Kesä tulee! Onko kuivaksi opettelijoita?

Keskustelun 'Mitä mielessä? Aihe on vapaa' aloitti Yölento, 30 huhti 2019.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Otsikko sen kertookin. Kenellä on mielessä opettaa lapsi kuivaksi lämpimän ajan tullen? Minkälaisia keinoja on mielessä? Minkä ikäisestä lapsesta on kyse?

  Meillä aihe oli ajankohtainen viime kesänä, kun lapsi oli 1,5-vuotias. Vaipat pois ja potalle oli kantava ajatus. Hankin myös muutamat harkkahousut, joista oli hyötyä, kun lähdettiin kotioloista muualle.
 2. Towanda Rakastunut foorumiin

  Täällä! Jään seuraamaan ketjua, jos jollain olisi hyviä vinkkejä. Vielä ei olla keksitty keinoa, jolla saisi pojan tehtyä pottaankin jotain.
  • Tykkää Tykkää x 1
 3. Zeni Naimisissa foorumin kanssa Kesäkuun äidit 2019 Tammimammat 2017

  Meidän on tarkoitus ottaa kuopukselta kesällä (päivä)vaippa kokonaan pois. Ikää on nyt 2v3kk. Hän käy kyllä nyt jo reippaasti ja itsenäisesti potalla, että periaatteessa voisi jo nyt ottaa vaipat pois, mutta vanhassa talossa on kylmät lattiat eikä pisuvahinkojen pesu matolta kuulu suosikki kotitöihini :rolleyes: Kesällä saa sitten matot pois ja kiva pienen muutenkin viipottaa pelkkä mekko päällä. Omalta tontilta kun lähdetään, niin laitetaan harjoittelupikkarit.
  • Tykkää Tykkää x 1
 4. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Jos tulee lämmin kesä, niin ulkona ilman vaippaa oppii huomaamaan, milloin pissa tulee. Näissä nykyisissä vaipoissa jää vain ihmettelemään "mihin pissa meni", mikä ei ole hyvä asia oppimisen kannalta. Ihan parasta, jos saa olla myös ilman housuja!
  • Tykkää Tykkää x 1
 5. elaffy Ei muuta elämää Kesäkuunmammat 2015 Syysmammat 2017

  Meillä isompien kanssa kahtenakin kesänä päätettiin, että NYT oppivat kuivaksi. Noh, eivät oppineet.. sen aika oli vasta vähän ennen 4v synttäreitä. Oma neuvoni on siis kuivaksi yrittävien vanhemmille, että lapselle on hyvä luoda ympäristö ja ilmapiiri, joka mahdollistaa oppimisen ja kannustaa siihen, mutta ei kannata pettyä, jos homma ei onnistu kerralla tai edes kahdella. Tämä on asia, johon lapsi tarvitsee tietyt valmiudet ja jos niitä ei ole, ei kuivaksi oikein vain opettamalla opita.

  Nuorin on nyt 1v7kk ja voi olla, että kesällä treenaillaan jo ilman vaippaa välillä. On tunnistanut pissahädän hyvin pienestä asti ja kykenee jossain määrin hallitsemaan rakkoaan. Ei juuri vielä osaa pidättää, mutta pissaa tahdonalaisesti ja tunnistaa, miltä se tuntuu. Lapsi on ollut välillä päivän kuiva, mutta vaippa on edelleen käytössä ja saakin olla. Meillä mennään näköjään aika lapsentahtisesti kuivaksi oppimisen kanssa, joten kesälläkin tilanteen mukaan eletään. :)
  • Tykkää Tykkää x 1
 6. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Ei kuivaksi opettelu ole mikään päivän tai kahden projekti, mutta itse en kyllä ole odotellut montaa vuotta. Lapset oppivat pidättelemään noin vuoden iässä. Sen huomaa siitä, jos lapsi ei enää pissaa pottaan/lattialle vaan odottaa, että saa vaipan. Sen jälkeen on kyse tahtomisesta ja siihen vanhemman on mahdollista vaikuttaa.
 7. elaffy Ei muuta elämää Kesäkuunmammat 2015 Syysmammat 2017

