Tutittoman vauvan nukuttaminen

Moon

Sukkela juttelija
Apua, meillä ei kuopukselle tutti kelpaa!  Ongelmallisen tilanteesta tekee se että imutarve on valtava ja tissiä käytettäisiin mielellään tuttina.  Koska minä en käveleväksi tutiksi suostu niin meillä ei siis päivisin nukuta ollenkaan.  Ei sängyssä, vaunuissa, autossa, MISSÄÄN.  Rinnalle tyttö saattaa nukahtaa mutta siinäkään ei kauan nuku...

Pähkäilinkin sitä että miten ihmeessä tuo lapsonen ikinä nukahtaa omaan sänkyyn???  Yöt nukkuu sängyssään kyllä luvattoman hyvin mutta jokailtainen nukutusrumba on hurja.  Ehkä mä toivon liikoja kun esikoisen kohdalla riitti iltarituaalit ja sitten tutin kanssa omaan sänkyyn unta odottamaan (nopeasti se tulikin).  Tutiton pikkusisko sen sijaan ei omaan sänkyyn hereillä asetu! 

Miten muut tutittomat ovat oppineet rauhoittumaan itsekseen?  Silittely ei auta, syliin pitää ottaa aina ja hytkyttää uneen.  Entä miten vieroittaa sitten aikanaan ylimääräisistä yösyötöistä?  Tuttivauvallehan voi ensisijaisesti tarjota tuttia siinä vaiheessa ja jos nukahtaa sen avulla niin hyvä.  Tutitontahan ei niin pysty "huijaamaan"

Onko kenelläkään mitään neuvoja näihin tilanteisiin?
 
Meillä tyttö otti tutin suuhun vasta kun ensimmäinen hammas tuli 6 kk ikäisenä. Kyllä joskus 3-4 kk ikäisenä laitoin tytön iltasella sänkyynsä ja rupesin itsekin pitkäkseni. Katseltiin toisiamme silmiin ja välillä kuunneltiin soittolelua ja sit laitoin omat silmät kiinni ja usein tyttö seurasi esimerkkiäni. Tai sit istutin tyttöö sylissä telkkarin ääressä ja hytkytin (hyvät jouset sängyssä). Mut noin yleensä nukuttaminen tapahtu sylissä heijaamalla noin 1 v 2kk asti. Meillä ne yösyötöt jäi silloin, kun tyttö ei enää heränny öisin. Ja jos heräs, ni huomasin, että joi maitoo ihan mun mieliks, ei niinkään omaan nälkään, joten pikkuhiljaa rupesin vain kantelemaan tyttöä pimeässä tai sylitin sohvalla ja sit se uni taas tuli.
 
No, tää ei NYT välttämättä lohduta hirveästi, mutta kyllä se siitä neljän, viiden kuukauden kuluttua.. Meillä oli kanssa hirveät nukutusrumbat, 2-3 tuntia nukuttamista iltaisin, joskus turhaan.. Ja niin siinä sitten kävi, että alistuin huvitutiksikin usein.

Yöunille auttoi toisaalta joskus se, että isi nukutti ja minä pysyin poissa makkarista. Päiväunia tyttö taas ei suostunut nukkumaan kuin tissillä tai manducassa kävelyllä. Vaunuissa ei viihtynyt ollenkaan, ennen kuin pääsi istuma-asentoon.

Ja voi kun olin kateellinen kavereille, jotka kertoivat että lykkäävät vain tutin suuhun ja nukkumaan.. Mutta toisaalta, eipähän tutti ole ainakaan häiritsemässä hampaiden kasvua! Rankkaahan se on olla "pelkkänä tissinä", mutta toisaalta ei se pikkuvauva-aika kestä kuitenkaan kauaa!

Tsemppiä nukutteluun ja unettomiin öihin <3
 
Meidän tyttö oppi vasta kolmen kuukauden iässä syömään tuttia. Sitkeesti vaan kokeilin erilaisia tutteja, silikonisia, luonnonkumisia, anatomisia ja symmetrisiä ja kaikenlaisia versioita niistä. Seitsemäs tutti vasta kelpasi :D Ainun anatominen turvatutti.

Sitä ennen nukutin aina syliin. Nykyään aamupäikkäreille suostuu nukahtamaan sänkyyn tutin kanssa. Joten tiedän tunteen. Meillä on edelleen kyllä "kausia", jolloin vaunuissa ei suostu olemaan, eikä nykyään enää kantoliinassakaan, kun sieltä ei näe tarpeeksi.

