda vaippaa. Ja kun kerran jätin laittamatta, niin eron kyllä huomasi... Nivusten alueella iho oli kostea, ja jäin miettimään olisko ollut mahdollista, että pisua olis sitten ollut suoraan ihoa vasten(?) No ei onneksi punoitusta tai vastaavaa, mutta totesin että se talkki on varmaan ihan ok...

  No tästä jäin itse pohtimaan että aika montaa eri tuotetta sitä kuitenkin tulee lopulta vauvan iholle/pesuun käytettyä, ja lähinnä tämän vuoksi kiinnostuin mites muilla toimitaan? Että olisko kuitenkin parempi välttää kaikkea viimoseen asti vai onko näiden käyttö "turvallista"? Mites tuo talkki? Onko kellään mielikuvaa onko sen päivittäisestä käytöstä mitään haittaa?
 3. Yomanda Luottohahmo langoilla Heinäkuunmammat 2015

  Vastaan ensin talkista.. :) sen käyttö päivittäin on melko turhaa jos ei ole iho- ongelmia. Ja alapääalueella melko turha muutenki, ku ei se sitä kosteutta pidä, kun vauva pissailee kuitenki koko ajan, käytännön kokemusta ja opetusta asiasta on vanhustyössä ja siellä ei talkkia juurikaan käytetä nykyään juurikin sen hyödyttömyyden takia. Ja talkki pitää aina pestä pois ennen uuden laittamista. Talkkia laittaisin kainaloihin ja kaulapoimuun esim tarvittaessa. Pissahan ei muutenkaan iholle ole pahasta, eikä sitä tarvi pestä tai pyyhkiä pois (kestovaippailijoiden ehkä tarvii)
  Alapääalueelle parempia on ihan perus bepanthen ja sinkki, ei tarvii pestä joka kerta pois.

  Omasta meiningistä :)
  Meillä vauva pestään kerran viikossa pelkällä vedellä (se kerta on nykyään siellä uinnissa) Alkuun käytin pesuvedessä öljyä kun iho oli kuiva, silloin myös rasvailtiin perusvoiteella. Nyt ei kumpaakaan tarvi. Jos on kovasti hikoiltu niin toinen kylpy sitten vaikka suihkun yhteydessä.
  Vaipanvaihdoissa käytän kakkapyllyyn niitä liinoja ja aamulla pestään pylly vedellä. Jos on punoittelua niin sillon vesipesut ja kuivailut, ilmakylvyt. Punoitukseen käytän jo mainittuja bepanthenia ja sinkkiä sekä tietty ilmakylpyjä. Menee ohi nopeesti. Punoittelua tulee vaan jos ite oon syöny jotai, nyt viimesimmäks ruishiutaleista, aiemmin soijasta ja kaurasta.. Ihonhoidollisissa jutuissa mie aikapaljolti meen sen mukaan mitä töissäki käytetään ja hyväks todetaan. Terve iho ei mitään tuotteita tarvii :)
  Last edited: 21 marras 2015
 4. Yomanda Luottohahmo langoilla Heinäkuunmammat 2015

  Pitää lisätä tuohon pissaan sen verran että töissä toki pestään vanhusten pissat (ettei tule väärinkäsityksiä), aikuisilla se on eri asia :wink
  • Tykkään Tykkään x 1
 5. illu85 Kommentoinnin ninja Heinäkuunmammat 2015 Joulukuun mammat 2017

  Meillä käydään kerran viikossa kylvyssä, ja pelkkä vesi on riittänyt tähän asti. Sinkkivoide ja bepanthen on tarvittaessa käytössä mutta tosi harvoin on tarvinnu käyttää. Puhdistusliinoja käytän jos on joku ihan pikkukakka tullu tai huomaan pyllypesun jälkeen vielä kakkaa olevan esim poimuissa. Pääasiassa siis vesipesut.
  • Tykkään Tykkään x 1
 6. Naks Asioista perillä oleva Heinäkuunmammat 2015 Tammimammat 2017

  Meillä kylvetään tarpeen mukaan, keskimäärin kaksi kertaa viikossa. Kylvetetään aamuisin. Suihkussa tyttö on käynyt tasan kerran elämässään, kylpy on mun mielestä helpompi. Mitään pesuaineita, shampoita tai öljyjä ei olla koskaan käytetty, pelkkää vettä.