  Kaikki lapset eivät opi rakon hallintaa noin vuoden iässä tai sitten määritelmä on hyvin joustava. Lapsi oppii kuivaksi yleensä neljävuotiaaksi mennessä, mutta ei välttämättä ole vielä sen jälkeenkään mitenkään poikkeavaa. Niin minäkin ennen ajattelin, että helppo nakki - kunhan vain viedään potalle ja palkitaan sinne pissaamisesta, ovat lapset jonkun ajan päästä kuivia. Ei se vain mene kaikilla niin.. useimmilla varmasti kyllä, mutta jos jonkun lapsi ei ole kuiva yhden kesän harjoittelulla, vika ei ole todennäköisesti vanhemmassa tai kasvatuksessa, vaan lapsen hermosto ei ole toimintaan vielä riittävän kehittynyt. Voit uskoa, ettei meilläkään mitenkään odotettu vuosia, vaan harjoiteltiin ja koitettiin todella montaa erilaista keinoa oppia kuivaksi. Harva lapsi oppii pelkällä odottelulla kuivaksi, jos yksikään. Toivoin kovasti, että potalla käyminen alkaisi sujua. Johan kolme lasta vaipoissa oli iso kuluerä!
  • Tykkää Tykkää x 2
 8. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Liitteenä tiedosto, jossa kumotaan useita väitteitä, joiden mukaan lapset eivät voi oppia ilman herkkyyskautta tai että henkisesti pitää olla kypsä.

  Toki on jokaisen perheen oma asia, milloin harjoittelu on ajankohtaista, mutta eivät lapset ennen sen fiksumpia olleet, mutta oppivat silti kuivaksi 1-2-vuotiaina.

  Attached Files:

 9. Katjusha Addikti

  Meillä meni viime kesä harakoille tämän opettelun kanssa - varmasti omaa laiskuuttakin, kun sitä pissaa lorisi lattialle mielestäni ”taukoamatta”. Yritetään tänä kesänä uudelleen. Ainoa hankaluus on tietysti se, että pienen tytön kyykkiminen ei alkuun ole helppoa... pottaa tuskin voi ottaa joka paikkaan mukaan, vai otatteko muut? Miten siitä selviää, jos hätävaroitusta ei tule?
  Meillä on käyty potalla pian 2 vuotta, eikä edelleenkään ilmoita tai pidätä.
  Tyttö 2 v 5 kk
  • Tykkää Tykkää x 1
 10. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Meillä oli viime kesänä autossa mukana potta, vaikka olikin pojasta kyse. Harvoin sitä tarvittiin, kun käytiin potalla aina ulos lähtiessä, syömisen jälkeen, herätessä ja jos edellisestä kerrasta oli paljon yli tunti.
  • Tykkää Tykkää x 1
 11. Uusperhesatu Rakastunut foorumiin

  Me ajateltiin ottaa tämä projektiksi kesällä kuopuksen kanssa, joka on nyt 1 v 9 kk. Hänellä ei ole treenailusta huolimatta vielä mitään käsitystä asiasta, istuu kyllä mielellään potalle, mutta yhtään pissaa sinne ei olla vielä saatu osumaan. Hän lorottaa just siihen missä sattuu olemaan hädän yllättäessä. :grin Toiveissa on että housuttomuus kesällä saisi hänet jyvälle asiasta. Sen kummempia keinoja ei ole kuin että mahdollisimman paljon oleskelua housuitta ja vaipatta ja säännölliset istunnot potalla, ja tietysti vuolas kehuminen, jos pissa osuu oikeaan osoitteeseen (ja toki jo siitä että istuu potalla).
  • Tykkää Tykkää x 1
 12. Katjusha Addikti

  Minäkin olen markkinoinut pikkuhousuja, ja toivon, että tulisi monesta suunnasta motivaattoreita. Meillä tulee noin 50% pottaan, kun arjessa on säännölliset käynnit. ”Tyhjä pylly” usein sanoo, jos houkuttelen taajaan potalle eikä suostu sitten.
  • Hauska Hauska x 4
 13. elaffy Ei muuta elämää Kesäkuunmammat 2015 Syysmammat 2017

  Meillä toinen isommista sattui joskus ilman housuja kakkaamaan suoraan omalle jalalleen ja sai hirveät pelot siitä. :sad001 Pelkäsi kakkaamista sen jälkeen pitkän aikaa..
  • Sympatiaa Sympatiaa x 4
 14. Towanda Rakastunut foorumiin

