Perhevalmennus

  • Ketjun aloittaja Ketjun aloittaja newi
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

newi

Näppärä viestien naputtelija
Meille tuli kutsu perhevalmennukseen, mitä siellä tapahtuu/tehdään?
 
Esikoista odottaville tarkoitettuja tilaisuuksia, joissa keskustellaan kaikesta lapsen hoitoon, synnytykseen yms. liittyvistä asioista samassa vaiheessa olevien synnyttäjien ja heidän puolisoiden kesken. Samalla tutustutaan oman alueen muihin tuleviin lapsiperheisiin.
 
Ei se mun käsittääkseni pakollinen ole. Tai en mä ainakaan oo menossa siihen neuvolan järjestämään, henk.koht. meen mieluummin sellaseen, jonka ensikoti järjestää nuorille odottajille, sopis omaan elämäntilanteeseen vähän paremmin. Uskon siis että siitä neuvolan on hyötyä, mutten itse vain halua osallistua.
 
Täällä Helsingissä siihen kuului ainakin vielä 2010-2011 myös käynti synnytyssairaalaan tutustumassa, mutta sinnehän taitaa päästä muutoinkin tutustumiskäynnille.
 
Löysin erään joogakoulun tarjonnasta oheisen viikonloppukurssin..
"
Aktiivinen synnytys – intensiivikurssi raskaana oleville
Kurssi on synnytysvalmennusta parhaimmillaan: siellä kehitetään synnytystaitoja. Tutustumme kurssin aikana hyvään, voimia säästävään hengitykseen ja kipua lievittäviin lepoasentoihin ja liikkeisiin synnytyksen kaikissa vaiheissa.

Pohdimme miten voimme luoda sairaalassakin synnyttämiselle otollisen, rauhallisen ilmapiirin, joka lisää synnytyshormonien eritystä.

Opettelemme kuivaharjoittelun avulla kohtaamaan kipua ja tutustumme hyvään synnytysergonomiaan: avautumisvaiheen lepoasentoihin, rentouttaviin, lantiota avaaviiin liikkeisiin ja ponnistusvaiheen painovoimaa hyödyntäviin asentoihin. Harjoittelemme myös avautumis- ja ponnistusvaiheen hengitystä sekä rentouttavan äänen käyttöä.

Perehdymme kumppanin / palvelijan tehtäviin; harjoittelemme asentoja ja otteita, joilla kumppani voi ohjata synnyttäjää liikkumaan, hengittämään levollisesti ja säästämään voimia sekä opettelemme selkäkipua lievittäviä tekniikoita."

Nyt mietityttää että onko nämä samoja asioita mitä käydään läpi neuvolan tarjoamassa synnytysvalmennuksessa? Onko kurssi siis rahanhaaskuuta ? Joku aiemmin synnyttänyt ja perhevalmennuksessa käynyt osaa varmaan valaista mua.. ;-)
 
Solfiza, ei ainakaan meidän perhevalmennuksessa käyty läpi tuollaisia.

Enemmänkin siellä käytiin läpi
- omia odotuksia synnytystä ajatellen
- synnytyksen kulku
- mahdolliset kivunlievitysvaihtoehdot
- milloin soitetaan synnytyssairaalaan, ja milloin sinne kannattaa lähteä
- katsottiin synnytysvideo
- kuinka lapsi tulee lantion läpi sellaisen lantioluumallin ja lapsinuken avulla
- yhdellä kerralla oli paikalla "esimerkkiperhe", eli nuori pari parikuisen vauvan kanssa, jotka kertoivat oman synnytyskertomuksensa ja joilta sai kysyä
- annettiin ohjeet, kuinka synnytyssairaalasta varataan tutustumiskäynti
- ohjeistettiin seurakunnan pitämään perhevalmennukseen jossa käytiin enemmän läpi parisuhteen ylläpitämistä

eli aika eri näkövinkkelistä.

Aika paljon turhaa juttua, jotain ihan hyödyllistäkin, mutta etenkin oli kiva sen kautta tutustua muihin samassa tilanteessa oleviin. Osittain sillä porukalla me laitettiinkin viikottaiset lounastapaamiset pystyyn vauvojen synnyttyä, joka oli todella kivaa vertaistukea. :)
 
Muistaakseni oli kuukausi tai kaksi ennen LA:ta vasta. Ja siis hyvä niin, silloin ne synnytysjutut oikeasti alkaakin kunnolla pyöriä mielessä ja vähän kaipaakin tuollaista infoa.
 
Esikoinen: Kyllä sielä muutakin käsitellään kuin synnytystä; itseasiassa mun mielestä synnytystä käsiteltiin ainakin meillä aikanaan melko pintapuolisesti. Siellä käytiin läpi myös vauvan hoitoa (otteita, ym.) ja sitä, mitä odottaa ensimmäisiltä päiviltä/ viikoilta sekä sitä miten valmistautua vauvan tuloon.

Omalta osaltani en kyllä voi sanoa, että perhevalmennus olisi ollut mitenkään hyödyllinen kokemus, mutta ei sitä vain sen takia kannata jättää väliin, jos on suunniteltu sektio edessä. Parasta antia oli tosiaan se, että tapasi muita alueen ensisynnyttäjiä.
 
