Laittaisinko vanhemman lapsen päiväkotiin äitiysloman ajaksi?

  • Ketjun aloittaja Ketjun aloittaja
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Minua harmittaa kun seuraaavaa lasta rupean odottamaan joudun ottamaan äitiysloman ajaksi lapsen pois päivähoidosta. Meille on sattunut niin ihana päiväkoti esikoiselle että on ilo viedähänet aamula hoitoon. kertaakaan ei ole pikkuneiti kyyneltä laskenut kun on hoitoon viety ja niintyytyväisen lapsen iltapäivällä haen pois.On ollu ihana seurata mitä kaikkea uutta hän joka viikko oppii miden lasten leikkejä seuraamalla ja yhteisistä tarina ja laulutuokioista. odotan vain aikaa kun neiti oppii askarteleen ja tulee ensimmäiset piirustukset ja värkkäilyt kotio. no totuus on etä kun seuraaa äitiys loma alkaa täytyy säästää se verran kuluissa että otan lapsen kotio mikä on tosi harmi. Kun on pieni vauva ja valvotut yöt ei varmaan jaksa leikkiä ,laulaa ja askarrella esikoisen kanssa saman erran kuin ne hoidossa tekee. Kaverit jää sinne ja mikä pahinta mitä jos sitten kun haen uudestaa hoitopaikkaa lapsille kun palaan töihin niin en saakaan heitä enää tuohon paikkaan. työmatkan varrelle,hyvään päiväkotiin .
 
Mielenkiintoisia näkökulmia asiaan ja nyt annan päivähoidon työntekijänä oman näkökantani. Akidi on aivan oikeassa tuossa asiassa, että lapset joiden vanhemmat ovat äitiyslomalla, vievät hoitopaikat niiltä jotka sitä "oikeasti" tarvitsee, tämä komentti ilman syyttävää sormea ketään kohtaan, se on vain totuus!

Riippuu täysin lapsesta ja iästä miten lapsi ottaa hoitoon tulemisen kun äiti ja vauva jäävät kotiin. Jos nyt mietin vaikka vuoden taaksepäin työtäni, niin meillä on ollut n. 10 lasta joiden äidit on vauvan kanssa kotona ja vanhemmat lapset hoidossa, joko 11pv/kk ja osapäiväsinä kaikki. He ovat aloittaneet hoidon jo ennen äidin äitiyslomaa, joten paikkana päiväkoti oli tuttu.

MUTTA! En voi sanoa, ettei yksikään lapsi olisi oireillut. Aivan jokainen lapsi on reagoinut jollain tavalla elämän muutokseen. Se on iso juttu myös lapselle, varsinkin esikoiselle kun se hänen huomionsa pitääkin nyt jakaa nyytin kanssa, joka on joka hetki kiinni äidissä, hänen äidissään! Jos lapsi joutuu olemaan omasta äidistään mustasukkainen päiväkodissa olon ajan, eli siis pelätä menettävänsä oman äitinsä, niin en tiedä onko sekään niin hyvä vaihtoehto.

Esimerkkejä lasten reaktioista: hoitoon tuleminen on vaikeaa, itkettää ja suututtaa ja lapsi oikeasti "revitään" irti äidistä, hiljentyminen ja kuoreensa vetäytyminen, iloton lapsi, villiintyminen, uhmaaminen, hoitokavereiden satuttaminen ja kiusaaminen... nämä ovat vain osa sitä.Nämä kaikki oireilut ainakin minun yskikössäni tuodaan myös vanhemmille tiedoksi.
Kuten MamaDoodles tuolla sanoikin, päiväkodin ryhmät ova yli 20 lapsen ryhmiä suurimmassa osassa ja välttämättä lapsi ei saa sitä läsnäoloa ja huomiota aikuiselta, mitä hän tarvitsisi.

Päiväkodissa lapsi saa kyllä sosiaalisia virikkeitä, mutta se, hyötyykö lapsi siitä juuri sillä hetkellä mitään, on toinen juttu!

Mutta sitten on se kolikon kääntöpuoli, eli lapset jotka tulevat edelleen mielellään hoitoon ja saavat kavereiden kanssa leikkimisestä kaiken irti :) Nauttivat joka hetkestä päivähoidossa ja "kotiarjesta" irtautumisesta. Ja nämä lapset ovat järjestäin n. 5-vuotiaita. Sen ikäinen kaipaa jo omaa tilaa leikkiä ja kavereita joiden kanssa jakaa asioita.

Päiväkoti ei ole lapselle vain pelkkää leikkiä vaan lisäksi kehitystä omatoimisuuteen ja elämään mutta myös ihan täyspäiväistä työtä ja rankkaa sellaista. Ei vanhemmista erossa olo ole lapselle helppoa. Yli kolmivuotiaiden ryhmissä aletaan jo vaatia omatoimisuutta arjen perusasioissa, pukemiset, syömiset, vessassa käynnit yms. Iältään lapset ovat niihin oppimiskykyisiä mutta ajatelleen myös sitä että aikuisia on ryhmässä n. 3 kpl, ei aika riitä kaikkien pukemiseen ja syöttämiseen.