  Kosteuspyyhkeitä käytetään vaipanvaihdon yhteydessä pienten kakkojen (ns. märät pierut) putsaamiseen, kunnon kakat pestään aina vedellä.

  Vaippa-alueella ei ole pientä punoitusta kummempia iho-ongelmia ollut, se on hoidettu ilmakylvyillä. Yleensä vauva saa aamuin illoin vaipanvaihdon yhteydessä tuuletella paikkojaan sen aikaa kun ite pesen hampaat jne. (Vaipanvaihto tapahtuu meillä siis kylppärissä.) Pidempiä ilmakylpyjä vain satunnaisesti, jos näyttää olevan tarvetta.

  Talkkia ei käytetä, mutta perunajauhoja tarpeen mukaan nivustaipeisiin, kainaloihin ja kaulapoimuihin. Mitään rasvoja ei olla käytetty, koska iho on ollut koko ajan hyvä.
 7. Jebsu Piirimestaruustason postaaja Tammikuiset 2021 Heinäkuunmammat 2015

  Meillä poju käy joka ilta kylvyssä osana iltarutiineita, joskus käytetään vauvashampoota, sillä sai kätevästi myös karstan katoamaan (tietysti myös sitä harjausta). Suihkussa ei olla käyty sitten ensiviikkojen (kun napa ei ollut vielä parantunut) ja kylpy tuntuu kovasti rentouttavan poikaa, niin ei ole tullut mieleen tuo suihkuvaihtoehto.

  Kosteuspyyhkeitä käytetään kakkavaippojen vaihdon yhteydessä, ensin irrottamaan isommat köntsät pepusta ennen varsinaista pesua, ja sitten tarpeen mukaan jos on jäänyt kivesten alle jotain kökköjä...

  Iho-ongelmaa ei ole oikein ollut, joskus jalkojen iho tuntuu kuivalta ja silloin olen laittanut vähän perusvoidetta. Sinkkivoidetta on ehkä kerran tarvinnut laittaa nivustaipeisiin kun oli pientä punotusta.
 8. Windy87 Piirimestaruustason postaaja Joulumammat 2016 Syysmammat 2018

  Meillä kylvetään 2krt viikossa, alusta asti näin. Aika vaihtelee fiiliksen ja likaisuuden mukaan, joskus käydään aamulla mutta useimmiten illalla. Suihkussa vauva on joskus tilaisuuden tullen käynyt ja se hoidetaan näin : isi suihkussa, pitää vauvaa (ote saa olla tosi tukeva kun on niin liukas märkänä) ja minä pesasen ja otan pyyhkeeseen. Tämä on aamulla joskus ihan vaan laiskuutta, nopsa tapa saada yöpissat ja hiet pois.

  Kylvyssä käytän muutaman kerran kuussa öljyä veden seassa, joka kerta käytän liberon babywash pesuainetta. Näillä on iho pysynyt hyvin puhtaana ja tukasta kun pitkä ja paksu ollut alusta asti lähtee hyvin maito ja muut töhkät.

  Tuosta talkista. Käytäntöjä on monia vanhuspuolella, ja meillä suositaan edelleen talkkia ja karsastetaan sinkkiä ja voiteita hautumien hoidossa. Kun on kyse taipeista, jotka eivät ole koko ajan pissan kanssa kosketuksissa (kaula, nivustaipeet ylhäältä) on talkki puhtaalle kuivatulle iholle varsin tehokasta. Koko ajan kostuvalla alueella esim pyllynposki taas aika hyödytön. Meillä saattaa pitkän yön jälkeen taipeet punottaa ja kun aamupesun yhteydessä laitan talkkia, saa sen yleensä iltapäivällä pyhkäistä pois ja iho silloin jo kunnossa. Nyt on myös kakka alkanut punottaa pyllyvakoajos en heti huomaa vaihtaa, tähän auttanut sama hoito muutamassa tunnissa.

  Perusvoiteita en käytä kun iho on kerran terve, bepanthenia joskus rikkeimiin jos on vaikka raapinut . Liika voitelu oman kokemuksen mukaan heikentää normaalia rasvoittumista nuorella terveellä iholla.

  Kosteuspyyhkeitä käytettiin ekat kuukaudet yökakkojen putsaukseen, nyt ei olla käytetty pitkään aikaan mihinkään
 9. Yomanda Luottohahmo langoilla Heinäkuunmammat 2015

  Joo, meidän typyl ei muuten ole juurikaan tukkaa ni vaikuttaa seki tietty. Jos olis ni varmaan pitäs käyttääki ehkä jotai aineita.