Aivan, no sit ehottomasti vous käyä sen :) jos ei muute ni kuluupa ees hetki aina aikaa ja pääsee pois kämpiltä :)
 
Näissäkin on varmasti paikkakuntakohtaisia eroja, kun ei oo mitään kansallista perhevalmennusohjelmaa :) Me käytiin osittai miehen takia, et alkais tuntuu todelliselta se vauvan tulo, kun on miehille niin eriasia tää odottaminen. Ja oli myös ihan kiva jutskailla samassa tilanteessa olevien kanssa miten raskaudet edenneet.

Meillä ainakin käytiin läpi just noita vauvanhoitoon liittyviä asioita, imetystä, vauva-arkea ja synnytystä. Ja vähän painotettiin ryhmän toiveiden mukaan asioita. Parastahan jos siellä ryhmässä syntyy kysymyksiä ja keskustelua asioista. Meillä ainakin olis ollu tapaaminen sit vielä vauvojen ollessa parikuisia, mut me oltiin jo sit muutettu, ni se jäi väliin. Mut ei sinne tosissaan oo pakko mennä jos ei ittee nappaa :)
 
Meillä oli sillon yli 16 vuotta sitten synnytysvalmennusryhmät. Ne oli ihan joka kuukaudelle omansa, esim. Helmikuun lasketut ajat. Siinoli semmonen ehto, että isä ei pääse synnytykseen mukaan jos ei osallistu ryhmään! Aika monta kertaa kokoonnuttiin. Ne on kuulemma loppu jo aikaa sitten kun kaikesta leikataan. Nyt ei oo ollu vielä puhetta vastaavasta.
 
Ruppuruusa on varmasti ihan oikeassa noista paikkakuntakohtaisista eroista. Paljon on myös kiinni ryhmän vetäjästä.

Meillä esikoista odottaessa perhevalmennusta veti sellainen th, joka lässytti ja leperteli, puhui meille aikuisille ihmisille kuin kolmivuotiaille ja antoi tehtäväksi täyttää parityönä puolison kanssa jotain puhe- ja ajatuskuplia sellaisiin kuviin, jotka esittivät isää, äitiä ja välillä syntynyttä, toisinaan vielä syntymätöntä vauvaa. Näitä tuotoksia käytiin sitten yhdessä läpi th:n ohjatessa: "No, mitäs se teidän isi siellä sanoo? Mitäpäs se teidän äiskä oikein ajattelee; entäs se pikku, pikku vauveli?" Argh.

Voin sanoa, että tunnelma oli vähintäänkin vaivautunut.:p Me miehen kanssa lähinnä hihiteltiin takapenkissä, kun ei meinannut pokka pitää sen tädin juttuja kuunnellessa.

Paljon parempia sessioita olivat sitten neuvolan järjestämät äiti-lapsi -tapaamiset, joissa käytiin läpi esim. vauvan hampaiden hoitoa, kiinteiden aloittamista jne. Näistä sai oikeasti hyödyllistä tietoa ja samalla muodostui lähialueen äiti-vauva -verkosto.
 
samsam, meillä oli osittain samanlaista lässytystä. Jota sitten hihiteltiin yhdessä niiden muiden parien kanssa ennen ja jälkeen tapaamiskertojen. :) Taisi olla kaikkien mielestä ihan samalla tavalla outo tilanne.

Esimerkkiperheen ollessa vierailulla tädit mm. ihastelivat hämmentyneinä, kuinka perheen isä vaihtoi vauvalle vaipan. Että kylläpäs sujui mahtavasti ja oletpas sinä taitava, ihan kuin olisi ollut maailman seitsemäs ihme, että isäkin osaa vaihtaa vaipan.. se oli kyllä niin älytöntä, kun aisti vielä, että kaikki valmennuksessa olleet tulevat isät olivat selkeästi osallistumassa vauvan hoitoon ihan automaattisesti, eivätkä kokeneet siinä mitään ihmeellistä. Ehkä se olikin silloin kun tädit olivat itse synnyttämässä, mutta ei enää..
 
Siis se suurin anti oli kyllä tuo muihin alueen lapsiperheisiin tutustuminen. Toisaalta meillä toimi neuvolassa myös sellainen kansio, jossa on lasketun ajan mukaan sivut, jonne voi laittaa oman meiliosoitteensa. Ja ideana on, että lasten synnyttyä "ensimmäinen listan synnyttäneistä", oikeammin siis "ensimmäinen, joka saa elämänsä synnytyksen jälkeen tolpilleen ja kykenee taas organisoimaan asioita", kutsuu poppoon koolle ihan itsenäisesti ilman mitään tätejä. Esikoinen on nyt 1,5v, ja edelleen tuon porukan kanssa nähdään silloin tällöin (useimmat tosin jo töissä) ja lisäksi meillä on ihan aktiivinen FB-ryhmä. Onpa tuota ryhmää käytetty myös mm. akuuttiin lapsenvahtitarpeeseen, kun kerran kaikki samalla alueella asutaan.

Jos teiltä ei vastaavaa neuvolasta löydy, kannattaa ehdottaa sinne. Tai jos löytyy, niin nimi rohkeasti mukaan. Siinä kohtaa kun alkushokista on päässyt, ja saanut kunnon rutiinit kohdilleen, on äippälomalla kiva saada muutakin aikuisseuraa päivisin. Ja onhan se varmasti lapsillekin hyväksi saada muita lapsia tuijoteltavaksi.
 
Takaisin
Top