En kyllä osaa auttaa muuten kuin toteamalla, että voihan teidän kuopus vielä oppia syömään tuttia. Ootko kokeillut sellaista, että rauhoittelet sylissä niin, että toinen on jo melkein nukahtamaisillaan ja sitten siirrät sänkyyn? Meillä toimii sellainen silloin kun ei tutista huolimatta suostuta rauhoittumaan sänkyyn.
 
Kiitoksia vinkeistä.  Meillä tuttitreenit jatkuvat.  Ainun rengastutti (ensitutti) näköjään käy vielä huonommin kuin MAM -tutti.  Uusimpana hankintana luonnonkuminen MAM-tutti, en ole vielä ehtinyt sitä testaamaan.  Lähikaupoissa ei muita tutteja ole, pitää laajentaa reviiriä jos ei tuo uusinkaan kelpaa.

Tuotakin olen kokeillut että laitan nukahtamaisillaan sänkyyn mutta siitä tulee raivari.  Pitää aina nukuttaa syliin.

Ehkä mä taas tässäkin asiassa tosiaan kiirehdin, eihän tuo vauva ole kuin 2kk vasta...  Mutta joinain iltoina toi nukutusrumba on vaan niiiiiiin rasittavan pitkä ja just kun päivät raivotaan väsymystä mutta nukahtamaan ei suostuta.

Ja tosiaan, vielä kuukausi taaksepäin tyttö huoli tuttipullosta maitoa mutta nykyään ei siitäkään.  Liekö traumatisoitunut pakkotutitusyrityksistä...
 

Heips!

Täällä kahden tutittoman tytön äiti ilmoittautuu. Esikoiselle ei tutti kelvannut kuin ensimmäiset 2vkoa ja tuttipullosta alettiin kieltäytyä 2kuukauden iässä. Ja kaiken maailman erilaisia tutteja ja tuttipäitä pulloon tuli hankittua, aivan turhaan. Kun ei kelvannut niin ei! Aika tuttua touhua oli tuo tissille nukuttaminen, sylissä hyssyttely ja öiset kanniskelut pitkin kämppää. Iltaisin nukkumaan menoa siirrettiin suosiolla myöhemmäksi, koska ei vaan jaksanut sitä joka iltaista "nukuttamista". Annettiin tytön valvoa niin pitkään kun itsekin valvottiin (oli helppoa kun oli esikoinen), niin hän oli tyytyväinen. Sitten kun mentiin nukkumaan otettiin tyttö meidän viereen. Kyllä hän siihen viereen jossain vaiheessa aina rauhottui, kun tuli pimeää ja hiljaista. Perhepedissä mentiin ekat 4kuukautta. Puolivuotiaana siirrettiin tyttö omaan huoneeseen ja se onnistui yllättävän helposti. Ainoa ongelma oli, että iltaisin omaan sänkyyn nukahtaminen oli yhtä taistelua. Siinä 8kuukauden iässä päätettiin, että nyt riittää ja pidettiin unikoulua... Mitkään tassuttelut ja silittelyt ei meillä toimineet,vaan huudatustekniikka oli ainut mikä tehosi. Viikko siinä meni ja sen jälkeen alkoi nukkumaan ilman kitinöitä. Kyllä sitä silloin ajatteli että olipa tyhmä kun ei aiemmin aloittanut sitä unikoulua. 

No, toisen lapsen kohdalla osasin odottaa että hän ei myöskään tuttia huoli. Mutta ylättäin se kelpasi melkeinpä 4kuukauden ikään, mutta vain tissittelyn jälkeen, ennen nukahtamista. Mutta sitten loppui sekin vähäinen tutin syönti. Samoin tuttipullo lakkasi kiinnostamasta, kun aloitettiin syödä soseita. Nyt vaan päätin alusta lähtien että syliin en opeta nukkumaan vaikka mikä olisi. Ja yllättävän hyvin tyttö onkin rauhoittunut omaan sänkyyn, pienellä silittelyllä. Mutta heti jos meinaa ongelmaa tulla sen suhteen niin unikoulua vaan kehiin.

Itseä ei ole pahemmin tuo tutittomuus haitannut, enemmän tuo tuttipullosta kiletäytyminen, kun se on omia menoja rajoittanut. Eipähän tarvitse vierottaa tutista. Mutta tosiaan Moon tyttösi on vielä pieni ja imemisen tarve suuri vielä parikuisena, sekin siitä tasoittuu. Voihan se tutti alkaa vielä maistumaan jossain vaiheessa. Tosin jos ei puolivuotiaana ole vielä tuttia oppinut syömään, niin turha sitten enää opettaa. Ja unikoulua suosittelen sitten kun 6kk on täynnä!