  Joo varmaan monia käytäntöjä on talkin suhteen hoitopaikoissa (vaikuttaa varmaan muutki jutut mm. pesuvoiteet tms, vaipat..), meillä ei tosiaan enää käytellä :)
 10. Tanjamus Näppärä viestien naputtelija Toukokuun äidit 2019

  Meillä vauvan pesupäivät keskiviikko ja lauantai-illat ennen nukkumaanmenoa eli 2 kertaa viikossa. Kylpyammeessa kylvetetään ja pesuveteen lorautetaan hieman baby bedtime -pesuainetta (onkohan liberon?). Joka aamu ja ilta peppu pestään vedellä, kuin myös joka kakan jälkeen. Rasvoja ja öljyjä ei ole ihoon juurikaan tarvinnut käyttää kun iho on pysynyt niin hyvässä kunnossa. Jos on punoitusta vaippa-alueella/ihopoimuissa, niin sipaistaan sinkkivoidetta mutta tosi harvoin on tarvinnut..ja tuolla sinkillä kyllä saa ihon punoitukset kuntoon tosi äkkiä! Olen sitä itselläkin käyttänyt jos on ollut hankautumia, on kyllä hyvää ainetta.
 11. Yomanda Luottohahmo langoilla Heinäkuunmammat 2015

  Joo Tena kouluttajaki sano et sinkkivoide on hyvää esim kynsinauhoihin, toisinaan finneihin, kuiviin kantapäihinki jne.. Monta käyttökohdetta, tosin aika eri koostumuksellisia niitä on, että kaikki ei kyl käy kaikkeen..
 12. MiluT86 Oman äänensä löytänyt

  Meillä kylvetään kerran viikossa (veden seassa pari tippaa Liberon öljyä ja kropan ja päänahan pesu vauvasaippualla) ja sit suihku lauantaisin uinnin jälkeen. Pissavaipan yhteydessä pyyhkäisen pari kertaa päivässä kosteuspyyhkeellä, mut en joka kerta. Talkkia laitetaan mut ei joka vaipanvaihdon yhteydessä. Wipesillä pyyhkäisen myös ensin suurimmat kakat pois ja sit vesipesu.
  Meil ei oo vartalolla ollu mitään punotuksia, ihottumaa tai kuivia kohtia ikinä, ja neuvolassaki tulee kauniista ihosta kiitosta :)
 13. Tirppa81 Piirimestaruustason postaaja Heinäkuunmammat 2015

  Meillä käydään pari kertaa viikossa pesulla, iltaisin yleensä. Vaihtelevasti välillä kylvyssä ammeessa ja välillä suihkussa. Useimmiten pestään pelkällä vedellä, mutta välillä käytetään Liberon Baby Washia, mikä näytteenä saatu. Tälläkin tytöllä on kans tuota tukkaa, joka on välillä maidossa ja ties missä, niin tarvii vähän jotain pesuainetta.

  Öljyjä tai perusvoiteita ei oo tarvittu. Vaippa-aluekin on pysynyt hyvänä. Pelkkiä pissoja ei pestä kuin aamuisin, jos kovin märältä näyttää (ja siis kestovaippoja pääasiassa käytetään), kakat pestään vedellä. Kosteuspyyhkeitä käytetään harvakseltaan reissuilla.

  Talkkia on joskus kokeiltu, mutta huonoksi todettu. Vähänkään jos on kosteutta, niin kerääntyy vaan paakuiksi ja hankaa enemmän kuin ilman ollessa. Punoituksiin meillä käytetään sinkkivoidetta, auttaa hetkessä ja pitää kuivana ihon. Kaulapoimu on tytöllä joskus tosi pahan näköinen, kun sinne tietty valuu maidot ja kuolat ym. eikä tuo oikein anna sitä puhdistaa. Painaa vaan päättäväisesti leukaa rintaan, kun yrittää. Sinkkivoiteella on sekin saatu sitten paranemaan.
  Niin, ja siis jos iho hyvän näköinen, niin ei pelkän tavan vuoksi käytetä mitään.
 14. Naks Asioista perillä oleva Heinäkuunmammat 2015 Tammimammat 2017

