Parisuhde ja raha-asiat

Minä olen ollut kahdesti kotihoidontuella ja silloin mies maksoi ihan kaiken, (paitsi minun hygieniatuotteeni.) koska se oli hänen mielestään reilua.

Nyt kun olen töissä, maksamme asuntolainamme omistusosuuden mukaan ja taloustilille saman summan, josta maksetaan ruoka, vakuutukset ja lasten koulu- ja päiväkotimaksut.

Minä ostan yleensä lasten vaatteet, mies ostaa kengöt Ja mies maksaa auton juoksevat kulut, vaikka omistamme auton puoliksi. Minä taas ostan lapsen bussiliput.

Toki miehellä on reilusti isompi palkka myös nyt.
 
Moikka, osa näistä viesteistä kuulostaa todella huolestuttavilta ja lähentelee taloudellista väkivaltaa.

Kannattaa lukaista esimerkiksi tämä artikkeli: https://blogi.thl.fi/taloudellinen-...temattomin-voi-sattua-kenen-tahansa-kohdalle/

Yhteisessä taloudessa elävällä pariskunnalla ei tulisi olla kahta erilaista elintasoa. Etenkin lapsen ilmoitellessa itsestään, on erittäin tärkeää että läpikäydään etukäteen tulojen ja menojen jakautuminen jatkossa. Kotiin jäävän vanhemman ei tule kärsiä taloudellisesti yhteisestä päätöksestä.

Erittäin hyvä tapa on merkitä ylös kummankin tulot ja yhteiset menot. Yhteiselle tilillle siirretään tietyt summat tulojen mukaan siten, että enemmän tienaava maksaa menoista isomman summan. Kummallekin tulee jäädä omaa rahaa käyttöön, vain omia menoja varten.

Erinomainen juttu tulojen ja menojen tasaamisesta esimerkkeineen löytyy esim. täältä: https://yle.fi/uutiset/3-10838801

Muistathan, että puolisolla on lain mukaan elatusvelvollisuus:

”Käytännössä elatusvelvollisuus tarkoittaa, että jos toinen aviopuoliso jää esimerkiksi työttömäksi tai kotiin hoitamaan lapsia ja hänen tulonsa lakkaavat tai jäävät erittäin pieniksi, on työssä käyvän annettava hänelle rahaa ruoka- ja asumismenojen lisäksi myös henkilökohtaisiin menoihin kuten kampaajalla käyntiin ja tarpeellisten vaatteiden hankintaan. Kalliita harrastuksia ei tarvitse kustantaa.”

Lisätietoa elatusvelvollisuudesta: https://www.taloustaito.fi/Rahat/ti...-velkoja-ei-yleensa-tarvitse-maksaa/#8547b9ea

Kotona olevan vanhemman tulee myös muistaa esimerkiksi kertymättömät eläkkeet. Kuinka eläke korvataan kotiin jääneelle vanhemmalle? Minkälaisesta summasta puhutaan vuositasolla?

Lisäksi: eihän käy niin, että toinen vanhempi kartuttaa omaa omaisuuttaan sillä välin, kun toinen kantaa suuremman vastuun perheen yhteisistä menoista? Kertyyhän molemmille säästöjä ja sijoituksia?
 
Muokattu viimeksi:
Hanneliis, enpä olisi osannut asiaa itse paremmin kirjoittaa. Olen täysin samaa mieltä.

Myös TonZan vertaus yhteisestä taloudenhoidosta ja kotiaskareista oli osuva.
 
Takaisin
Top