  Meidän poika ymmärtää jollain lailla pidättämisen; usein pissaa heti kun otetaan vaippa pois. Potalla suostuu istumaan jonkin aikaa, mutta saattaa tehdä kakan sen viereen tai kipaista pissaamaan verhoihin, jos ei olla tarpeeksi vikkeliä. Vaippa on pidettävä koko ajan hollilla, koska hänestä on yksinkertaisesti hauskaa leikkiä ruiskumestaria. Voi kun tekisi edes kerran pottaan, jotta päästäisiin kehumaan. :joyful:
  • Hauska Hauska x 3
 15. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Noin vekkulille kaverille laittaisin ehkä pingispallon pottaan tai pönttöön. Ajatella, mikä riemu, kun se pyörii, kun suihku osuu siihen!

  Pottaan on myös olemassa pottatarroja, joista tulee kuva näkyviin lämpimän nesteen osuessa tarraan.

  Musiikkia soittava potta voi myös tehota. Sekin voi vain pissan voimalla.
  • Informatiivinen Informatiivinen x 1
 16. Enni Naimisissa foorumin kanssa

  Meillä! Lapsi on kotona ja mummolassa aina ilman vaippaa ja 99% päivästä pysyy kuivana. Nukkuessa, autossa, ulkoillessa, kerhossa, kylässä ym. vaipat. Otan kyllä hänet vessaan mukaan, jos haluaa samalla käydä pöntöllä. Lapsi osaa ilmoittaa molemmat hädät eikä vessassa käynnistä juurikaan tarvitse muistuttaa. Pikkareita käytetään, jos on vaippa yllä, lapsi ei ilmoita ollenkaan hädästä.
  Ajattelin kesällä ulkoilla ilman vaippaa, kun helppo vaihtaa kuivat ja rattaisiin vaikka pyyhe alle.

  Automatkoja ja esim kauppakäyntejä mietin. Kun lapsi ilmoittaa hädän, niin vessaan pitää päästä heti. Maitohyllyltä on pitkä matka vessaan ja tietysti ostokset kärreineen jäisi kauppaan. Kaupassa käydessä kestää kuitenkin sen verran aikaa, että vaikka lähtiessä käydään vessassa, aina on pissat tullut reissun aikana. Myös autossa yleisesti ilmeisesti jotenkin rentoutuu, koska aina matkan aikana tulee pissat. Aamuisin on myös vaippa räjähtämispisteessä, joten yökuivuudesta tai pissahätään heräämisestä ei ole vielä tietoakaan.

  Harjoittelun alussa meillä auttoi palkintotarrat ja nyt käy mielummin supistajalla kuin potalla. Potalla asento on aina kyykkivä ja vaikeampi päästä ylös niin matalalta. Korokkeelta kiipeää mielellään "isojen pöntölle".
  • Tykkää Tykkää x 1
 17. Towanda Rakastunut foorumiin

  Mä en ole kuullutkaan tuollaisista, kaikkea sitä keksitään! Voi kun neuvolassakin tiedettäisiin noista. Olisi niin hienoa, jos poika oppisi edes osittain kuivaksi ennen päiväkotiin menoa. Mistähän soivia pottia saa ostaa?
  • Tykkää Tykkää x 1
 18. Enni Naimisissa foorumin kanssa

  Lapset on kyllä tosi eri aikaan kypsiä pottailuun. Meidän muutamat tuttavat, joilla samanikäiset lapset, on ihan eri vaiheessa. Toiset on jo nimenomaan yökuivia, päivisin ei. Toiset taas ei edelleenkään edes halua istua potalle. Ja muutama on samassa vaiheessa kuin me, vaikka lapsi reilusti vanhempi ja vahinkoja sattuu enemmän.
 19. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Harkkahousut voisi olla tähän toimiva ratkaisu. Ei tunnu vaipalta, mutta imee sen verran, ettei ostoskärrystä lorahda lattialle eikä turvaistuin tulvi.
  • Informatiivinen Informatiivinen x 2
 20. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  • Informatiivinen Informatiivinen x 1

Jaa tämä sivu