 
Meilläkään ei tuo ensitutti kelvannut. Tulin siihen tulokseen, että olin yrittänyt syöttää tytölle liian pieniä tutteja, kun tuijotin niin paljon ikäsuosituksia. Se turvatuttihan on 4 kk eteenpäin. Pari kaveria on kans sanoneet, että vauvalle on kelvannut vaan sellainen reilumman kokoinen tutti.

Ei niitä tutteja tietenkään kannata ihan älyttömiä määriä hamstrata. Mäkin olin jo luovuttanut tutin suhteen, kun sitten kokeilin tuota turvatuttia.
 
heips meillä otta poika mielihyvin ton tutin ku on hereillä mutta ku nukkumaan pitäs alkaa niin ainoastaan hytkymisen avulla pysyy tutti suussa muutoin se aina sylkäsee sen ulos ku on uninen et ei ole helppoo ku yrittää päivisin saada nukkuu muutoin ku hytkytellen sylissä ja siinähän sitte istuu vauva sylissä.. jos vähäkää lopettaa tai laittaa laes ni poika herää...
 
En tiedä onko aihe vielä ajankohtanen,mutta kirjotan silti!
Meillä kans tytär ei ole huolinut tuttia ollenkaan ja rupesi olemaan myös tuo sama ongelma kuin teillä,että rinnalle vaan nukahti!Meillä kelpaa unirätti(oikeestaan mikä tahansa kangas,harso,unikangaslelu,pehmolelu yms).Oikeestaan heti kun hoksattiin tarjota moista niin nukahtaminen helpotti.lisäksi en imettänyt enään sängyssä vaan juuri ennen nukkaamanmenoa "pystyasennossa".sittemmin tytär vierottui rinnasta melkeen itelleen! 
 
täällä myös yksi äiti kamppailemassa tutittoman vauvelin kanssa! nyt alkanut olemaan vaikeuksia nukkumisen ja nukahtamisen kanssa... ennen nukahti tissille, siirrettiin sänkyyn (joskus heräsi siirrettäessä, mutta nukahti kuitenkin sänkyyn) ja nukkui hyvin. Heräsi pari kertaa yössä syömään. Nukahti ennen myös vaunuihin ja syliin kun vähän käveli ja hytkytti.
Nyt kuitenkin alkanut huutamaan raivoitkua jos ei tissiä saa! heti jos herää eikä ole tissiä niin huuuto alkaa... eilen illalla testasin kyllä että en anna tissiä... lopuksi äiti voitti ja uni tuli silmään, siirrettäessä kuitenkin heräsi ja äiti luovutti ja laittoi tissin suuhun.
loppuyöstä heräsi tunnin välein, huusi taas itkuraivarikiukkua kunnes sai tissin suuhun. Imaisi pari kertaa ja nukahti. en ottanut viereen nukkumaan, koska silloin tissi olisi koko ajan tarjolla.. jos siis yritän saada tissiongelman pois, eikö olisi järkevää aina kuitenkin laittaa omaan sänkyyn nukkumaan,vai  mitä olette mieltä? vai saisiko vauva turvallisen olon kun tissi OLISI vieressä?...

ja te ketkä käytätte unirättiä, syökö vauvanne tätä rättiä vai onko se vaan vieressä? minua pelottaa että jos rätti on liian "pieni" vauva saattaa tukehtua siihen. toinen on, että jos vauva kiintyy rättiin, se on hirveä tautipesäke!
 
Kaput, voisin suositella kirjaa Pehmeä matka höyhensaarille. Sen opastuksella unikoulutin ilman huudattamista poikani 5kk iässä pois tissille nukahtamisesta. Ja sen jälkeen väheni yösyötötkin! Vauva näet assosioituu tiettyyn nukahtamistapaan; jos nukahtaa tissi suussa ja herätessä tissiä ei olekaan siinä lähellä niin tottakai vauva hätääntyy. Vähän sama kuin jos aikuinen heräisi eri paikassa kuin mihin on nukahtanut.
Siinä neuvottiin sellainen keino, että vauva otettiin rinnalle ja kun vauva oli nukahtamassa niin tissi pois suusta. Vauvan annetaan hetki hamuta tissiä takaisin suuhun ja sitten annetaan suosiolla imeä hetken aikaa (esim. 15 sek). Samaa toistetaan niin kauan, että vauva ei väsymykseltään jaksa enää taistella vastaan vaan nukahtaa niin, ettei tissi ole suussa. Ja kun vauva lasketaan sänkyyn hänet pitää hellävaraisesti havahduttaa hereille sen verran, että hoksaa siirtämisen (ettei säikähdä herätessään yhtäkkiä sängystä eikä sylistä). Meillä tällä keinoin vieroittauduttiin tissille nukahtamisesta VIIKOSSA.=) Ja lopulta sitten en enää edes imettänyt kun vein pojan nukkumiseen, siihen löytyy sitten lisää vinkkejä kirjasta. SUOSITTELEN LÄMPIMÄSTI!=)
Tuon unikoulun voi käydä jo parikuisen vauvan kanssa, koska siinä sei huudateta. Opetetaan vaan uudenlaisia tottumuksia hellävaraisin keinoin.
 
