Nepeta Cataria
Keskustelujen kuninkuusravaaja
Heinämammat 2016
Elomammat 2018
Eloäidit 2020
Helmikuiset 2022
Toukokuiset 2024
Mielenkiintoinen pointti! Voihan se olla että ennen elämä oli hektisempää, oli kiire juosta sapelihammastiikeriä karkuun ja kiroilla kun alkunauta popsi napaan sun keräilypaikan parhaat kasvikset. Ja pohtia et mitähän niille ryökäleille pitäis tehdä. Halaus vain niin huomasit olevasi raskaana, ja läheisessä suhteessa olit sitä lähes koko aikuisikäsi. Tosin lapsikuolleisuus oli jotain valtavaa, olit onnekas jos edes muutama ehti aikuiseksi. Ehkä meillä on tosiaan aivan liikaa aikaa, vesi tulee hanasta ja lämpö patterista, ja elämä ei kolhi tarpeeksi alusta lähtien.Mielenterveyden ongelmat (tai niiden toteaminen) on käsittääkseni kasvussa. Miksi sitten näin, sitä voi arvailla. Onko nykymaailma niin kuluttavaa vai onko niin helppoa, että ne traumat ehtii huomata? Vai onko niin että nykyisin niiden olemassa olo myönnetään? Ehkä ennen ne vain kiellettiin ja tehtiin lapset "niin kuin kuuluukin" ja samalla jatkettiin ylisukupolvista ketjua.
Ja voihan olla että elämä on niin valmiiksi suunniteltua että tuntuu ettei näköalat riitä oman itsensä löytämiseen ja toteuttamiseen. Vau:lla oli tuosta artikkeli et lapsille on hyväksi päästä ilman aikuista keskenään vaeltelemaan ja selviytymään maailmasta, se lisää ongelmanratkaisukykyä ja resilienssiä. Kun pitää miettiä itse jutut kun ei ole aikuinen välittömässä läheisyydessä ratkomassa ongelmaa.
Tilastojen valossa 70-luvulla syntyneet olisivat terveimpiä ja onnellisempia nykyisistä sukupolvista. He viettivät usein lapsuuttaan maalla mutta muuttivat sitten kaupunkeihin aikuisuuden kynnyksellä. Ehkäpä luonnonläheinen stressitön lapsuus on heidän onnen salaisuus? Jotakin tuon sukupolven elämänkaaressa on, mikä on ollut heille erityisen hyväksi.
Muokattu viimeksi: