Hei!
Mitä olette mieltä neuvolan ravitsemussuosituksista? Minusta ne vaikuttaa melko vanhahtavilta ja osin hämmentäviltä. Toki olen samaa mieltä siinä, että sitä kiellettyjen ruoka-aineiden listaa kannattaa noudattaa, koska turhia riskejä ei ole syytä ottaa.
Mutta... esim. se, että kaikessa tuntuu prioriteettina olevan se, että ruoan tulee olla vähärasvaista tai rasvatonta. Jopa laadun kustannuksella. Vähäkalorisuuden takaamiseksi mm. aspartaamin käyttöä pidetään suotavana !?! Aspartaamin käytön lisääntymisellä on havaittu yhteys esim. aivokasvainten lisääntymiseen väestössä, joten en usko, että se voi mitenkään hyvää tehdä kehittyvän sikiön aivoille. Jos jotain muuta kuin vettä haluan juoda, niin valitsen kyllä mieluummin esim. luomutuoremehun, vaikka sen kaloripitoisuudesta niissä esitteissä varoitettiin.
Ymmärrän toki, että turhaa painonnousua tulee välttää, mutta en usko, että rasvattomuus on siihen oikea keino. Ennen raskautta laihduin 9 kg (lievästä ylipainosta normaalipainoon) luopumalla lisäaineilla kyllästetyistä kevyttuotteista. Kun syö maukasta ja laadukasta ruokaa tulee automaattisesti syötyä määrällisesti vähemmän. Toki huonolaatuisia rasvoja (kovat rasvat, transrasvat yms.) kannattaa välttää, oli sitten raskaana tai ei, mutta hyvänlaatuisia rasvoja (esim. kylmäpuristettu oliiviöljy sekä rasvaisista kaloista ja pähkinöistä saatavat rasvat) en aio vältellä raskaanakaan. Sikiön aivot ja hermosto tarvitsevat niitä kehittyäkseen. Uskon myös, että hyvälaatuisten rasvojen riittävästä saannista huolehtiminen on myös paras keino välttää raskausarpia.
Ja sitten kalsium. Neuvolassa ainoana kalsium-lähteenä nähdään maitotuotteet. Jos maitotuotteita ei käytä riittävästi, suositellaan synteettisiä kalsiumpillereitä. Unohdetaan, että kalsiumlähteitä on muitakin (esim. vihreät kasvikset, tietyt pavut ja pähkinät, kala) ja yhtä tärkeää kuin kalsiumin saannista huolehtiminen on huolehtia sen imeytymisestä (esim. riittävä D vitamiini). Imeytymätön kalsium kalkkiuttaa verisuonia ja lisää suonikohjujen riskiä. Tämä riski on erityisesti niissä kalkkipilleireissä, joiden imeytyminen on heikkoa.
Ennen raskautta söin välimeren ruokavaliotyyppistä kasvis ja kalapainotteista ruokaa. Välttelen eineksiä ja lisäaineita ja syön melko paljon luomua. Paljon hyvälaatuisia rasvoja. Jos jotain tekee mieli, niin sitä syön, koska uskon, että se on merkki siitä, että elimistö tarvitsee sitä. Tällä aion jatkaa raskaanakin. Ehkä vielä vähän enemmän panostan monipuolisuuteen ja niitä kiellettyjä ruokia välttelen. Miten te muut?
Mitä olette mieltä neuvolan ravitsemussuosituksista? Minusta ne vaikuttaa melko vanhahtavilta ja osin hämmentäviltä. Toki olen samaa mieltä siinä, että sitä kiellettyjen ruoka-aineiden listaa kannattaa noudattaa, koska turhia riskejä ei ole syytä ottaa.
Mutta... esim. se, että kaikessa tuntuu prioriteettina olevan se, että ruoan tulee olla vähärasvaista tai rasvatonta. Jopa laadun kustannuksella. Vähäkalorisuuden takaamiseksi mm. aspartaamin käyttöä pidetään suotavana !?! Aspartaamin käytön lisääntymisellä on havaittu yhteys esim. aivokasvainten lisääntymiseen väestössä, joten en usko, että se voi mitenkään hyvää tehdä kehittyvän sikiön aivoille. Jos jotain muuta kuin vettä haluan juoda, niin valitsen kyllä mieluummin esim. luomutuoremehun, vaikka sen kaloripitoisuudesta niissä esitteissä varoitettiin.
Ymmärrän toki, että turhaa painonnousua tulee välttää, mutta en usko, että rasvattomuus on siihen oikea keino. Ennen raskautta laihduin 9 kg (lievästä ylipainosta normaalipainoon) luopumalla lisäaineilla kyllästetyistä kevyttuotteista. Kun syö maukasta ja laadukasta ruokaa tulee automaattisesti syötyä määrällisesti vähemmän. Toki huonolaatuisia rasvoja (kovat rasvat, transrasvat yms.) kannattaa välttää, oli sitten raskaana tai ei, mutta hyvänlaatuisia rasvoja (esim. kylmäpuristettu oliiviöljy sekä rasvaisista kaloista ja pähkinöistä saatavat rasvat) en aio vältellä raskaanakaan. Sikiön aivot ja hermosto tarvitsevat niitä kehittyäkseen. Uskon myös, että hyvälaatuisten rasvojen riittävästä saannista huolehtiminen on myös paras keino välttää raskausarpia.
Ja sitten kalsium. Neuvolassa ainoana kalsium-lähteenä nähdään maitotuotteet. Jos maitotuotteita ei käytä riittävästi, suositellaan synteettisiä kalsiumpillereitä. Unohdetaan, että kalsiumlähteitä on muitakin (esim. vihreät kasvikset, tietyt pavut ja pähkinät, kala) ja yhtä tärkeää kuin kalsiumin saannista huolehtiminen on huolehtia sen imeytymisestä (esim. riittävä D vitamiini). Imeytymätön kalsium kalkkiuttaa verisuonia ja lisää suonikohjujen riskiä. Tämä riski on erityisesti niissä kalkkipilleireissä, joiden imeytyminen on heikkoa.
Ennen raskautta söin välimeren ruokavaliotyyppistä kasvis ja kalapainotteista ruokaa. Välttelen eineksiä ja lisäaineita ja syön melko paljon luomua. Paljon hyvälaatuisia rasvoja. Jos jotain tekee mieli, niin sitä syön, koska uskon, että se on merkki siitä, että elimistö tarvitsee sitä. Tällä aion jatkaa raskaanakin. Ehkä vielä vähän enemmän panostan monipuolisuuteen ja niitä kiellettyjä ruokia välttelen. Miten te muut?