Pilvilinna
Kunnioitettu kommentaattori
Jutustelua raskauden aikaisesta ruokavaliosta :)
Kala: Suositellaan 2-3 ateriaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Kala sisältää omge-3-sarjan rasvahappoja, useita vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia.
Hauki: Käyttöä ei suositella lainkaan.
Itämerestä pyydetty suuri (>17cm) silakka tai Itämerestä pyydetty merilohi tai -taimen: 1-2krt/vko
Sisävesien isokokoinen ahven, kuha ja made: Runsas, yksipuolinen käyttö ei ole suositeltavaa. Sisävesi- ja merihauen sekä sisävesien petokalojen korkea elohopeapitoisuus.
Raa'at tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itsevalmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät tuotteet: Kuumennettava ennen käyttöä (tuotteen sisälämpötila kauttaaltaan vähintään 70-astetta). Sushia ja mätiä sekä raakaa kalaa sisältäviä pateita vältetään. Listeria monocytogenes-bakteeririski. Ruokamyrkytys, johon liittyy raskauden aikana keskenmenovaara.
Maksaruuat (esim. jauhemaksa- ja maksapihvit, maksakastike ja -laatikko): Vältetään koko raskauden ajan. Raskauden aikana liiallinen A-vitamiinin saanti voi johtaa epämuodostuma- ja keskenmenoriskiin.
Maksamakkara ja -pasteija: Enintään 200g viikossa tai 30g (= 2rkl = 2 viipaletta) päivittäisessä käytössä. Kerta-annos korkeintaan 100g.
Raakaliha, jauheliha, raakalihavalmisteet (esim. metwursti. ilmakuivattu kinkku/liha, riimiliha): Käsiteltävä asianmukaisesti ja kypsennettävä läpikypsäksi, vältettävä sellaisia lihatuotteita, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu. EHEC-, salmonella, yersinia - ja toksoplasmariski.
Siipikarjanliha: Kypsennettävä läpikypsäksi (>75'C). Salmonella- ja kampylobakteeririski.
Raakamaito ja pastöroimaton maito: Käytettävä madollisimman nopeasti ja vain kuumennettuna. Yersinia, pseudotuberculosis, listeria-, EHEC-, salmonella- ja cambylobacter-bakteeririski.
Pastöroimattomasta maidosta valmistetut tuotteet sekä pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot: Ei suositella kuumentamattomina. Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastattaessa eikä suolattaessa. Kaikkia juustoja voi käyttää kuplivan kuumiksi kuumennettuina. Listeria monocytogenes-bakteeririski. Ruokamyrkytys, johon liittyy raskauden aikana keskenmenovaara.
Pakastevihannekset ja valmisruuat (einekset): Kuumennettava ennen käyttöä. Kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat valmisruuat (esim. laatikot) kuumennetaan kiheuvan kuumaksi ennen nauttimista. Listeria monocytogenes-bakteeririski. Ruokamyrkytys, johon liittyy raskauden aikana keskenmenovaara.
Pellavansiemenet, pellavarouhe: Ei käytetä. Korkea kadmiumpitoisuus (pienet määrät kutenleivissä eivät ole haitaksi).
Korvasienet: Ei käytetä. Käsittelyn jälkeenkin korvasienimyrkkyjäämiä.
Merilevävalmisteet: Ei käytetä, jos jodipitoisuus ei ole tiedossa tai tuotteen jodipitoisuus on korkea. Eräissä merilevissä on todettu korkeita jodipitoisuuksia sekä joissakin myös korkeita raskasmetallipitoisuuksia. Jodin liikasaanti on haitallista sikiön kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.
Ravintolisänä myytävät yrttivalmisteet, yrttiteejuomat: Ei suositella. Voivat sisältää luontaisesti haitallisia aineita, joiden turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa.
Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat sekä tuotteet: Kofeiinin turvallisen saannin raja kaikista lähteistä päivässä ja kerta-annoksena nautittuna on raskaana oleville ja imettäville 200mg = n.3dl suodatinkahvia/1,5dl espressoa. Vastaavan määrän kofeiinia saa n. litrasta mustaateetä. Huomioitava myös kola- ja energiajuomien kofeiinipitoisuus. Tölkillisessä kolajuomaa (3,3dl) on kofeiinia yleensä n. 25-60mg. Kofeiini saattaa aiheuttaa sydämentykytystä, vapinaa ja unihäiriöitä. Kofeiini kulkeutu istukan kautta sikiöön ja rintamaidon kautta lapselle.
Lakritsi, salmiakki: Ei suositella. Korkea glysyrritsiinipitoisuus, jonka turvallisesta käyttömäärästä ei ole tietoa. Se kohottaa verenpainetta, lisää turvotusta ja voi aiheuttaa keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin. Pienet annokset (esim. annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen) eivät ole haitallisia.
Inkiväärivalmisteet ja - tee sekä inkivääriä sisältävät ravintolisät: Ei suositella. Sisältävät haitallisia aineita, turvallisesta käytöstä ei ole tietoa.
Suositus koskee koko väestöä:
ulkomaalaiset pakastemarjat: Kuumennettava ennen käyttöä (+90'C, 2min) Norovirus ja hepatiitti A-virusriski.
Vihreä itäyt tai vaurioitunut peruna, raakatomaatti: Ei käytetä. Sisältävät luontaista toksiinia (solaniini, tomatiini).
Raaka punajuuri: Kypsennettävä kunnolla. Punajuurta ei käytetä raakana. Ruokamyrkytysvaara.
Yli 1-vuotiaan hirven maksa ja munuaiset: Ei käytetä (ei hyväksytä elintarvikkeeksi). Hirven sisäelinten korkeat raskasmetallipitoisuudet (kadmium).