  Meidän tytön tuuhea tukka on kyllä puhdistunu ihan hyvin vedellä... Varmaan jossain vaiheessa alkaa tarvita shampoota, mut ei kyllä vielä.
 15. Windy87 Piirimestaruustason postaaja Joulumammat 2016 Syysmammat 2018

  se shamppoon käyttö on täällä ainaki varmaan enempi sellanen äitin menttaalijuttu, tuntuu että tulee puhtaampaa :P ja meillä jää ihon kemikaalikuorma kuitenki aika pieneks ku muutaman kerran viikossa tuota babywashia, muutaman kerran viikossa talkkia ja pari kertaa kuussa öljyä veden seassa.

  meilläki tuo kaula pääsee välillä pahaksi kun leuka on aina niiin tiiviisti painettu rintaan ku yrittäis putsata.. mutta nythän tuo on alkanu onneks tuuletella sitä enempi ku viihtyy jo paljo mahallaan.

  Mites muuten teidän oma peseytyminen? etenki imettäjät, käytättekö omalle iholle samoja tököttejä kuin ennen raskautta? Ootteko vielä hiuksia värjännyt? oma tukkani alkaa olla aika järkyn näkönen kun sen vaalensin ennen kun tiesin olevani raskaana, ja nyt se on siis vuoden saanut kasvaa, juurikasvu on komiasti leuan kohalla menossa pitkässä tukassa...
 16. SeToinen Seurustelun sensei Heinäkuunmammat 2015 Toukomammat 2017

  Täällä kylpee kerran viikkoon plus kylpyammeessa helpompi pesasta kokovartalopuklut jos sattuu tulemaan. Pelkkä vesi käytössä paitsi jämäköiden kakkojen jälkeen baby wash -saippuaa. Talkkia käytetään joka päivä, joskus harvoin sinkkivoidetta. Ihoa jaksetaan ihastella neuvolassa aina vaan.

  Vesipesu pepulle lähes joka kerta, jos ollaan kylässä tms missä ei kunnon lavuaaria ni kosteuspyyhkeillä sit :)
  Satunnaista punotusta on ollut,eka kerran rotakakasta. Ilmakylvyt myös satunnaisia, aamusin eka vaipan vaihto on aina semmonen vartin höpöttelytuokio ilman vaippaa että peba saa happea yön jäljiltä :P
  • Tykkään Tykkään x 1
 17. Yomanda Luottohahmo langoilla Heinäkuunmammat 2015

  Omist pesuist nii samoja aineita joo ku ennen raskautta, nykyää vaan tukka on likasempi nopeemmin. Ite käyn myöskin jonkun mittapuun mukaan harvoin pesulla mut suositusten mukaanhan ei joka päivä pitäs käydäkään :wink, käyn siis joka toinen päivä. Aikasemmin kävin vaan joka kolmas. Tukka ei kyl kestäiskään luonnonkiharana useempaa pesua. Just kävin kampaajalla ekan kerran ja väriä tuli päähän, edellinen tais olla kesäkuussa..?
 18. ReginaVeritas Keskustelun kolmiottelija Helmikuunmammat 2014

  Vaavi käy suihkussa ilman aineita n. kerran viikossa. Taapero käy kahdesti tai kolmesti, ilman aineita hänkin. Itse käy vähintään joka toinen päivä. :)
 19. helmimeri Sukkela juttelija

  n.2 kertaa viikossa pesulla joko suihkussa tai ammeessa. joskus sitä kylpyöljyä ammeeseen. joka pv pesen kaulan ja jalkovälit. kakka normisti pestään, välillä kosteuspyyhkeillä jos mini tai yöllä/kylässä. talkkia ja sinkkivoidetta jos tarve vaatii.
 20. tartsiii Jostain jotain jo tietävä

  Meillä kylvetys kerran viikossa ja baby öljyä oon laittanut kylpyveteen. Pesulappuja tulee kans aika vähän käytettyä.

  Talkkia en käytä ollenkaan enkä sinkkiä. Perusrasvaa menee päivittäin ja pari kertas viikossa joudutaan käyttää kortisoni voidetta, kun poitsu periny ilmeisesti tän mamin atooppisen ihon, eli kovin on ihottumaa toisella :sad001

  Itse kävin ennen päivittäin suihkussa, mut nyt hyvä jos kolmen päivän välein pääsee ja sen kyllä hiuksista huomaa... :-)