Ai nii joo, tuosta unirätti asiasta. Meillä on uniriepu. Poika lähinnä halii sitä, joskus saattaa pureskellakin, mutta ei se pahemmin kastu. Toki pesen niitä aina kun ne tuntuvat pesua tarvitsevan (niitä on siis kaks), poika ei oo tarkka mikä rätti on kainalossa, joten peseminenkin onnistuu hyvin. En koe, että ne silti ois mitenkään bakteeripesiä. Ja siinähän on vain vauvan omaa bakteerikantaa, liian hygieeniseksi ei minusta saa ruveta.:) Tarpeen mukaan käyttää pesussa. Ehkä kannattaa ottaa heti kättelyssä käyttöön kaks rättiä, jospa lapsi kiintyis yhtälailla kumpaankin niin on sit helppo nakata toinen pesuun ja toinen jää käyttöön. Meillä on näin.
Mutta uskalsin antaa unirievun vasta joskus 4kk iän jälkeen muistaakseni. Ennen sitä pelkäsin, että poika voi tukehtua siihen. Tuossa iässä vauva sentään osaa jo ite siirtää rättiä, jos tulee ikävästi nassun eteen.
 
Apua, meillä ei kuopukselle tutti kelpaa!  Ongelmallisen tilanteesta tekee se että imutarve on valtava ja tissiä käytettäisiin mielellään tuttina.  Koska minä en käveleväksi tutiksi suostu niin meillä ei siis päivisin nukuta ollenkaan.  Ei sängyssä, vaunuissa, autossa, MISSÄÄN.  Rinnalle tyttö saattaa nukahtaa mutta siinäkään ei kauan nuku...

Pähkäilinkin sitä että miten ihmeessä tuo lapsonen ikinä nukahtaa omaan sänkyyn???  Yöt nukkuu sängyssään kyllä luvattoman hyvin mutta jokailtainen nukutusrumba on hurja.  Ehkä mä toivon liikoja kun esikoisen kohdalla riitti iltarituaalit ja sitten tutin kanssa omaan sänkyyn unta odottamaan (nopeasti se tulikin).  Tutiton pikkusisko sen sijaan ei omaan sänkyyn hereillä asetu! 

Miten muut tutittomat ovat oppineet rauhoittumaan itsekseen?  Silittely ei auta, syliin pitää ottaa aina ja hytkyttää uneen.  Entä miten vieroittaa sitten aikanaan ylimääräisistä yösyötöistä?  Tuttivauvallehan voi ensisijaisesti tarjota tuttia siinä vaiheessa ja jos nukahtaa sen avulla niin hyvä.  Tutitontahan ei niin pysty "huijaamaan"

Onko kenelläkään mitään neuvoja näihin tilanteisiin?

Apua, tää kuulostaa ihan täysin meidän vauva-arjelta! Tutin tyttö kyllä ottaa, mutta kun ei pysy suussa. Nukahtamiseen hän kaipaa aina tissiä ja ilmavaivat tulleet siitä sitten kiusaksi.. tutti olisi hyvä apu!
 
En oikein osaa vinkkejä antaa, mutta kyllä tuo meidänkin poika on oppinut nukahtamaan itsekseen kun iltamaito jäi pois. Alkuun taisi kyllä olla melkoinen taistelu. Vuoroteltiin miehen kanssa nukuttamisessa, kun jos huoneesta poistui ennen kun pieni oli nukahtanut alkoi huuto. Ja siinä nukahtamisessa kesti kauan.