Kala: Suositellaan 2-3 ateriaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Kala sisältää omge-3-sarjan rasvahappoja, useita vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia.
Hauki: Käyttöä ei suositella lainkaan.
Itämerestä pyydetty suuri (>17cm) silakka tai Itämerestä pyydetty merilohi tai -taimen: 1-2krt/vko
Sisävesien isokokoinen ahven, kuha ja made: Runsas, yksipuolinen käyttö ei ole suositeltavaa. Sisävesi- ja merihauen sekä sisävesien petokalojen korkea elohopeapitoisuus.
Raa'at tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itsevalmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät tuotteet: Kuumennettava ennen käyttöä (tuotteen sisälämpötila kauttaaltaan vähintään 70-astetta). Sushia ja mätiä sekä raakaa kalaa sisältäviä pateita vältetään. Listeria monocytogenes-bakteeririski. Ruokamyrkytys, johon liittyy raskauden aikana keskenmenovaara.
Maksaruuat (esim. jauhemaksa- ja maksapihvit, maksakastike ja -laatikko): Vältetään koko raskauden ajan. Raskauden aikana liiallinen A-vitamiinin saanti voi johtaa epämuodostuma- ja keskenmenoriskiin.
Maksamakkara ja -pasteija: Enintään 200g viikossa tai 30g (= 2rkl = 2 viipaletta) päivittäisessä käytössä. Kerta-annos korkeintaan 100g.
Raakaliha, jauheliha, raakalihavalmisteet (esim. metwursti. ilmakuivattu kinkku/liha, riimiliha): Käsiteltävä asianmukaisesti ja kypsennettävä läpikypsäksi, vältettävä sellaisia lihatuotteita, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu. EHEC-, salmonella, yersinia - ja toksoplasmariski.
Siipikarjanliha: Kypsennettävä läpikypsäksi (>75'C). Salmonella- ja kampylobakteeririski.
Raakamaito ja pastöroimaton maito: Käytettävä madollisimman nopeasti ja vain kuumennettuna. Yersinia, pseudotuberculosis, listeria-, EHEC-, salmonella- ja cambylobacter-bakteeririski.
Pastöroimattomasta maidosta valmistetut tuotteet sekä pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot: Ei suositella kuumentamattomina. Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastattaessa eikä suolattaessa. Kaikkia juustoja voi käyttää kuplivan kuumiksi kuumennettuina. Listeria monocytogenes-bakteeririski. Ruokamyrkytys, johon liittyy raskauden aikana keskenmenovaara.
Pakastevihannekset ja valmisruuat (einekset): Kuumennettava ennen käyttöä. Kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat valmisruuat (esim. laatikot) kuumennetaan kiheuvan kuumaksi ennen nauttimista. Listeria monocytogenes-bakteeririski. Ruokamyrkytys, johon liittyy raskauden aikana keskenmenovaara.
Pellavansiemenet, pellavarouhe: Ei käytetä. Korkea kadmiumpitoisuus (pienet määrät kutenleivissä eivät ole haitaksi).
Korvasienet: Ei käytetä. Käsittelyn jälkeenkin korvasienimyrkkyjäämiä.
Merilevävalmisteet: Ei käytetä, jos jodipitoisuus ei ole tiedossa tai tuotteen jodipitoisuus on korkea. Eräissä merilevissä on todettu korkeita jodipitoisuuksia sekä joissakin myös korkeita raskasmetallipitoisuuksia. Jodin liikasaanti on haitallista sikiön kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.
Ravintolisänä myytävät yrttivalmisteet, yrttiteejuomat: Ei suositella. Voivat sisältää luontaisesti haitallisia aineita, joiden turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa.
Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat sekä tuotteet: Kofeiinin turvallisen saannin raja kaikista lähteistä päivässä ja kerta-annoksena nautittuna on raskaana oleville ja imettäville 200mg = n.3dl suodatinkahvia/1,5dl espressoa. Vastaavan määrän kofeiinia saa n. litrasta mustaateetä. Huomioitava myös kola- ja energiajuomien kofeiinipitoisuus. Tölkillisessä kolajuomaa (3,3dl) on kofeiinia yleensä n. 25-60mg. Kofeiini saattaa aiheuttaa sydämentykytystä, vapinaa ja unihäiriöitä. Kofeiini kulkeutu istukan kautta sikiöön ja rintamaidon kautta lapselle.
Lakritsi, salmiakki: Ei suositella. Korkea glysyrritsiinipitoisuus, jonka turvallisesta käyttömäärästä ei ole tietoa. Se kohottaa verenpainetta, lisää turvotusta ja voi aiheuttaa keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin. Pienet annokset (esim. annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen) eivät ole haitallisia.
Inkiväärivalmisteet ja - tee sekä inkivääriä sisältävät ravintolisät: Ei suositella. Sisältävät haitallisia aineita, turvallisesta käytöstä ei ole tietoa.
Suositus koskee koko väestöä:
ulkomaalaiset pakastemarjat: Kuumennettava ennen käyttöä (+90'C, 2min) Norovirus ja hepatiitti A-virusriski.
Vihreä itäyt tai vaurioitunut peruna, raakatomaatti: Ei käytetä. Sisältävät luontaista toksiinia (solaniini, tomatiini).
Raaka punajuuri: Kypsennettävä kunnolla. Punajuurta ei käytetä raakana. Ruokamyrkytysvaara.
Yli 1-vuotiaan hirven maksa ja munuaiset: Ei käytetä (ei hyväksytä elintarvikkeeksi). Hirven sisäelinten korkeat raskasmetallipitoisuudet (kadmium).
Muokattu viimeksi: