Olisitko selvinnyt synnytyksestä ilman modernia lääketiedettä?

Keskustelun 'Synnytys' aloitti Päätoimittaja Hanna, 31 tammi 2019.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. Päätoimittaja Hanna Admin Staff Member Administrator

  Olisitko sinä selvinnyt synnytyksestä ilman modernia lääketiedettä? Entä lapsesi?

  Tähän juttuun on koottu uhkia, jotka olivat naisille totisinta totta ennen nykymuotoisen synnytyslääketieteen kehittymistä – aika hurjia juttuja.

  Arvioiden mukaan 1600-1700 luvuilla äitien synnytyskuolleisuus oli noin 1-1,5%, ja kun synnytyksiä oli monella naisella lukuisia, todennäköisyydet huonoon arpaan tietysti kasvoivat. Lapsilla kuolleisuusluku oli tätäkin korkeampi. Suomessa me saamme nauttia maailman pienimmästä äitiyskuolleisuudesta: 3 menehtynyttä / 100 000 synnytystä.
 2. Towanda Rakastunut foorumiin

  Olisin varmaan, vauvan perätilasta huolimatta. Lantio kuvattiin ja olihan se nyt iso, olisin osannut kertoa sen itsekin. :joyful:

  Äidin äiti kuoli synnytykseen, joten saadaan kyllä olla kiitollisia, että nykyään asiat ovat paremmin!
 3. nenna❤ Addikti Maaliskuiset 2021 Helmikuiset 2021 Elomammat 2016 Elomammat 2018

  Esikoisen selviytymisestä en olisi ihan varma, ehkäpä jos olisin onnistunut saamaan koulutetun kätilön, jolla olisi ollut pihdit mukana.

  Kuopuksen kanssa ei olisi ollut mitään ongelmia kummallakaan meistä :)
 4. Zeni Naimisissa foorumin kanssa Kesäkuun äidit 2019 Tammimammat 2017

  Kolmosen kohdalla olisi saattanut olla täpärällä, piti laittaa cytotecit lopuksi kun kohtu ei jaksanut supistua tarpeeksi. Nelosen kohdalla vauvan selviytyminen olisi ollut epävarmaa. Mulla meni vedet rv29+2 ja vauva syntyi rv32+6 ja joutui elvytettäväksi pari minuuttia syntymästä.
 5. Uusperhesatu Ylläpitäjä Staff Member Administrator

  Esikoinen tuskin olisi selvinnyt, ainakaan ilman hapenpuutteen aiheuttamaa aivovauriota. Hän sai synnytyksessä keuhkokuumeen ja joutui suoraan teholle hengityskoneeseen.

  Kaksi seuraavaa lasta varmastikin olisivat selvinneet, kuten myös minä itse. Mutta esikoisen syntymä oli hyvä esimerkki siitä, että mitä tahansa voi tapahtua, vaikka lähtökohdat olisivat kunnossa ja synnytys sujuisi hyvin melkein loppuun asti. En ikinä voisi edes harkita kotisynnytystä muun muassa tästä syystä.
 6. Suski75 Addikti Elokuun äidit 2019 Helmikuunmammat 2016

  Olisin. Ei sitä modernia lääketiedettä käytetty synnytyksessä juuri lainkaan, valitettavasti. Vähemmän moderni kätilö oli sitä mieltä, että mitään ei tarvita, koska synnytys ei ole käynnissä, ja sen jälkeen mitään ei ehtinyt saamaankaan kun lapsi syntyi.

  Muoks. Ja siis olen modernin lääketieteen fani, en ole missään tapauksessa kotisynnytysten kannalla. Synnytyksessä vain jäi vähän epäselväksi, olisiko sitä modernia lääketiedettä edes ollut saatavilla.
  Last edited: 1 helmi 2019
 7. Ulkosuomalainen Tuttu foorumilla

  Esikoisen syntymästä ehkä olisimme molemmat selvinneet, istukka irtosi juuri pommistusvaiheen lopussa.
  Toisessa synnytyksessä olisimme molemmat kuolleet, istukka irtosi osittain kotona.
  Kolmosen syntymästä olisimme selvinneet.
  Nelosen synnytyksessä olisimme molemmat kuolleet, istukka irtosi kokonaan ja jopa nyt oli hilkulla, että molemmat selvittiin.
  Pistää kyllä miettimään jos ei olisi ollut nykylääketiedettä apuna.
 8. Vargynja Foorumi-vastaava Staff Member Administrator Helmikuiset 2021

  Olisi siinä voinut käydä vauvalle huonosti. Nyt mentiin sektioon sydänäänten laskun takia. Tiedä sitten olisinko hänet saanut ponnistettua ulos elävänä, jos ei olisi ollut vaihtoehtoja ja jos olisin, kuinka paljon hapenpuute olisi aiheuttanut vaurioita.Tosin epiduraalihan saattaa heikentää supistuksia että tiedä häntä olisiko ponnistusvaihe edennyt nopeammin ilman sitä.
 9. Äippä x6 Ei muuta elämää Toukomammat 2017

  Minä olisin kyllä selvinnyt jokaisesta synnytyksestä mutta esikoiselle olis voinut käydä kehnosti...
  Hän oli perätilassa, napanuora oli lyhyt ja tiukasti kaulan ympärillä! Hän lähtikin salista elvytäkseen ja teholle:sad001
  Kiitos modernin lääketieteen ja osaavien kätilöiden hän on nyt super reipas ja täysin terve ykkös luokkalainen:Heartred
  • Tykkää Tykkää x 2
 10. Rosalina Ei muuta elämää Kesäkuunmammat 2015

  Esikoisen sykkeet heikkeni kesken ponnistusvaiheen, mutta olin jo miltei ponnistanut pään, kun lääkäri sai imukupin kiinni. Eli todennäköisesti esikoinen olisi selvinnyt ilman apuja myös vanhaan aikaan.

  Kolme seuraavaa olisivat varmaankin myös selvinneet, ei mitään riskitekijöitä. :)
 11. Tips Rakastunut foorumiin Syysmammat 2018

  Esikoista vauhditettiin oksitosiinilla kun olin niin poikki 2 vrkn jälkeen mutta vauvalla oli koko ajan kaikki hyvin. Tiedä sitten olisiko mennyt hyvin loppuun asti tai kauanko synnytykseen olisi mennyt, kun vasta epiduraali sai paikat avautumaan vauhdilla. Tokan kanssa ei mitään ongelmaa, joskin hyvä että oli kokenut lapsenpäästäjä koppaamassa kun napanuora oli kaulan ympärillä.
 12. omppu15 Rakastunut foorumiin Toukomammat 2018

  En osaa sanoa. Todennäköisesti en. 2/3 synnytyksestä jouduttiin vauhdittaa käynnistyksellä ja yksi lapsi olisi menehtynyt siihen kun sydämen ductus suonet ei auennu. Nykyään kaikki kolme ihania terveitä murusia :happy:
 13. Pinkkihirmu Peruskäyttäjä

  Oltaisiin kuoltu minä ja vauva ilman lääkäreitä! Raskausmyrkytys ja pikkukeskonen.

  Aika karua ajatella, että luonto olisi hoitanut meidät pois. :sorry:
  • Sympatiaa Sympatiaa x 4
 14. mä77 Tuttu foorumilla

  Esikoisesta en tiedä. Hänellä oli ilmeisesti huono päänasento ja napanuora kaulan ympärillä kolme kertaa, joten synnytys pitkittyi ja lopulta leikattiin. Olisi voinut ehkä tulla itsekin ulos, mutta synnytys olisi kestänyt ja olisi voinut saada vaurioita napanuoran takia. Toinen syntyi itse ihan ok, mutta minä olisi voinut kuolla jälkivaivoihin. Luulen että olisin kuollut molemmilla kerroilla.
  • Sympatiaa Sympatiaa x 1
  Last edited: 3 helmi 2019
 15. elaffy Ei muuta elämää Kesäkuunmammat 2015 Syysmammat 2017

  Kaksosilla olisi ollut varmaan mahdollisuudet jäädä henkiin ilman lääketiedettäkin, mutta voi olla, että ilman pysyviä vaurioita ei oltaisi selvitty. Kolmannen kanssa olisi todennäköisesti pärjätty kotisynnytyksessäkin molemmat hengissä.
  • Sympatiaa Sympatiaa x 1
 16. Aamu Rakastunut foorumiin Syyskuunmammat 2014

  Luultavasti en olisi selvinnyt koska repesin pahasti ja vauva tuli imukupilla. Todennäköisesti olisimme molemmat kuolleet.
  • Sympatiaa Sympatiaa x 1
 17. Bella Swan Moderaattori Staff Member Maalisäidit 2020

  En tiedä. Lantiotani ei magneettikuvattu, vaikka epäilin minulla olevan sama kuin äidilläni ja mummollani, eli ahdas lantio, josta vauva ei välttämättä mahdu syntymään. Perinnöllisyyden lisäksi seikka että maha oli edessä ja iso heti alusta lähtien (kun lantion suojiin ei kauaa mahdu ahtauden takia?), sai minut uskomaan itsellänikin ongelmia tulevan. Kärsin aivan järkyttävästä, kamalasta synnytyspelosta, jotenka jouduin neljästi käymään pelkopolilla juttelemassa. Viimein sain sektiopäätöksen pelkoperustein ~rv 36. Ei mitenkään houkuttele ajatus mahdollisessa uudessa raskaudessa saman toistamisesta, mutta syli tuntuu tyhjältä ja vauvakuume kaivertaa.. Sektio oli kuitenkin oikea päätös.
 18. kirahvi36 Ei muuta elämää Elomammat 2018

  Oltais varmasti kumpikin selvitty. Pelkällä ilokaasulla jota ilmanki ois pärjänny kun ei mitään auttanu. Eppari leikattiin ku tyttö piti nyrkkiä niin tiukasti poskea vasten. Sehän ois varmasti hoitunut entisaikaankin.
 19. Sannalii Aloittelija

  Kyllä varmaan. Olisin kyllä revennyt varmaan aika paljon, mutta en usko että olisin kuitenkaan hengevaarassa ollut.
 20. Cami~ Aloittelija

  En olisi selvinnyt synnytykseen asti ilman. Hyperemeesiin olisin kuollut. Nestehukkaan olisi henki lähtenyt ilman nykyaikaista tiputusta.

Jaa tämä sivu