Iltalehestä osu silmään tämmönen:
"Häpeän kulttuuri vaarallista"
Kurttila puolustaa myös varhaiskasvatuksen merkitystä.
- Lapsen etu on laadukas varhaiskasvatus. Päiväkodit eivät ole lasten säilöntäpaikkoja, vaan voivat olla perheelle oleellinen ja hyvä kasvatuskumppani, josta sekä lapset että vanhemmat saavat tukea.
Tuomas Kurttilan mukaan myös tutkimukset ovat osoittaneet, että laadukkaalla varhaiskasvatuksella on myönteisiä vaikutuksia lapsen kehitykseen.
- On vaarallista, jos päivähoitoon luodaan häpeän kulttuuria, jossa hyvän vanhemmuuden mittari on päivähoidon pituus, hän sanoo.
Kurttila muistuttaa myös yksinhuoltajaperheistä, joissa lomaa voi olla vieläkin vähemmän kuin kahden aikuisen perheessä.
- Joka viides perhe on yksinhuoltajaperhe. Merkittävä määrä heistä tekee pätkätöitä, eikä voi aina edes päättää itse päivänsä aikatauluista. Osalla perheistä voi taas olla jaksamisongelmia tai työn hakemisen arkea. On oltava tarkkana, ettei tehdä turhia syyllistyksiä.
Päivähoidon laatu puhuttaa
Tuomas Kurttila haluaa nostaa esille myös heikoimmassa asemassa olevat lapset. Hänen mukaansa juuri tämä ryhmä kärsisi eniten, jos oikeuksia rajataan.
- Joillekin lapsille päivähoito on oleellisen tärkeä ja parempi vaihtoehto kuin kotona oleminen, toisinaan jopa sellaisissa tilanteissa, jossa molemmat aikuiset ovat kotona. Apunen ajaisi juuri nämä lapset kotiin.
Silti Kurttila pitää keskustelua päivähoidon laadusta tärkeänä. Apunen viittaa kirjoituksessaan Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin selvitykseen, jonka mukaan päivähoidon laadussa on puutteita.
- Jos päivähoidon laadussa on ongelmia, siitä ei pitäisi syyllistää lasta hoitoon tuovia vanhempia. Muutoksiin tarvitaan yhteiskunnallisia toimia. Subjektiivisen päivähoidon oikeuksien rajaamisen maksumiehiksi tulisivat vanhemmat ja siitä kärsisivät eniten heikommassa asemassa olevat, joilla ei olisi maksukykyä muihin järjestelyihin.
- Hyvinvointiyhteiskunnan pitäisi kehittää päivähoitoa, eikä ajaa sitä alas, Kurttila toteaa.