Lapsen iästä riippuen jonkinlainen unikoulu voisi auttaa. Ei siis välttämättä mikään virallinen, mutta sellainen että hiljalleen totutetaan lapsi nukahtamaan vähemmällä huomioimisella. Ensin antaa vaikka nukahtaa viereen, mutta ei anna maitoa (isi voisi olla tähän paras niin ei tuoksu maidolle), sitten nukuttaa omassa sängyssä pitäen kättä päällä tai on vain lähellä kunnes nukahtaa. Ei se välttämättä helppoa tule olemaan. Ei meillä ainakaan ollut. Mutta jossain vaiheessa lapsen saattoi jättää iltasadun ja unilaulun jälkeen sänkyyn nukahtamaan itsekseen ja poistua paikalta.
 
Minulla on kaksi kolmesta vauvasta olleet tutittomia ja olen kokenut sen helpommaksi kuin tutin käytön. Vaatiihan se aika usein hytkytystä ja vatkausta, mutta ainakin näillä kahdella vauvalla yöheräily oli vähäisempää kuin tuttivauvalla, jolla oli aina tutti hukassa, vaikka miten monta tuttia olisi ollut sängyssä. Nämä kaksi ovat myös olleet helpommin nukutettavia ja siirtyneet aiemmin omaan huoneeseen.

Varmaan tutittoman vauvan hoito vaatii enemmän vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin, kun sama hytkytys ei aina tehoa.
 
Meillä on 3/4 tutittomia. Tissille olen kaikki nukuttanut, yhdelle kelpasi tutti tissin jälkeen ja siihen nukahti. Mut autappa vaan kun yöllä se tutti oli suusta karannut. Sängyssä oli joku 5-8 tuttia että sait laitettua sen yöllä takas vauvalle suuhun... Ja nämä pelkät tissillä olivat. Kun on tissille nukahtanut niin imurefleksi jatkuu vaikka suussa ei olisi mitään. Ja heräävät yöllä vain syömään. Kun maksu on täys, ei tarvi tuttina olla, kun imurefleksi jatkuu ilmankin.

Pahimpiin huutoihin ja imutarpeisiin joihin ei tissi auta kun maha on jo täysi, ohjaan joskus vauvan nyrkin hellästi suuhun. Saattaa sitten olla keskisormi ja nimetön jotka toimivat vauvalle tuttina :D

Ja ekat 2kk meilläkin kanneltiin tyttöä ja ekat viikot vain nukkui repussa tai liinassa. Mutta nyt kohta 4kk iässä nukahtaa syliin, mut voi kantaa päivisin sänkyyn ja nukahtaa jopa vaunuihin. Ekoihin 2kk ei nukkunut vaunuissa ollenkaan. Huusi vaan.
 
Meilläkin 2/3 tutittomia. Nyt ajattelin etten tulevalle edes jaksa tarjota kun on mun mielestä päässyt helpommalla kun tuttia syövän kanssa. Tissille nukutus pienenä ja siitä siirto sänkyyn, jos heräsi niin vähän hytkyttelyä tai silitystä niin nukahti. Jos ei niin sitten taas tissille. Aika hyvin nuo oppivat imetyksen jälkeen hereillä olevana nukahtamaan omaan sänkyyn, jos ei rinnalle väsähtänyt.
 
Meilläkin 2/3 tutittomia. Nyt ajattelin etten tulevalle edes jaksa tarjota kun on mun mielestä päässyt helpommalla kun tuttia syövän kanssa. Tissille nukutus pienenä ja siitä siirto sänkyyn, jos heräsi niin vähän hytkyttelyä tai silitystä niin nukahti. Jos ei niin sitten taas tissille. Aika hyvin nuo oppivat imetyksen jälkeen hereillä olevana nukahtamaan omaan sänkyyn, jos ei rinnalle väsähtänyt.

Meidän vauva on toki vielä tosi nuori, et ehkäpä tää tästä helpottuu/muuttuu. Mutta siis tämä herää AINA muutaman minuutin päästä sänkyyn laittamisesta tissille tai syliin nukahtamisen jälkeen. Ja tätä syliin/tissille nukahtamista ja sänkyyn siirtämistä ja taas uudelleen heräämistä kestää helposti tuntikaupalla, ni alan jo siihen väsyä. :)
 
Tutittomia täälläkin 5/7, hirveesti mitään uutta sanottavaa yllä oleviin, muutakun että vierekkäin nukkuminen on meillä ihan ehdoton juttu. Tissille nukahtamisen jälkeen tarvitse laskea minnekään heräämään, kunhan jättää niille sijoilleen.
Päiväunille nukahtaa usein liinaan mun selkään josta voin lskea vaunuun liinoineen. Autossa myös kätevä vetää päivätorkut ilman tissiä.
 
Takaisin
Top