Riippuen lapsesta (HUOM!) 3-vuotias tai sen alle, ei osaa kaivata kavereita rinnalleen leikkimään vaan pääsääntöinen vuorovaikutus jota sen ikäinen oikeasti kaipaa tulee vanhemmalta.(Yleisesti ottaen)

Me ammatissa olevat, emme leimaa vanhempia, siitä miksi lapsi tuodaan hoitoon. Mikä se syy sitten onkin, se on jokaisen oma. Jokainen lapsi on meille silti täysin tasavertainen ja yhteistyötä vanhempien kanssa on mukava tehdä. Ja päiväkodin henkilökunnalle kannattaa olla rehellinen siitä, missä kotona mennään. Jos on vaikeaa, väsynyt, ihan mitä vain. Tällaiset asiat yleensä voi olla selitys moneen asiaan sen vanhemman lapsen kohdalla ja meidän työtä ei ole tuomita vaan auttaa ja löytää ratkaisuja tilanteisiin yhdessä vanhempien kanssa.

Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että alle 3-vuotiaan lapsen paikka olisi kotona vanhempien luona, jos siihen vain suinkin olisi mahdollisuus. Valitettavasti valtion antamat resurssit tähän ovat kovin kovin heppoiset..

Toivottavasti tuli kantaa eri näkökulmasta ja kannan ottoni pointti oli kertoa päiväkodin arjesta totuuksia eikä syytellä ketään mistään!

M
 
Meille syntyy nyt syksyllä kolmas (jos kaikki menee sinne asti hyvin). Isoveikat ovat silloin n.3v ja 1v9kk. Tällä hetkellä ovat vuorohoidossa ja hakemukset on laitettu 10pvää/max5h äitiysloman alkamisesta eteenpäinkin,tosin normiryhmän puolelle. Päätettiin hakea paikkoja, sillä jos käykin niin että ensimmäiset kuukaudet kuunnellaan koliikki-itkuja, niin ei paljon 4kk hakuajat lohduta. Varsinkaan,kun isäntä pystyy hoitamaan lasten "päivystyksiä" käytännössä vain 2 päivänä kymmenestä. Työssäkäyvän on saatava unensa, etenkin kun tekee katkeamatonta 3vuoroa. Meillä minkäänlaiset sukulaisavut eivät tule kysymykseen, appivanhemmat asuu 520km päässä ja (jo yhden aivoveritulpan saanut) äitini 160km päässä. Ja eivätköhän he ole jo oman osansa aikanaan kaitseneet kurittomia kakaroita(an).

Voi olla että haetut paikat koetaan turhiksi ja pojatkin tulee täysipäiväiseen kotihoitoon.
Sitten ongelmaksi muodostuukin ne virikkeet. Tässä kylässä on 4 päivänä avoin päiväkoti 9-12, joista 2 päivää on vääränkielisiä. Ja askartelupuuhien takia ikäsuositus epävirallisesti 3+. Eli vanhin pääsisi, mutta mihis ne 2 nuorempaa siksi aikaa kun vanhemman pitää olla avoimessa pk:ssa läsnä? Vauvakerho 1krt/vko on alle 1v, joten sitten jää vanhemmat rannalle. Esikoinen on varsin vilkas tapaus, joka päivälle ulkoilua vaaditaan reilusti jotta sammuu joskus unillekin. Puheen kehitys on myöskin melkoisesti ikäisiään jäljessä, joten ihmisten ilmoillekin olisi päästävä kotipihan lisäksi.

Jos nyt sitten kaupunki tarjoaa ihan mahdotonta hoitoskenaariota,kuten vähän pelkään, niin sitten vihelletään heti peli poikki ja pärjätään sitten kotona mitenkuten. Esikoisen täyttäessä 3, kaupungilla on oikeus hajottaa pojat eri ryhmiin eri puolelle kaupunkia. Ei kai se enää nykyistä enempää voi väsyttää.
Enkä osaa oikein potea huonoa omaatuntoa poikien hoitoon viennistä. Meitä on päivähoitotoimiston suunnalta kyykytetty niin rumasti mun töihinpaluusta asti, ettei mitään määrää. Kerrankin olisi lain suoma oikeus viedä lapset hoitoon, meitä kun nyt molempien ollessa töissä ei kuulemma subjektiivinen hoito-oikeus koske. Saadaan toki maksaa täyttä hintaa 15pvä/koko päivä systeemistä, vaikka hoitoajat ovat <3h/pvä (4xvuodessa 7,5h jonka takia vaaditaan kokopäivät) ja päiviä yleensä vain 11-12.
 
Jokainen tavallaan. Minä koin hyväksi ottaa esikoinen pois päivähoidosta jäädessäni sairaslomalle raskauden aikana. Peruutin samalla myös hoitopaikan ja ajattelin pärjääväni kotona 2½ vuotiaan esikoisen ja kaksosvauvojen kanssa. Toistaiseksi on mennyt ihan hyvin, vaikka vauvat eivät ole helpoimmasta päästä ja esikoinenkin aika määrätietoinen.

Virikkeitä yritän järjestää esikolle, sillon kun kerkeän. En kuitenkaan ota paineita siitä jos ei vaikka joka päivä ulkoilla tiettyä määrää tms. Päiväkodeissa vaaditaan noinkin pieniltä yllättävän paljon.. käyttäytyä pitää osata tilanteessa kun tilanteessa. Tietyllä tavalla istutaan kun piirretään pöydän ääressä ja pukiessa ei temppuilla. Käytöstapoja ja muuta asiaan kuuluvaa opitaan tällä hetkellä kotona, piirrellään ja leikitään kun siltä tuntuu. Plussaa tässä asiassa on, että mustasukkaisuutta ei ole esiintynyt juurikaan.

En kuitenkaan katso pahalla niitä äitejä tai isiä, jotka kokevat hyväksi päiväkotipaikan. Jos meidänkin esikoinen olisi esim. 5v asiat voisivat olla toisin. Sillon hän osaisi varmasti kaivata jo tutuksi tulleita kavereita ja yhteisiä leikkejä.
 
Takaisin
Top